Autor |
Wiadomość |
zsoborniki
|
 Re: Radio Maryja, cz. 2
Ja też widzę, że Radio Maryja wypełnia lukę w edukacji społeczeństwa i nie tylko w edukacji. Otwiera oczy wielu na sprawy otaczającej nas rzeczywistości i robi to dobrze nie niszcząc przy tym nikogo. Pozwala wypowiadać się innym, którzy nie są nadto agresywni w zwalczaniu tego radia tym samym dopuszcza konstruktywną krytykę w poszczególnych zagadnieniach.
Osobiście korzystam z niektórych wybranych audycji tego radia lecz nie słucham "jak leci" na okrągło. Bardzo dobrze są prowadzone audycje we wtorki o godz. 21.40 "Dla małżonków i rodziców..." Jest tam prezentowane w sposób bardzo przystępny stanowisko Kościoła w sprawach wychowania dzieci i młodzieży, w sprawach życia małżeńskiego i wielu spraw związanych z rodziną.
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
N sty 09, 2011 10:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zsoborniki napisał(a): Ja też widzę, że Radio Maryja wypełnia lukę w edukacji społeczeństwa i nie tylko w edukacji. Otwiera oczy wielu na sprawy otaczającej nas rzeczywistości i robi to dobrze nie niszcząc przy tym nikogo. Pozwala wypowiadać się innym, którzy nie są nadto agresywni w zwalczaniu tego radia tym samym dopuszcza konstruktywną krytykę w poszczególnych zagadnieniach.
Osobiście korzystam z niektórych wybranych audycji tego radia lecz nie słucham "jak leci" na okrągło. Bardzo dobrze są prowadzone audycje we wtorki o godz. 21.40 "Dla małżonków i rodziców..." Jest tam prezentowane w sposób bardzo przystępny stanowisko Kościoła w sprawach wychowania dzieci i młodzieży, w sprawach życia małżeńskiego i wielu spraw związanych z rodziną. Mam inne zdanie, co nie znaczy, że przynależymy do innych Kosciołów, jak to co poniektórzy usiłują dzielić.
|
N sty 09, 2011 10:22 |
|
 |
Gita2
|
We wstępie książki ks.Henryka Łuczaka:"Moherowe berety" jest między innymi zdanie:"W obronie tożsamości narodowej i katolickiej Polski istotna rolę odgrywa Radio Maryja". To, że tej opinii nie podzielasz Ty Alus, nie jest tak bardzo ważne. Smutne natomiast jest to, że tej opinii nie podziela 100% hierarchów kościelnych. Cieszy natomiast to, że opinię tę podziela zdecydowana większość biskupów i kapłanów.
|
N sty 09, 2011 10:43 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Radio Maryja i dzieła przy nim powstałe popierane są przez Polaków rozumiejących znaczenie tych dzieł. Jednym z tych dzieł jest WSKSiM http://www.wsksim.com.pl/
|
Wt sty 11, 2011 11:57 |
|
 |
Ukyo
|
A jakie jest to ich znaczenie?
|
Wt sty 11, 2011 18:57 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Ukyo napisał(a): A jakie jest to ich znaczenie? Bardzo ważne i bardzo pozytywne.
|
Wt sty 11, 2011 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale jakie Gita2, jakie? Moze jakis konkret? W czym istnienie WSKSiM wplynelo pozytywnie na cokolwiek?
|
Śr sty 12, 2011 8:08 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Ukyo napisał(a): A jakie jest to ich znaczenie? Kamala napisał(a): Ale jakie Gita2, jakie? Moze jakis konkret? W czym istnienie WSKSiM wplynelo pozytywnie na cokolwiek? Podziwiam u Ukyo i Kamala brak świadomości, do czego przyczyniają się ośrodki naukowe i uczelniane na danym terenie. Przypomnę więc, że przez wieki Akademia Jagiellońska w Krakowie kształciła większość ludzi światłych w kilku epokach z Polski i krajów ościennych. Przypomnę, że KUL w Lublinie zapewniał niezależny rozwój nauki w dziedzinach teologicznych, humanistycznych i metafizycznych przez kilkadziesiąt lat będąc jedynym ośrodkiem nauki niezależnej od Państwa we wschodniej części Europy. A teraz Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej, kształci w sposób niezależny humanistów i dziennikarzy którzy mają świadomość, czym różni się dziennikarstwo służalcze od niezależnego. Absolwenci WSKSiM z pewnością będą krzewić w kraju humanistyczną świadomość wagi kształcenia się jako takiego, niszczoną od lat przez pro amerykańskie władze oświatowe w Polsce. (Bo po co, skoro i tak potem pracuje się na zmywaku na Zachodzie. Brrr.)
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr sty 12, 2011 9:09 |
|
 |
Johnny99
|
Jak Rydzyk chce krzewić patriotyzm, to niech się nauczy wreszcie gadać po polsku. Przez ostatni rok miałem sporo do czynienia z ludźmi z, powiedzmy, społecznych nizin - z podstawowym wykształceniem lub nawet bez niego i zapewniam, że większość z nich mówiła po polsku lepiej i składniej niż wymachujący doktoratem ojciec dyrektor, którego języka nie da się słuchać nawet w nagranych wypowiedziach (! - on nie tylko nie umie, on nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie umie, gdyby było inaczej, to by się przygotowywał do nagrań). Co ciekawe, nie dotyczy to większości jego współpracowników.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 12, 2011 10:21 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Jak Rydzyk chce krzewić patriotyzm, to niech się nauczy wreszcie gadać po polsku. Przez ostatni rok miałem sporo do czynienia z ludźmi z, powiedzmy, społecznych nizin - z podstawowym wykształceniem lub nawet bez niego i zapewniam, że większość z nich mówiła po polsku lepiej i składniej niż wymachujący doktoratem ojciec dyrektor, którego języka nie da się słuchać nawet w nagranych wypowiedziach (! - on nie tylko nie umie, on nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie umie, gdyby było inaczej, to by się przygotowywał do nagrań). Co ciekawe, nie dotyczy to większości jego współpracowników. To właśnie jest dowodem, że Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej spełnia swoje zadania wśród dziennikarzy Radia Maryja I przy okazji coś dla Ciebie Johnny99, zgodnie z zasadami polskiej kultury społecznej, nie Rydzyk, tylko Ojciec Rydzyk, lub ksiądz Rydzyk
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr sty 12, 2011 10:28 |
|
 |
Johnny99
|
Przyznaję, że w tym wypadku świadomie sprzeniewierzam się tym regułom, podobnie jak przy np. "prezydencie Komorowskim". Uważam (nie trzeba się ze mną zgadzać), że, paradoksalnie, pomijając wymienianie tych tytułów przy nazwiskach niektórych person wyrażam swoje poczucie szacunku dla urzędu zarówno księdza, jak i prezydenta.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 12, 2011 10:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatku, sam fakt istnienia szkoly nie przesadza o jakosci jej absolwentow. Dzisiaj dosyc jest w Polsce szkol prywatnych, ktore za pieniadze rozdaja dyplomy, ale absolwencji sa takiej jakosci, ze nikt nie chce ich zatrudniac. Ale jezeli jednymy argumentem dla ciebie, ze "dzielo jest wazne", jest zalozenie owej szkoly przez o.Rydzyka, to sobie dalej wierz, ze maly_kwiatek napisał(a): A teraz Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej, kształci w sposób niezależny humanistów i dziennikarzy którzy mają świadomość, czym różni się dziennikarstwo służalcze od niezależnego.
Absolwenci WSKSiM z pewnością będą krzewić w kraju humanistyczną świadomość wagi kształcenia się jako takiego, niszczoną od lat przez pro amerykańskie władze oświatowe w Polsce. (Bo po co, skoro i tak potem pracuje się na zmywaku na Zachodzie. Brrr.) Wiara gory przenosi. A konkretow jakos brak.
|
Śr sty 12, 2011 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WSkSiM kształci jedynie na stopień licencjata, jedynie politologia ma uprawanienie nadawania magidterium. Podobnych uczelni w Polsce jest setki.....ale tylko ta w Toruniu "posiada monopol" na patriotyzm.
|
Śr sty 12, 2011 13:03 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Kamala napisał(a): Dzisiaj dosyc jest w Polsce szkol prywatnych, ktore za pieniadze rozdaja dyplomy To jest bezczelna insynuacja w stosunku do konkretnej szkoły, o której mówimy.
|
Śr sty 12, 2011 17:58 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Gita2 napisał(a): ToMu i kropeczka ! Czepiacie się i czepiacie pieniędzy, tak jakby RM nic innego nie robilo, tylko zbieralo pieniądze. W tej chwili jest Apel Jasnogórski, więc zamiast wałkowania do znudzenia sprawy sprzed kilkunastu lat posłuchajcie tego co ważne. http://www.radiomaryja.pl Mówię sam za siebie - nie wiem, jak Kropeczka - czepiam się tego, co było rozdmuchaną akcją, a okazało się szwindlem. Rozumiem, że w ramach uczciwego obiektywizmu, dla Ciebie w RM jest "ważne" to, co świadczy na jego korzyść, a resztę - jako "nieważną" - należy przemilczeć? Zsoborniki Źródło podawałem - http://wyborcza.pl/1,76842,3170824.html - i nie ma znaczenia, kto wpłacał. Jak się deklaruje, że się zbiera na pomoc stoczni - po czym się tą kasę inwestuje lipnie w coś, co upada, i kasa przepada - to jest to sprzeniewierzenie środków. Gdzie tu jest fałsz? Były zebrane pieniądze? Tak. Na co? Na stocznię. Trafiły do niej z RM? Nie. Proste jak drut. Swoją drogą - to, że zbiórka była "lewa" potwierdza argument Kamali - viewtopic.php?p=575351#p575351 - o braku zgłoszenia takiej zbiórki. Innymi słowy - jej nielegalności. Żeby nikt nie zarzucał mi braku obiektywizmu - wpis taki jak viewtopic.php?p=575468#p575468 potwierdza, że instytucja jak RM ma swoje dobre strony i z założenia jest potrzebna i bardzo dobra. Tylko że w tym wypadku, niestety, założenia się dość rozjeżdżają z praktyką. Na szczęście, nie zawsze. Z innej beczki - kilka myśli z burzy mózgów w TP (Boniecki, Wiśniewski, Jaklewicz) - nt. RM: Cytuj: Czego zabrakło?Ks. Tomasz Jaklewicz: Czytamy, że zasadniczym problemem Kościoła jest Radio Maryja i „Nasz Dziennik”. Pojawiają się bardzo ciężkie zarzuty – o ksenofobię, szerzenie nacjonalizmu, upolitycznienie kazań. To wszystko są realne problemy, ale nie zasadnicze. I to nie jest tak, że po jednej stronie jest prawda, a po drugiej ciemności. Brakuje mi tu równowagi. W liście nie pojawiają się w ogóle takie słowa jak „Chrystus” czy „miłość”... O. Ludwik Wiśniewski: Nie pierwszy raz słyszę, że w moim liście głównym problemem jest Radio Maryja. Tymczasem określiłem go tylko jako „problem coraz trudniejszy do rozwiązania”. Podałem po prostu przykład. Sam Radia Maryja słucham i niezwykle cenię. Czego w nim Ojciec słucha?O. Ludwik Wiśniewski: Przede wszystkim „Rozmów niedokończonych”. Tam są czasem świetne tematy. Ks. Tomasz Jaklewicz: Tego Ojciec w liście nie napisał, a takich akcentów właśnie brakuje. O. Ludwik Wiśniewski: Tylko że w tym radiu zdarzają się rzeczy niedopuszczalne – zapraszanie polityków tylko jednej opcji, straszenie słuchaczy. Radio Maryja ma malejącą słuchalność (wg ostatnich badań 2,2 proc.), niektórzy socjologowie nie potwierdzają tezy o silnym wpływie tego medium na sferę polityczną. Czy rzeczywiście to ono jest najważniejszym problemem?Ks. Adam Boniecki: Radio Maryja ma wpływ na mentalność dużej części katolików – albo ją kształtując, albo prezentując oblicze Kościoła. Wielu ludzi kojarzy dziś katolickość z „radiomaryjnością”. Dla niektórych ta rozgłośnia staje na drodze do Kościoła – przynajmniej jako wymówka dla ich dystansu. Są wyborcy, którzy zagłosują według wezwań o. Rydzyka. O. Ludwik Wiśniewski: Nie o toruńską rozgłośnię tu się rozchodzi, ale o coraz bardziej niepokojące przekonania księży. [dalej dyskusja odchodzi od RM] http://tygodnik.onet.pl/32,0,57583,3,artykul.html To w kwestii oceniania o. Ludwika także przez pryzmat tego, co rzekomo o RM napisał. A, jak widać, ocenia je na spokojnie i dostrzega w nim także pozytywy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sty 12, 2011 21:11 |
|
|
|