Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Abonament RTV: Jak to się robi w Europie 
Autor Wiadomość
MP nie wiem co Ci odpowiedzieć, ponieważ nie jestem świadom co stanowią o tym dane przepisy, jeśli w ogóle cokolwiek jest na ten temat w przepisach (mowa o mobilnych mediach)
TV mobilna jest jeszcze w powijakach, więc straty z tytułu programów, praw autorskich i reklam są znikome, a oglądalność w tego typu aparatów równa zeru.
Zaczynasz dawać raczej abstrakcyjne (skrajne na ten momet) przykłady.

Cz maja 08, 2008 11:10
Jakie ty masz chłopie kompleksy to aż głowa boli . "Nacje" z zachodu to miały ubaw z bliźniaków u władzy i ich "genialnych" pomysłów . Niemcy w szczególności miały ubaw gdy Kaczyński

To nie temat o Kaczyńskich i politykach, więc skończ waść i wstydu oszczęść, przede wszystkim sobie.
To nasze media wyolbrzymiają reakcje zachodu, a bądź pewny, że większym zmartwieniem Niemców jest kradzież samochodów przez Polaków, a nie problemy z bliźniakami.
Wcale Niemcom nie jest do śmiechu z tego powodu, a ten topic potwierdza, iż się nie mylą co do intencji i mentalności Polaków.

Cz maja 08, 2008 11:14

Cytuj:
Jakie ty masz chłopie kompleksy to aż głowa boli . "Nacje" z zachodu to miały ubaw z bliźniaków u władzy i ich "genialnych" pomysłów . Niemcy w szczególności miały ubaw gdy Kaczyński

To nie temat o Kaczyńskich i politykach, więc skończ waść i wstydu oszczęść, przede wszystkim sobie.
To nasze media wyolbrzymiają reakcje zachodu, a bądź pewny, że większym zmartwieniem Niemców jest kradzież samochodów przez Polaków, a nie problemy z bliźniakami.
Wcale Niemcom nie jest do śmiechu z tego powodu, a ten topic potwierdza, iż się nie mylą co do intencji i mentalności Polaków.

Jeżeli mówić o tym co niemcy mówią o Polakach na bazie ich TV to moge szczerze potwierdzić że do zakończenia tego śmiesznego spektalku jakim byl rzad braci K. o Polsce jak sie mowilo to sie mowilo zle . DTV zwłaszcza dużo poświecała im uwagi . A to przyrównał obecne Niemcy do Nazistów , a to "homofobiczny" rząd "bada teletubisie" . A to znów Polska coś blokuje na forum UE . Czasami to aż we mnie się krew gotowała ...

Cz maja 08, 2008 13:18
maxio99, primo, ten temat to nie polityka więc zejdź z tej drogi.
Secundo, ja nie piszę o tym co prawi niemiecka TV i ich politycy, tylko czym sobie głowę zawracają Niemcy.
Największym ich bólem - co do Polaków - to kradzieże samochodów, a nie jakieś wyimaginowane problemy z bliźniakami.
Ad rem, i dlatego właśnie niepłacenie abonamentu uważam potwierdzenie typowych postaw moralnych Polaków, co rzutuje na nasz obraz nie tyle w mediach zachodnich co w świadomości tamtych społeczności.

Cz maja 08, 2008 14:18

Cz maja 08, 2008 14:52

Myślisz, że Niemcy tak grzeczniutko płacą abonament? Osobiście znałem jednego rodowitego Niemca, który... trzymał telewizor w szafie, bo nie płacił abonamentu.

Cz maja 08, 2008 15:09

Myślisz, że Niemcy tak grzeczniutko płacą abonament? Osobiście znałem jednego rodowitego Niemca, który... trzymał telewizor w szafie, bo nie płacił abonamentu.

Bardzo dobry przykład Sweet - szkód w poczuciu praworządności jakie wyrządziły Polsce okupacje niemiecka (świniak na rąbankę w piwniczce pod podłogą) i sowiecka.

Na tym właśnie polega różnica: oszukujący na abonamencie Niemiec trzyma telewizor w szafie i za głośno nie włącza, a oszukujący Polak - na stoliku i rozwala na pełny regulator.

Cz maja 08, 2008 16:27
Zobacz profil WWW
A mogłbyś na mój post odpowiedzieć?

Przecież Ci odpisałem wcześniej.

Cytuj:
MP nie wiem co Ci odpowiedzieć, ponieważ nie jestem świadom co stanowią o tym dane przepisy, jeśli w ogóle cokolwiek jest na ten temat w przepisach (mowa o mobilnych mediach)
TV mobilna jest jeszcze w powijakach, więc straty z tytułu programów, praw autorskich i reklam są znikome, a oglądalność w tego typu aparatów równa zeru.

Cz maja 08, 2008 19:13
Cytuj:
Myślisz, że Niemcy tak grzeczniutko płacą abonament?

W każdym kraju znajdzie się czarna owca, więc wcale mnie to nie dziwi.
Problem w tym, że tam te czarne owieczki to ewenement, a u nas to całe stada - taka polska norma.
Gdyby patrzeć w ten sposób na nasz kraj, to jest prawie cały czarny.
Lub na odwrót, u nas czarne owce to "frajerzy" którzy płaca podatki, abonament TVP oraz nie zanieczyszczają i nie kombiniją.
Wtedy to jestem czarną owcą.

Cz maja 08, 2008 19:19

Mroczny Pasażer napisał(a):
A mogłbyś na mój post odpowiedzieć?

Przecież Ci odpisałem wcześniej.

Cytuj:

O_o Przegapiłem jakoś, sory.

Anyway, ja nie mówiłem o mobilnej TV czy tam internetowej TV bo ta abonamentem objęta nie jest (kiedyś ktoś wpadł na genialny pomysł dołożenia jej do abonamentu lol). Ja mówiłem o zwykły odbiorniku radiowym wbudowanym w komórkę, za który wedle ustawy powinieneś zapłacić abonament 58.20PLN za rok. Takie jest prawo, nawet jeśli tej komórki używasz tylko do dzwonienia. Zapłaciłbyś?

Cz maja 08, 2008 19:50

Ajć, sprawdziłem dokładniej w ustawie, jednak komórka z radiem nie zalicza się do odbiorników. ;/

Ale za to radio samochodowe owszem. Czy mając tylko takie radio, zarejestrowałbyś je?

Cz maja 08, 2008 19:53
Telefon z radiem nie jestem niczym innym, jak następnym odbiornikiem i jeżeli dany delikwent płaci za abonament (chodzi o jedno gospodarstwo domowe) to ma juz uregulowane te opłaty.
To samo tyczy się odbiornika w samochodzie.
Mylisz pojęcia płacenia operatorowi kablówki za dostarczenie pakietu programów z abonamentem za odbiornik radiowo-telewizyjny. ( w tym za radio w Twoim telefonie, czy też w samochodzie)
Płacąc jeden abonamet możesz używać dowolną liczbę odbiorników dla jednego gospodarstwa domowego.
Tym samym Twoje pytanie staje się bezprzedmiotowe.

Cz maja 08, 2008 19:59
Ajć, sprawdziłem dokładniej w ustawie, jednak komórka z radiem nie zalicza się do odbiorników. ;/

Ale za to radio samochodowe owszem. Czy mając tylko takie radio, zarejestrowałbyś je?

Nawet gdyby zaliczała się, to patrz wyjaśnienie wyżej, jak też dotyczące radia w samochodzie.

Cz maja 08, 2008 20:01

Mieszkasz sobie we własnym M, masz samochód jakiś tam. W domu nie masz ani radia, ani TV bo właściwie dużo czasu tam nie spędzasz bo masz taką pracę, że dużo jeździsz autem. W aucie już masz odbiornik radiowy i jest to Twój jedyny odbiornik. Czy zaczniesz prawy obywatelu płacić za niego?

Prościej naprawdę już nie potrafię.

Cz maja 08, 2008 20:11

"Charakteru odbiornika nie mają natomiast urządzenia wielofunkcyjne jak: komputery, telefony komórkowe itp. ponieważ ich głównym przeznaczeniem nie jest odbiór programów radiowych i telewizyjnych".

Czyli prosty z tego wniosek - kupują MONITOR z możliwością odbioru TV i już nie muszę płacić abonamentu. Ba, właściwie każdy nowy LCD ma teraz wejście pod monitor i może robić jako monitor. To, że przy okazji oglądam na nim TV to nie robi różnicy bo w myśl ustawy głównym celem tego urządzenia jest odbiór obrazu z komputera. Tak jak telefon komórkowy, na którym czasem posłucham radia.

Cóż, ustawa trochę niedostosowana do nowoczesnych technologii hehe.

Cz maja 08, 2008 20:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona