Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Idziemy na wybory
Johnny99 napisał(a): MARIEL napisał(a): To w niczym nie przeszkadza. Każdy woli mieć tę możliwość niż jej nie mieć. Jakby to powiedział JKM - menel albo komunista może sobie chcieć mieć taką możliwość, ale to jeszcze nie znaczy, że mamy mu ją dawać @Johnny, Ty chyba się upiłeś tymi siedmioma procentami  My - mamy - im - ją - dawać? Jacy Wy i co dawać? Ciągle jeszcze te prawa wyborcze wszyscy mamy, i kobiety, i menele co się po nich wozicie  Aha, a jeszcze - kto nie chce praw wyborczych oddać to wg. Ciebie od razu komunista? Cytuj: Gdyby jeszcze dało się porównać znaczenie dostępu do konta z dostępem do kartki wyborczej  Dla mnie może mieć większe znaczenie niż dla Ciebie i ja nie chcę aby mi je jakiś Człowiek z muszką odbierał 
|
Wt maja 27, 2014 13:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
brunero napisał(a): Rozumiem, że uważasz, że podatek wyższy od przychodu jest czymś normalnym. Dziecko drogie, przede wszystkim składki ZUS nie są podatkiem. Jeżeli ktoś otwiera działalność gospodarczą i z tego tytułu ma mieć w przyszłości uprawnienia emerytalne, to raczej oczywiste, że musi odprowadzać składki co najmniej od pewnej sensownej kwoty. Ponieważ państwo gwarantuje jednocześnie pewien minimalny poziom emerytury. A trzysta złotych przychodu miesięcznie to są pieniądze na waciki. brunero napisał(a): No cóż, bolszewicka logika. Drogi korwinisto! Jak już opuścisz rodzinne gniazdko, a rodzice przestaną dawać dach nad głową, płacić za prąd, gaz, wodę, za jedzenie, opłacać ci internet, ubrania, buty i dawać kieszonkowe, jak zaczniesz sam szukać mieszkania i pracy i zarabiać na swoje utrzymanie (po 300 zł miesięcznie?), to wtedy możesz zacząć piszczeć o bolszewizmie.
|
Wt maja 27, 2014 13:43 |
|
 |
Johnny99
|
MARIEL napisał(a): @Johnny, Ty chyba się upiłeś tymi siedmioma procentami  My - mamy - im - ją - dawać? Jacy Wy i co dawać? Ciągle jeszcze te prawa wyborcze wszyscy mamy, i kobiety, i menele co się po nich wozicie  W takim sensie "my" oznacza: wszyscy wyborcy, dzięki którym JKM obejmie - z większością konstytucyjną - władzę w kraju  O ile się tak stanie, oczywiście Cytuj: Aha, a jeszcze - kto nie chce praw wyborczych oddać to wg. Ciebie od razu komunista? Nie, dlaczego? Cytuj: Dla mnie może mieć większe znaczenie niż dla Ciebie i ja nie chcę aby mi je jakiś Człowiek z muszką odbierał  Jeżeli JKM zdobędzie większość konstytucyjną w Polsce, to twoje chęci tutaj nic nie pomogą - będziesz musiała się pogodzić z wyrokiem demokracji 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 27, 2014 13:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Jeżeli JKM zdobędzie większość konstytucyjną w Polsce, to twoje chęci tutaj nic nie pomogą - będziesz musiała się pogodzić z wyrokiem demokracji  No ba! JKM by najchętniej użył demokracji do przegłosowania całkowitej likwidacji demokracji 
|
Wt maja 27, 2014 13:53 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): No ba! JKM by najchętniej użył demokracji do przegłosowania całkowitej likwidacji demokracji  Bynajmniej - najchętniej by użył czołgów, tyle, że ich nie ma, więc zmuszony jest brać udział w wyborach 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 27, 2014 13:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): No ba! JKM by najchętniej użył demokracji do przegłosowania całkowitej likwidacji demokracji  Bynajmniej - najchętniej by użył czołgów, tyle, że ich nie ma, więc zmuszony jest brać udział w wyborach   Ale mi chodziło o to, do czego użyłby demokracji...
|
Wt maja 27, 2014 13:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Aha, a jeszcze - kto nie chce praw wyborczych oddać to wg. Ciebie od razu komunista? Nie, dlaczego? No tak mi wyszło z wcześniejszego wpisu: J99 napisał(a): Jakby to powiedział JKM - menel albo komunista może sobie chcieć mieć taką możliwość, ale to jeszcze nie znaczy, że mamy mu ją dawać  ... tak jakby tylko menel albo komunista chciał zostać przy demokratycznym systemie głosowań. Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): No ba! JKM by najchętniej użył demokracji do przegłosowania całkowitej likwidacji demokracji  Bynajmniej - najchętniej by użył czołgów, tyle, że ich nie ma, więc zmuszony jest brać udział w wyborach  Nie przeszkadza Ci to, że głosujesz na człowieka który ma takie zapędy? A jak się kiedyś wypadki potoczą bardziej niespodziewanie niż jesteśmy sobie w stanie wykalkulować i te czołgi będzie miał?
|
Wt maja 27, 2014 14:06 |
|
 |
Johnny99
|
MARIEL napisał(a): ... tak jakby tylko menel albo komunista chciał zostać przy demokratycznym systemie głosowań. No to nie o to chodziło Cytuj: Nie przeszkadza Ci to, że głosujesz na człowieka który ma takie zapędy? Różne ludzie mają zapędy - jedni nie wyobrażają sobie życia w jednym kraju z pisowcami, a inni lubią czołgi Cytuj: A jak się kiedyś wypadki potoczą bardziej niespodziewanie niż jesteśmy sobie w stanie wykalkulować i te czołgi będzie miał? Wówczas ani moje, ani niczyje inne głosy nie będą miały żadnego znaczenia 
|
Wt maja 27, 2014 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Wówczas ani moje, ani niczyje inne głosy nie będą miały żadnego znaczenia  Tja, ale to m.in. ty doprowadzisz to takiej sytuacji swoimi (wcześniejszymi) głosami... tego chcesz...?
|
Wt maja 27, 2014 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
brunero napisał(a): Zglaszam naruszenie regulaminu przez uzytkownika akruk w watku "idziemy na wybory", protekcjonalny i poniżający ton wypowiedzi. Trudno kogoś, kto twierdzi np.: brunero napisał(a): W Polsce jest taki podatek czy parapodatek jak składka na ZUS. W wysokości (...) czterdziestukilku proc. dla pracownika zarabiającego np. 2000 złotych traktować inaczej niż jako napompowanego korwinizmem dzieciaka z gimnazjum, który plecie brednie bez pojęcia. Czyli protekcjonalnie.
|
Wt maja 27, 2014 14:29 |
|
 |
Johnny99
|
gaazkam napisał(a): Tja, ale to m.in. ty doprowadzisz to takiej sytuacji swoimi (wcześniejszymi) głosami... tego chcesz...? Do jakiej sytuacji? Przecież sam fakt, że oddaję głosy na JKM oznacza, że nie ma on czołgów  Gdyby je miał, to ani ja, ani nikt inny już by na niego nie musiał (ani nie mógł) oddawać głosów 
|
Wt maja 27, 2014 14:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wlasnie chyba wyborcy JKM tego CHCA. Przeciez glosuja na niego z calym dobrodziejstwem inwetarza, a JKM swoich pogladow nie ukrywal i nie ukrywa.
To, ze ktos mowi, ze podatki sa za wysokie i ze ludzie powinni miec wolnosc wyboru co chca zrobic z pieniedzmi, ktore zarabiaja (jesli zarabiaja), nie oznacza, ze reszta jest ok i juz mu sie za te slowa cala wladza nalezy. Bo przeciez JKM chce byc monarcha i to absolutnym.
Ja tam nie lubie ludzi, ktorzy wiedza lepiej niz ja, co ja mam robic. Akurat podatki takie jakie sa, mi specjalnie nie przeszkadzaja. W koncu czasem sama z nich korzystam.... W Niemczech moge sie ubezpieczyc prywatnie, jezeli mam taka fanaberie. Zeby bylo to mozliwe w Polsce, nie potrzeba az JKM. Zreszta chyba jakas mozliwosc jest? A pomysl na to, ze kazdy ma dbac tylko o samego siebie jest mocno ... niechrzescijanski. Pobozne zyczenie, ze o innych powinni dbac tylko filantropi juz przerabialismy. Np w XIX wieku. Kto uwazal w szkole ten wie, jak to wygladalo.
|
Wt maja 27, 2014 14:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To, że JKM jest anty-demokratyczny, to pół biedy. Gorzej, że on jest faktycznie anty-społeczny: chce państwa, które byłoby zbiorem jednostek, a nie sposobem organizacji społeczeństwa.
|
Wt maja 27, 2014 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Do jakiej sytuacji?
Do sytuacji, w której posiadałby on czołgi.
|
Wt maja 27, 2014 14:38 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): No wlasnie chyba wyborcy JKM tego CHCA. Przeciez glosuja na niego z calym dobrodziejstwem inwetarza, a JKM swoich pogladow nie ukrywal i nie ukrywa. Czego? Wolnego rynku? Oczywiście, że chcą Cytuj: To, ze ktos mowi, ze podatki sa za wysokie i ze ludzie powinni miec wolnosc wyboru co chca zrobic z pieniedzmi, ktore zarabiaja (jesli zarabiaja), nie oznacza, ze reszta jest ok i juz mu sie za te slowa cala wladza nalezy. Oczywiście. Pytanie, co ostatecznie przeważa  Zresztą, tak jak już pisałem - to, że ktoś głosuje na Korwina, wcale nie oznacza, że zgadza się z nim we wszystkim, powiedziałbym wręcz, iż jest to nader rzadkie zjawisko Cytuj: Bo przeciez JKM chce byc monarcha i to absolutnym. Woli określenie "dyktator"  Lubi mawiać, że najchętniej nazwałby się "krwawym dyktatorem", ale wtedy by go wyśmiano Cytuj: Ja tam nie lubie ludzi, ktorzy wiedza lepiej niz ja, co ja mam robic. To akurat domena socjalistów, a więc na pewno nie JKM. JKM jest za wolnością, a nie za mówieniem ludziom, co mają robić. Myślałem, że to akurat jest oczywiste.. Cytuj: Akurat podatki takie jakie sa, mi specjalnie nie przeszkadzaja. Ależ płać nawet 120% PIT, jeśli chcesz, tylko nie zmuszaj do tego innych Cytuj: W Niemczech moge sie ubezpieczyc prywatnie, jezeli mam taka fanaberie. Zeby bylo to mozliwe w Polsce, nie potrzeba az JKM. Zreszta chyba jakas mozliwosc jest? Jasne, że jest, problem w tym, że nie ma możliwości zrezygnowania z ubezpieczeń obowiązkowych. Cytuj: A pomysl na to, ze kazdy ma dbac tylko o samego siebie jest mocno ... niechrzescijanski.
To jest stwierdzenie dotyczące mechanizmów gospodarczych, a nie tego, co każdy ma robić i jak ma żyć. Korwinizm nikomu nie zabrania pomagać innym - on jedynie znosi wszelki państwowy przymus w tym zakresie (nawiasem mówiąc, filantropia z przymusu zdaje się też nie jest zbytnio chrześcijańska?). Ale mam wrażenie, że powtarzam to już któryś raz. Cytuj: Pobozne zyczenie, ze o innych powinni dbac tylko filantropi juz przerabialismy. Np w XIX wieku. Nie bardzo rozumiem twój tok myślenia. Tak samo mogłabyś bronić np. państwowego przymusu chodzenia do kościoła w niedzielę - że przecież niechodzenie do kościoła jest "mocno niekatolickie", a twierdzenie, że jak zniesiemy przymus, to ludzie dalej będą chodzić do kościoła to tylko "pobożne życzenie" i doskonale widzimy "jak to wygląda" choćby w Europie zachodniej. Więc co, wprowadzamy przymus? gaazkam napisał(a): Do sytuacji, w której posiadałby on czołgi. Wówczas nie musiałby już ich używać do zniesienia demokracji, nieprawdaż? akruk napisał(a): Gorzej, że on jest faktycznie anty-społeczny: chce państwa, które byłoby zbiorem jednostek, a nie sposobem organizacji społeczeństwa. I tu jest właśnie ten paradoks: z jednej strony nie lubimy Korwina, bo "wszystko wie lepiej", a z drugiej, bo nie chce "organizować społeczeństwa" - czyli wcale nie twierdzi, iż "wie lepiej", jak ma być zorganizowane. W korwinizmie społeczeństwo organizuje się oddolnie, a nie odgórnie. To nie państwo organizuje społeczeństwo, tylko ludzie organizują społeczeństwo.
|
Wt maja 27, 2014 14:50 |
|
|
|