Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
Johnny99 napisał(a):

MARIEL napisał(a):
To w niczym nie przeszkadza. Każdy woli mieć tę możliwość niż jej nie mieć.

Jakby to powiedział JKM - menel albo komunista może sobie chcieć mieć taką możliwość, ale to jeszcze nie znaczy, że mamy mu ją dawać :-D

@Johnny, Ty chyba się upiłeś tymi siedmioma procentami :D My - mamy - im - ją - dawać?
Jacy Wy i co dawać?
Ciągle jeszcze te prawa wyborcze wszyscy mamy, i kobiety, i menele co się po nich wozicie ;)
Aha, a jeszcze - kto nie chce praw wyborczych oddać to wg. Ciebie od razu komunista?

Cytuj:
Gdyby jeszcze dało się porównać znaczenie dostępu do konta z dostępem do kartki wyborczej :-D

Dla mnie może mieć większe znaczenie niż dla Ciebie i ja nie chcę aby mi je jakiś Człowiek z muszką odbierał ;)

Wt maja 27, 2014 13:40
brunero napisał(a):
Rozumiem, że uważasz, że podatek wyższy od przychodu jest czymś normalnym.
Dziecko drogie, przede wszystkim składki ZUS nie są podatkiem. Jeżeli ktoś otwiera działalność gospodarczą i z tego tytułu ma mieć w przyszłości uprawnienia emerytalne, to raczej oczywiste, że musi odprowadzać składki co najmniej od pewnej sensownej kwoty. Ponieważ państwo gwarantuje jednocześnie pewien minimalny poziom emerytury. A trzysta złotych przychodu miesięcznie to są pieniądze na waciki.

brunero napisał(a):
No cóż, bolszewicka logika.
Drogi korwinisto! Jak już opuścisz rodzinne gniazdko, a rodzice przestaną dawać dach nad głową, płacić za prąd, gaz, wodę, za jedzenie, opłacać ci internet, ubrania, buty i dawać kieszonkowe, jak zaczniesz sam szukać mieszkania i pracy i zarabiać na swoje utrzymanie (po 300 zł miesięcznie?), to wtedy możesz zacząć piszczeć o bolszewizmie.

Wt maja 27, 2014 13:43

MARIEL napisał(a):
@Johnny, Ty chyba się upiłeś tymi siedmioma procentami :D My - mamy - im - ją - dawać?
Jacy Wy i co dawać?
Ciągle jeszcze te prawa wyborcze wszyscy mamy, i kobiety, i menele co się po nich wozicie ;)

W takim sensie "my" oznacza: wszyscy wyborcy, dzięki którym JKM obejmie - z większością konstytucyjną - władzę w kraju :roll: O ile się tak stanie, oczywiście :-D

Cytuj:
Aha, a jeszcze - kto nie chce praw wyborczych oddać to wg. Ciebie od razu komunista?

Nie, dlaczego? :shock:

Cytuj:
Dla mnie może mieć większe znaczenie niż dla Ciebie i ja nie chcę aby mi je jakiś Człowiek z muszką odbierał ;)

Jeżeli JKM zdobędzie większość konstytucyjną w Polsce, to twoje chęci tutaj nic nie pomogą - będziesz musiała się pogodzić z wyrokiem demokracji :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 27, 2014 13:52
Johnny99 napisał(a):
Jeżeli JKM zdobędzie większość konstytucyjną w Polsce, to twoje chęci tutaj nic nie pomogą - będziesz musiała się pogodzić z wyrokiem demokracji :-D
No ba! JKM by najchętniej użył demokracji do przegłosowania całkowitej likwidacji demokracji ;)

Wt maja 27, 2014 13:53

akruk napisał(a):
No ba! JKM by najchętniej użył demokracji do przegłosowania całkowitej likwidacji demokracji ;)

Bynajmniej - najchętniej by użył czołgów, tyle, że ich nie ma, więc zmuszony jest brać udział w wyborach :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 27, 2014 13:55
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Bynajmniej - najchętniej by użył czołgów, tyle, że ich nie ma, więc zmuszony jest brać udział w wyborach :roll:
:-D Ale mi chodziło o to, do czego użyłby demokracji...

Wt maja 27, 2014 13:58
Johnny99 napisał(a):

Cytuj:

Nie, dlaczego? :shock:

No tak mi wyszło z wcześniejszego wpisu:
J99 napisał(a):
Jakby to powiedział JKM - menel albo komunista może sobie chcieć mieć taką możliwość, ale to jeszcze nie znaczy, że mamy mu ją dawać :-D

... tak jakby tylko menel albo komunista chciał zostać przy demokratycznym systemie głosowań.

Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):

Nie przeszkadza Ci to, że głosujesz na człowieka który ma takie zapędy?
A jak się kiedyś wypadki potoczą bardziej niespodziewanie niż jesteśmy sobie w stanie wykalkulować i te czołgi będzie miał?

Wt maja 27, 2014 14:06

MARIEL napisał(a):
... tak jakby tylko menel albo komunista chciał zostać przy demokratycznym systemie głosowań.

No to nie o to chodziło :-D

Cytuj:
Nie przeszkadza Ci to, że głosujesz na człowieka który ma takie zapędy?

Różne ludzie mają zapędy - jedni nie wyobrażają sobie życia w jednym kraju z pisowcami, a inni lubią czołgi :-D

Cytuj:
A jak się kiedyś wypadki potoczą bardziej niespodziewanie niż jesteśmy sobie w stanie wykalkulować i te czołgi będzie miał?

Wówczas ani moje, ani niczyje inne głosy nie będą miały żadnego znaczenia ;-)

Wt maja 27, 2014 14:14
Johnny99 napisał(a):

Wówczas ani moje, ani niczyje inne głosy nie będą miały żadnego znaczenia ;-)

Tja, ale to m.in. ty doprowadzisz to takiej sytuacji swoimi (wcześniejszymi) głosami... tego chcesz...?

Wt maja 27, 2014 14:26
brunero napisał(a):
Zglaszam naruszenie regulaminu przez uzytkownika akruk w watku "idziemy na wybory", protekcjonalny i poniżający ton wypowiedzi.
Trudno kogoś, kto twierdzi np.:
brunero napisał(a):
W Polsce jest taki podatek czy parapodatek jak składka na ZUS. W wysokości (...) czterdziestukilku proc. dla pracownika zarabiającego np. 2000 złotych
traktować inaczej niż jako napompowanego korwinizmem dzieciaka z gimnazjum, który plecie brednie bez pojęcia. Czyli protekcjonalnie.

Wt maja 27, 2014 14:29

gaazkam napisał(a):
Tja, ale to m.in. ty doprowadzisz to takiej sytuacji swoimi (wcześniejszymi) głosami... tego chcesz...?

Do jakiej sytuacji? Przecież sam fakt, że oddaję głosy na JKM oznacza, że nie ma on czołgów :-D Gdyby je miał, to ani ja, ani nikt inny już by na niego nie musiał (ani nie mógł) oddawać głosów :-D

Wt maja 27, 2014 14:32
No wlasnie chyba wyborcy JKM tego CHCA. Przeciez glosuja na niego z calym dobrodziejstwem inwetarza, a JKM swoich pogladow nie ukrywal i nie ukrywa.

To, ze ktos mowi, ze podatki sa za wysokie i ze ludzie powinni miec wolnosc wyboru co chca zrobic z pieniedzmi, ktore zarabiaja (jesli zarabiaja), nie oznacza, ze reszta jest ok i juz mu sie za te slowa cala wladza nalezy. Bo przeciez JKM chce byc monarcha i to absolutnym.

Ja tam nie lubie ludzi, ktorzy wiedza lepiej niz ja, co ja mam robic. Akurat podatki takie jakie sa, mi specjalnie nie przeszkadzaja. W koncu czasem sama z nich korzystam....
W Niemczech moge sie ubezpieczyc prywatnie, jezeli mam taka fanaberie. Zeby bylo to mozliwe w Polsce, nie potrzeba az JKM. Zreszta chyba jakas mozliwosc jest?
A pomysl na to, ze kazdy ma dbac tylko o samego siebie jest mocno ... niechrzescijanski.
Pobozne zyczenie, ze o innych powinni dbac tylko filantropi juz przerabialismy. Np w XIX wieku. Kto uwazal w szkole ten wie, jak to wygladalo.

Wt maja 27, 2014 14:33
To, że JKM jest anty-demokratyczny, to pół biedy. Gorzej, że on jest faktycznie anty-społeczny: chce państwa, które byłoby zbiorem jednostek, a nie sposobem organizacji społeczeństwa.

Wt maja 27, 2014 14:35
Johnny99 napisał(a):

Do jakiej sytuacji?

Do sytuacji, w której posiadałby on czołgi.

Wt maja 27, 2014 14:38

Kael napisał(a):
No wlasnie chyba wyborcy JKM tego CHCA. Przeciez glosuja na niego z calym dobrodziejstwem inwetarza, a JKM swoich pogladow nie ukrywal i nie ukrywa.

Czego? Wolnego rynku? Oczywiście, że chcą ;-)

Cytuj:
To, ze ktos mowi, ze podatki sa za wysokie i ze ludzie powinni miec wolnosc wyboru co chca zrobic z pieniedzmi, ktore zarabiaja (jesli zarabiaja), nie oznacza, ze reszta jest ok i juz mu sie za te slowa cala wladza nalezy.

Oczywiście. Pytanie, co ostatecznie przeważa ;-) Zresztą, tak jak już pisałem - to, że ktoś głosuje na Korwina, wcale nie oznacza, że zgadza się z nim we wszystkim, powiedziałbym wręcz, iż jest to nader rzadkie zjawisko ;-)

Cytuj:
Bo przeciez JKM chce byc monarcha i to absolutnym.

Woli określenie "dyktator" :-D Lubi mawiać, że najchętniej nazwałby się "krwawym dyktatorem", ale wtedy by go wyśmiano :-D

Cytuj:
Ja tam nie lubie ludzi, ktorzy wiedza lepiej niz ja, co ja mam robic.

To akurat domena socjalistów, a więc na pewno nie JKM. JKM jest za wolnością, a nie za mówieniem ludziom, co mają robić. Myślałem, że to akurat jest oczywiste..

Cytuj:
Akurat podatki takie jakie sa, mi specjalnie nie przeszkadzaja.

Ależ płać nawet 120% PIT, jeśli chcesz, tylko nie zmuszaj do tego innych :-D

Cytuj:
W Niemczech moge sie ubezpieczyc prywatnie, jezeli mam taka fanaberie. Zeby bylo to mozliwe w Polsce, nie potrzeba az JKM. Zreszta chyba jakas mozliwosc jest?

Jasne, że jest, problem w tym, że nie ma możliwości zrezygnowania z ubezpieczeń obowiązkowych.

Cytuj:
A pomysl na to, ze kazdy ma dbac tylko o samego siebie jest mocno ... niechrzescijanski.

To jest stwierdzenie dotyczące mechanizmów gospodarczych, a nie tego, co każdy ma robić i jak ma żyć. Korwinizm nikomu nie zabrania pomagać innym - on jedynie znosi wszelki państwowy przymus w tym zakresie (nawiasem mówiąc, filantropia z przymusu zdaje się też nie jest zbytnio chrześcijańska?). Ale mam wrażenie, że powtarzam to już któryś raz.

Cytuj:
Pobozne zyczenie, ze o innych powinni dbac tylko filantropi juz przerabialismy. Np w XIX wieku.

Nie bardzo rozumiem twój tok myślenia. Tak samo mogłabyś bronić np. państwowego przymusu chodzenia do kościoła w niedzielę - że przecież niechodzenie do kościoła jest "mocno niekatolickie", a twierdzenie, że jak zniesiemy przymus, to ludzie dalej będą chodzić do kościoła to tylko "pobożne życzenie" i doskonale widzimy "jak to wygląda" choćby w Europie zachodniej. Więc co, wprowadzamy przymus?

gaazkam napisał(a):
Do sytuacji, w której posiadałby on czołgi.

Wówczas nie musiałby już ich używać do zniesienia demokracji, nieprawdaż? :-D

akruk napisał(a):
Gorzej, że on jest faktycznie anty-społeczny: chce państwa, które byłoby zbiorem jednostek, a nie sposobem organizacji społeczeństwa.

I tu jest właśnie ten paradoks: z jednej strony nie lubimy Korwina, bo "wszystko wie lepiej", a z drugiej, bo nie chce "organizować społeczeństwa" - czyli wcale nie twierdzi, iż "wie lepiej", jak ma być zorganizowane. W korwinizmie społeczeństwo organizuje się oddolnie, a nie odgórnie. To nie państwo organizuje społeczeństwo, tylko ludzie organizują społeczeństwo.

Wt maja 27, 2014 14:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 127  Następna strona