Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
mushin napisał(a): Lżej. Sprawdzmy jaka jest kara za zabojstwo z premedytacja a jaka za aborcje. Nie spotakalem sie (poprawcie o ile si myle) aby ktokolwiek postulowal kare dozywocia za aborcje. M.
O ile mi wiadomo Kościół nie jest wymiarem sprawiedliwości w Polsce
Natomiast Prawo Kanoniczne o ile mi wiadomo o wiele ostrzej traktuje aborcję niż zabójstwo dorosłego człowieka. Aborcja pociąga za sobą automatycznie karę ekskomuniki dla wszystkich bezpośrednio w niej współdziałających. Nic mi nie wiadomo o takowej karze w wypadku zabójstwa dorosłej osoby...
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt mar 15, 2005 20:57 |
|
|
|
 |
mushin
|
Agniulka napisał(a): mushin napisał(a): Lżej. Sprawdzmy jaka jest kara za zabojstwo z premedytacja a jaka za aborcje. Nie spotakalem sie (poprawcie o ile si myle) aby ktokolwiek postulowal kare dozywocia za aborcje. M. O ile mi wiadomo Kościół nie jest wymiarem sprawiedliwości w Polsce  Natomiast Prawo Kanoniczne o ile mi wiadomo o wiele ostrzej traktuje aborcję niż zabójstwo dorosłego człowieka. Aborcja pociąga za sobą automatycznie karę ekskomuniki dla wszystkich bezpośrednio w niej współdziałających. Nic mi nie wiadomo o takowej karze w wypadku zabójstwa dorosłej osoby...
Niezaleznie od okolicznosci? Od kiedy taki przepis?
Ciekawe... i dziwne zarazem. Bo o ile wiem to problemy z dziecmi zbyt wczesnie urodznymi i zmarlymi sa potezne (w sensie pochowku). Takie dziecko nie jest traktowane jak 'pelnoprawny czlowiek' - byl nawet art na wiara.pl naten temat.
Mozesz przyblizyc te sprawy prosze?
M.
PS
Ciekawe... i dziwne zarazem. Bo o ile wiem to dzieci nie chrzci sie
|
Wt mar 15, 2005 21:03 |
|
 |
Agniulka
|
mushin napisał(a): Niezaleznie od okolicznosci? Od kiedy taki przepis? Ciekawe... i dziwne zarazem. Bo o ile wiem to dzieci nie chrzci sie
Nie chrzci się dzieci? Nie rozumiem chyba... O ile mi wiadomo w naszej szerokości geograficznej w 99,5% chrzci się właśnie niemowlęta...
Natomiast od kiedy przepis dotyczący ekskomuniki za aborcję jest nie wiem, historii Prawa Kanonicznego przyznam nie śledziłam.
Bez względu na okoliczności zdecydowanie. Oczywiście mowa o zamierzonej aborcji i kara ekskomuniki dotyczy matki, lekarza, tych co namawiali itd.
|
Wt mar 15, 2005 21:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bo o ile wiem to problemy z dziecmi zbyt wczesnie urodznymi i zmarlymi sa potezne
Te "potężne" problemy wynikają tylko i wyłacznie z niewiedzy
W obrzędach pogrzebowych Kościoła Katolickiego istnieje formuła pogrzebu dla dziecka nienarodzonego, nieochrzczonego. Takie ostatnie pożegnanie nazywa się pokropek (Rytuał obrzędów pogrzebu, dostosowanego do diecezji polskich. Katowice 1998 s.220-221) i to rodzice decydują o tym, czy chcą skorzystać z takiej formy pogrzebu (Kościół nie traktuje go jako obowiązku, gdyż nie może z góry założyć, że rodzice chcieli ochrzcić swoje dziecko po narodzeniu). Także w Prawie Kanonicznym znajdujemy kanon (1183 § 2), na podstawie którego ordynariusz miejsca może zezwolić na pogrzeb kościelny dzieci, których rodzice mieli zamiar je ochrzcić, a jednak zmarły przed chrztem. Kanon ten stosuje się również do dzieci urodzonych przedwcześnie.
Niestety, personel szpitala nie zawsze informuje rodziców o możliwosci przeprowadzenia pogrzebu (niekoniecznie religijnego), nie przekazuje też wiadomości o zmarłych dzieciach kapelanowi szpitala, który mógłby udzielić pomocy. Dotyczy to przede wszystkim poronień we wcześniejszym okresie ciąży..
pozdrowka
|
Wt mar 15, 2005 21:45 |
|
 |
mushin
|
Chodzi mi o MARTWE niemowleta.
A co do automatycznosci dzialania przepisu o ekskomunicje to jestem nieco zaskoczony. Brak okolicznosci lagodzacych? Brak nawet proby wgladu w sytuacje podsadnego?
Nastolatka poddana presji otoczenia, porzucona przez wszystkich poddaje sie aborcji. Kosciol w swej madrosci i miloscierdzu wyklucza ja ze wspolnoty.
Czy czegos aby nie pomylilas?
