Czy katolik może pozwolić na takie zabawki?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Czy katolik może pozwolić na takie zabawki?
humalog napisał(a): Chłopcy będa sie bawić w żołnierzy, indian, piratów...a dziewczynki lalkami w dom. Jest to całkiem naturalne.
Pewnie. Tyle, że łuk ma przynajmniej taką zaletę, że naprawdę wyrabia oko i ogólną sprawność fizyczną. Co do upiornych lalek - z tego co mi wiadomo Apacze nie pozwalali swoim dziewczynkom bawić się żadnymi, ponieważ wszystkie pzredmioty przypominające sylwetkę ludzką a nieożywione kojarzyły im się ze zmarłymi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt paź 16, 2012 15:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Apacze to nie wszyscy Indianie...ale tylko ich część. Z tego co wiem to Apacze nie jedli niczego co rosło pod wodą (w tym ryb)....ale co to ma z nami wspólnego?
|
Wt paź 16, 2012 15:40 |
|
 |
JedenPost
|
Nic, skojarzyło mi się na skrzyżowaniu łuku z upiornymi lalkami  humalog napisał(a): Apacze to nie wszyscy Indianie...ale tylko ich część.
Brawo. Dodajmy, że chodzi o tę ich część nazywaną Apaczami.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt paź 16, 2012 15:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie też sie te lale nie podobaja, sa paskudne. Nie doszukiwałbym sie jednak ukrytych w nich jakichś niewiadomego pochodzenia sił, którym katolicy winni sie przeciwstawić....
Tyle co do lal....bo jeżeli chodzi o Satano-Misia z Pentagramem udajacym oznaczenia USAir Force...to wątpliowści nie mam. Jeszcze dzis gada spale!!!!
|
Wt paź 16, 2012 15:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odkąd przyszła moda na mroczne bajki dla dzieci, to i przemysł zabawkowy poszedł za tym. Pół roku temu w poszukiwaniu prezentu ciężko mi było znaleźć lalkę, która nie została poddana tej modzie. Wybór ubogi, ale był  . A obdarowana jest typowym dzieckiem: kocha cukierkową estetykę. Zresztą listy bestellerów są jakieś kiczowate:  Ciekawe, czy do świąt moda a'la Halloween się utrzyma. Swoją drogą: swego czasu w empiku były do kupienia laleczki voodoo i to nie tak dawno. Wrzucało się je do wody i rosły Np. tutajGłosów oburzenia nie odnotowałam 
|
Wt paź 16, 2012 16:19 |
|
|
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
MARIEL napisał(a): Hmm...dobre pytanie JedenPost, właśnie się nad tym zastanawiam, bo mam w domu trzyletniego mężczyznę, który z nieoczekiwanym dla mnie zachwytem rzucił się (będąc w odwiedzinach u kuzyna), na takie właśnie zabawki.. Chłopaki po prostu chyba tak mają i nie wiem czy zabranianie zabaw szabelkami, pistoletami, karabinami coś da... @MARIEL, niech Cię ręka boska broni przed zabranianiem dziecku pif-pafów, itp uszodenerwowaczy. Spkojna Twoja (sama wiesz co?) o przyszłość sukcesora. A mówię to na przykładzie synowców własnych. Otóż nigdy im nie żałowałem dostępu do powąchania prochu; Załącznik:
Mały komboj i większa czerwona twarz..jpg [ 71.01 KiB | Przeglądane 3207 razy ]
TT-etka, P-83, poczciwy kałach to kiedyś dla nich żadna atrakcja. Oczywiście magazynek w mojej kieszeni, komora nabojowa przejrzana, giwera przestrzelona i kardynalne zalecenie, aby nawet pustą bronią nigdy nie celować w człowieka. Do tego kręcenie wszystkimi ruchomym elementami w armacie p-lot S60 57mm (tato, rączki bolą). Przejażdżka T 72 i MiG-iem 21 ciągnionym po stojance. I co? I nic. Gdy przed laty, przyszło im wybierać kierunek studiów i nieśmiało sugerowałem uczelnie wojskowe, starszy dostawał rozwolnienia, a młodszy migreny. Widzisz zatem, że dostęp do uzbrojenia czyni z człeka pacyfistę. Sam nawet w ostatnich latach służby migałem się w jasną choinkę od comiesięcznego strzelania, bo ani to przyjemne (dziurawić papier zamiast zrzędę w domu, lub wrogów na osiedlu), ani pożyteczne, a w dodatku zamiast rozbierać Hertunię musiałem rozbierać, celem przeczyszczenia bronię. Toteż po utoczeniu krwi i zdrowia dla ojczyzny, wreszcie mogę być, wraz z potomkami pacyfistą pełną gębą. Mam nadzieję, że uspokoiłem Twe obawy odnośnie synka i zaleciłem Ci najbardziej skuteczną metodę wychowania obrońcy pokoju. (Podaj adres na priwa, może skombinuję w pobliskiej jednostce jakieś ciężkie i śliskie "zabawki"  ?)
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Wt paź 16, 2012 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ratunku!!!! HelpJU!! Ludy spasajties!!!
Ten straszliwy Mały Kowboj ma Pentagrama na pochwie!!!!
|
Wt paź 16, 2012 16:29 |
|
 |
Qwerty2011
|
Śmichy chichy (też się uśmiałem do łez). Ale dziecku trzeba jednak wytłumaczyć, że lalka-trupek jest brzydka, nawet jeśli połowa dziewczynek w klasie takie ma. Moja na szczęście daje się jakoś przekonać. Co do voo-doo - przez jakiś czas wszędzie pełno było breloczków z takimi "maskotkami". Ciekawe kiedy do sprzedaży wprowadzą zestawy: "Mały Grabarz" albo "Mini sekcja zwłok" Pewnie już nad tym pracują...
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt paź 16, 2012 16:39 |
|
 |
SweetChild
|
humalog napisał(a): Ten straszliwy Mały Kowboj ma Pentagrama na pochwie!!!! Nie Kowboj a Komboj i nie na pochwie, ale na kaburze. Ale stan silnego (i słusznego) wzburzenia Cię usprawiedliwia 
|
Wt paź 16, 2012 16:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Mini sekcja zwłok" Eeeeeee to nudne by było, a poza tym w lepszej formie już kiedyś bywało. Za moich szczenięcych lat tośmy robili na lekcjach minisekcje żabkom lub dżudżownicom....i jakos nikt z klasy na Kube Rozpruwacza nie wyrósł....chociaz ja podobno mam zadatki jako nałogowy biedronkobójca.
|
Wt paź 16, 2012 16:44 |
|
 |
Vul
|
noOne napisał(a): wszystkie lalki z pierwszego posta rzuciłbym natychmiast w kominek, a kulfon jest jak najbardziej spoko  sporo zabawek/lalek jakie dostajemy w prezencie od "nieświadomych" darczyńców, niestety wypełniamy kosz, bo są tak niektóre przerażające, że nie wiem jak można coś takiego produkować dla dzieci.. niestety produkcja cywilizacji śmierci jest w większości ukierunkowana na atrybuty zwodziciela, warto tu też wspomnieć o symbolice, obejrzyjcie w domu zabawki dzieci, założe się że większość z nich ma gwiazdki 5ramienne, motylki i spiralki (szóstki), bardzo ciężko kupić coś dla dziecka bez tej symboliki okultystycznej W pełni podzielam Twoje stanowisko noOne. Mogę spokojnie dołączyć do grona wyszydzanych  MARIEL napisał(a): Hmm...dobre pytanie JedenPost, właśnie się nad tym zastanawiam, bo mam w domu trzyletniego mężczyznę, który z nieoczekiwanym dla mnie zachwytem rzucił się (będąc w odwiedzinach u kuzyna), na takie właśnie zabawki..(....) No nie wiem..może się wypowiedzą rodzice z dłuższym stażem i większym doświadczeniem, chętnie poczytam  Nie demonizował bym zabawek militarnych. W końcu każdy chłopiec to wojownik, podobnie jak każdy mężczyzna to chłopiec. Ja mam co prawda dziewczyny, więc to zagadnienie mnie (chyba) nie dotyczy  humalog napisał(a): Ratunku!!!! HelpJU!! Ludy spasajties!!! Ten straszliwy Mały Kowboj ma Pentagrama na pochwie!!!! Ale śmieeeeszne to Twoje "przejęzyczenie"... :> Czasami zastanawiam się czy gramy do tej samej bramki... albo co gorsza czy na pewno w tę samą grę?  JedenPost napisał(a): (...) humalog napisał(a): Apacze to nie wszyscy Indianie...ale tylko ich część.
Brawo. Dodajmy, że chodzi o tę ich część nazywaną Apaczami. haha, uśmiałem się do łez 
_________________ Wspólnota Domowego Kościoła Crux sacra sit mihi lux! Nunquam draco sit mihi dux! Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!
|
Wt paź 16, 2012 17:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ale śmieeeeszne to Twoje "przejęzyczenie"... Ja tu "przejezyczenia" nie widzę. Pochwa czy kabura co za róznica...to nazwa przedmiotu w którym chowa sie broń. Cytuj: Czasami zastanawiam się czy gramy do tej samej bramki Piłka jest okrągła a bramki zazwyczaj dwie...tak więc nie wiem. Gry tez sa różne od "chińczyka" po "wojenne"
|
Wt paź 16, 2012 17:38 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
Te @humalog. Ja tam purystą językowym nie jestem, ale @SweetChild Cię sprostował, @Vul nakierowuje, a Ty dalej kitajskie biedronki tępisz i dobre rady masz w azotoxie  ? A zatem: - mały komboj, to chłopiec i jak na chłopca przystało ma fiutka, a nie pochwę (Ty bratku coś z anatomią na bakier jesteś po tych biedronkach, musi za dużo pystycydów, żeś się naniuchał). -pochwa (ale taka przy boku, pasie, a nie miedzy kończynami dolnymi - Ty zboczeńcu), służy do przechowywania i bezpiecznego poruszania się z bronią białą. - kabura służy do przenoszenia pistoletu, rewolweru (wszelkiej krótkiej broni strzeleckiej). I takową mój potomek ma przytroczoną do obwisłego pasa na wzór Johna Wayne, o gwieździe szeryfa nie wspominając. Ot co! No i żeby mi taka nonszalancja była przedostatnią razą! A wiesz Ty gorszycielu, że nie po etos spał na styropianie, żebym Cię teraz darmo dokształcał. (Oferty wrzucaj na priwa  ).
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Wt paź 16, 2012 19:41 |
|
 |
noOne
|
Vul napisał(a): W pełni podzielam Twoje stanowisko noOne. Mogę spokojnie dołączyć do grona wyszydzanych  a toś Pan mnie zrobił siurprajsa  ..ja tak juz przyzwyczajony do wyszydzania w pojedynkę co do gwiazd 5 ramiennych we wszystkich służbach wojskowych i nie tylko US, na flagach US, unii, ruskich, chiny, korea, itp itd sądzicie naiwnie że to przypadek ? przejżyjcie sobie flagi Państw ta cywilizacja śmierci przez okultystów jest "wyprodukowana" a USA od podstaw zbudowane przez masonerię http://flagipanstw.fm.interia.pl/amerykapoln.htmhttp://flagipanstw.fm.interia.pl/afryka.htma jak nie pantagramy to symbolika słońca - czyli bóstwo niby boga słońca RA też bardzo czesto używany symbol przez masonerię
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Wt paź 16, 2012 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ale @SweetChild Cię sprostował, @Vul nakierowuje Sweet mnie prostował, ale rozumny chłopak i kuma, zem strasznie sie zbulwyrsował. Za "kowboja" miast "komboja" wiec przeproszenia prosze. Vula nie słucham bo on w inna bramke gra i mógłbym źle wycelować. Cytuj: Ty bratku coś z anatomią na bakier jesteś po tych biedronkach, musi za dużo pystycydów, żeś się naniuchał Pestycydami biedronkobójstwa nie uprawiam...ludzki człek jestem i boraksa uzywam, a żem poniuchał to i co? Nie kóń żem by samą trawką żyć. Cytuj: -pochwa (ale taka przy boku, pasie, a nie miedzy kończynami dolnymi - Ty zboczeńcu), służy do przechowywania i bezpiecznego poruszania się z bronią białą. - kabura służy do przenoszenia pistoletu, rewolweru (wszelkiej krótkiej broni strzeleckiej). I takową mój potomek ma przytroczoną do obwisłego pasa na wzór Johna Wayne, o gwieździe szeryfa nie wspominając. Ot co!
Bronia jest bronia...a ze jednom sie kłuje, a z drugom strzyla to już nie mojej główki sprawa. Moja bronia obie rzeczy potrafi...tom i nie swiadom nazwy pokrowca na nią. Ot wsio!
|
Wt paź 16, 2012 20:06 |
|
|
|