Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 9:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Co słychać w Sejmie? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co słychać w Sejmie?
Piotr1 napisał(a):
Już kilka razy pisałem: polega na odniesieniu się w oficjalnym akcie przez organ państwa do wewnętrznego aktu kultu jednej ze wspólnot wyznaniowych.

W jaki sposób "odniesienie się" jest "ingerencją"? :shock:

Cytuj:
Organy państwa nie mają kompetencji by takie ocenne opinie formułować

Tzn. jakie? I dlaczego nie mają?

Cytuj:
Jaka przepaść? Jeżeli organ państwa oficjalnym aktem odnosi się do wewnętrznej i autonomicznej wobec państwa sfery życia - to właśnie w tę sferę ingeruje

Niby dlaczego? Zresztą w treści uchwały zapisano, że kanonizację traktuje się jako "wydarzenie historyczne", a nie jako "wewnętrzny akt kultu" - i tak właśnie tę uchwałę należy rozumieć.

Cytuj:
I co ma do tego przekonanie czy papież Wojtyła wielkim politykiem był czy nie; ani jakie, kiedy i komu towarzyszyły przeżycia z nim związane?

Ma znaczenie kluczowe, bo uchwała de facto w ogóle nie dotyczy kanonizacji - zapisano w niej jedynie, że ma być przyjęta "w dniu kanonizacji", tj. na tę okoliczność. Treść merytoryczna jest jedynie taka, że Sejm RP wyraża papieżowi "wdzięczność i szacunek".
Analogie z prawem międzynarodowym również są chybione. Właściwa byłaby raczej taka, gdyby to np. Sejm RP przyjął uchwałę, w której "wyrażałby wdzięczność i szacunek" Władimirowi Putinowi za jego wszystkie dobrodziejstwa wyrządzone Polsce, "w dniu" jego intronizacji na cara Wszechrusi. Czy wtedy też należałoby narzekać na "ingerencję w wewnętrzne sprawy" Cesarstwa Wszechrosyjskiego? Jaką? :shock:

A twoje teksty w stylu I pokazuje doskonale jak instrumentalnie w swoim sumieniu rzymskokatolicy traktują podstawy ładu społecznego i dlaczego nigdy nie wolno Wam ufać., dowodzące jedynie tradycyjnego, protestanckiego zakompleksienia względem prawdziwego Kościoła pozwolę sobie ignorować, bo są żałosne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 24, 2014 12:24
Uchwała w sprawie uczczenia Jana Pawła II została przyjęta przy sprzeciwie TR Palikota i nie głosowania przez klub SLD:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/se ... -pawla-ii/

Cz kwi 24, 2014 12:49
No to ja już nie wiem, co tam robią niekatolicy w tym Sejmie. Nikt naprawdę nie mógł wyjść z tą poprawką?

Cz kwi 24, 2014 12:55

Przecież SLD wyszedł z poprawką (zresztą bardzo dobrą i zupełnie nieagresywną), tyle, że została ona odrzucona. Z treścią uchwały, którą proponował SLD, można się zapoznać tutaj: http://www.sld.org.pl/aktualnosci/11948 ... la_ii.html.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 24, 2014 13:00
Johnny99 napisał(a):
Przecież SLD wyszedł z poprawką (zresztą bardzo dobrą i zupełnie nieagresywną), tyle, że została ona odrzucona.
No to powinno się chociaż zadbać w takiej sytuacji, aby Sejm nie ogłaszał papieża głową Kościoła Powszechnego.

Ech, przynajmniej będzie okazja sprawdzić, czy pewni posłowie czytają maile.

Cz kwi 24, 2014 13:09
Mam nadzieję, że to dzisiejsze głosowanie ostatecznie pogrąży Palikotowców i nie dostaną się do PE, ani do Sejmu RP.

Cz kwi 24, 2014 13:15

gita napisał(a):
Uchwała w sprawie uczczenia Jana Pawła II została przyjęta przy sprzeciwie TR Palikota i nie głosowania przez klub SLD:

Albo nie wiesz co uchwalono w Sejmie, albo łżesz i kłamiesz jak Trybuna Ludu.
Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby dopierdolić, opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy.

Cz kwi 24, 2014 13:21

Cytuj:
Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy.

A co to ten kato-putinizm?

Cz kwi 24, 2014 13:42
Ma ktoś pełny tekst przyjętej uchwały? Chciałabym zobaczyć kogo i w jaki sposób on opluwa.
Edit: A mam tu coś ze str. którą podała @gita: http://www.radiomaryja.pl/wp-content/up ... C5%82a.pdf
... to jest ten tekst?

Cz kwi 24, 2014 13:56
Piotr1 napisał(a):
gita napisał(a):

Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby (censored), opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy.

Żałosny jesteś, szczerze ci współczuję!

Cz kwi 24, 2014 14:34
Piotr1 napisał(a):
gita napisał(a):

Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby (censored), opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy.

Czyżby wpis głowy Kościoła powszechnego tak potwornie godził, opluwał, upokarzał chrześcijan niekatolików? :o :o :o

Cz kwi 24, 2014 14:40
Moderator

Piotr1 napisał(a):

Czy to Twoje prawdziwe oblicze?

Cz kwi 24, 2014 15:06
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):
Piotr1 napisał(a):
gita napisał(a):

Czyżby wpis głowy Kościoła powszechnego tak potwornie godził, opluwał, upokarzał chrześcijan niekatolików? :o :o :o

Nie udawaj, umiesz przecież czytać. Przypomina mi się marzec 1968 r. Wówczas też wykluczaliście ze wspólnoty narodowej. Będziecie teraz szykować paszporty w jedna stronę?
Obrzydliwość i ohyda.
END

Cz kwi 24, 2014 15:41
Widze, ze nasz kulturalny i stonowany i wiedzacy wszystko lepiej o katolikach i chrzescijanstwie @Piotr1 stracil nerwy i pokazal swoja prawdziwa twarz. I dlaczego? Bo Sejm RP wazyl sie docenic katolika i to papieza? I to wcale nie za to, ze byl katolikiem, ale za to co zrobil dla Polski.

No ale nasi bracia odlaczeni miluja przeciez katolikow jak samych siebie. W koncu wiedza (naj)lepiej, czego Pan Jezus oczekuje od swoich uczniow....

Masz jeszcze wiecej takich obelg i uprzedzen na podoredziu? Ktos ci daje paszport w jedna strone? I kto? Palikot moze?

Niestety, jednosc Kosciola to bedzie po Paruzji.
Wczesniej jest to niemozliwe, bo chrzescijanie nawzajem by sie pozabijali.
Dziwne, ze taka agresywnosc spotykam najczesciej po stronie protestantow w stosunku do katolikow.
Jakies kompleksy?

Cz kwi 24, 2014 15:47
Cytuj:
Nie udawaj, umiesz przecież czytać. Przypomina mi się marzec 1968 r. Wówczas też wykluczaliście ze wspólnoty narodowej. Będziecie teraz szykować paszporty w jedna stronę?
Obrzydliwość i ohyda.
END

Najwidoczniej jestem za głupia aby Ciebie zrozumieć :(
Bo ja każde uhonorowanie, czy wyróżnienie Polaka na forum międzynarodowym, niezależnie jakiego wyznania czy bezwyznaniowca, odczytuję jako honor i splendor.

Cz kwi 24, 2014 15:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona