Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 8:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 Ojciec Bartoś zrzucił habit 
Autor Wiadomość
Post Ojciec Bartoś zrzucił habit
Portal Wiara za Rzepą podał następującą informację:

Cytuj:
Znany z kontrowersyjnych poglądów dominikanin o. Tadeusz Bartoś, po dwudziestu latach życia zakonnego, wrócił do życia świeckiego - donosi Rzeczpospolita.
- Nie jestem zaskoczony tą decyzją. Od kilku lat żył w klasztorze - jadł, mieszkał, wyjeżdżał zagranicę za nasze pieniądze, ale żył poza wspólnotą - mówi jeden z dominikanów.

Ojciec Bartoś o opuszczeniu zakonu poinformował w "Liście do braci" rozesłanym drogą elektroniczną. Tłumaczy, że nie chce dłużej żyć w systemie kościelnej zależności, w którym gubi się poczucie wartości własnego życia. Krytykuje archaiczną strukturę funkcjonowania Kościoła, niedopasowaną do współczesnego świata. "Kościół nadmiernie skoncentrował się na samym sobie, na własnym trwaniu i przetrwaniu. Brak ewolucji życia zakonnego, jego mechaniczne odtwarzanie w kolejnych pokoleniach, pomimo olbrzymiej zmiany świata, w którym dziś żyjemy, wydaje zły owoc" - napisał.

40-letni były dominikanin, doktor filozofii, autor kilku książek, wykładał w kolegiach dominikańskich w Krakowie i Warszawie. Był dyrektorem Dominikańskiego Studium Filozofii i Teologii w Warszawie. W ostatnich latach w wielu artykułach i wywiadach prezentował krytyczny stosunek do wielu zjawisk w Kościele, ale także wobec nauczania Kościoła, np. w stosunku do gejów, w sprawie celibatu. "Nie odchodzę od refleksji nad religią. Pozostaję filozofem i teologiem - jeśli będzie mi to dane" - napisał.

Nigdy nie czytałem (o.) Bartosia. Nie wiem, co o tym myśleć. Może ktoś zna bliżej jego poglądy? Co w ogóle o tym myślicie?

Cz sty 25, 2007 16:18

Poglądy ma skrajne, ale nawet ciekawe, niemniej wydaje mi się, że jednak złość przez niego również przemawia...
Jak chłopak odpocznie od ciężaru habitu to może serduszko mu się trochę uspokoi i może coś naprawdę ciekawego kiedyś wymyśli...
Słusznie że odszedł - nie ma sensu generować zbędnych napięć u siebie i innych, a pewnie i tak by go niedługo wyrzucono...
Coś o jego poglądach w internecie można znaleźć - np. na "racjonaliście".

Cz sty 25, 2007 16:25

Żywię duży szacunek do Tadeusza Bartosia, własnie za jego odwagę i konsekwencję w głoszeniu poglądów, nawet kontrowersyjnych, ale ortodoksyjnych. Jesli uznał, że źle mu w zakonie i woli życie świeckie - jego decyzja, i oby nie okazała się błędna

Cz sty 25, 2007 16:31

Post Re: Ojciec Bartoś zrzucił habit
Pablo_Tychy napisał(a):
Nigdy nie czytałem (o.) Bartosia. Nie wiem, co o tym myśleć. Może ktoś zna bliżej jego poglądy? Co w ogóle o tym myślicie?

Doczekał się nawet swojego wątku na Forum: następca Obirka daje głos - Bartoś w Gazie

Cz sty 25, 2007 16:35

Nie pierwszy i nie ostatni, jak każdy, ma wolną wolę i może podejmować decyzje, cóż nie każdemu habit pasuje...

Cz sty 25, 2007 16:35
Zobacz profil WWW

Ciekawe czy te zdarzenia są choć w części skutkiem sprawy abp Wielgusa?

I czy w ślad za o. Bartosiem pójdzie również ks Węcławski?

Cz sty 25, 2007 16:38
Tekst autorstwa o. Bartosia - wg mnie bardzo ciekawy (a fotka!! - amant filmowy :D ).
http://tygodnik.onet.pl/1546,1382664,dzial.html

Cz sty 25, 2007 18:15
Prosze nie zapomiac o jednym - Ksiadz zostaje ksiadzem do konca zycia.

Paschalis, czy aby nie za daleko posuwasz sie w swoich "przewidywaniach"?
Czemu to ma sluzyc? Ciekawosc to pierwszy stopien ......

filippiarzu , wspomnany zakonnik ma 40 lat wiec nie jest " chłopakiem".

Cz sty 25, 2007 18:45

filippiarzu , wspomnany zakonnik ma 40 lat wiec nie jest " chłopakiem".
Czyli jest niemal moim rówieśnikiem :D
A ja się wcale nie czuję staro...

Cz sty 25, 2007 18:51

Niestety, Lucyno chyba nie za daleko. "Rzepa" od jakiegoś czasu pisała o tym, że ks Węcławski odejdzie z kapłaństwa, a on jedynie powiedział, że gy podejmie decyzję to wszystkim powie. Chciałbym się mylić, ale obawiam się, że może pójść w ślady o. Bartosia.

Cz sty 25, 2007 18:56
Paschalis, w jakim celu mamy sie tym zajmowac i o tym rozprawiac?
Czy to nie jest forma plotkowania?

Cz sty 25, 2007 18:59

Cóż - osobiście myślę, że ks Węcławski nie życzyłby sobie żeby dywagować na jego temat. A o. Bartoś podjął decyzję, uzasadnił ją - i chyba nie ma powodu dopisywać mu intencji i motywów, do których sam się nie przyznaje.

Ks Artur napisał niedawno, że "taki gest zawsze jest znakiem rozpaczy". Może lepiej pozostawić to zainteresowanym?

Cz sty 25, 2007 19:07

Zależy od podejścia. Ja nie uważam "Rzeczpospolitej" za plotkarskie medium i mam zaufanie do tego co piszą. Zwłaszcza, że sam zainteresowany tego jednoznacznie nie zdementował.

W każdym razie gdyby wyraźnie to zdementował to byłbym spokojniejszy.

Cz sty 25, 2007 19:10

Paschalis, moderatorze, wstyd! - rozmywasz temat o Tadeuszu Bartosiu :P

Cz sty 25, 2007 19:31

Dziwne, przysiągłbym, że czytałem jakiś wywiad z Bartosiem w którym bardzo mocno krytykował on Kościół i jego strukturę... Wydawało mi się, że to na "racjonaliście" było, ale za chiny nie mogę go znaleźć... Możliwe, że z tą złością to mi się z kimś innym pomyliło :(
Przepraszam.
Bo oprócz powyższego to znam Bartosia raczej z obrony parady równości i bardzo mądrych, liberalnych wypowiedzi zdradzających zrozumienie ducha nauk Jezusa.
Byłem przekonany, że do jego odejścia doprowadził konflikt z hierarchią kościelną, ale skoro nie, to już nic nie wiem...
Wiadomo czemu to zrobił?

Cz sty 25, 2007 20:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona