Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Upadek imperium włoskiego Rydzyka 
Autor Wiadomość

Post Re: Upadek imperium włoskiego Rydzyka
Jedyne w Palikocie nadzieja. Zastanawiam się czy nie wstąpić do partii..

N gru 04, 2011 21:30

Gratuluję pomysłu. A w SAMOOBRONIE nie byłeś?

Pn gru 05, 2011 1:25

Margaret_ka napisał(a):
bo chcemy aby KK zaczal placic podatki?
O matko! KOSZMAR!
KK ma w Polsce za dobrze. Nie wiedze powodow, dla ktorych powinien dalej miec takie przywileje.

Uważasz, że KK w Polsce nie płaci podatków? To znaczy, że nie znasz polskiego prawa.

Pn gru 05, 2011 1:28

ROK 1998
Jezus:
- Dziecko, to zostaw Kościołowi. Ja osobiście prowadzę ojca Tadeusza, a radio Maryja to dziecko mojej Matki. Ona opiekuje się tym radiem. Po owocach ich poznacie. To dzieło rozrośnie się i nikt nie zamknie ust prawdzie. Jednakże moja prawda zawsze okupywana jest cierpieniem. Cierpienie ojca Tadeusza Rydzyka to podwalina dla tego dzieła, tak jak twoje za odkupienie win i kar za grzechy twoje i Pawła. Pojmujesz?

Jeśli kochasz ojca Tadeusza Rydzyka, to módl się za niego więcej, bo on teraz szczególnie tej modlitwy potrzebuje, Ja mu błogosławię każdego dnia. To są, dziecko, kapłani przeze Mnie wybrani. W nich Moja siła i ona zwycięży.

http://www.objawienia.pl/argasinska/arg14.html

Pn gru 05, 2011 12:42
merkaba napisał(a):
ROK 1998
Jezus:
- Dziecko, to zostaw Kościołowi. Ja osobiście prowadzę ojca Tadeusza, a radio Maryja to dziecko mojej Matki. Ona opiekuje się tym radiem. Po owocach ich poznacie. To dzieło rozrośnie się i nikt nie zamknie ust prawdzie. Jednakże moja prawda zawsze okupywana jest cierpieniem. Cierpienie ojca Tadeusza Rydzyka to podwalina dla tego dzieła, tak jak twoje za odkupienie win i kar za grzechy twoje i Pawła. Pojmujesz?

Jeśli kochasz ojca Tadeusza Rydzyka, to módl się za niego więcej, bo on teraz szczególnie tej modlitwy potrzebuje, Ja mu błogosławię każdego dnia. To są, dziecko, kapłani przeze Mnie wybrani. W nich Moja siła i ona zwycięży.

http://www.objawienia.pl/argasinska/arg14.html

Żałosne - nawet z Jezusa robić wyznawcę o. Rydzyka :(

Pn gru 05, 2011 13:20

Jezus jest obrońcą tego radia a nie wyznawca mylisz pojęcia
kto atakuje to radio atakuje Boga

Pn gru 05, 2011 13:46
merkaba napisał(a):
Jezus jest obrońcą tego radia a nie wyznawca mylisz pojęcia
kto atakuje to radio atakuje Boga

Jasne...
Przyjdzie do Mnie wszyscy, którzy utrudzenie jesteście mówi Bóg i jednoczesnie wybiera szczególnie kapłana, który postuluje, aby ludzi, których on nie lubi nie wpuszczac do kościołów.

Bóg, który mówi - cokolwiek uczyniliście najmniejszemu z tych braci moich, Mnieście uczynili - wybiera duchownego, który nie lubi ludzi, obrzuca ludzi pomówieniami, inwektywami.
Paranoja do potęgi entej, posiłkowanie się Bogiem do swoich osobistych celów.

Ciekawe czemu Jezus ma prywatny światłowód do ks. Natanka a jakoś nie słuchać, aby o. Rydzyk miał podobne łącze.

Pn gru 05, 2011 14:31
Hydrus napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):
O matko! KOSZMAR!
KK ma w Polsce za dobrze. Nie wiedze powodow, dla ktorych powinien dalej miec takie przywileje.

Uważasz, że KK w Polsce nie płaci podatków? To znaczy, że nie znasz polskiego prawa.

to słucham. JAKIE podatki KK płaci?

Pn gru 05, 2011 15:36

Zadałaś tak banalne pytanie, że aż żal odpowiadać. KK ma ulgi podatkowe, ale nie oznacza to, że nie płaci żadnych podatków.

Pn gru 05, 2011 15:39
aż żal czy może sami nie wiecie?
a pytanie nr 2 z jakiej racji przysługują mu te ulgi podatkowe?

I czemu znowu wraca słowo "żal"? Czy pisanie wszędzie żal.pl nie jest już domeną rozchichotanych gimnazjalistek? :O

Pn gru 05, 2011 15:43
Margaret_ka napisał(a):

I czemu znowu wraca słowo "żal"? Czy pisanie wszędzie żal.pl nie jest już domeną rozchichotanych gimnazjalistek? :O

Katecheci, kapelani płacą podatki od wynagrodzeń jak wszyscy inni pracujący zawodowo.
Proboszczowie i wikarzy nie zatrudnienie w szkołach, szpitalach płaca podatek zryczałtowany, zależny od ilości ludzi zamieszkujących teren parafii.

Pn gru 05, 2011 16:02

Alus napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):

Katecheci, kapelani płacą podatki od wynagrodzeń jak wszyscy inni pracujący zawodowo.
Proboszczowie i wikarzy nie zatrudnienie w szkołach, szpitalach płaca podatek zryczałtowany, zależny od ilości ludzi zamieszkujących teren parafii.

1. Pytanie dotyczyło jakie podatki płaci Kościół Katolicki (organizacja międzynarodowa), a nie katolicy jako osoby fizyczne (np. Alus, iks_iks, czy też katecheci lub kapelani).
2. Jeśli chodzi o wynagrodzenie katechetów - to nie pochodzi ono z majątku Kościoła Katolickiego, lecz z budżetu Państwa lub Gminy. Tym samym katecheci jedynie ZWRACAJĄ jakąś część pieniędzy Państwu. Co innego, gdyby te wynagrodzenia płacił w 100% KK. Wówczas uprawnione byłoby twierdzenie, że taki podatek od tych wynagrodzeń "płaci Kościół".
3. Zwolnienia podatkowe dla Kościoła Katolickiego oraz jego przeróżnych agend (zakony, parafie, diecezje itp.) - powodują, iż poza bardzo marnym podatkiem zryczałtowanym, ta instytucja praktycznie nic innego nie płaci - gdyż zawsze Kościół się zasłania twierdzeniem: zarabiamy WYŁĄCZNIE na cele religijne - nawet, jeśli kościół (osoba prawna, której właścicielem jest jakaś agenda tegoż Kościoła) zarabia, aby np. rozwijać geotermię w Toruniu - co ma być źródłem kolejnych zysków, albo też założyć telefonię komórkową - co też ma generować kolejne zyski, a te zyski pociągną nowe ZYSKOWNE inwestycje itd, itd.
Zresztą Alus zastanów się: skąd maluteńki Kościół kat. w Irlandii był w stanie wysłupać 180 mln euro na odszkodowania dla ofiar zboczeńców-pedofilii w sutannach??? I to bez utraty płynności finansowej, jak widać.

Pn gru 05, 2011 16:26

Tomek44 napisał(a):
2. Jeśli chodzi o wynagrodzenie katechetów - to nie pochodzi ono z majątku Kościoła Katolickiego, lecz z budżetu Państwa lub Gminy. Tym samym katecheci jedynie ZWRACAJĄ jakąś część pieniędzy Państwu. Co innego, gdyby te wynagrodzenia płacił w 100% KK. Wówczas uprawnione byłoby twierdzenie, że taki podatek od tych wynagrodzeń "płaci Kościół".

Tak słabego argumentu dawno nie słyszałem. Rozumiem, że podatku nie płacą także nauczyciele, gdyż ich wynagrodzenie też pochodzi z budżetu państwa? Podobnie lekarze zatrudnieni w publicznej służbie zdrowia i właściwie wszyscy, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej na własny rachunek, albo nie pracują w prywatnej firmie...

Jeśli chodzi natomiast o kwestie religii - zdecydowana większość uczniów chodzi na lekcje, a więc państwo te lekcje finansuje. Kwestia czego dotyczą, to już zupełnie inna sprawa. Państwo jest od zaspokajania potrzeb obywateli, a nasze społeczeństwo przez ostatnie lata chciało i nadal jest spora grupa, która chce aby religia była nauczana w szkole.

Pn gru 05, 2011 17:34

iks_iks napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Tak słabego argumentu dawno nie słyszałem. Rozumiem, że podatku nie płacą także nauczyciele, gdyż ich wynagrodzenie też pochodzi z budżetu państwa? Podobnie lekarze zatrudnieni w publicznej służbie zdrowia i właściwie wszyscy, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej na własny rachunek, albo nie pracują w prywatnej firmie...

Niestety pogubiłeś/łaś się w twym rozumowaniu.
Więc powtórzę - kwestia dotyczy podatków płaconych przez KK jako organizację międzynarodową, a nie podatków płaconych przez katolików: nauczycieli, lekarzy, katechetów itd.
Jak nauczyciel płaci podatek - to oznacza iż podatek płaci nauczyciel, a nie kościół
Jak lekarz płaci podatek - to oznacza, iż podatek płaci lekarz a nie kościół.
Jak katecheta płaci podatek - to oznacza, iz podatek płaci katecheta a nie kościół.
Nie umiem tego jaśniej wytłumaczyć :(
iks_iks napisał(a):
Jeśli chodzi natomiast o kwestie religii - zdecydowana większość uczniów chodzi na lekcje, a więc państwo te lekcje finansuje. Kwestia czego dotyczą, to już zupełnie inna sprawa. Państwo jest od zaspokajania potrzeb obywateli, a nasze społeczeństwo przez ostatnie lata chciało i nadal jest spora grupa, która chce aby religia była nauczana w szkole.

Więc nie tylko, że kościół nie płaci podatków - to jeszcze propagowanie jego poglądów oraz egzekwowanie ich znajomości, pod postacią rygoru w formie ocen, świadectw, finansowane jest przez Państwo oraz Gminy.
Oczywiście świetną sztuczka erystyczną jest twierdzenie - ze skoro zdecydowana większość uczniów chodzi na lekcje religii - to państwo musi te potrzeby zaspokajać. Z takim bezczelnym sofizmatem dawno się nie spotkałem
To dlaczego Państwo nie zaspokaja z własnej kieszeni np. śniadań obiadów i kolacji dla WSZYSTKICH uczniów w całej Polsce? Przecież KAŻDY UCZEŃ w Polsce musi jeść posiłki!!!
Możesz to wyjaśnić???
A może też Państwo niech finansuje z własnej kieszeni ubrania dla WSZYSTKICH uczniów??? Przecież uczniowie nie mogą chodzić nago!!!
A może Państwo kupi im podręczniki???

Ostatnio edytowano Pn gru 05, 2011 17:50 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

Pn gru 05, 2011 17:49

Margaret_ka napisał(a):
Hydrus napisał(a):
Margaret_ka napisał(a):
O matko! KOSZMAR!

to słucham. JAKIE podatki KK płaci?

Ano takie same jak pozostałe kościoły i związki wyznaniowe zarejestrowane na terenie RP. Chyba jesteś na tyle inteligentną osobą by poszukać odpowiednich przepisów i się z nimi zapoznać, jak Cię to tak interesuje. Bo durnowate powtarzanie za różnej maści agitatorami, że nie płaci, zakrawa na kretynizm. Chyba, że jesteś lewakiem i uważasz, że tylko KK jest zobowiązany do płacenia podatków. Wybacz, jeżeli uraziłem twą dumę lub godność osobistą.

Pn gru 05, 2011 17:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona