Bodies...The Exhibition - spreparowane ciała na wystawie
| Autor |
Wiadomość |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Bodies...The Exhibition - spreparowane ciała na wystawie
Mareta:
Jedni mają takie odczucia, inni inne. Jedni mdleją na widok krwi, a inni mogą ciachać ludzkie ciało i wycinać ślepe kiszki. Żyj i pozwól żyć innym. Nie chcesz oglądać "obrzydliwości" to nie oglądaj, ale pozwól innym to robić, zwłaszcza że nie uznają tego za obrzydliwe i niegodne, a niezwykle ciekawe i edukacyjne.
I powiedz mi jeszcze dlaczego wystawianie ciał na wystawie to brak szacunku dla ciał, a wystawianie mumii, królów czy książąt w kościelnych kryptach to nie jest brak szacunku?
A co powiesz o mumiach, które za życia święcie wierzyły, że wyjęcie ich z grobowca i pozbawienie otaczających je w nim dóbr, wielce negatywnie wpływa na ich żywot w zaświatach. Czy to nie jest dopiero brak szacunku?
Ciekawe czy dasz radę odpowiedzieć na te pytania?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn maja 06, 2013 8:09 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
mareta napisał(a): To one nie szanują ciał swoich pobratymców, nader często żywiąc się nimi. Opisano sporo społeczeństw, w których spożywanie ciał bliskich zmarłych lub przynajmniej ich części było właśnie sposobem okazania im szacunku. Indianie Wari, dla przykładu, którzy swego czasu praktykowali zarówno kanibalizm wojenny jak i pogrzebowy (a są to dwie zupełnie różne co do celu i formy praktyki) mówili o wielkim smutku i niepokoju, jakie odczuwali z powodu narzuconej im przez chrześcijan praktyki grzebania ciał w ziemi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pn maja 06, 2013 9:08 |
|
 |
|
Jajko
|
No a chrześcijanie spożywają ciało Jezusa!
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn maja 06, 2013 9:19 |
|
|
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): Mareta:
I powiedz mi jeszcze dlaczego wystawianie ciał na wystawie to brak szacunku dla ciał, a wystawianie mumii, królów czy książąt w kościelnych kryptach to nie jest brak szacunku?
A co powiesz o mumiach, które za życia święcie wierzyły, że wyjęcie ich z grobowca i pozbawienie otaczających je w nim dóbr, wielce negatywnie wpływa na ich żywot w zaświatach. Czy to nie jest dopiero brak szacunku?
Ciekawe czy dasz radę odpowiedzieć na te pytania? Moment, chyba się zagalopowałeś, O wystawieniu królów ani książąt w kościele nie słyszałam. O ile wiem w kościołach są sarkofagi a w nich trumny i to wszystko. Jeżeli jest inaczej ewentualnie proszę o konkrety. W czasie wojny gdzieś na Litwie wywleczono z trumien ciała Sapiechów a pijani czerwonoarmiści tańczyli na ich trumnach. Zostało to przyjęte z oburzeniem i niesmakiem. Co do mumii mam mieszane uczucia. Uważam,że po badaniach powinny być one godnie pochowane w taki czy inny sposób. 
|
| Wt maja 07, 2013 19:43 |
|
 |
|
Jajko
|
|
| Wt maja 07, 2013 19:56 |
|
|
|
 |
|
Jajko
|
Zatkało kakało?
|
| Cz maja 09, 2013 7:58 |
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): Zatkało kakało? Chcesz wyraźnie doprowadzić do kłótni. Ale nie ze mną te numery. Na fotografii szklana trumna,(ale jednak trumna!) sarkofag, w nim zaszuszone szczątki i wszystko. To nie to samo, co flaki na wystawie o Prześmiewco Wielki. Że niby trollingu nie uprawiasz? Co niniejszym widać. 
|
| Cz maja 09, 2013 21:33 |
|
 |
|
Jajko
|
Ja nie chcę doprowadzić do kłótni. Ja chcę Ci tylko udowodnić, że nie tylko na wystawie ciał wystawia się ciała. O wystawianiu królów i książąt nie słyszałaś, a ja Ci pokazałem, że przynajmniej jeden jest wystawiony. I owszem, są w trumnach, ale z szybką, żeby każdy mógł się napatrzeć. I to jest szacunek dla ciała zmarłego? Czyż ciało nie powinno obrócic sie w proch? Fakt, wystawa ciał bardziej je eksponuje. Ale jeśli uważasz, że wystawa bezcześci ciała, to trumna ze szklanym wiekiem też to chyba robi? No a czy to jest szacunek dla szczątków zmarłych?  Udowadnianie rozmówcy że się myli lub że stosuje podwójne standardy trollingiem raczej nie jest 
|
| Cz maja 09, 2013 21:55 |
|
 |
|
mareta
|
Jakież to podwójne standardy?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Pt maja 10, 2013 20:16 |
|
 |
|
Jajko
|
Zanim odpowiem na Twoje pytanie, poproszę o odpowiedź na moje.
|
| Pt maja 10, 2013 20:19 |
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): I to jest szacunek dla ciała zmarłego? Czyż ciało nie powinno obrócic sie w proch? Fakt, wystawa ciał bardziej je eksponuje. Ale jeśli uważasz, że wystawa bezcześci ciała, to trumna ze szklanym wiekiem też to chyba robi? No a czy to jest szacunek dla szczątków zmarłych?  Tak złożenie ciała do trumny jest wyrazem szacunku dla zmarłego.Ciało powinno, ale nie stało się prochem zapewne z powodu warunków w krypcie. Pokazana przez Ciebie kaplica.... 
|
| So maja 11, 2013 17:06 |
|
 |
|
JedenPost
|
mareta napisał(a): Tak złożenie ciała do trumny jest wyrazem szacunku dla zmarłego. W jednej kulturze tak, w drugiej nie. Ot.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So maja 11, 2013 17:09 |
|
 |
|
Jajko
|
Mogę się zgodzić, że złożenie do trumny z szybką dla oglądania jest okazaniem większego szacunku niż wystawienie bez szybki. Ale nadal jest to eksponowanie zwłok. No i nie wiem co miałaś na myśli wklejając to:  ? Uszanowali szczątki ludzkie w tej kaplicy czy nie?
|
| So maja 11, 2013 17:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Szczatki ludzkie te w kaplicy, czy wystawione jako relikwie, byly zawsze otaczane szacunkiem. Albo celem wystawienia bylo umozliwienie czczenia osob uznanych za swiete, albo jak owe podziemia z czaszkami, wpisywalo sie to w aktualna wtedy dewize "Memento mori" (znasz na pewno klasyke, wiec wiesz co to znaczy).
Na pewno nie bylo to ku uciesze gawiedzi.
|
| So maja 11, 2013 18:38 |
|
 |
|
Jajko
|
Czaszki i piszczele na ścianach i sufitach, tudzież trupy w szklanych trumnach to szacunek dla szczątków, a spreparowane zwłoki na wystawie to brak szacunku? Możecie mi to jakoś wyjaśnić?
|
| So maja 11, 2013 19:59 |
|
|
|