Abonament RTV: Jak to się robi w Europie
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
MP nie wiem co Ci odpowiedzieć, ponieważ nie jestem świadom co stanowią o tym dane przepisy, jeśli w ogóle cokolwiek jest na ten temat w przepisach (mowa o mobilnych mediach)
TV mobilna jest jeszcze w powijakach, więc straty z tytułu programów, praw autorskich i reklam są znikome, a oglądalność w tego typu aparatów równa zeru.
Zaczynasz dawać raczej abstrakcyjne (skrajne na ten momet) przykłady.
|
Cz maja 08, 2008 11:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jakie ty masz chłopie kompleksy to aż głowa boli . "Nacje" z zachodu to miały ubaw z bliźniaków u władzy i ich "genialnych" pomysłów . Niemcy w szczególności miały ubaw gdy Kaczyński
To nie temat o Kaczyńskich i politykach, więc skończ waść i wstydu oszczęść, przede wszystkim sobie.
To nasze media wyolbrzymiają reakcje zachodu, a bądź pewny, że większym zmartwieniem Niemców jest kradzież samochodów przez Polaków, a nie problemy z bliźniakami.
Wcale Niemcom nie jest do śmiechu z tego powodu, a ten topic potwierdza, iż się nie mylą co do intencji i mentalności Polaków.
|
Cz maja 08, 2008 11:14 |
|
 |
maxio99
|
osiris napisał(a): Cytuj: Jakie ty masz chłopie kompleksy to aż głowa boli . "Nacje" z zachodu to miały ubaw z bliźniaków u władzy i ich "genialnych" pomysłów . Niemcy w szczególności miały ubaw gdy Kaczyński To nie temat o Kaczyńskich i politykach, więc skończ waść i wstydu oszczęść, przede wszystkim sobie. To nasze media wyolbrzymiają reakcje zachodu, a bądź pewny, że większym zmartwieniem Niemców jest kradzież samochodów przez Polaków, a nie problemy z bliźniakami. Wcale Niemcom nie jest do śmiechu z tego powodu, a ten topic potwierdza, iż się nie mylą co do intencji i mentalności Polaków.
Jeżeli mówić o tym co niemcy mówią o Polakach na bazie ich TV to moge szczerze potwierdzić że do zakończenia tego śmiesznego spektalku jakim byl rzad braci K. o Polsce jak sie mowilo to sie mowilo zle . DTV zwłaszcza dużo poświecała im uwagi . A to przyrównał obecne Niemcy do Nazistów , a to "homofobiczny" rząd "bada teletubisie" . A to znów Polska coś blokuje na forum UE . Czasami to aż we mnie się krew gotowała ...
|
Cz maja 08, 2008 13:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maxio99, primo, ten temat to nie polityka więc zejdź z tej drogi.
Secundo, ja nie piszę o tym co prawi niemiecka TV i ich politycy, tylko czym sobie głowę zawracają Niemcy.
Największym ich bólem - co do Polaków - to kradzieże samochodów, a nie jakieś wyimaginowane problemy z bliźniakami.
Ad rem, i dlatego właśnie niepłacenie abonamentu uważam potwierdzenie typowych postaw moralnych Polaków, co rzutuje na nasz obraz nie tyle w mediach zachodnich co w świadomości tamtych społeczności.
|
Cz maja 08, 2008 14:18 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
A mogłbyś na mój post odpowiedzieć?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz maja 08, 2008 14:52 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): Wcale Niemcom nie jest do śmiechu z tego powodu, a ten topic potwierdza, iż się nie mylą co do intencji i mentalności Polaków.
Myślisz, że Niemcy tak grzeczniutko płacą abonament? Osobiście znałem jednego rodowitego Niemca, który... trzymał telewizor w szafie, bo nie płacił abonamentu.
|
Cz maja 08, 2008 15:09 |
|
 |
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): Myślisz, że Niemcy tak grzeczniutko płacą abonament? Osobiście znałem jednego rodowitego Niemca, który... trzymał telewizor w szafie, bo nie płacił abonamentu.
Bardzo dobry przykład Sweet - szkód w poczuciu praworządności jakie wyrządziły Polsce okupacje niemiecka (świniak na rąbankę w piwniczce pod podłogą) i sowiecka.
Na tym właśnie polega różnica: oszukujący na abonamencie Niemiec trzyma telewizor w szafie i za głośno nie włącza, a oszukujący Polak - na stoliku i rozwala na pełny regulator.
Cz maja 08, 2008 16:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): A mogłbyś na mój post odpowiedzieć? Przecież Ci odpisałem wcześniej. Cytuj: MP nie wiem co Ci odpowiedzieć, ponieważ nie jestem świadom co stanowią o tym dane przepisy, jeśli w ogóle cokolwiek jest na ten temat w przepisach (mowa o mobilnych mediach) TV mobilna jest jeszcze w powijakach, więc straty z tytułu programów, praw autorskich i reklam są znikome, a oglądalność w tego typu aparatów równa zeru. Zaczynasz dawać raczej abstrakcyjne (skrajne na ten momet) przykłady.
|
Cz maja 08, 2008 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sweet napisał:
Cytuj: Myślisz, że Niemcy tak grzeczniutko płacą abonament?
