Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Co słychać w Sejmie?
Piotr1 napisał(a): Już kilka razy pisałem: polega na odniesieniu się w oficjalnym akcie przez organ państwa do wewnętrznego aktu kultu jednej ze wspólnot wyznaniowych. W jaki sposób "odniesienie się" jest "ingerencją"? Cytuj: Organy państwa nie mają kompetencji by takie ocenne opinie formułować Tzn. jakie? I dlaczego nie mają? Cytuj: Jaka przepaść? Jeżeli organ państwa oficjalnym aktem odnosi się do wewnętrznej i autonomicznej wobec państwa sfery życia - to właśnie w tę sferę ingeruje Niby dlaczego? Zresztą w treści uchwały zapisano, że kanonizację traktuje się jako "wydarzenie historyczne", a nie jako "wewnętrzny akt kultu" - i tak właśnie tę uchwałę należy rozumieć. Cytuj: I co ma do tego przekonanie czy papież Wojtyła wielkim politykiem był czy nie; ani jakie, kiedy i komu towarzyszyły przeżycia z nim związane? Ma znaczenie kluczowe, bo uchwała de facto w ogóle nie dotyczy kanonizacji - zapisano w niej jedynie, że ma być przyjęta "w dniu kanonizacji", tj. na tę okoliczność. Treść merytoryczna jest jedynie taka, że Sejm RP wyraża papieżowi "wdzięczność i szacunek". Analogie z prawem międzynarodowym również są chybione. Właściwa byłaby raczej taka, gdyby to np. Sejm RP przyjął uchwałę, w której "wyrażałby wdzięczność i szacunek" Władimirowi Putinowi za jego wszystkie dobrodziejstwa wyrządzone Polsce, "w dniu" jego intronizacji na cara Wszechrusi. Czy wtedy też należałoby narzekać na "ingerencję w wewnętrzne sprawy" Cesarstwa Wszechrosyjskiego? Jaką?  A twoje teksty w stylu I pokazuje doskonale jak instrumentalnie w swoim sumieniu rzymskokatolicy traktują podstawy ładu społecznego i dlaczego nigdy nie wolno Wam ufać., dowodzące jedynie tradycyjnego, protestanckiego zakompleksienia względem prawdziwego Kościoła pozwolę sobie ignorować, bo są żałosne.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 24, 2014 12:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uchwała w sprawie uczczenia Jana Pawła II została przyjęta przy sprzeciwie TR Palikota i nie głosowania przez klub SLD: http://www.radiomaryja.pl/informacje/se ... -pawla-ii/
|
Cz kwi 24, 2014 12:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to ja już nie wiem, co tam robią niekatolicy w tym Sejmie. Nikt naprawdę nie mógł wyjść z tą poprawką?
|
Cz kwi 24, 2014 12:55 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Przecież SLD wyszedł z poprawką (zresztą bardzo dobrą i zupełnie nieagresywną), tyle, że została ona odrzucona. Z treścią uchwały, którą proponował SLD, można się zapoznać tutaj: http://www.sld.org.pl/aktualnosci/11948 ... la_ii.html.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 24, 2014 13:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Przecież SLD wyszedł z poprawką (zresztą bardzo dobrą i zupełnie nieagresywną), tyle, że została ona odrzucona. No to powinno się chociaż zadbać w takiej sytuacji, aby Sejm nie ogłaszał papieża głową Kościoła Powszechnego. Ech, przynajmniej będzie okazja sprawdzić, czy pewni posłowie czytają maile.
|
Cz kwi 24, 2014 13:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam nadzieję, że to dzisiejsze głosowanie ostatecznie pogrąży Palikotowców i nie dostaną się do PE, ani do Sejmu RP.
|
Cz kwi 24, 2014 13:15 |
|
 |
Piotr1
|
Albo nie wiesz co uchwalono w Sejmie, albo łżesz i kłamiesz jak Trybuna Ludu. Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby dopierdolić, opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Cz kwi 24, 2014 13:21 |
|
 |
Bożydar
Dołączył(a): Wt lis 26, 2013 9:56 Posty: 93 Lokalizacja: Wrocław, Dolnośląskie
|
Cytuj: Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy. A co to ten kato-putinizm?
|
Cz kwi 24, 2014 13:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ma ktoś pełny tekst przyjętej uchwały? Chciałabym zobaczyć kogo i w jaki sposób on opluwa. Edit: A mam tu coś ze str. którą podała @gita: http://www.radiomaryja.pl/wp-content/up ... C5%82a.pdf... to jest ten tekst?
|
Cz kwi 24, 2014 13:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): Albo nie wiesz co uchwalono w Sejmie, albo łżesz i kłamiesz jak Trybuna Ludu. Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby (censored), opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy. Żałosny jesteś, szczerze ci współczuję!
|
Cz kwi 24, 2014 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): Albo nie wiesz co uchwalono w Sejmie, albo łżesz i kłamiesz jak Trybuna Ludu. Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby (censored), opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy. Czyżby wpis głowy Kościoła powszechnego tak potwornie godził, opluwał, upokarzał chrześcijan niekatolików? 
|
Cz kwi 24, 2014 14:40 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Piotr1 napisał(a): Albo nie wiesz co uchwalono w Sejmie, albo łżesz i kłamiesz jak Trybuna Ludu. Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby (censored), opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy. Czy to Twoje prawdziwe oblicze?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz kwi 24, 2014 15:06 |
|
 |
Piotr1
|
Alus napisał(a): Piotr1 napisał(a): Albo nie wiesz co uchwalono w Sejmie, albo łżesz i kłamiesz jak Trybuna Ludu. Projekt uchwały o uczczeniu JPII został przez Sejm odrzucony, przyjęto natomiast uchwałę, która wykorzystuje religijny obrzęd Waszej wspólnoty wyznaniowej, aby (censored), opluć, upokorzyć i pokazać tylko nagą siłę Waszej władzy. Sejmowa swołocz i tyle. Skończy się tym, że kato-putinizm doczeka się swojej Ukrainy. Czyżby wpis głowy Kościoła powszechnego tak potwornie godził, opluwał, upokarzał chrześcijan niekatolików?  Nie udawaj, umiesz przecież czytać. Przypomina mi się marzec 1968 r. Wówczas też wykluczaliście ze wspólnoty narodowej. Będziecie teraz szykować paszporty w jedna stronę? Obrzydliwość i ohyda. END
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Cz kwi 24, 2014 15:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widze, ze nasz kulturalny i stonowany i wiedzacy wszystko lepiej o katolikach i chrzescijanstwie @Piotr1 stracil nerwy i pokazal swoja prawdziwa twarz. I dlaczego? Bo Sejm RP wazyl sie docenic katolika i to papieza? I to wcale nie za to, ze byl katolikiem, ale za to co zrobil dla Polski.
No ale nasi bracia odlaczeni miluja przeciez katolikow jak samych siebie. W koncu wiedza (naj)lepiej, czego Pan Jezus oczekuje od swoich uczniow....
Masz jeszcze wiecej takich obelg i uprzedzen na podoredziu? Ktos ci daje paszport w jedna strone? I kto? Palikot moze?
Niestety, jednosc Kosciola to bedzie po Paruzji. Wczesniej jest to niemozliwe, bo chrzescijanie nawzajem by sie pozabijali. Dziwne, ze taka agresywnosc spotykam najczesciej po stronie protestantow w stosunku do katolikow. Jakies kompleksy?
|
Cz kwi 24, 2014 15:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie udawaj, umiesz przecież czytać. Przypomina mi się marzec 1968 r. Wówczas też wykluczaliście ze wspólnoty narodowej. Będziecie teraz szykować paszporty w jedna stronę? Obrzydliwość i ohyda. END Najwidoczniej jestem za głupia aby Ciebie zrozumieć Bo ja każde uhonorowanie, czy wyróżnienie Polaka na forum międzynarodowym, niezależnie jakiego wyznania czy bezwyznaniowca, odczytuję jako honor i splendor.
|
Cz kwi 24, 2014 15:56 |
|
|
|