Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 0:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy katolik może pozwolić na takie zabawki? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy katolik może pozwolić na takie zabawki?
humalog napisał(a):

Chłopcy będa sie bawić w żołnierzy, indian, piratów...a dziewczynki lalkami w dom.
Jest to całkiem naturalne.

Pewnie. Tyle, że łuk ma przynajmniej taką zaletę, że naprawdę wyrabia oko i ogólną sprawność fizyczną. Co do upiornych lalek - z tego co mi wiadomo Apacze nie pozwalali swoim dziewczynkom bawić się żadnymi, ponieważ wszystkie pzredmioty przypominające sylwetkę ludzką a nieożywione kojarzyły im się ze zmarłymi.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt paź 16, 2012 15:38
Apacze to nie wszyscy Indianie...ale tylko ich część.
Z tego co wiem to Apacze nie jedli niczego co rosło pod wodą (w tym ryb)....ale co to ma z nami wspólnego?

Wt paź 16, 2012 15:40

Nic, skojarzyło mi się na skrzyżowaniu łuku z upiornymi lalkami :)

humalog napisał(a):

Brawo. Dodajmy, że chodzi o tę ich część nazywaną Apaczami.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt paź 16, 2012 15:48
Mnie też sie te lale nie podobaja, sa paskudne.
Nie doszukiwałbym sie jednak ukrytych w nich jakichś niewiadomego pochodzenia sił, którym katolicy winni sie przeciwstawić....

Tyle co do lal....bo jeżeli chodzi o Satano-Misia z Pentagramem udajacym oznaczenia USAir Force...to wątpliowści nie mam. Jeszcze dzis gada spale!!!!

Wt paź 16, 2012 15:58
Odkąd przyszła moda na mroczne bajki dla dzieci, to i przemysł zabawkowy poszedł za tym. Pół roku temu w poszukiwaniu prezentu ciężko mi było znaleźć lalkę, która nie została poddana tej modzie. Wybór ubogi, ale był ;-) . A obdarowana jest typowym dzieckiem: kocha cukierkową estetykę.

Zresztą listy bestellerów są jakieś kiczowate:
Obrazek

Ciekawe, czy do świąt moda a'la Halloween się utrzyma.

Swoją drogą: swego czasu w empiku były do kupienia laleczki voodoo i to nie tak dawno. Wrzucało się je do wody i rosły :D
Np. tutaj
Głosów oburzenia nie odnotowałam ;)

Wt paź 16, 2012 16:19

MARIEL napisał(a):
Hmm...dobre pytanie JedenPost, właśnie się nad tym zastanawiam,
bo mam w domu trzyletniego mężczyznę, który z nieoczekiwanym dla mnie zachwytem
rzucił się (będąc w odwiedzinach u kuzyna), na takie właśnie zabawki..
Chłopaki po prostu chyba tak mają i nie wiem czy zabranianie zabaw
szabelkami, pistoletami, karabinami coś da...

@MARIEL, niech Cię ręka boska broni przed zabranianiem dziecku pif-pafów, itp uszodenerwowaczy.
Spkojna Twoja (sama wiesz co?) o przyszłość sukcesora. A mówię to na przykładzie synowców własnych.
Otóż nigdy im nie żałowałem dostępu do powąchania prochu;

Załącznik:
Mały komboj i większa czerwona twarz..jpg
Mały komboj i większa czerwona twarz..jpg [ 71.01 KiB | Przeglądane 3208 razy ]

TT-etka, P-83, poczciwy kałach to kiedyś dla nich żadna atrakcja. Oczywiście magazynek w mojej kieszeni, komora nabojowa przejrzana, giwera przestrzelona i kardynalne zalecenie, aby nawet pustą bronią nigdy nie celować w człowieka. Do tego kręcenie wszystkimi ruchomym elementami w armacie p-lot S60 57mm (tato, rączki bolą). Przejażdżka T 72 i MiG-iem 21 ciągnionym po stojance.

I co? I nic.
Gdy przed laty, przyszło im wybierać kierunek studiów i nieśmiało sugerowałem uczelnie wojskowe, starszy dostawał rozwolnienia, a młodszy migreny.

Widzisz zatem, że dostęp do uzbrojenia czyni z człeka pacyfistę. Sam nawet w ostatnich latach służby migałem się w jasną choinkę od comiesięcznego strzelania, bo ani to przyjemne (dziurawić papier zamiast zrzędę w domu, lub wrogów na osiedlu), ani pożyteczne, a w dodatku zamiast rozbierać Hertunię musiałem rozbierać, celem przeczyszczenia bronię.
Toteż po utoczeniu krwi i zdrowia dla ojczyzny, wreszcie mogę być, wraz z potomkami pacyfistą pełną gębą.

Mam nadzieję, że uspokoiłem Twe obawy odnośnie synka i zaleciłem Ci najbardziej skuteczną metodę wychowania obrońcy pokoju. (Podaj adres na priwa, może skombinuję w pobliskiej jednostce jakieś ciężkie i śliskie "zabawki" :razz:?)

Wt paź 16, 2012 16:22
Ratunku!!!! HelpJU!! Ludy spasajties!!!

Ten straszliwy Mały Kowboj ma Pentagrama na pochwie!!!!

Wt paź 16, 2012 16:29

Śmichy chichy (też się uśmiałem do łez). Ale dziecku trzeba jednak wytłumaczyć, że lalka-trupek jest brzydka, nawet jeśli połowa dziewczynek w klasie takie ma.
Moja na szczęście daje się jakoś przekonać.
Co do voo-doo - przez jakiś czas wszędzie pełno było breloczków z takimi "maskotkami".
Ciekawe kiedy do sprzedaży wprowadzą zestawy: "Mały Grabarz" albo "Mini sekcja zwłok"
Pewnie już nad tym pracują...

Wt paź 16, 2012 16:39

humalog napisał(a):

Nie Kowboj a Komboj i nie na pochwie, ale na kaburze. Ale stan silnego (i słusznego) wzburzenia Cię usprawiedliwia :D

Wt paź 16, 2012 16:41
Cytuj:
"Mini sekcja zwłok"

Eeeeeee to nudne by było, a poza tym w lepszej formie już kiedyś bywało.
Za moich szczenięcych lat tośmy robili na lekcjach minisekcje żabkom lub dżudżownicom....i jakos nikt z klasy na Kube Rozpruwacza nie wyrósł....chociaz ja podobno mam zadatki jako nałogowy biedronkobójca.

Wt paź 16, 2012 16:44

noOne napisał(a):
wszystkie lalki z pierwszego posta rzuciłbym natychmiast w kominek,
a kulfon jest jak najbardziej spoko :)

sporo zabawek/lalek jakie dostajemy w prezencie od "nieświadomych" darczyńców, niestety wypełniamy kosz, bo są tak niektóre przerażające, że nie wiem jak można coś takiego produkować dla dzieci..
niestety produkcja cywilizacji śmierci jest w większości ukierunkowana na atrybuty zwodziciela,

warto tu też wspomnieć o symbolice,
obejrzyjcie w domu zabawki dzieci, założe się że większość z nich ma gwiazdki 5ramienne, motylki i spiralki (szóstki),
bardzo ciężko kupić coś dla dziecka bez tej symboliki okultystycznej
W pełni podzielam Twoje stanowisko noOne. Mogę spokojnie dołączyć do grona wyszydzanych ;)

MARIEL napisał(a):
Hmm...dobre pytanie JedenPost, właśnie się nad tym zastanawiam,
bo mam w domu trzyletniego mężczyznę, który z nieoczekiwanym dla mnie zachwytem
rzucił się (będąc w odwiedzinach u kuzyna), na takie właśnie zabawki..(....)
No nie wiem..może się wypowiedzą rodzice z dłuższym stażem i większym doświadczeniem,
chętnie poczytam :)
Nie demonizował bym zabawek militarnych. W końcu każdy chłopiec to wojownik, podobnie jak każdy mężczyzna to chłopiec. Ja mam co prawda dziewczyny, więc to zagadnienie mnie (chyba) nie dotyczy ;)

humalog napisał(a):
Ratunku!!!! HelpJU!! Ludy spasajties!!!
Ale śmieeeeszne to Twoje "przejęzyczenie"... :> Czasami zastanawiam się czy gramy do tej samej bramki... albo co gorsza czy na pewno w tę samą grę? :D

JedenPost napisał(a):
(...)
humalog napisał(a):

Brawo. Dodajmy, że chodzi o tę ich część nazywaną Apaczami.
haha, uśmiałem się do łez :brawo:

Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!

Wt paź 16, 2012 17:05
Cytuj:
Ale śmieeeeszne to Twoje "przejęzyczenie"...

Ja tu "przejezyczenia" nie widzę. Pochwa czy kabura co za róznica...to nazwa przedmiotu w którym chowa sie broń.

Cytuj:
Czasami zastanawiam się czy gramy do tej samej bramki

Piłka jest okrągła a bramki zazwyczaj dwie...tak więc nie wiem.

Gry tez sa różne od "chińczyka" po "wojenne"

Wt paź 16, 2012 17:38

Te @humalog.
Ja tam purystą językowym nie jestem, ale @SweetChild Cię sprostował, @Vul nakierowuje, a Ty dalej kitajskie biedronki tępisz i dobre rady masz w azotoxie :evil:?

A zatem:
- mały komboj, to chłopiec i jak na chłopca przystało ma fiutka, a nie pochwę (Ty bratku coś z anatomią na bakier jesteś po tych biedronkach, musi za dużo pystycydów, żeś się naniuchał).
-pochwa (ale taka przy boku, pasie, a nie miedzy kończynami dolnymi - Ty zboczeńcu), służy do przechowywania i bezpiecznego poruszania się z bronią białą.
- kabura służy do przenoszenia pistoletu, rewolweru (wszelkiej krótkiej broni strzeleckiej). I takową mój potomek ma przytroczoną do obwisłego pasa na wzór Johna Wayne, o gwieździe szeryfa nie wspominając. Ot co!

No i żeby mi taka nonszalancja była przedostatnią razą! A wiesz Ty gorszycielu, że nie po etos spał na styropianie, żebym Cię teraz darmo dokształcał. (Oferty wrzucaj na priwa :drink:).

Wt paź 16, 2012 19:41

Vul napisał(a):
W pełni podzielam Twoje stanowisko noOne. Mogę spokojnie dołączyć do grona wyszydzanych ;)

a toś Pan mnie zrobił siurprajsa :)
..ja tak juz przyzwyczajony do wyszydzania w pojedynkę :-)

co do gwiazd 5 ramiennych we wszystkich służbach wojskowych i nie tylko US,
na flagach US, unii, ruskich, chiny, korea, itp itd
sądzicie naiwnie że to przypadek ?

przejżyjcie sobie flagi Państw
ta cywilizacja śmierci przez okultystów jest "wyprodukowana"
a USA od podstaw zbudowane przez masonerię
http://flagipanstw.fm.interia.pl/amerykapoln.htm
http://flagipanstw.fm.interia.pl/afryka.htm

a jak nie pantagramy to symbolika słońca - czyli bóstwo niby boga słońca RA
też bardzo czesto używany symbol przez masonerię

Wt paź 16, 2012 20:00
Cytuj:
ale @SweetChild Cię sprostował, @Vul nakierowuje

Sweet mnie prostował, ale rozumny chłopak i kuma, zem strasznie sie zbulwyrsował.
Za "kowboja" miast "komboja" wiec przeproszenia prosze.

Vula nie słucham bo on w inna bramke gra i mógłbym źle wycelować.

Cytuj:
Ty bratku coś z anatomią na bakier jesteś po tych biedronkach, musi za dużo pystycydów, żeś się naniuchał

Pestycydami biedronkobójstwa nie uprawiam...ludzki człek jestem i boraksa uzywam, a żem poniuchał to i co? Nie kóń żem by samą trawką żyć.

Cytuj:
-pochwa (ale taka przy boku, pasie, a nie miedzy kończynami dolnymi - Ty zboczeńcu), służy do przechowywania i bezpiecznego poruszania się z bronią białą.
- kabura służy do przenoszenia pistoletu, rewolweru (wszelkiej krótkiej broni strzeleckiej). I takową mój potomek ma przytroczoną do obwisłego pasa na wzór Johna Wayne, o gwieździe szeryfa nie wspominając. Ot co!

Bronia jest bronia...a ze jednom sie kłuje, a z drugom strzyla to już nie mojej główki sprawa. Moja bronia obie rzeczy potrafi...tom i nie swiadom nazwy pokrowca na nią.

Cytuj:
Ot co!

Ot wsio!

Wt paź 16, 2012 20:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona