Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc
| Autor |
Wiadomość |
|
igor
|
 Re: Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc
SweetChild napisał(a): az1945 napisał(a): Wiec pytam,jaka jest różnica pomiedzy dzieckiem w drugimlub trzecim miesiącu ciąży a tym na które obecnie patrzy. Zasadnicza, Głównie w terminologii. SweetChild napisał(a): ale nie o to chodzi. Sedno sprawy polega na tym, że jeśli w państwie X obowiązuje prawo P, to państwo X nie może go łamać. Jeśli państwo X złamie własne prawo P, w wyniku czego poszkodowany zostanie obywatel O, to tenże obywatel ma prawo skarżyć państwo X i w przypadku wygranej ma prawo do odszkodowania.
Analogicznie, jeśli w państwie X obowiązuje prawo P1, to wydawnictwo W nie może go łamać. Reszta jak wyżej, z tym że zamiast państwa X mamy wydawnictwo W.
Takie są podstawy państwa prawa. Uhm. Ale cały proces nie tego dotyczył. Cały proces dotyczył tego, że osoba A poczuła się urażona tym co napisało pismo B o sprawie. Pismo B potraktowało sprawę tak samo jak pisma C, D, E, F i wiele innych z tym, że ocena pisma B była krytyczna. Osoba A, argumentując pozew, przeinaczała fakty i wyciągała wnioski, których nie miała podstaw wyciągać. Obecny stan rzeczy mamy bo: - zabrakło rzetelności i obiektywności sądu, skutkiem czego zapadł wyrok niekorzystny dla wydawnictwa B - B uważa, że jest to niesprawiedliwe, skutkiem czego postanowiło się odwołać od niesprawiedliwego wyroku.
|
| Wt mar 02, 2010 11:03 |
|
|
|
 |
|
az1945
|
Drogie Słodkie Dziecko to wszystko to są tylko prawnicze wykręty.Nasze prawo bardzo przypomina wierszyk o Grzesiu,a bez Lexa nikt już nie jest w stanie spamiętać poprawek do poprawek,że o interpretacji nawet nie wspomnę.Pozdrawiam
|
| Wt mar 02, 2010 11:25 |
|
 |
|
SweetChild
|
Alus napisał(a): To metodą in vitro nie produkują dzieci, tylko hybrydy? Nie mam pojęcia, skąd taki wniosek? igor napisał(a): Uhm. Ale cały proces nie tego dotyczył. Cały proces dotyczył tego, że osoba A poczuła się urażona tym co napisało pismo B o sprawie. Pismo B potraktowało sprawę tak samo jak pisma C, D, E, F i wiele innych z tym, że ocena pisma B była krytyczna. Osoba A, argumentując pozew, przeinaczała fakty i wyciągała wnioski, których nie miała podstaw wyciągać. Każdy ma prawo do własnej oceny, ale w państwie prawa rozstrzygają sądy. Sądy jakie są każdy widzi, ale to tak jak z demokracją - działa i trudno o lepszy system. Z pewnością zaś za gorszy uważam system "jak Kali komuś ukraść krowę to dobrze, a jak ktoś Kalemu ukraść krowę to źle". igor napisał(a): - B uważa, że jest to niesprawiedliwe, skutkiem czego postanowiło się odwołać od niesprawiedliwego wyroku. I oczywiście B ma prawo się odwołać. Zresztą ja, pomimo że mam krytyczny stosunek do felietonów Gościa w związku ze sprawą Alicji Tysiąc, uważam, że wyrok sądu pierwszej instancji jest dość dziwny.
|
| Wt mar 02, 2010 11:29 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Nie mam pojęcia, skąd taki wniosek? Z Twojego róznicowania między śmiercią urodzonego dziecka a zabiciem przy użyciu pigułki wczesnoporonnej (wczorajszy post).
|
| Wt mar 02, 2010 11:53 |
|
 |
|
SweetChild
|
Alus napisał(a): SweetChild napisał(a): Nie mam pojęcia, skąd taki wniosek? Z Twojego róznicowania między śmiercią urodzonego dziecka a zabiciem przy użyciu pigułki wczesnoporonnej (wczorajszy post). Ale nigdzie nie pisałem, że jedno z nich to nie człowiek, a jedynie, że istnieje między nimi zasadnicza różnica.
|
| Wt mar 02, 2010 12:20 |
|
|
|
 |
|
az1945
|
A ta różnica to według Ciebie co?Tylko nie cytuj tu mi przepisów lub też aktów prawnych.Jak to widzisz jako zwykły człowiek.Polecam najpierw zapoznać się z materiałem o rozwoju człowieka w łonie matki.
|
| Wt mar 02, 2010 13:13 |
|
 |
|
SweetChild
|
az1945 napisał(a): A ta różnica to według Ciebie co? Powiedziałbym, że prawie wszystko, ale jest już kilka wątków na ten temat, więc nie twórzmy kolejnego.
|
| Wt mar 02, 2010 13:28 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
SweetChild napisał(a): Jak chciałbyś się dowiedzieć, co dokładnie obraziło powódkę, to najlepiej zaznajomić się z pozwem. Chyba że jest niejawny. Pozwy chyba w necie nie są publikowanie, nie sądzisz az1945 napisał(a): Dla mnie pani Tysiąc ze swojego prywatnego współżycia uczyniła sprawę publiczna a my musimy za to płacić Dokładnie - a do tego, gdy ktoś po imieniu nazwał jej postawę, to teraz jest pozywany... za naruszenie dóbr osobistych, z których to dóbr pani Tysiąc sama zrobiła temat tabloidów i gazet. Cytuj: Tu znalazłem mowę końcową w procesie, który Alicja Tysiąc wytoczyła „Gościowi Niedzielnemu” Dzięki  Szkoda, że nie są wskazane konkretne artykuły, w których rzekome sformułowania padły. Lista jest, ale samych rzekomych zwrotów. SweetChild napisał(a): Zasadnicza, ale nie o to chodzi. To jest dokładnie to samo dziecko. Urodzone, lub nie. Ale dziecko. Człowiek. Życie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Śr mar 03, 2010 13:32 |
|
 |
|
igor
|
ToMu napisał(a): SweetChild napisał(a): Zasadnicza, ale nie o to chodzi. To jest dokładnie to samo dziecko. Urodzone, lub nie. Ale dziecko. Człowiek. Życie. Kwestie dotyczące ewentualnych różnic (bądź ich braku) pomiędzy człowiekiem przed i po narodzinach, omawiajcie proszę w innym wątku. Jak słusznie zauważył SweetChild nie ma potrzeby pogłębiać offtopa tutaj.
|
| Śr mar 03, 2010 14:22 |
|
 |
|
SweetChild
|
ToMu napisał(a): Pozwy chyba w necie nie są publikowanie, nie sądzisz To Ty-prawnik pytasz mnie-laika? ToMu napisał(a): az1945 napisał(a): Dla mnie pani Tysiąc ze swojego prywatnego współżycia uczyniła sprawę publiczna a my musimy za to płacić Dokładnie - a do tego, gdy ktoś po imieniu nazwał jej postawę, to teraz jest pozywany... za naruszenie dóbr osobistych, z których to dóbr pani Tysiąc sama zrobiła temat tabloidów i gazet.  Jeśli tacy ludzie zostają prawnikami, to jak tu mieć szacunek dla prawa...
|
| Śr mar 03, 2010 16:58 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Dokładnie - a do tego, gdy ktoś po imieniu nazwał jej postawę, to teraz jest pozywany... [...]Uwazasz, ze pokrzywdzony czlowiek musi byc napietnowany, bo walczy o swoje prawo? Pokaz mi artykul zezwalajacy na okradanie zlodzieja czy chocby publikacje jego zdjecia. Czasami mozna przeczytac o DODATKOWEJ karze podania danych do prasy, ale jest to wyrok sadu nie widzi mi sie gazety! Usunąłem obraźliwą część wypowiedzi. Igor.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Cz mar 04, 2010 11:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Uwazasz, ze pokrzywdzony czlowiek musi byc napietnowany, bo walczy o swoje prawo? Pokaz mi artykul zezwalajacy na okradanie zlodzieja czy chocby publikacje jego zdjecia. Czasami mozna przeczytac o DODATKOWEJ karze podania danych do prasy, ale jest to wyrok sadu nie widzi mi sie gazety! A w czym p. Tysiąc jest pokrzywdzona?????....bo urodziła dziecko???....to może wszystkie kobiety przyjmiemy, że rodzenie dzieci jest krzywdą i odmówimy wam dawania potomków. Od kiedy to każdy ma prawo zabić - według "swojego prawa"????
|
| Cz mar 04, 2010 12:15 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Przeciez chodzi o artykul ktory zdaniem A.Tysiac byl obrazliwy, nie o rodzenie.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Cz mar 04, 2010 12:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Przeciez chodzi o artykul ktory zdaniem A.Tysiac byl obrazliwy, nie o rodzenie. Od kiedy nazwanie prezentowanych postaw grzesznymi jest krzywdzeniem? Można nie uznawać swoich poglądów za grzeszne, ale nie znaczy to, że inny zobligowani są podzielać ten pogląd. Niemcy mordowali i nie dostrzegali w tym żadnego problemu - tak trzeba było czynić, ich prawo to nakazywało. P. Tysiąc mówi: "gdybym miała możliwość - instytucja odwoławcza, pieniądze - usunęłabym, tzn, zabiłabym. Widzisz w tych postawach jakąś różnicę.
|
| Cz mar 04, 2010 12:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dopiszę Gdyby p. Tysiąc argumentowała uniemożliwiono mi dalsze badanie, konsultację, a obawiałam się o swoje zdrowie, a co za tym idzie o los dwojga dzieci. Miała święte prawo żadać maksymalnej informacji, badań. Ale w momencie, gdy teraz nadal utrzymuje, że gdyby tylko miała możliwośc, bez wahania zabiłaby, to niestety to zmienia ogląd jej problemu. Może i ona jest pokrzywdzona. Najbardziej pokrzywdzone są jej dzieci, mała Julka nie ma watpliwości, że zgodnie z wolą mamy nie powinna się urodzić. A starsze przez całe zycie będą zadawać sobie pytania czy i je mama nie zamierzała zabić. Nigdy nie uciekną od tych pytań. Ale największą krzywdę czynią p. Tysiąc i jej dzieciom, panie feministki, które używają ją jako kartę przetargową w swej rozgrywce. Najwyraźniej widac, że niewiele obchodzi ich los córek p. Tysiąc i krzywda jaką im wyrządzają.
|
| Cz mar 04, 2010 12:43 |
|
|
|