Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 13:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Grzech zaniedbania czyli idź na wybory! 
Autor Wiadomość

Wątek o polityce już istnieje. Tutaj rozmawiamy o liście biskupów polskich dotyczącym wyborów

N paź 07, 2007 18:09

Obrazek

Cz paź 11, 2007 9:51

A ja po przeczytaniu listy w moim okręgu nie pójdę w tym roku po raz pierwszy bo nie mam na kogo głosować. Miernoty,kombinatorzy,karierowicze niezależnie gdzie spojrzeć

Cz paź 11, 2007 15:28

A ja po przeczytaniu listy w moim okręgu nie pójdę w tym roku po raz pierwszy bo nie mam na kogo głosować. Miernoty,kombinatorzy,karierowicze niezależnie gdzie spojrzeć

Te z raz tak miałem, w wyborach lokalnych. Wówczas poszedłem i skreśliłem obydwu kandydatów. Dzięki temu nie mogłem sobie zarzucić, że nie głosowałem z lenistwa czy braku zainteresowania wspólną sprawą.

Cz paź 11, 2007 16:14
Cyryl napisał(a):

Te z raz tak miałem, w wyborach lokalnych. Wówczas poszedłem i skreśliłem obydwu kandydatów. Dzięki temu nie mogłem sobie zarzucić, że nie głosowałem z lenistwa czy braku zainteresowania wspólną sprawą.

Dlatego też Sweet będzie zbawiony ( po 500 latach czyścca), a Cyryl jako grzesznik pójdzie na wieczne potępienie.
Bo grzechem jest nie głosować! - jako rzecze Jaśnie Oświecony Epidiaskop Polski.

"Nawracajcie się i.....głosujcie w wyborach! " - EpP 3,12*

P.S.
EpP - Epidiaskop Polski

Cz paź 11, 2007 20:53
(...)
Myślisz Gruby, że tylko Ty potrafisz wklejać durnowate materiały.
(...)

Osiris, to też zaliczasz do tych durnowatych :?:

Gruby napisał(a):
03.10.2007 - Słowo biskupów polskich przed wyborami parlamentarnymi 2007 roku

Drodzy Bracia i Siostry w Chrystusie,
(…)

Apelujemy o zachowanie w kampanii wyborczej właściwego podziału ról i kompetencji zarówno duchownych, jak i świeckich. Wierni świeccy mają obowiązek angażować się w życie polityczne przez udział w wyborach i aktywność w tych partiach, które pozwalają uprawiać politykę rozumianą jako roztropna troska o dobro wspólne. Duszpasterze zaś, jako świadkowie rzeczywistości nadprzyrodzonej nie powinni angażować się w kampanii wyborczej po żadnej konkretnej stronie. Ta sama zasada odnosi się także do mediów katolickich. Zgodnie z nauczaniem Sługi Bożego Jana Pawła II, duchowni powinni unikać prezentowania własnego wyboru jako jedynego uprawnionego, winni respektować dojrzałość świeckich oraz przez formację ich sumień pomagać im taką dojrzałość osiągnąć. Zobowiązani są uczynić wszystko, co możliwe, by unikać czynienia sobie wrogów z powodu zajmowanego stanowiska politycznego, co mogłoby spowodować zmniejszenie zaufania i oddalanie się od nich wiernych powierzonych ich duszpasterskiej misji (por. Jan Paweł II, Anioł Pański, 28 lipca 1993 r.).
(…)
Wszystkim wiernym udzielamy pasterskiego błogosławieństwa.

Podpisali: Kardynałowie, Arcybiskupi i Biskupi polscy
zgromadzeni na 341. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski

Warszawa, 3.10.2007 r.

VIDE: http://www.episkopat.pl/?a=dokumentyKEP&doc=2007103_0

KOMENTARZYK:

A obywatel Rydzyk olewa biskupów i Jana Pawła II :evil:
W jego mediach niemal bez przerwy trują kaczyści :!:

So paź 13, 2007 5:54
Przypomniałem o lekceważeniu listu w zwiazku ze sprawa niedoszłego wystepu Tuska w TV TRWAM

So paź 13, 2007 6:01

Zróbmy coś dla siebie, ale na większą skalę.

Żeby mieć czyste sumienie. Żeby móc narzekać - zrobiwszy to, co był obowiązkiem i swego rodzaju mandatem aby krytykować (łatwo się gada, jak się samemu nic nie zrobiło, żeby było lepiej).

Gdyby młodzi ludzie i inteligencja poszli do wyborów - myślę, że PO ma realną szansę wygrać. Nie chodzi o zabieranie babciom dowodów itp. Ale o to, aby ludzie wiedzący, czego krajowi potrzeba, po prostu poszli zagłosować. Tylko tyle.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N paź 14, 2007 8:20
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7