Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 20:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 45  Następna strona
 Strajk nauczycieli 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Strajk nauczycieli
Marek_Piotrowski napisał(a):
Podałem źródło, więc proszę odwołać ten zarzut. Najpierw należy czytać, a potem odpowiadać a zwłaszcza zarzucać.
Reszta... money nie jest już - jak widać - dla Ciebie tym dawnym moneyem, od kiedy dane statystyczne pokazują zasadność tego, co robi PiS. W ogóle statystyka zrobiła się be, nie? ;)

Ok, rzeczywiście podałeś źródło, ale jest kompletnie niewidoczne przy tych obrazkach.
To, co różni mnie z Tobą, nigdy nie sugeruję się jednym źródłem i w dodatku takim, które pozwoli mi komukolwiek w jakikolwiek sposób dokopać. Wykres mimo wszystko należało omówić w taki sposób, aby przedstawiał głos w dyskusji.
Tu są stawki brutto już po styczniowych podwyżkach:
https://gloswielkopolski.pl/zarobki-nau ... r/13980327
W artykule są podane prawdziwe dane, ale też sugerujący jakoby każdy nauczyciel miał wszystkie wymienione dodatki. Nie zbieram pasków wynagrodzeń, więc nie mogę tu przedstawić żadnego. Wprawdzie mam tylko ostatni, ale on nie obrazuje moich zarobków, gdyż po pierwsze: jestem od dwóch miesięcy na L4, po drugie: były wyrównania ostatnich podwyżek, po trzecie: mam jakieś potrącenie dodatku motywacyjnego, którego nawet księgowa nie umiała mi wyjaśnić, bo tak wyszło po wszystkich wyrównaniach. Nie zamierzam kruszyć kopii o 170 zł.
Oprócz dodatku motywacyjnego mam dodatek stażowy 20% i wiejski 10% w wyniku których moje netto mniej więcej równa się brutto wynagrodzenia zasadniczego (stopień awansu - dyplomowany). I żeby nie było, że to za 18 godzin (pominę już przygotowywanie się do lekcji, sprawdzanie sprawdzianów), prowadziłam akcję "Ozłacamy Kasisi" - fundacja Szymona Hołowni, która angażowała mnie codziennie, przedstawienia Jasełek, własnoręczne ozdoby świąteczne wykonywane z uczniami na wymienioną akcję. Jak myślisz? Kiedy to robiłam? W czasie tych mitycznych 18 godzin?
Jeśli jesteś zainteresowany co takiego robiłam, mogę podać Tobie (jako, że w tym wypadku nie jestem anonimowa) link do fundacji, gdzie jest relacja z akcji w mojej szkole w ubiegłym roku. Jeśli nadal będziesz uważał, że nauczyciel to nierób, że to 18 godzin, trudno.

Tu ciekawe propozycje, lekcje, które płyną ze strajku nauczycieli: https://www.deon.pl/spolecznosc/blogerz ... cieli.html
Alus napisał(a):
wczoraj przerzucając kanały przez nieuwagę wrzuciłam TVInfo. Leciał jakiś program dyskusyjny, wszyscy na wszystkich wrzeszczeli, natrafiłam akurat na krzyczącą M. Ogórek wdeptującą w ziemię głupich nauczycieli, przez których ona musi płacić dzieciom horrendalne kwoty za korepetycje.
I... szok, ta niema kukiełka w wyborach prezydenckich, dukająca pojedyncze wyrazy, wydaje z siebie długi, nienawistny słowotok.

Dla mnie żadne, ale to żadne programy informacyjne w TV nie istnieją. Nie istnieją w TVP, nie istnieją w TVN (od czasu zabójstwa śp. Rosiaka), nie istnieją w Polsacie, chociaż ludzie uważali, że jest najbardziej obiektywny, nie istnieją w TRWAM, ani w żadnej innej.
Kogo słucham? Prymasa abpa Polaka, abpa Gądeckiego, bpa Rysia i mądrych księży np. https://www.dziennikwschodni.pl/lublin/ ... diHaRbT2VQ

N kwi 14, 2019 8:41
Zarobki polskich nauczycieli wg OECD

Środkowa tabelka. Polska jest na trzecim miejscu od końca. Czyli szału nie ma, jedno z ostatnich miejsc.

N kwi 14, 2019 8:51
Moderator

equuleuss napisał(a):

Środkowa tabelka. Polska jest na trzecim miejscu od końca. Czyli szału nie ma, jedno z ostatnich miejsc.

Markowi chodzi o procent w stosunku do średniej krajowej, tyle że on jest nieaktualny, chyba że jest to liczony tak, jak liczy rząd, ale tylko w stosunku do nauczycieli): razem z kosztami pracodawcy i wszystkimi dodatkami, z czego nauczyciel średnio dostaje dwa, najwyżej trzy, jeśli uczy na wsi i ma wychowawstwo. Do średniej krajowej brakuje nauczycielom własnie tego mitycznego 1000 zł.

N kwi 14, 2019 9:11

Teraz powinni wystąpić rodzice, to znacznie większa grupa społeczna niż nauczyciele, powinni złapać głównego prowodyra strajku i go przykładnie ukarać. Tak myśli każdy zagrożony rodzić i nie ma co tego ukrywać, bo strajk uderza nie tylko w dzieci, ale i w rodziców. Nauczyciele oraz całe to dzikie ZNP swoim ryzykownym działaniem obudzi wreszcie drzemiącego giganta jakimi są rodzice i opiekunowie , to kwestia tylko czasu. Trudno wyobrazić sobie nawet, co potrafią zrobić miliony rozwścieczonych Polaków , kiedy okaże się że ich dzieci zostały skrzywdzone przez chciwych i bezwzględnych nauczycieli!

N kwi 14, 2019 9:50
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Teraz powinni wystąpić rodzice, to znacznie większa grupa społeczna niż nauczyciele, powinni złapać głównego prowodyra strajku i go przykładnie ukarać. Tak myśli każdy zagrożony rodzić i nie ma co tego ukrywać, bo strajk uderza nie tylko w dzieci, ale i w rodziców. Nauczyciele oraz całe to dzikie ZNP swoim ryzykownym działaniem obudzi wreszcie drzemiącego giganta jakimi są rodzice i opiekunowie , to kwestia tylko czasu. Trudno wyobrazić sobie nawet, co potrafią zrobić miliony rozwścieczonych Polaków , kiedy okaże się że ich dzieci zostały skrzywdzone przez chciwych i bezwzględnych nauczycieli!

Tak myśli każdy pisowski rodzic, nie szanujący, pragnący pozbyć sie wszystkich nie podzielających ich poglądów, czego dobitnie dał wyraz pisowski senator Bierecki - patriota, który kasę Polaków ze Skoków wytransferował do rajów podatkowych.

N kwi 14, 2019 9:57
O, wyczuwam bratnią schizofreniczną duszę. Nie wiem tylko, czy to sam IPW we własnej osobie, czy raczej jego oficer prowadzący, albo do kogo on tam się wdzięczy, żeby dostać swoją dolę za powielanie przekazu dn(i)a.

N kwi 14, 2019 10:09
Hm, można by zadać sobie tutaj pewne pytanie - ciekawe jakie reakcje wywołałby podobny strajk nauczycieli za rządów KO-KE-PO, czy byłby krytykowany lub wręcz potępiany tak jak ma to miejsce teraz, czy też reakcje byłyby zgoła całkiem inne, typu - nauczycielom należy się godziwa płaca za ich trud w wychowaniu przyszłości narodu...?

N kwi 14, 2019 10:18

equuleuss napisał(a):

Gratuluję!
Jako pierwsza przeczytałaś i zrozumiałaś tabelki, zanim się o nich wypowiedziałaś...

Mam nadzieję, że pozostałym, którzy najwidoczniej zrobili odwrotnie, jest teraz trochę łyso ;)

No, ale taka jest "logika" walk plemiennych...

N kwi 14, 2019 10:21
Zobacz profil WWW
Moderator

Inny_punkt_widzenia napisał(a):

Prawo w Polsce pozwala na to, aby rodzice sami uczyli swoje dzieci. Skoro uważają nauczycieli za nierobów, niech wezmą sprawy w swoje ręce i mówię to o tych rodzicach, którzy wieszają psy na nauczycielach, bo jest wielu mądrych rodziców, którzy wspierają i są z nauczycielami.

N kwi 14, 2019 10:23
Małgosiaa napisał(a):
Prawo w Polsce pozwala na to, aby rodzice sami uczyli swoje dzieci. Skoro uważają nauczycieli za nierobów, niech wezmą sprawy w swoje ręce i mówię to o tych rodzicach, którzy wieszają psy na nauczycielach, bo jest wielu mądrych rodziców, którzy wspierają i są z nauczycielami.
Dokładnościowo.

N kwi 14, 2019 10:37
equuleuss napisał(a):
Hm, można by zadać sobie tutaj pewne pytanie - ciekawe jakie reakcje wywołałby podobny strajk nauczycieli za rządów KO-KE-PO, czy byłby krytykowany lub wręcz potępiany tak jak ma to miejsce teraz, czy też reakcje byłyby zgoła całkiem inne, typu - nauczycielom należy się godziwa płaca za ich trud w wychowaniu przyszłości narodu...?

Na pewno reakcja PiS i zwolenników PiS byłaby histerycznym ubolewaniem nad ciemięzonymi nauczycielami przez wraży rząd służący Merkel.
Zresztą zerknij sobie w program PiS z 2011r gdzie dla nauczycieli obiecana jest podwyżka w kwocie 2,500 zł/miesięcznie.
A bez gdybania fakty są takie - w 2008r pensje nauczycieli wzrosły o 10%; w 2009r dwukrotnie po 5%; 2010r o 7%; 2011r o 7%; 2012 o 3,8%.
W 2012r zostały zamrożone pensje w budżetówce.

Jakie "łyso" - "dolna dziesiątka" i 3 miejsce od końca, czyni z polskiego na nasze totalna bryndza, mniej mają jedynie nauczyciele słowaccy i węgierscy.

N kwi 14, 2019 10:40
Dla uzupełniania rząd PiS w 2017r waloryzował płacę nauczycieli o 1%; w 2018r - 5%; styczeń 2019r - 5%.....tyle i uważa, że dał aż za nadto.

N kwi 14, 2019 10:53
Ale na sowite podwyżki dla siebie starczyło....

N kwi 14, 2019 11:32
Moderator

]Gratuluję!
Jako pierwsza przeczytałaś i zrozumiałaś tabelki, zanim się o nich wypowiedziałaś...

Mam nadzieję, że pozostałym, którzy najwidoczniej zrobili odwrotnie, jest teraz trochę łyso ;)

No, ale taka jest "logika" walk plemiennych...

Wybrnąłeś, bo zauważyłeś, że nie udało się dokopać. Nie uwierzę, że chodziło Tobie o środkową tabelkę, a nie o tę mówiącą o tym, jaki procent średniego wynagrodzenia stanowi wynagrodzenie nauczycieli. Wybrnąłeś, bo podałam zarobki nauczycieli po podwyżkach (dodałam źródło), a te dalekie są od średniej krajowej.

N kwi 14, 2019 12:55
Moderator

Alus napisał(a):
Dla uzupełniania rząd PiS w 2017r waloryzował płacę nauczycieli o 1%; w 2018r - 5%; styczeń 2019r - 5%.....tyle i uważa, że dał aż za nadto.

Dodam, że obiecał we wrześniu obiecał kolejne 5% (teraz już 9%) i to daje im 16% :D :D :D i w dodatku twierdzi, że tu jest te 1000 zł. Normalnie wyższa matematyka :lol: .
Wczorajsza wypowiedź Morawieckiego dolała oliwy do ognia. Chodzi o tego diabła, co przybrał ornat i ogonem na Mszę dzwoni. Cały czas gaszą pożar benzyną i tego nie widzą. Czyżby nie mieli węchu?

N kwi 14, 2019 13:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 45  Następna strona