Grzech zaniedbania czyli idź na wybory!
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
Wątek o polityce już istnieje. Tutaj rozmawiamy o liście biskupów polskich dotyczącym wyborów
|
N paź 07, 2007 18:09 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Kolejny apel o udział w wyborach

|
Cz paź 11, 2007 9:51 |
|
 |
Cyryl
|
A ja po przeczytaniu listy w moim okręgu nie pójdę w tym roku po raz pierwszy bo nie mam na kogo głosować. Miernoty,kombinatorzy,karierowicze niezależnie gdzie spojrzeć
|
Cz paź 11, 2007 15:28 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Cyryl napisał(a): A ja po przeczytaniu listy w moim okręgu nie pójdę w tym roku po raz pierwszy bo nie mam na kogo głosować. Miernoty,kombinatorzy,karierowicze niezależnie gdzie spojrzeć
Te z raz tak miałem, w wyborach lokalnych. Wówczas poszedłem i skreśliłem obydwu kandydatów. Dzięki temu nie mogłem sobie zarzucić, że nie głosowałem z lenistwa czy braku zainteresowania wspólną sprawą.
|
Cz paź 11, 2007 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Cyryl napisał(a): A ja po przeczytaniu listy w moim okręgu nie pójdę w tym roku po raz pierwszy bo nie mam na kogo głosować. Miernoty,kombinatorzy,karierowicze niezależnie gdzie spojrzeć Te z raz tak miałem, w wyborach lokalnych. Wówczas poszedłem i skreśliłem obydwu kandydatów. Dzięki temu nie mogłem sobie zarzucić, że nie głosowałem z lenistwa czy braku zainteresowania wspólną sprawą.
Dlatego też Sweet będzie zbawiony ( po 500 latach czyścca), a Cyryl jako grzesznik pójdzie na wieczne potępienie.
Bo grzechem jest nie głosować! - jako rzecze Jaśnie Oświecony Epidiaskop Polski.
"Nawracajcie się i.....głosujcie w wyborach! " - EpP 3,12*
P.S.
EpP - Epidiaskop Polski
|
Cz paź 11, 2007 20:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): (...) Myślisz Gruby, że tylko Ty potrafisz wklejać durnowate materiały. (...)
Osiris, to też zaliczasz do tych durnowatych Gruby napisał(a): 03.10.2007 - Słowo biskupów polskich przed wyborami parlamentarnymi 2007 roku ________________________________________ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA DOBRO WSPÓLNE SŁOWO BISKUPÓW POLSKICH PRZED WYBORAMI PARLAMENTARNYMI 2007 ROKU
Drodzy Bracia i Siostry w Chrystusie, (…)
Apelujemy o zachowanie w kampanii wyborczej właściwego podziału ról i kompetencji zarówno duchownych, jak i świeckich. Wierni świeccy mają obowiązek angażować się w życie polityczne przez udział w wyborach i aktywność w tych partiach, które pozwalają uprawiać politykę rozumianą jako roztropna troska o dobro wspólne. Duszpasterze zaś, jako świadkowie rzeczywistości nadprzyrodzonej nie powinni angażować się w kampanii wyborczej po żadnej konkretnej stronie. Ta sama zasada odnosi się także do mediów katolickich. Zgodnie z nauczaniem Sługi Bożego Jana Pawła II, duchowni powinni unikać prezentowania własnego wyboru jako jedynego uprawnionego, winni respektować dojrzałość świeckich oraz przez formację ich sumień pomagać im taką dojrzałość osiągnąć. Zobowiązani są uczynić wszystko, co możliwe, by unikać czynienia sobie wrogów z powodu zajmowanego stanowiska politycznego, co mogłoby spowodować zmniejszenie zaufania i oddalanie się od nich wiernych powierzonych ich duszpasterskiej misji (por. Jan Paweł II, Anioł Pański, 28 lipca 1993 r.). (…) Wszystkim wiernym udzielamy pasterskiego błogosławieństwa.
Podpisali: Kardynałowie, Arcybiskupi i Biskupi polscy zgromadzeni na 341. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski
Warszawa, 3.10.2007 r.VIDE: http://www.episkopat.pl/?a=dokumentyKEP&doc=2007103_0 KOMENTARZYK:
A obywatel Rydzyk olewa biskupów i Jana Pawła II W jego mediach niemal bez przerwy trują kaczyści
|
So paź 13, 2007 5:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypomniałem o lekceważeniu listu w zwiazku ze sprawa niedoszłego wystepu Tuska w TV TRWAM
|
So paź 13, 2007 6:01 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Idźmy głosować.
Zróbmy coś dla siebie, ale na większą skalę.
Żeby mieć czyste sumienie. Żeby móc narzekać - zrobiwszy to, co był obowiązkiem i swego rodzaju mandatem aby krytykować (łatwo się gada, jak się samemu nic nie zrobiło, żeby było lepiej).
Gdyby młodzi ludzie i inteligencja poszli do wyborów - myślę, że PO ma realną szansę wygrać. Nie chodzi o zabieranie babciom dowodów itp. Ale o to, aby ludzie wiedzący, czego krajowi potrzeba, po prostu poszli zagłosować. Tylko tyle.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N paź 14, 2007 8:20 |
|
|
|