W każdym kraju znajdzie się czarna owca, więc wcale mnie to nie dziwi.
Problem w tym, że tam te czarne owieczki to ewenement, a u nas to całe stada - taka polska norma.
Gdyby patrzeć w ten sposób na nasz kraj, to jest prawie cały czarny.
Lub na odwrót, u nas czarne owce to "frajerzy" którzy płaca podatki, abonament TVP oraz nie zanieczyszczają i nie kombiniją.
Wtedy to jestem czarną owcą.
|
Cz maja 08, 2008 19:19 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
osiris napisał(a): Mroczny Pasażer napisał(a): A mogłbyś na mój post odpowiedzieć? Przecież Ci odpisałem wcześniej. Cytuj: MP nie wiem co Ci odpowiedzieć, ponieważ nie jestem świadom co stanowią o tym dane przepisy, jeśli w ogóle cokolwiek jest na ten temat w przepisach (mowa o mobilnych mediach) TV mobilna jest jeszcze w powijakach, więc straty z tytułu programów, praw autorskich i reklam są znikome, a oglądalność w tego typu aparatów równa zeru. Zaczynasz dawać raczej abstrakcyjne (skrajne na ten momet) przykłady.
O_o Przegapiłem jakoś, sory.
Anyway, ja nie mówiłem o mobilnej TV czy tam internetowej TV bo ta abonamentem objęta nie jest (kiedyś ktoś wpadł na genialny pomysł dołożenia jej do abonamentu lol). Ja mówiłem o zwykły odbiorniku radiowym wbudowanym w komórkę, za który wedle ustawy powinieneś zapłacić abonament 58.20PLN za rok. Takie jest prawo, nawet jeśli tej komórki używasz tylko do dzwonienia. Zapłaciłbyś?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz maja 08, 2008 19:50 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Ajć, sprawdziłem dokładniej w ustawie, jednak komórka z radiem nie zalicza się do odbiorników. ;/
Ale za to radio samochodowe owszem. Czy mając tylko takie radio, zarejestrowałbyś je?
|
Cz maja 08, 2008 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Telefon z radiem nie jestem niczym innym, jak następnym odbiornikiem i jeżeli dany delikwent płaci za abonament (chodzi o jedno gospodarstwo domowe) to ma juz uregulowane te opłaty.
To samo tyczy się odbiornika w samochodzie.
Mylisz pojęcia płacenia operatorowi kablówki za dostarczenie pakietu programów z abonamentem za odbiornik radiowo-telewizyjny. ( w tym za radio w Twoim telefonie, czy też w samochodzie)
Płacąc jeden abonamet możesz używać dowolną liczbę odbiorników dla jednego gospodarstwa domowego.
Tym samym Twoje pytanie staje się bezprzedmiotowe.
|
Cz maja 08, 2008 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Ajć, sprawdziłem dokładniej w ustawie, jednak komórka z radiem nie zalicza się do odbiorników.  Ale za to radio samochodowe owszem. Czy mając tylko takie radio, zarejestrowałbyś je?
Nawet gdyby zaliczała się, to patrz wyjaśnienie wyżej, jak też dotyczące radia w samochodzie.
|
Cz maja 08, 2008 20:01 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Jezu, dobra prościej już nie umiem.
Mieszkasz sobie we własnym M, masz samochód jakiś tam. W domu nie masz ani radia, ani TV bo właściwie dużo czasu tam nie spędzasz bo masz taką pracę, że dużo jeździsz autem. W aucie już masz odbiornik radiowy i jest to Twój jedyny odbiornik. Czy zaczniesz prawy obywatelu płacić za niego?
Prościej naprawdę już nie potrafię.
|
Cz maja 08, 2008 20:11 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
BTW taka ciekawostka z ustawy:
"Charakteru odbiornika nie mają natomiast urządzenia wielofunkcyjne jak: komputery, telefony komórkowe itp. ponieważ ich głównym przeznaczeniem nie jest odbiór programów radiowych i telewizyjnych".
Czyli prosty z tego wniosek - kupują MONITOR z możliwością odbioru TV i już nie muszę płacić abonamentu. Ba, właściwie każdy nowy LCD ma teraz wejście pod monitor i może robić jako monitor. To, że przy okazji oglądam na nim TV to nie robi różnicy bo w myśl ustawy głównym celem tego urządzenia jest odbiór obrazu z komputera. Tak jak telefon komórkowy, na którym czasem posłucham radia.
Cóż, ustawa trochę niedostosowana do nowoczesnych technologii hehe.
|
Cz maja 08, 2008 20:17 |
|
|
|