Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Abp Budzik chce nasz opodatkować 
Autor Wiadomość
Post Re: Abp Budzik chce nasz opodatkować
Geonides napisał(a):
Kościół nie jest organizacją pożytku publicznego, choćby ze względu na fakt kompletnej nieprzejrzystości finansów.
Druga sprawa to taka, że nie wolno uszczuplać finansów budżetu państwa w dobie panującego kryzysu.
A po trzecie, kto ma fanaberię oddać 1% swojego podatku na rzecz Kościoła powinien mieć taką możliwość. Ale nie kosztem państwa. Wystarczającym kosztem dla zus, us (nie wiem kto fizycznie miałby się zajmować tymi przepływami) byłoby już samo pośrednictwo w przekazywaniu tej kwoty. Powinno to działać wg zasady: oddajesz 1%, ale podnosimy Ci podatek dochodowy o 1%.

Czwarta sprawa, że fundusz kościelny powinien zostać zlikwidowany. Komisja Majątkowa została zlikwidowana = roszczenia Kościoła zostały zaspokojone = nie ma majątku z dochodów z którego, można by finansować fundusz kościelny.

A gdy ktoś przekaże swoj 1% podatku dla organizacji feministycznych propagujących aborcję państwo powinno mu dopłacić ów 1% podatku :D

Pt paź 14, 2011 14:12

alus napisał(a):
A gdy ktoś przekaże swoj 1% podatku dla organizacji feministycznych propagujących aborcję państwo powinno mu dopłacić ów 1% podatku :D
Nie bardzo wiem skąd ten sarkazm. Przecież pisałem, że w dobie kryzysu państwa nie stać na dopłacanie do czyichś fanaberii.

So paź 15, 2011 9:09
Geonides napisał(a):
alus napisał(a):
Nie bardzo wiem skąd ten sarkazm. Przecież pisałem, że w dobie kryzysu państwa nie stać na dopłacanie do czyichś fanaberii.

Ja przekazuję 1% na rzecz wybranych findacji, organizacji - z mojego podatku, i stanowi to rocznie kwotę 20-40zł.
Może lepiej skupić się na tych, którzy autentycznie mogą przyspożyć funduszy budżetowi - choćby polski parlament - sute wynagrodzenia, koszty na dojazdy, biura poselskie, odprawy po 30-40 tys. zł........to żyła złota, która wypływa z dziurawego budżetu.

So paź 15, 2011 9:20

Alus napisał(a):
Ja przekazuję 1% na rzecz wybranych findacji, organizacji - z mojego podatku, i stanowi to rocznie kwotę 20-40zł.
Może lepiej skupić się na tych, którzy autentycznie mogą przyspożyć funduszy budżetowi - choćby polski parlament - sute wynagrodzenia, koszty na dojazdy, biura poselskie, odprawy po 30-40 tys. zł........to żyła złota, która wypływa z dziurawego budżetu.
To akurat nie ma nic do rzeczy. Optymalizacja wydatków państwa jest czymś innym.
Pan Budzik proponuje by, drugi procent zamiast trafiać do budżetu, miał być przekazywany na rzecz wspólnot wyznaniowych, co oznacza uszczuplenie dochodów państwa z PIT o ten kolejny procencik.
Dlatego ja proponuję, by każdy kto ma takie widzimisię, miał możliwość obłożenia siebie dodatkowym jednoprocentowym podatkiem PIT przekazywanym za pośrednictwem państwa, na rzecz wybranej wspólnoty wyznaniowej.

Kilka liczb. Fundusz kościelny 2010 = 90 mln zł.
PIT 2010 to ok 40 mln zł. Także bp Budzikowi marzy się ok 400 mln zł łatwej kasy do zgarnięcia :)

So paź 15, 2011 12:27

Sztucznie wytworzony problem, którego nie ma.
1.To jedynie propozycja do rozważenia.
2.Zamiast obowiązkowej kasy z budżetu państwa byłyby dobrowolne datki na kościół.
3.Na dowolny kościół lub związek wyznaniowy.
4.Jak zwykle największy z tym mają problem ateiści i ci, którzy nie płacili by tego 1% :) wyrażając swoje oburzenie i próbując bronić zniewolone staruszki i biednych katolików w Polsce...
Czysta obłuda i próba zrobienia wojny z niczego.

So paź 15, 2011 13:29

Bardzo dobry pomysł. Tak jak inne organizacje pozarządowe itp., tak samo i KK, muzułmanie, żydzi... niech każde wyznanie ma taką możliwość, żeby wierni mogli dobrowolnie wesprzeć 1% podatku przy rocznym rozliczeniu. Likwidacja FK powinna zamknąć nawiedzonym ateistom usta, a samemu KK w Polsce pokaże na czym stoi. A to czy Kościół na tym zyska czy straci to się okaże. Bo choćby i wpływy na jego rzecz wzrosły do 400mln, to co to ateistów obchodzi? byłby wolny wybór.

So paź 15, 2011 16:10
tanie_wino napisał(a):
Bardzo dobry pomysł. Tak jak inne organizacje pozarządowe itp., tak samo i KK, muzułmanie, żydzi... niech każde wyznanie ma taką możliwość, żeby wierni mogli dobrowolnie wesprzeć 1% podatku przy rocznym rozliczeniu. Likwidacja FK powinna zamknąć nawiedzonym ateistom usta, a samemu KK w Polsce pokaże na czym stoi. A to czy Kościół na tym zyska czy straci to się okaże. Bo choćby i wpływy na rzecz KK wzrosły do 400mln, to co to ateistów obchodzi? byłby wolny wybór.

Rzecz w tym mój miły, że ja corocznie na potrzeby Koscioła - taca, intencje mszalne, Caritas, zbórki dla potrzebujących, Dzieło Nowego Tysiąclecia, misje, świetlice środowiskowe, przekazuję 15-20 razy tyle jaką stanowi kwota 1% od mojego podatku.
I może Cię zdziwi - ani nie zubożałam, ani nie utyskują na "pazerny Kosciół" i "nieudolny rząd" :-D

So paź 15, 2011 16:17

Alus, czy Ciebie ktoś zmusza do tych datków? Nie, prawda? bo widzisz, o to właśnie chodzi:)

So paź 15, 2011 16:21
tanie_wino, a czy ktoś zmusza do 1%?

So paź 15, 2011 16:23

No mi właśnie o to chodzi żeby był wolny wybór.

So paź 15, 2011 16:26

piona napisał(a):
Sztucznie wytworzony problem, którego nie ma.
1.To jedynie propozycja do rozważenia.
2.Zamiast obowiązkowej kasy z budżetu państwa byłyby dobrowolne datki na kościół.
3.Na dowolny kościół lub związek wyznaniowy.
4.Jak zwykle największy z tym mają problem ateiści i ci, którzy nie płacili by tego 1% :) wyrażając swoje oburzenie i próbując bronić zniewolone staruszki i biednych katolików w Polsce...
Czysta obłuda i próba zrobienia wojny z niczego.

Owszem, na ten przykład ja, w swojej ateistycznej potrzebie swoistej ewangelizacji na rzecz rozumu, chciałbym wyrwać zniewolone staruszki z łap nienasyconego Kościoła :-)
I ważna rzecz: wspominasz o dobrowolnych datkach. Niech będą to faktycznie datki, a nie datki pochodzące z po-datku. Bo chcesz zamienić siekierkę na kijek - dzisiaj Kościół ciągnie fundusze z budżetu, a proponuje się (za przeproszeniem) ciągnięcie go z podatków. Czyli bez różnicy.
I to jest złe, a nie jak piszesz - sztuczny problem.

So paź 15, 2011 18:05
Cytuj:
Owszem, na ten przykład ja, w swojej ateistycznej potrzebie swoistej ewangelizacji na rzecz rozumu, chciałbym wyrwać zniewolone staruszki z łap nienasyconego Kościoła :-)

Autentyczny rozum podpowiada, że nie należy NIKOGO odzierac z rozumu.....tych staruszek nikt nie ubezwłasnowolnił, nie zniewolił - decydują suwerennie o swojej przynależności.
Cytuj:
I ważna rzecz: wspominasz o dobrowolnych datkach. Niech będą to faktycznie datki, a nie datki pochodzące z po-datku. Bo chcesz zamienić siekierkę na kijek - dzisiaj Kościół ciągnie fundusze z budżetu, a proponuje się (za przeproszeniem) ciągnięcie go z podatków. Czyli bez różnicy.
I to jest złe, a nie jak piszesz - sztuczny problem.

Podatki katolików przeznaczane są na cele, z którymi katolik się nie utożsamia.

So paź 15, 2011 18:44

Alus napisał(a):
Autentyczny rozum podpowiada, że nie należy NIKOGO odzierac z rozumu.....

Święta prawda! A wejdź tu do pierwszego z brzegu kościoła albo posłuchaj pierwszego z brzegu duchownego. Albo posłuchaj radia. Dostrzeżesz rozum w totalnym odwrocie...

Cytuj:

Każdy z czymś się nie utożsamia, a musi płacić. Problem w tym, aby ograniczać obszary, w których ktoś z mocy prawa jest przymuszany do płacenia za czyjeś przekonania. Ja na przykład strasznie chciałbym się nie dorzucać na leczenie raka krtani u palaczy papierosów. Ale co zrobić - płaczę i płacę :-)

So paź 15, 2011 19:02

Alus napisał(a):
Autentyczny rozum podpowiada, że nie należy NIKOGO odzierac z rozumu.....

Święta prawda! A wejdź tu do pierwszego z brzegu kościoła albo posłuchaj pierwszego z brzegu duchownego. Albo posłuchaj radia. Dostrzeżesz rozum w totalnym odwrocie...

Cytuj:

Każdy z czymś się nie utożsamia, a musi płacić. Problem w tym, aby ograniczać obszary, w których ktoś z mocy prawa jest przymuszany do płacenia za czyjeś przekonania. Ja na przykład strasznie chciałbym się nie dorzucać na leczenie raka krtani u palaczy papierosów. Ale co zrobić - płaczę i płacę :-)

So paź 15, 2011 19:02
Cytuj:
A wejdź tu do pierwszego z brzegu kościoła albo posłuchaj pierwszego z brzegu duchownego. Albo posłuchaj radia. Dostrzeżesz rozum w totalnym odwrocie...
chodzę do kościoła i często odnoszę wrażenie że ludzie tam się znajdujący są o wiele rozumniejsi od wojującej lewicy/feministek/aborcjonistów/palikotów itd.

So paź 15, 2011 19:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona