Ojciec Bartoś zrzucił habit
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Ojciec Bartoś zrzucił habit
Portal Wiara za Rzepą podał następującą informację:
Cytuj: Znany z kontrowersyjnych poglądów dominikanin o. Tadeusz Bartoś, po dwudziestu latach życia zakonnego, wrócił do życia świeckiego - donosi Rzeczpospolita. - Nie jestem zaskoczony tą decyzją. Od kilku lat żył w klasztorze - jadł, mieszkał, wyjeżdżał zagranicę za nasze pieniądze, ale żył poza wspólnotą - mówi jeden z dominikanów.
Ojciec Bartoś o opuszczeniu zakonu poinformował w "Liście do braci" rozesłanym drogą elektroniczną. Tłumaczy, że nie chce dłużej żyć w systemie kościelnej zależności, w którym gubi się poczucie wartości własnego życia. Krytykuje archaiczną strukturę funkcjonowania Kościoła, niedopasowaną do współczesnego świata. "Kościół nadmiernie skoncentrował się na samym sobie, na własnym trwaniu i przetrwaniu. Brak ewolucji życia zakonnego, jego mechaniczne odtwarzanie w kolejnych pokoleniach, pomimo olbrzymiej zmiany świata, w którym dziś żyjemy, wydaje zły owoc" - napisał.
40-letni były dominikanin, doktor filozofii, autor kilku książek, wykładał w kolegiach dominikańskich w Krakowie i Warszawie. Był dyrektorem Dominikańskiego Studium Filozofii i Teologii w Warszawie. W ostatnich latach w wielu artykułach i wywiadach prezentował krytyczny stosunek do wielu zjawisk w Kościele, ale także wobec nauczania Kościoła, np. w stosunku do gejów, w sprawie celibatu. "Nie odchodzę od refleksji nad religią. Pozostaję filozofem i teologiem - jeśli będzie mi to dane" - napisał.
Nigdy nie czytałem (o.) Bartosia. Nie wiem, co o tym myśleć. Może ktoś zna bliżej jego poglądy? Co w ogóle o tym myślicie?
|
Cz sty 25, 2007 16:18 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Poglądy ma skrajne, ale nawet ciekawe, niemniej wydaje mi się, że jednak złość przez niego również przemawia...
Jak chłopak odpocznie od ciężaru habitu to może serduszko mu się trochę uspokoi i może coś naprawdę ciekawego kiedyś wymyśli...
Słusznie że odszedł - nie ma sensu generować zbędnych napięć u siebie i innych, a pewnie i tak by go niedługo wyrzucono...
Coś o jego poglądach w internecie można znaleźć - np. na "racjonaliście".
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz sty 25, 2007 16:25 |
|
 |
Kamyk
|
Żywię duży szacunek do Tadeusza Bartosia, własnie za jego odwagę i konsekwencję w głoszeniu poglądów, nawet kontrowersyjnych, ale ortodoksyjnych. Jesli uznał, że źle mu w zakonie i woli życie świeckie - jego decyzja, i oby nie okazała się błędna
|
Cz sty 25, 2007 16:31 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
 Re: Ojciec Bartoś zrzucił habit
Pablo_Tychy napisał(a): Nigdy nie czytałem (o.) Bartosia. Nie wiem, co o tym myśleć. Może ktoś zna bliżej jego poglądy? Co w ogóle o tym myślicie?
Doczekał się nawet swojego wątku na Forum: następca Obirka daje głos - Bartoś w Gazie
|
Cz sty 25, 2007 16:35 |
|
 |
kefas_piotr
|
Nie pierwszy i nie ostatni, jak każdy, ma wolną wolę i może podejmować decyzje, cóż nie każdemu habit pasuje...
Cz sty 25, 2007 16:35 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Ciekawe czy te zdarzenia są choć w części skutkiem sprawy abp Wielgusa?
I czy w ślad za o. Bartosiem pójdzie również ks Węcławski?
_________________ www.onephoto.net
|
Cz sty 25, 2007 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tekst autorstwa o. Bartosia - wg mnie bardzo ciekawy (a fotka!! - amant filmowy  ).
http://tygodnik.onet.pl/1546,1382664,dzial.html
|
Cz sty 25, 2007 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prosze nie zapomiac o jednym - Ksiadz zostaje ksiadzem do konca zycia.
Paschalis, czy aby nie za daleko posuwasz sie w swoich "przewidywaniach"?
Czemu to ma sluzyc? Ciekawosc to pierwszy stopien ......
filippiarzu , wspomnany zakonnik ma 40 lat wiec nie jest " chłopakiem".
|
Cz sty 25, 2007 18:45 |
|
 |
filippiarz
|
Lucyna napisał(a): filippiarzu , wspomnany zakonnik ma 40 lat wiec nie jest " chłopakiem". Czyli jest niemal moim rówieśnikiem
A ja się wcale nie czuję staro...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Cz sty 25, 2007 18:51 |
|
 |
Paschalis
|
Niestety, Lucyno chyba nie za daleko. "Rzepa" od jakiegoś czasu pisała o tym, że ks Węcławski odejdzie z kapłaństwa, a on jedynie powiedział, że gy podejmie decyzję to wszystkim powie. Chciałbym się mylić, ale obawiam się, że może pójść w ślady o. Bartosia.
|
Cz sty 25, 2007 18:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paschalis, w jakim celu mamy sie tym zajmowac i o tym rozprawiac?
Czy to nie jest forma plotkowania?
|
Cz sty 25, 2007 18:59 |
|
 |
jo_tka
|
Cóż - osobiście myślę, że ks Węcławski nie życzyłby sobie żeby dywagować na jego temat. A o. Bartoś podjął decyzję, uzasadnił ją - i chyba nie ma powodu dopisywać mu intencji i motywów, do których sam się nie przyznaje.
Ks Artur napisał niedawno, że "taki gest zawsze jest znakiem rozpaczy". Może lepiej pozostawić to zainteresowanym?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz sty 25, 2007 19:07 |
|
 |
Paschalis
|
Zależy od podejścia. Ja nie uważam "Rzeczpospolitej" za plotkarskie medium i mam zaufanie do tego co piszą. Zwłaszcza, że sam zainteresowany tego jednoznacznie nie zdementował.
W każdym razie gdyby wyraźnie to zdementował to byłbym spokojniejszy.
|
Cz sty 25, 2007 19:10 |
|
 |
Kamyk
|
Paschalis, moderatorze, wstyd! - rozmywasz temat o Tadeuszu Bartosiu 
|
Cz sty 25, 2007 19:31 |
|
 |
filippiarz
|
Dziwne, przysiągłbym, że czytałem jakiś wywiad z Bartosiem w którym bardzo mocno krytykował on Kościół i jego strukturę... Wydawało mi się, że to na "racjonaliście" było, ale za chiny nie mogę go znaleźć... Możliwe, że z tą złością to mi się z kimś innym pomyliło
Przepraszam.
Bo oprócz powyższego to znam Bartosia raczej z obrony parady równości i bardzo mądrych, liberalnych wypowiedzi zdradzających zrozumienie ducha nauk Jezusa.
Byłem przekonany, że do jego odejścia doprowadził konflikt z hierarchią kościelną, ale skoro nie, to już nic nie wiem...
Wiadomo czemu to zrobił?
|
Cz sty 25, 2007 20:02 |
|
|
|