Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
maly_kwiatek napisał(a): Uff, czas na podsumowanie. Otóż, pomijając wszelkie odpowiedzialności konstytucyjne Premiera, wydaje się, że na dzień dzisiejszy utracił on kwalifikacje do sprawowania swojej funkcji. Polski Premier powinien reprezentować interes polski i nie może dawać w tym zakresie cienia wątpliwości. Polski Premier nie powinien bać się żadnego innego Państwa i nie może budzić żadnej wątpliwości, że tak jest.
Polski Premier bez żadnego wątpienia powinien reprezentować polska rację stanu.
Po tych przemówieniach .... ech .... Mam dużo wątpliwości. A skąd taki regres? Jeszcze niedawno ( 29. grudnia 2010) byłeś "pewny, że ta sprawa trafi pod Trybunał Stanu" (Bogu zostawiłeś jedynie datę i zakres).
|
Śr sty 19, 2011 16:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja bym na miejsce opozycji założył nogę na nogę i spokojnie czekał aż rząd się sam wykrwawi tą sytuacją ze śledztwem, tylko czy nie zabraknie jej zimnej krwi?
|
Śr sty 19, 2011 16:42 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
SweetChild, z nerwów nie czytasz dokładnie co jest napisane. Aktualnie dziś napisałem o utracie kwalifikacji politycznych przez Premiera.
Pod koniec roku 2010 pisaliśmy o ogólnej odpowiedzialności Rządu za przygotowanie uroczystości katyńskich, w tym lotu Prezydenta do Katynia oraz za prowadzenie prac nad wyjaśnieniem przyczyn katastrofy smoleńskiej.
To są dwie różne sprawy.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr sty 19, 2011 17:05 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Hmm, moje odczucie w sprawie Premiera właśnie w pełni prezentuje w Sejmie Pani Poseł Elżbieta Jakubiak. Dokładnie w 100%
Niesamowite rzeczy się dzieją...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr sty 19, 2011 17:13 |
|
 |
SweetChild
|
maly_kwiatek napisał(a): SweetChild, z nerwów nie czytasz dokładnie co jest napisane. Aktualnie dziś napisałem o utracie kwalifikacji politycznych przez Premiera.
Pod koniec roku 2010 pisaliśmy o ogólnej odpowiedzialności Rządu za przygotowanie uroczystości katyńskich, w tym lotu Prezydenta do Katynia oraz za prowadzenie prac nad wyjaśnieniem przyczyn katastrofy smoleńskiej.
To są dwie różne sprawy. Skoro rząd zawalił "przygotowanie do katyńskich, w tym lotu Prezydenta do Katynia oraz za prowadzenie prac nad wyjaśnieniem przyczyn katastrofy smoleńskiej" w stopniu pozwalającym ponad wszelką wątpliwość na postawienie go przed Trybunałem Stanu, to wybacz, ale ja miejsca na wątpliwości co do utraty kwalifikacji politycznych przez Premiera nie widzę.
|
Śr sty 19, 2011 17:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po tej słownej przepychance w sejmie doszedłem do wnioski że sejm jest odzwierciedleniem sposobu dyskusji na forach internetowych lub odwrotnie. Każdy pozostał przy swoim i niczego nowego się nie dowiedzieliśmy oprócz tego że Premier i rząd był, jest i będzie świetny a opozycja była, jest i będzie beznadziejna. Czuję się spełniony, bo niczego innego po tej "debacie" nie oczekiwałem. Zwykła pyskówka w maglu.
|
Śr sty 19, 2011 20:38 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Dla mnie było wstrząsające, że np. Pani Minister Kopacz potrzebowała 9 miesięcy, żeby wymyślić sposób usprawiedliwienia dlaczego wprowadziła w tragiczny błąd rodziny zmarłych i cała ogólnoświatową opinię publiczną twierdząc 9 miesięcy temu, że ziemia smoleńska została przekopana na metr w dól dla znalezienia tam szczątków ofiar, co było nieprawdą.
Wstrząsające było, że Premier jak i Pani Minister mając szereg okazji, by wyjaśnić tą sprawę, milczeli aż do dziś.
Tylko ten jeden przykład pokazuje gdzie konkretnie ma rodziny ofiar i Polaków Rząd Pana Tuska. A przykładów na to było dziś mnóstwo.
Wstrząsające było dla mnie też, że sposób dialogu Premiera Tuska z (no właśnie, z kim?) przypomina jakby dialog faktycznie z jakimś niezidentyfikowanym salonem, a nie z Polakami, którzy w sposób demokratyczny wykreowali Rząd z tym Panem Premierem na czele.
W czasie poprzednich Rządów, przynajmniej od roku 1989 nigdy nie miałem takiego odczucia.
Chyba najbardziej wstrząsające jednak jest odczucie, że Premier udzielając wyjaśnień, występował jakby w imieniu radzieckich braci, którzy mieli no wicie rozumicie... problemy... Szok...
|
Śr sty 19, 2011 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie czuję się zszokowany ponieważ to o czym piszesz jest dla mnie oczywistością od dawien dawna, więc nie jestem ani zaskoczony ani zszokowany. Dowiedziałem się tylko - dodatkowo - że krytykowanie tego rządu to świństwo.
|
Śr sty 19, 2011 21:52 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
A to, że uroczystości katyńskie 10.04.2010 w środowisku PO nazywa się żartobliwie imprezą PISowską - wiedziałeś? Dziś się dowiedziałem z obrad Sejmu że tak się wyrażał Poseł Stefan Niesiołowski, skądinąd Wicemarszałek Sejmu.
Mnie to się kojarzy jednoznacznie tylko z kawałami o zimnych nóżkach Popiełuszki - rozpowszechnianych od czasu porwania księdza przez środowiska SB i Milicji.
Ostro reaguję, wybaczcie, ja po prostu pierwszy raz od kilkunastu lat widziałem wielogodzinną transmisję obrad Sejmu. Wciąż jestem w szoku.
|
Śr sty 19, 2011 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A to, że uroczystości katyńskie 10.04.2010 w środowisku PO nazywa się żartobliwie imprezą PISowską - wiedziałeś? Dziś się dowiedziałem z obrad Sejmu że tak się wyrażał Poseł Stefan Niesiołowski, skądinąd Wicemarszałek Sejmu. A Stefan ...................... no tak, to jest ten poziom. Ktoś musi godnie zastępować posła z Biłgoraja. 
|
Śr sty 19, 2011 22:26 |
|
 |
meny
|
Polityka to szambo.Chociarz nie lubie retoryki kaczek to to bylo wykonanie wyroku. Jest bardzo wyrazny po tych wydarzeniach ruch w strone rosji. Mysle ze idziemy w strone ukladu warszawskiego. Nie wierzycie ale taka jest retoryka wladzy
|
Cz sty 20, 2011 1:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wygląda więc na to że zamiana PiS-u na PO to jak wpadka z deszczu pod rynnę. Albo zamienił stryjek siekierkę na kijek. A teraz ciekawostka. Jest takie powiedzenie że o zmarłych mówi się dobrze albo w ogóle co nie przeszkadza mediom mainstreamowych dalej dezawuować imię generała Błasika jakby było za mało że był (rzekomo) na cyku i biczował wzrokiem pilotów. http://www.tvn24.pl/-1,1690043,0,1,szybka-kariera-dowodcy-polskiego-nieba,wiadomosc.htmlJuż kiedyś zwracałem uwagę na podwójną moralność pewnej grupy społecznej (też na tym forum) gdzie jeździ się po adwersarzach jak na łysej kobyle ale jak dotknąć ludzi z ich grupy to zaczyna się ewangelizacja, słowa są pełne frazesów i banałów, przytacza się słowa JPII i Bóg wie kogo jeszcze? A pouczania - o przebaczaniu i nastawianiu drugiego policzka - nie ma końca.
|
Cz sty 20, 2011 10:00 |
|
 |
SweetChild
|
meny napisał(a): Nie wierzycie ale taka jest retoryka wladzy Nie obawiaj się, w tym wątku pozostali sami wierzący, za wyjątkiem jednego szatana. Ale staram się ograniczać pisanie, co by nie psuć Wam miłej atmosfery 
|
Cz sty 20, 2011 11:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): meny napisał(a): Nie wierzycie ale taka jest retoryka wladzy Nie obawiaj się, w tym wątku pozostali sami wierzący, za wyjątkiem jednego szatana. Ale staram się ograniczać pisanie, co by nie psuć Wam miłej atmosfery  Jesteś niesprawiedliwy i samolubny bo jeszcze jest z Tobą szatanica.  A tak przy okazji moje gratulacje, bo jest to następna próba ściągnięcia tematu na mieliznę. Widzę że bardzo Wam uwiera ten temat. Ale do rzecz. Cytuj: Rosyjski dziennik "Izwiestija" wytknął Polsce, iż "złamała niepisaną zasadę, która obowiązuje w światowej społeczności lotniczej i która stanowi, że przy badaniu katastrof nie upublicznia się przedwcześnie informacji o kontrolerach lotów". Rosjanie strażnikiem jakichkolwiek zasad. Śmiechu warte. Cynizm, hipokryzja i bezczelność naszych "przyjaciół" ze wschodu przekracza wszelkie granice.
|
Cz sty 20, 2011 15:18 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Tusk powinien się podać do dymisji, choćby za politykę informacyjną Rządu, która jest chyba tragiczniejsza od tragedii smoleńskiej. Przez 9 miesięcy od katastrofy nikt nic nie wie, Premier nie deleguje nikogo konkretnego do udzielania w imieniu Rządu wyjaśnień i informacji w sprawie katastrofy i stanu śledztwa. Pan akredytowany nie wiadomo na jakich zasadach Edmund Klich opędza się od dziennikarzy, a czasem ulega im i chlapie im jakimiś swoimi refleksjami, rzadziej danymi i faktami. Pani Minister Kopacz ma pretensje do Polaków, że uwierzyli Jej, gdy tłumaczyła z taka mocą o tym przekopywaniu ziemi smoleńskiej, że się czuło jakby robiła to osobiście. Pani Minister Ma pretensje do Polaków, bo ziemi nie przekopano, a szczątki ofiar leżały tam wiele miesięcy po katastrofie. Premier przywołany przez Sejm wczoraj do złożenia w końcu jakichś wyjaśnień zamiast do Polaków zwracał się przez kilka godzin najwyraźniej do jakiejś grupy, bliżej nie zidentyfikowanej. Jednocześnie sprawiał wrażenie, że się jej boi, a nawet to twierdził. Bo mówił coś o możliwości wprowadzenia przez tę grupę Polski w stan wojny z Rosją. Nie było żadnego kontekstu Polski w związku z badaniem przyczyn katastrofy smoleńskiej z naszymi przyjaciółmi w NATO i Wspólnocie Europejskiej. Identycznie niemal, jak na pogrzebie ofiar katastrofy. Nie było stamtąd nikogo. Najważniejszym gościem uroczystości pogrzebowych był Prezydent Rosji Miedwiediew. Zostaliśmy po 10 kwietnia 2010 sami? Tak jak 1 września 1939? Panie Premierze  !! Niech Pan mówi o Polsce, a nie opędza się od pcheł  ! Bo takie wrażenie Pan wczoraj robił.
|
Cz sty 20, 2011 15:48 |
|
|
|