Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
Proponowałbym przeczytać mój tekst jeszcze raz, ale tym razem dokładniej.
To nie było prównanie, ale przykład jakim wspaniałym człowiekiem był JPII.
"Niecnie" ? Po prostu posłużono się kłamstwem stwierdzając, ze JPII dał szczególne błogosławieństwo RM, a było to jedno z setek prywatnych błogosławieństw.

Fakty świadczą same za siebie. Jak już wspomniałem JPII nie napisał żadnego listu na 10-lecie RM. On który co roku pisywał do pielgrzymów zgromadzonych czy to na Jasnej Górze, czy też Piekarach Śląskich. Na tak okrągłą rocznice nie napisał nawet słowa.
Dlaczego więc wmawia się ludziom coś co nie miało miejsca?

N paź 01, 2006 21:38

A ja tego nie uważam za kłamstwo. Jeśli o. Rydzyk podszedł i poprosił o błogosławieństwo dla siebie i swojego radia, i je otrzymał, to było to szczególne błogosławieństwo dla RM. To tylko Twoja interpretacja, że szczególne, to znaczy "oficjalne", albo "szczególnie uroczyste" albo co tam jeszcze...

N paź 01, 2006 21:53

Jo_tko - z udzielenia błogosławieństwa RM przez papieża nie można także wnioskować, jakoby Jan Paweł II osobiście w całej linii popierał wszystko co, pod nazwą RM się wyprawiało i promowało.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N paź 01, 2006 21:56
Zobacz profil WWW

Ale to nie zmienia faktu błogosławieństwa.

N paź 01, 2006 22:05
To oficjalna interpretacja rozgłosni Radia Maryja. Ja tego naprawde sam nie wymyśliłem. Wystarczy czasem posłuchać.
Tak więc wszelkie obiekcje należałoby kierowac bezpośrednio pod toruński adres.

Powiem ci coś. Wiele osób w Polsce posiada błogosławieństwo od JPII (takie papierkowe), ale to nic, wiele osób dostapiło zaszczytu bycia pobłogosławionym bezpośrednio przez samego Ojca Świetego.
Czy takie osoby sa szczególnie wyróżnione i czy moga robic co zechca podpierając sie tymże błogosławieństwem?

Podam przykład. Załóżmy, ze do JPII podszedł szewc Kowalski i poprosił o błogosławieństwo dla rodziny i dla swojej pracy, uzyskał je. Czy ten szewc ma teraz prawo mówić:
"Moje buty sa najlepsze bo pobłogosławił je osobiście sam Sługa Boży JPII. Prawdziwy Polak i katolik powinien chodzic w moich butach, nie zważając na to, że po roku sie rozpadają . Jeżeli używa innych to z cała pewnościa jest osoba o podejrzanym wyznaniu, reputacji, orientacji i na pewno pisze >> z prawa na lewo<<"

N paź 01, 2006 22:10

A nie - to jest nadużycie. W przypadku RM - jesli coś takiego mówiono - również. Ale problem nie leży w samym ogłoszeniu faktu błogosławieństwa, tylko w jego wykorzystywaniu dla poparcia swoich poglądów i działań. Zwłaszcza tych, których JP II by nie poparł.

Ale dokładnie to samo robią ci, którzy mówią, że papież był zdecydowanie przeciw całości działalności RM, wykorzystując jedno czy dwa zdania jego wypowiedzi. Jest to - używając Twoje - "niecne wykorzystanie" fragmentów wypowiedzi papieskich. [/url]

N paź 01, 2006 22:18
Tym razem musze się zgodzic z moja oponentką :)

To prawda, ze naduzyciem jest całkowite dyskredytowanie RM. Pod wzgledem ewangelizacyjnym jest to medium na własciwym miejscu i bardzo potrzebne dla wielu katolików.
Naganne jednak jest przemycanie pod płaszczykiem ewangelizacji, brudnych politycznych haseł, które maja na celu tylko i wyłacznie zdobycie władzy.
Czymże bowiem jest polityka jak nie dążeniem do władzy, a co za tym idzie zaszczytów i pieniędzy.

Zeby nie być gołosłownym to podam przykład. Kazda krytyka RM jest uznawana przez twórców (a pośrednio i słuchaczy) tej rozgłośni jako atak na Kościół. W tym celu m.in. jest wykorzystywane błogosławieństwo JPII. No bo jak sam Ojciec Swięty pobłogosławił to juz nikt nie moze powiedziec niczego negatywnego, a jak powie to jest wrogiem Chrystusa.

Pomieszanie polityki z ewangelizacja w najgorszym z mozliwych stylów. To jest to co stawia RM na bardzo złym poziomie i to jest głównym powodem krytyki.

quae sunt caesaris, caesari; et quae sunt Dei, Deo Mt 22, 21

W Radiu Maryja te dwa aspekty sa ze soba przemieszane w sposób wyjatkowo niewłasciwy i urągajacy czasem zwykłej przyzwoitości.
Stąd bierze sie własnie owa krytyka

N paź 01, 2006 22:43

A nie można.
Ale to nie zmienia faktu błogosławieństwa.

Ali Agcę papież też pobłogosławił...

Pn paź 02, 2006 7:16
Zobacz profil WWW

ToMu - papież pobłogosławił wielu ludzi. Jestem tylko bardzo ciekawa, jak byś się poczuł, gdybyś powiedział z radością "papież udzielił mi błogosławieństwa" i usłyszał "Ali Agcy papież też pobłogosławił". Prosiłabym, żeby się zastanowić chwilę nad znaczeniem tego, co się mówi :?

Niemniej - nie mówimy o błogosławieństwie osobiście dla o. Rydzyka, tylko o błogosławieństwie dla jego dzieła. Mocno wątpię, czy papież pobłogosławiłby na przykład organizacji promującej aborcję, czy antykoncepcję. Błogosławieństwo dla dzieła oznacza pośrednio jego docenienie, uznanie dla dobra, które czyni. Jasne - nie oznacza, że każde działanie papież uważa za bezbłędne, ale z pewnością dostrzega dobro, które się przez nie dzieje. Uważa je za cenne.

I owszem - gdyby ów szewc otrzymał błogosławieństwo dla swojej pracy, to znaczyłoby tyle, że papież pracę szewca uważa za ważną i dobrą. I tu nie ma żadnego przekłamania, myślę...

Pn paź 02, 2006 7:52

Tym razem musze się zgodzic z moja oponentką :)
To prawda, ze naduzyciem jest całkowite dyskredytowanie RM. Pod wzgledem ewangelizacyjnym jest to medium na własciwym miejscu i bardzo potrzebne dla wielu katolików.
Naganne jednak jest przemycanie pod płaszczykiem ewangelizacji, brudnych politycznych haseł, które maja na celu tylko i wyłacznie zdobycie władzy.
Czymże bowiem jest polityka jak nie dążeniem do władzy, a co za tym idzie zaszczytów i pieniędzy.

Zauważ, że to tylko Twoja brudna interpretacja.
To właśnie Ty "pod płaszczykiem" TROSKI uprawiasz tu na Forum brudną politykę.
Chyba Cię nie obrażam ? Skoro ty masz prawo do swojej interpretacji, ja mam prawo do swojej.
A która jest bliższa Prawdy, czas bezwzględnie ujawni.

Krótko. Wg ciebie: Kościół do kruchty.
Niech sobie tam robią pogadanki o Dobru i Złu. Tak ogólnikowo. Broń Boże, na konkretach "z życia wziętych".
Żeby jeszcze optowali za opcją "ludzi rozumu". A oni propagują jakieś przestarzałe patriotyzmy, tradycje, nie chcą utopić w niepamięci 17 września 39, 22 lipca 44, rządów obcej agentury itd. itd.

tolkien napisał(a):
Zeby nie być gołosłownym to podam przykład. Kazda krytyka RM jest uznawana przez twórców (a pośrednio i słuchaczy) tej rozgłośni jako atak na Kościół. W tym celu m.in. jest wykorzystywane błogosławieństwo JPII. No bo jak sam Ojciec Swięty pobłogosławił to juz nikt nie moze powiedziec niczego negatywnego, a jak powie to jest wrogiem Chrystusa.

Nieprawda. Nie każda.
Nieprawda, że przez "twórców". Jeśli już, to przez zdezorientowanych lub wku.rzonych kłamliwą nagonką słuchaczy. Lub takich którzy się pod "słuchaczy" podszywają. Na przykład jest taki pan z Opola ...
Niestety, ale jesteś gołosłowny.

tolkien napisał(a):
Pomieszanie polityki z ewangelizacja w najgorszym z mozliwych stylów. To jest to co stawia RM na bardzo złym poziomie i to jest głównym powodem krytyki.
quae sunt caesaris, caesari; et quae sunt Dei, Deo Mt 22, 21
W Radiu Maryja te dwa aspekty sa ze soba przemieszane w sposób wyjatkowo niewłasciwy i urągajacy czasem zwykłej przyzwoitości.
Stąd bierze sie własnie owa krytyka

Co do "pomieszania". Postudiuj sobie "Kompendium Nauki Społecznej Kościoła". Wątpię jednak byś pojął, że "ewangelizacja" to nie pustosłowie, lecz wnoszenie wartości również w sferę polityki. A może przede wszystkim, bo w niej Zło jest najbardziej powszechne i zaraźliwe.
W tej dziedzinie RM robi tylko to co należy. Zgodnie z przypisaną redemptorystom misją.

Podsumowując.
Dobrze zostałeś przygotowany do tej krytyki RM (jest potrzebna bo zbliżają się wybory). Dobrze, ale nie wystarczająco.

Pn paź 02, 2006 15:18
Zobacz profil WWW
Chyba Cię nie obrażam ?

Nie ! Stanisławie Adamie, nie jestes w stanie mnie obrazic poprzez internetowe Forum. Forum na którym jestes tylko i wyłacznie zupełnie nieznanym nickiem, no i kimś kto mnie nie zna wogóle.
Takie własnie "incognita" (bez aluzji do nikców! :) ), nie sa w stanie mnie obrazić :)

Cytuj:
Żeby jeszcze optowali za opcją "ludzi rozumu". A oni propagują jakieś przestarzałe patriotyzmy, tradycje, nie chcą utopić w niepamięci 17 września 39, 22 lipca 44, rządów obcej agentury itd. itd.

Przepraszam, ale cos ci sie pomyliło :) Ja jestem z narodzenia antykomunistą i te daty sa dla mnie hanbą. Dlaczego więc wklejasz je w tej dyskusji, skoro pasuja one jak pięść do nosa?

Mógłbym to zrozumieć gdybys oficjalnie przyznał się do tego, że RM tak cie zindoktrynowało, ze we wszystkich przeciwnikach widzisz bolszewików (lub żydów). Jednak to byłoby przyznaniem sie do chorobliwej fobii, o co nie chce cie na razie posadzać.

Cytuj:
Nieprawda. Nie każda.

Niestety, ale wbrew Twoim chęciom jest to prawda, bolesna ale prawda.
Rydzyk i jego medium nie oszczędzaja nawet swoich zwierzchników w postaci biskupów. Wystarczy, ze któryś powie coś krytycznego wobec RM, a juz zaczyna sie swoista i pełna finezji nagonka. Prawda jest, ze sami medialni redemptoryści nie poważaja sie na taki gest, ale swoimi manipulacyjymi tekstami prowokuja obrzydliwe teksty swoich słuchaczy. Co najważniejsze nie reaguja na nie.

Cytuj:
Co do "pomieszania". Postudiuj sobie "Kompendium Nauki Społecznej Kościoła". Wątpię jednak byś pojął

Tak sie złożyło, że pojąłem :) Przeciwnie do słuchaczy-wyznawców i twórców RM. Ja po prostu kieruje sie rozumem - oni NIE :D

Cytuj:
Dobrze zostałeś przygotowany do tej krytyki RM (jest potrzebna bo zbliżają się wybory). Dobrze, ale nie wystarczająco

Szanowni Forumowicze!
Oto dostaliście przykład działania kogoś kto jest wyznawca Radyja Maryja :)
To jest to co wcześniej pisałem i co jest tak charakterystyczne dla tego medium. Sugerowanie iż każdy atak jest kierowany przez przeciwników Kościoła. Tak sie jednak złozyło, ze jestem czynnym członkiem Kościoła i posługując sie własnym rozumem, krytykuję "Biuro Polityczne" Radia Maryja uwazając je za członka ogarniętego trądem i zepsuciem. Cos w rodzaju pobielanego grobu, pełnego wewnętrznego paskudztwa.

Bez obrazy Stanisławie Adamie :) jestem tylko nic nie znaczącym tekstem forumowym! :)

Pn paź 02, 2006 17:21

ToMu - papież pobłogosławił wielu ludzi. Jestem tylko bardzo ciekawa, jak byś się poczuł, gdybyś powiedział z radością "papież udzielił mi błogosławieństwa" i usłyszał "Ali Agcy papież też pobłogosławił". Prosiłabym, żeby się zastanowić chwilę nad znaczeniem tego, co się mówi :?

Niemniej - nie mówimy o błogosławieństwie osobiście dla o. Rydzyka, tylko o błogosławieństwie dla jego dzieła. Mocno wątpię, czy papież pobłogosławiłby na przykład organizacji promującej aborcję, czy antykoncepcję. Błogosławieństwo dla dzieła oznacza pośrednio jego docenienie, uznanie dla dobra, które czyni. Jasne - nie oznacza, że każde działanie papież uważa za bezbłędne, ale z pewnością dostrzega dobro, które się przez nie dzieje. Uważa je za cenne.

I owszem - gdyby ów szewc otrzymał błogosławieństwo dla swojej pracy, to znaczyłoby tyle, że papież pracę szewca uważa za ważną i dobrą. I tu nie ma żadnego przekłamania, myślę...

Faktem jest, że papież również Alego Agcę pobłoghosławił. O czym to świadczy :?: Że papież błogosławił, dobrze życzył, także ludziom o wątpliwej moralności, wręcz niegodziwym.

Pobłogosławił RM :?: Świetnie. Rydzyka pewnie też. Nic z tego nie wynika. To, że papież udziela błogosławieństwa jakieś osobie/dziełu, nie oznacza automatycznie że ta osoba/instytucja może robić, co się jej żywnie podoba i twierdzić, że zawsze ma rację, a każda krytyka to "żydomasoneria" itp .

Pn paź 02, 2006 17:36
Zobacz profil WWW

A może to Ty jesteś "bakterią gnilną" która powoduje to zepsucie?
Krytykę zacznij od siebie.

Pn paź 02, 2006 18:31

ToMu - a czy ja gdziekolwiek stwierdziłam że oznacza?

Ale czym innym jest błogosławieństwo człowieka, czym innym dzieła.
Porównanie o. Rydzyka z Ali Agcą jest moim zdaniem obelgą poniżej krytyki. Chyba, że Ciebie takie porównanie nie obraża.

I proszę o zakończenie wycieczek osobistych. Wszystkich.

Pn paź 02, 2006 19:27

I proszę o zakończenie wycieczek osobistych. Wszystkich.

Uprzedzam, że każdy post z jedną wycieczką osobistą do kogokolwiek bedzie usuwany w całości.

Dyskusja o moderacji jest tutaj: viewtopic.php?p=195356#195356

Ostatnio edytowano Wt paź 03, 2006 14:57 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

Wt paź 03, 2006 13:43
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 180  Następna strona