M.
|
Wt mar 15, 2005 21:49 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
mushin napisał(a): Chodzi mi o MARTWE niemowleta
O chrzest martwych niemowląt
Żadnego sakramentu nie udziela się ludziom zmarłym, niezależnie od ich wieku 
|
Wt mar 15, 2005 21:52 |
|
 |
Agniulka
|
Co do przepisu dotyczącego aborcji cytuję:
Cytuj: Kan. 1398 - Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa.
|
Wt mar 15, 2005 21:54 |
|
 |
mushin
|
Agniulka napisał(a): mushin napisał(a): Chodzi mi o MARTWE niemowleta O chrzest martwych niemowląt  Żadnego sakramentu nie udziela się ludziom zmarłym, niezależnie od ich wieku 
Bywa ze chrztu sie udziela to raz.
Bylem nieprecyzyjny. Chodzilo mi dokladnie o odmowe pochowania na 'poswieconej ziemi'.
M.
|
Wt mar 15, 2005 22:00 |
|
 |
Agniulka
|
G'woli ścisłości kara ekskomuniki jest karą czasową i jej celem jest nawrócenie
Cytuj: Kan. 1356 - § 1. Z kary wymierzanej lub wiążącej mocą samego prawa, ustanowionej nakazem, który nie został wydany przez Stolicę Apostolską, może zwolnić: 1° ordynariusz miejsca, na którym przebywa przestępca;
Z tego co mi wiadomo w praktyce wygląda to po prostu tak, że rozgrzeszenia i zwolnienia z zaciągniętej automatycznie kary ekskomuniki udziela biskup danej diecezji lub spowiednik przez niego do tego w katedrze wyznaczony.
|
Wt mar 15, 2005 22:00 |
|
 |
mushin
|
Agniulka napisał(a): Co do przepisu dotyczącego aborcji cytuję: Cytuj: Kan. 1398 - Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa.
I tyle?
I juz?
Nikogo nie obchodza oklicznosci?
To jakas piramidalna pomylka (chyba moja). Takie, stosowanie prawa przeczy wszystkiemu co kojarzylem z chrzescijanstwem.
M.
|
Wt mar 15, 2005 22:02 |
|
 |
Agniulka
|
mushin napisał(a): Bywa ze chrztu sie udziela to raz.  O rany... Nie znalazłam teraz tego zapisu, ale nigdy nie udziela się żadnego sakramentu osobie zmarłej  Znalazłam tylko poniższe: Cytuj: Kan. 871 - Płody poronione, jeśli żyją, należy, jeśli to możliwe, chrzcić
A w innym miejscu ale nie mogę znaleźć jest, że jeżeli są wątpliwości czy dana osoba żyje, to można udzielić chrztu tudzież ostatniego namaszczenia warunkowo, ze słowami "jeżeli żyjesz ..."
|
Wt mar 15, 2005 22:07 |
|
 |
Agniulka
|
mushin napisał(a): To jakas piramidalna pomylka (chyba moja). Takie, stosowanie prawa przeczy wszystkiemu co kojarzylem z chrzescijanstwem.
Już powyżej napisałam, co to oznacza w praktyce. Więc może nie przesadzowywujmy co? Że tak trochę strywializuję w tym momencie - Konieczność udania się do spowiedzi do katedry to dość nieproporcjonalna kara do zabicia dziecka przez własną matkę
|
Wt mar 15, 2005 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To jakas piramidalna pomylka (chyba moja). Takie, stosowanie prawa przeczy wszystkiemu co kojarzylem z chrzescijanstwem.
W takim razie masz bardzo mierne pojecie o chrzescijanstwie.
Nie wiem czy w jakiejkolwiek innej religii mozna tak łatwo uzyskac przebaczenie za grzech, jak w chrzescijanstwie.....wystarczy go uznac i szczerze żałować
|
Wt mar 15, 2005 22:17 |
|
 |
Tess
|
yasmin napisał(a): "...nie wiem czemu umyka uwadze fakt ze aborcja nie jest traktowa przez KK jak zabojstwo doroslego czlowiek Yasmin
Jest traktowana jako zabojstwo w ogole.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Wt mar 15, 2005 23:20 |
|
 |
elka
|
może byscie tak dali sobie czas na zobaczenie, czy ktoś w miedzyczasie czegoś nie napisal  bo jak was czytam i patrze na czas wysyłania wypowiedzi, to całkiem mozliwe, ze sie rozmijacie
mushinie - agniulka przed twoją wypowiedzią na temat "piramidalnej pomylki" wyjasnila, co to jest ekskomunika i jakie trzeba spełnic "warunki" by została ona cofnięta
wg mnie sam fakt nałożenia od razu ekskomuniki [czyli automatyczne wyłaczenie osoby ze wspólnoty], która zabiła dziecko wskazuje, jak wielką wagę KK przykłada do tego czynu i za jak wielki grzech go traktuje...
a te okolicznosci, o których mówisz, nie są nie ważne czy mało wazne... tylko ze one nie wpływaja na osąd czynu -> zabicie dziecka
a wg ciebie powinny wpłynąć na osąd czynu?
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Śr mar 16, 2005 7:41 |
|
|
|