Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 7:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona
 Cud i podejrzenie o przestępstwo 
Autor Wiadomość

A, dochodzi jeszcze jedna możliwość. Ktoś dokonał mistyfikacji, tzn. wziął komunikant, wrzucił do naczynka, dodał włókna mięśnia sercowego i zrobił aferę.

A co do źródeł włókien, to pisałam: zwłoki ludzkie, bioptaty (to co się pobiera w biopsji) przed utrwaleniem, ludzie operowani kardiochirurgicznie. Innymi słowy, najpierw by wypadało zapytać patologów, czy włókna zostały pobrane od żywego czy umarłego, bo tego nie słyszałam. Zanim się zacznie pisać do prokuratury...

A co do DNA: próbka powinna mieć grupę krwi AB i chyba (tu mogę źle pamiętać) Rh [-]. Taka jest na całunie turyńskim i taka była chyba w przypadku któregoś z cudów eucharystycznych. Ciekawe, jakby mieli to wyprodukować w średniowieczu/ renesansie...

A na koniec: w takie cuda można nie wierzyć :-) także katolikom. To nie jest podstawa wiary, tylko co najwyżej jej umocnienie.

N paź 04, 2009 16:49

- znalezienie zwłok nie jest niczym szczególnym

Nie znaleziono zwłok, tylko włókna mięśnia sercowego

Cytuj:
- to, że znaleźliśmy fragment ludzkiego serca nie znaczy, że ktoś zginął

Jak już pisałam - nie znaczy.

I powtórzę: wystarczy pisania o ŻYWNOŚCI. Dla katolików to NIE JEST ŻYWNOŚĆ i domagam się uszanowania wiary gospodarzy tego forum.

N paź 04, 2009 16:55

Tym razem ja usunąłem 2 posty - z powodu podanego przez jotkę. Kolejne tego typu będą również usuwane.

N paź 04, 2009 18:21

Dobrze jo_tko. Mam pytanie: czy wiesz, czym można się zarazić spożywając nieprzebadane mięso bądź ludzkie tkanki? Podkreślam: nieprzebadane i niewiadomego pochodzenia. Czy w ogóle zdajesz sobie sprawę, że ktoś mógł zachorować od spożycia takiego komunikantu?

N paź 04, 2009 18:24

Sheeta - a może przeczytałabyś, co napisałam wyżej (jeszcze post na poprzedniej stronie) odnośnie możliwości zanieczyszczeń?

TEJ hostii nikt nie mógł spożyć. Tak zwyczajnie. Chcesz powiedzieć, że włókna mięśnia sercowego człowieka są typowym zanieczyszczeniem, które może się zdarzyć przypadkowo i masowo?

I zupełnie na marginesie: nie przyjmuj Komunii św., nie musisz. Ja będę ją przyjmować nawet gdyby istniało ryzyko "zakażenia" cjankiem potasu.

N paź 04, 2009 19:04

Ja będę ją przyjmować nawet gdyby istniało ryzyko "zakażenia" cjankiem potasu.

Obawiam się, że w takiej sytuacji byłby to grzech (narażanie się na utratę życia) a także zwykła głupota.

Co do potencjalnych zagrożeń, to ujęłam to w wyciętym poście. Powtarzać mi się nie chce. Problem jednak jotko nie dotyczy ani mnie ani Ciebie. Dotyczy osób przyjmujących komunię akurat w tamtym miejscu. Swoim zdrowiem wolno Ci rozporządzać, ale przyzwalanie na narażanie zdrowia innych ludzi uważam za okrutne.

N paź 04, 2009 19:42
zbanowany na stałe

[...]

Załóżmy roboczo, że jest to mistyfikacja. Jak mogłoby do niej dojść?
Podczas wypieku?
Te możliwośc możemy z góry wykluczyć. Do wypieku używana jest bowiem woda i maka, skąd miałoby się tam znaleźć ludzkie serce??? W jaki sposób osoba dokonująca mistyfikacji doprowadziłąby do tego by to własnie TA, a nie inna Hostia upadła na ziemie?

Mistyfikacji dokonał ksiądz?
Po pierwsze to skąd wziął fragment serca? W jaki sposób umieścił go w Hostii. No i jak wśród wielu podobnych "wyłowił" akurat tę która została spreparowana by ją upuścić? Naprawdę musiałby posiadać zdolności na miare Dawida Copperfielda no i conajmniej kilku wspólników.

Mistyfikacja została dokonana już po umieszczeniu Hostii w naczyniu z wodą.
Musiałaby to zrobić osoba mająca dostep do "zaplecza" kościoła (zakrystii), a więc albo którys z księży, albo koscielny, albo jakiś "dowcipny" ministrant. I znów nasuwa się pytanie. Gdzie taka osoba zdobyła ludzkie serce (ewentualnie kawałek po biopsji). No i jak ta osoba (poza samym księdzem) doprowadziła do tego by akurat ta Hostia upadła? Tutaj nawet Copperfield miałby kłopoty.

Żadna z tych trzech prób mistyfikacji nie stworzyła zagrożenia spozycia ludzkiego ciała przez inna osobę. Jeżeli ktos naprawdę w jakis sposób starał się dokonac oszustwa to nie po to by przeszło bez echa spożyte przez inną osobę, ale po to by stało się głośne.

Przestańcie więc piep... bez sensu o zagrożeniu o zatruciach i innych bzdurach. Sprawa jest badana i nikt nikomu nie nakazuje by padł od razu na kolana wierząc w cud, ale też nikt nikogo nie upoważnił do bredzenia o "skażeniu produktów spożywczych".

Jeżeli ten domniemany cud jest sprawą ludzkiej mistyfikacji to z całą pewnościa wyjdzie to na jaw. Jezeli jednak to nie jest ludzka sprawka to nigdy nie zostanie racjonalnie wyjaśniona.
Czy do was ateistów dotrze wtedy, ze dla ludzi wierzących poza nauką i racjonalnoscia istnieje także sfera wiary?
Wątpliwe...do was to nigdy nie dotrze.

[...] - uwagi w tym stylu proszę sobie darować - jo_tka

N paź 04, 2009 20:37
Sprawę mogło by jednoznacznie zakończyć zbadanie ich DNA - krew czy tkanki serca prawdiwych cudów powinny mieć to samo DNA.

N paź 04, 2009 20:47

Są przecież nawet obecnie relikwie zachowane z podobnych cudów.
Wystarczy pobrać mikroskopijną próbkę jednego i drugiego i porównać.
Nikomu nie trzeba tłumaczyć co stało by się w momencie gdy DNA "sokólskie" zgadzało by się z DNA z cudu sprzed kilkuset lat.
Kwestia druga co autor miał na myśli, czyli cel tego cudu.

To co mnie dziwi to reakcja ateistów. Wychodzi że tak na prawdę to zagubione owieczki, tacy niewierni Tomasze, chcą wierzyć i szukają prawdy, ale muszą dotknąć, zobaczyć.

N paź 04, 2009 21:17

A mnie dziwi jak nisko katolicy cenią swojego Boga przypisując mu takie jarmarczne sztuczki. Przecież to żenujące.

N paź 04, 2009 21:21
No cóż, jest to "jarmarczna sztuczka" jedynie wówczas jeśli to jest sztuczka.
A w takim wypadku Boga nie ma co mieszać.
Jeśli zaś jest to Prawda to jestpo prostu kolejny znak.
(swoją drogą ciekawe jak trudno zadowolić ateistów; gdy nie ma znaków źle, gdy są - też źle :D

N paź 04, 2009 21:29
zbanowany na stałe

Ateiści musza miec wszystko wytłumaczone racjonalnie i wtedy bedzie to dla nich kiepska sztuczka jarmarczna lub sztuka na miare światowej sławy iluzjonistów.
Coś takiego jak cud, czyli zjawisko niewytłumaczalna i pozostajace w sferze wiary dla nich nie istnieje.

Dlatego dyskusja z zagorzałym ateistą na temat cudu jest jak rozmowa ze slepym o kolorach.

Nie przesadzam o tym, ze to co stało się w Sokółce jest cudem. po prostu zaczekam co na to powiedza odpowiednie "służby" tak cywilne jak i kościelne. Znając mój Kościół wiem, że w tyc h sprawach jest o wiele ostrożniejszy od całego grona "fachowców" ateistów i wcale nie jest tak prędki do tego by cokolwiek uznac autorytarnie za cud. To może trwać latami, ale nasi kochani ateiści JUŻ wydali wyrok. Jacy oni cacani i yntelygentni :D

Pn paź 05, 2009 9:48

Zapewniam Cię, że się mylisz. Spożywanie ludzkich zwłok zwykle wzbudza kontrowersje. Nie zależnie czy jest to religijny rytuał czy też nie. Nie spotkałam się jeszcze z sytuacją, żeby jedzenie ciała ludzkiego było uważane za normalne i nie rzucające się w oczy. Ale może w dwóch różnych światach żyjemy Johnny.

Cuda eucharystyczne zdarzają się od wieków, i nigdy nie słyszałem, by ktokolwiek czuł z tego powodu przerażenie. Dopiero teraz, gdy racjonaliści wpadli na ciekawy pomysł złożenia zawiadomienia, nagle okazało się, że ateiści strasznie się boją o zdrowie katolików :D

@Marek: dla ateistów wszystko, cokolwiek mógłby zrobić Bóg, będzie złe. Byli tu przecież nawet tacy, którzy chcieli po śmierci prosić Boga, by pozwolił im przestać istnieć :D Umysły zabetonowane i niereformowalne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 05, 2009 10:36

Sheeta - ryzyko celowego zakażenia jest zawsze. Nic Cię nie ochroni od np. od osób chorych psychicznie. Nigdzie.

Twierdzę, że nie ma czegoś takiego jak ryzyko "przypadkowego zakażenia" włóknami mięśnia sercowego. To nie jest nagminnie spotykana substancja.

Więc uprzejmie informuję, że ryzyko zakażenia w tym stopniu nawet substancją, która na pewno spowoduje zgon, mnie nie interesuje.

Pn paź 05, 2009 13:36

I proszę obie strony o zachowywanie kultury wypowiedzi...

Pn paź 05, 2009 13:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona