Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 1:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Doradca wyborczy. Czy naprawdę potrzebny ? 
Autor Wiadomość

Post Doradca wyborczy. Czy naprawdę potrzebny ?
Doradca wyborczy. Czy naprawdę potrzebny ?

W poniedziałek lub wtorek GW w króciutkiej notce doniosła, że grupa posłów niezrzeszonych razem z kilkunastu klubowymi wniosła do laski marszłkowskiej projekt ustawy ustanawiającej koncesjonowanego doradcę wyborczego.

Umknęło to uwadze innych mediów zajętych wycinką Manueli Gretkowskiej z Sukcesu, prowokacją Leppera, analfabetyzmem Lecha Kaczyńskiego, pięknym zachowaniem Generała i obrazą uczuć religijnych Moniki Olejnik przez Andrzeja Urbańskiego. A sprawa jest ciekawa z wielu powodów.

W witrynie internetowej Sejmu trudno znaleźć jakąkolwiek wzmiankę na ten temat. Czyżby było to niewygodne dla głównych bohaterów korytarzowej polityki. Posłowie, zazwyczaj tak chętni do pokazania się w mediach z powodu byle bzdetu, tu - milczą.
Nieoficjalnie udało mi się dotrzeć do Założeń ustawy.

Celem powołania instytucji doradcy wyborczego jest odebranie mediom monopolu i zobiektywizowanie informowania o pozytywach i negatywach programów wyborczych ugrupowań, partii i poszczególnych kandydatów w wyborach ogólnokrajowych i samorządowych.
Samo doradztwo będzie podobne do funkcjonujących podatkowego i inwestycyjnego.

Działalność doradcy będzie koncesjonowana. W projekcie są dwa warianty koncesjonowania i nadzoru: powołanie Krajowej Rady Doradztwa Wyborczego (na wzór KRRiT) lub przypisanie tej roli istniejącej KRRiT.

Podobnie jak z mediami będą trzy kategorie doradców:
- publiczny (organizacyjne ulokowane przy terenowych organach administracji publicznej),
- prywatny,
- społeczny.

Usługi doradcze będą bezpłatne. Doradcy publiczni będą finansowani z budżetu Państwa.

Po tym maglu który w ostatnich dniach oglądaliśmy, trudno wyrobić sobie zdanie w sprawie tej nowej, chyba nie znanej gdzie indziej, inicjatywy. Mam mieszane odczucia. A co wy na to ?

Pt mar 31, 2006 13:00
Zobacz profil WWW

jesli tak ma wygladac walka z biurokracją...

żaden doradca mi nie jest potrzebny
zajęliby się w rzadzie za to czym mądrzejszym jak wydawanie pieniedzy np szukaniem inwestorów zagranicznych

a tak

wiem

utopia...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt mar 31, 2006 13:10

Co to znaczy: "koncesjonowany"? Kto mu ma dać tę koncesję? Na jakiej podstawie? I dlaczego miałabym ufać owym "koncesjonowanym" doradcom?

Pt mar 31, 2006 13:41

Jak kiepsko opłacany to przekupny.
Jak dobrze opłacany to przekupny ale drożej.

Stanisław Adam lubi widać postPeeReLowskie rozwiązania mnożenia urzędów i pieczątek.

Zamiast zmniejszania udziału władz w Państwie.

Oozie /tęskniący czasem za cała władzą w rękach rad.../

Pt mar 31, 2006 14:02

Post Re: Doradca wyborczy. Czy naprawdę potrzebny ?
Stanisław Adam napisał(a):
Po tym maglu który w ostatnich dniach oglądaliśmy, trudno wyrobić sobie zdanie w sprawie tej nowej, chyba nie znanej gdzie indziej, inicjatywy. Mam mieszane odczucia. A co wy na to ?

A co to, dziś prima aprilis? ;-)

Pt mar 31, 2006 15:27

analfabetyzmem Lecha Kaczyńskiego

Jak wiadomo, jestem przeciwnikiem Kaczorków. Ale chyba jest oczywistym, że ta sytuacja z medalem dla Jaruzelskiego to podpucha - prezydent tyle ich przyznaje, że niemożliwym jest aby czytał i dopilnowywał nominowania właściwych osób. Od tego ma ludzi - któzy dali plamę i powinni z roboty wylecieć, skoro dochodzi do takiego kuriozum.

Wracając do meritum:

1. To ma być tanie państwo :?: Kolejny arcypotrzebny organ, w którym ktoś musi pracować, a co za tym idzie - na który trzeba będzie płacić. Zgadnijcie, kto zapłaci.

2. Na czym polega koncesja :?: Że facet zdał egzamin i wie, poza sloganami, co konkretnie postulują dane ugrupowania/osoby :?:

3. W jaki sposób miałby być kontrolowany obiektywizm tych doradców :?: Jeśli takowi by powstali - nic prostego, przekupić i pan doradca idzie i wszyscy, którym doradza, głosują na partię A, która podpłaciła doradcę.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt mar 31, 2006 22:01
Zobacz profil WWW

w kazdej głupocie politycznej jest jednak pewien sens

moze tutaj jest sensem podporządkowanie sobie administracji publicznej czyli w naszym wypadku biurokracji..

moze tylko o to w tym wszystkim chodzi?

Pt mar 31, 2006 23:50

Wracając do meritum:

Nie umiem na te pytania odpowiedzieć. Wiem tyle co napisałem we wstępie.
Natomiast pewien problem z dostarczeniem wyborcom obiektywnej informacji rzeczywiście istnieje. Media, przyznasz przecie, są stronnicze. Ludzie są zagubieni w sprzecznych doniesieniach o tych samych wydarzeniach. O, na naszym Forum jest wątek rozpoczęty przez -tojhs- pt. 'Kaczyńscy, PIS, Tusk, PO a katolicy'.
To przykład zagubienia. Tylko ulokowany w złym miejscu. Forum to nie miejsce do agitacji politycznej. Co innnego pospierać się o tym co partie proponują.

Może ten nowy doradca wyborczy to krok we właściwym kierunku. W naszych polskich warunkach . . .
Co do kosztów: A co nie kosztuje. Demokracja, wychowanie dla demokracji też musi kosztować.

So kwi 01, 2006 19:02
Zobacz profil WWW
Usługi doradcze będą bezpłatne. Doradcy publiczni będą finansowani z budżetu Państwa.

Mnie też się to nie podoba. Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby Państwo płaciło doradcom nie zgadzającym się a aktualną polityką Rządu :?

So kwi 01, 2006 19:43

Stanisławie - doradzać będą ludzie, a ludzie są łasi, np. na pieniądze. Z kolei partie raczej nie przepuszczą okazji, aby zgodnie z prawem zdobyć sobie jakieś pewniejsze poparcie właśnie poprzez finansowe (po cichu) zmotywowanie poszczególnych doradców, aby doradzali nieco bardziej na partię X, a odradzali partię Y.

To, że będą dotowani z budżetu - to co :?: Nie znajdzie się sposób na łapówki :?: A doradcy - nie połakomią się :?: Połakomią.

Przecież nie żyjemy od wczoraj. A do tego - w Polsce

So kwi 01, 2006 20:20
Zobacz profil WWW

Przecież nie żyjemy od wczoraj. A do tego - w Polsce

Właśnie. Mnie najbardziej niepokoi ta trzecia mutacja doradztwa - społeczna. Czymś to pachnie. Nie Kołami RRM ? Właściwie już pełnią taką 'doradczą' rolę. Kto inny ma tak rozwiniętą sieć 'placówek' ? Nim inni się zorganizują KRRM dostają na starcie fory !

So kwi 01, 2006 23:58
Zobacz profil WWW

Stanisław Adam napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Nie jestem fanem political fiction.
Ja też. Ale tyle razy się przekonałem, że rzeczywistość pokonuje wszelkie wyobrażenia ... :piwko:

i przypomniałem sobie, że już 3 kwietnia.

Pragnę podziękować wszystkim :piwo:, którzy przyjęli konwencję 'prima aprilis' i ochoczo usiłowali rozwinąć ten temat. Niestety racjonalistyczna podejrzliwość SweetChilda chyba zmroziła innych ... :placze:

Pn kwi 03, 2006 19:30
Zobacz profil WWW

a może co poniektórym marzy się kampania wyborcza rodem z Ameryki [Stanów]

kolorowe baloniki
agitacje
gołębie wypuszczane
reklama w telewizji na każdym kanale
reklama na bilboardach
reklama na każdym trawniku z prywatnym domem [bo doradca mógłby krzywo spojrzeć i doradzić nieco dentyscie...]
wielkie kufle piwa z wielkimi hamburgerami i hot-dogami
konkursy w piciu coca-coli
sprzedaż pamiątek typu kandydat+flaga we wszelkich możliwych kombinacjach od babuszek Rosyjskich do kapeluszy ala Waszyngton
i do tego zupełnie i całkowicie darmowe i wolne od podatku co najwazniejsze podpisy kandydata...

ah jak pieknie
hehhh...
czyż toż nie jest wspaniała przyszłość....

Pn kwi 10, 2006 18:54

Wspaniała :?: Zależy, co kto chce widzieć pod tym sformułowaniem... Jak dla mnie - nie, dziękuję.

Pn kwi 10, 2006 18:59
Zobacz profil WWW

ToMu może jednak balonika z napisem "Kaczorki góra" ;) hę?

a jak nie to zawsze mogę przesłać ci kubeczek z moim wizerunkiem z podpisem "szef" :P
[to mnie by nieco podniosło na duchu heheehehehe]

no przeciez po to sa te gadźety dla polityków

Pn kwi 10, 2006 20:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona