Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja
osiris napisał(a): Ja zaś mam dla sknerów poradę, żeby już dziś zaopatrzyli się w ulotki różnych placówek pomocy i zamiast pieniędzy robili wykłady dla żebraków i dawali im te ulotki co na pewno uspokoi ich sumienie. Uspokajanie sumienia to raczej rzucanie złotówki, bez zastanawiania się komu i do czego ona posłuży. A co do ulotek, to w Krakowie zostały takie przygotowane jakiś czas temu. Zawierają najróżniejsze adresy gdzie biedny/głodny/bezdomny może uzyskać pomoc (jedzenie, ubranie, mieszkanie, itp.). Porozkładano je w różnych miejscach. Część rozdawano w kościołach - właśnie po to żeby nie dawać żebrakom pieniędzy, tylko ulotkę z namiarami na miejsca gdzie będą mogli uzyskać fachową pomoc. Jak na takie ulotki reagują żebracy? Najczęściej od razu wrzucają je do śmietnika. To najlepiej pokazuje, że w rzeczywistości większości z nich wcale nie zależy na pomocy :/
|
| Pt sty 15, 2010 22:21 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "rzucenie złotówki" za którą nawet obiadu nikt nie zje Znów popadasz w demagogię. Oczywiście że nie zje obiadu, tyle że mam świadomość iż takich ludzi jak ja jest więcej i ów menel nazbiera na dwa lub trzy obiady w ciągu dnia. Szukacie cały czas jakiegoś argumentu, który okazuje się jednak nietrafionym.
|
| Pt sty 15, 2010 22:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Tylko jakoś dziwnie wolę wspomagać w/w niż paniusie w norkach.  Pod warunkiem, że u pijarów lub salezjanów ganiają paniusie w norkach 
|
| Pt sty 15, 2010 23:25 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: "rzucenie złotówki" za którą nawet obiadu nikt nie zje Znów popadasz w demagogię. Oczywiście że nie zje obiadu, tyle że mam świadomość iż takich ludzi jak ja jest więcej i ów menel nazbiera na dwa lub trzy obiady w ciągu dnia. Szukacie cały czas jakiegoś argumentu, który okazuje się jednak nietrafionym. Tak ? Filmujesz ich czy jak? Paniusie w norkach to nie demagogia ? Ja pokazałam argumenty profesjonalistki- na razie to ty musisz poprzeć swoją teorię.
|
| So sty 16, 2010 0:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Paniusie w norkach to nie demagogia ? Wymienię chociażby trzy fundacje. Polsatu, TVN oraz "Porozumienie bez barier" Czy te panie chodzą w drelichach? Cytuj: Tak ? Filmujesz ich czy jak? Sami cały czas dowodzicie, że to intratny interes więc zapewne na jednej złotówce dniówka się nie kończy więc nie muszę niczego udowadniać i filmować onych. Moja złotówka to zapewne 1/10 lub 1/50 a może 1/100 całości więc obiadów może być kilka a nie jeden.
|
| So sty 16, 2010 12:40 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak ? Filmujesz ich czy jak? Sami cały czas dowodzicie, że to intratny interes więc zapewne na jednej złotówce dniówka się nie kończy więc nie muszę niczego udowadniać i filmować onych. Moja złotówka to zapewne 1/10 lub 1/50 a może 1/100 całości więc obiadów może być kilka a nie jeden.[/quote] Ogólnie-tak- ale zawsze jest ktos poniżej i powyżej średniej...Skąd wiesz, że Twój żebrak dostanie więcej ? Wypracowałeś sobie dwie techniki uspokajające sumienie: tak jak my wszyscy chyba... 1.Rzucanie złotówek. 2.Pewność, że więcej osób coś wrzuci.
|
| So sty 16, 2010 13:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Wymienię chociażby trzy fundacje. Polsatu, TVN oraz "Porozumienie bez barier" Czy te panie chodzą w drelichach? Tyle, że te panie chodziły w norkach na lata wczesniej nim powstały fundacje. Niechętni Kościołowi podobnie mówią - nie dam, bo księża jeżdżą wypasionymi furami.
|
| So sty 16, 2010 15:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tyle, że te panie chodziły w norkach na lata wczesniej nim powstały fundacje. Ja nie pisałem w żadnym poście że z moich złotówek zakupiły norki, tylko stwierdzałem iż nie mam zamiaru dopłacać tym paniom które już od dawien dawna mają takie ubiory (choć to tylko symbolika zamożności a nie stwierdzenie faktu) Alus nie wymyślaj jakiś dziwnych argumentów. Cytuj: Ogólnie-tak- ale zawsze jest ktos poniżej i powyżej średniej...Skąd wiesz, że Twój żebrak dostanie więcej ? Teraz to zaczynasz kombinować jak koń pod górkę - bez urazy. Chyba nie żyjemy w krainie Orwella, gdzie wszystko ma się odbywać wg instrukcji władz która będzie nakazywała w jaki sposób mamy wyrażać współczucie oraz solidarność. To są kwestie osobiste każdego człowieka więc proszę nie szerzyć komunizmu, iż każdy wg instrukcji ma robić taką, czy taką czynność a pomoc w formie datków będzie karana zsyłką na Sybir..
|
| So sty 16, 2010 15:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Ja niie pisałem w żadnym poście że z moich złotówek zakupiły norki, tylko stwierdzałem iż nie mam zamiaru dopłacać tym paniom które już od dawien dawna mają takie ubiory (choć to tylko symbolika zamożności a nie stwierdzenie faktu) Alus nie wymyślaj jakiś dziwnych argumentów. A skąd wiedza, że one czerpią złotówki z fundacji? Nie potrafisz zaufać w altruizm ludzi?
|
| So sty 16, 2010 15:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris nie mów mi ze nie znasz żadnych godnych zaufania fundacji...
Możesz wspomóc misjonarki Matki Teresy...One zyją w skrajnym ubóstwie i sama Matka Teresa za zycia dbała o to, by kazda złotówka szła na biednych a nie na koszty okołopomocowe...
|
| So sty 16, 2010 16:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie potrafisz zaufać w altruizm ludzi? Nie potrafię a w szczególności ludziom którzy opływają w dostatki i świetnie potrafią przede wszystkim zadbać o swoje interesy. Cytuj: Osiris nie mów mi ze nie znasz żadnych godnych zaufania fundacji... Kiedy mnie człowiek prosi o wsparcie to jakoś nie mam chęci w tym momencie zastanawiać się nad tym.
|
| So sty 16, 2010 17:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: Nie potrafisz zaufać w altruizm ludzi? Nie potrafię a w szczególności ludziom którzy opływają w dostatki i świetnie potrafią przede wszystkim zadbać o swoje interesy. Cytuj: Osiris nie mów mi ze nie znasz żadnych godnych zaufania fundacji... Kiedy mnie człowiek prosi o wsparcie to jakoś nie mam chęci w tym momencie zastanawiać się nad tym.No właśnie...Zastanów się czy nie chodzi o TWÓJ komfort...Czy szybkie rzucenie złotówki jest naprawdę trudniejsze niz faktyczna pomoc?
|
| So sty 16, 2010 23:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dużo trudniej wyjść z jakąś propozycją: czy to porady gdzie ktoś powinien się zwrócić po pomoc (można się spodziewać, że w wielu przypadkach zamiast "dziękuję" usłyszy się wiązankę wyzwisk), czy propozycją zakupienia czegoś do jedzenia (od co poniektórych też można usłyszeć wyzwiska, a jeśli ktoś jest chętny na taki podarunek, to najczęściej trzeba włożyć odrobinkę energii i czasu na kupienie jakichś produktów spożywczych, pójść do sklepu z kimś kto np. jest brudny i w ogóle zwrócić się do niego jak do człowieka). Rzucenie złotówki nic nie kosztuje, a przede wszystkim pozwala w ciągu sekundy uwolnić się od widoku i towarzystwa żebraka.
|
| So sty 16, 2010 23:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Monika75 napisał(a): Dużo trudniej wyjść z jakąś propozycją: czy to porady gdzie ktoś powinien się zwrócić po pomoc (można się spodziewać, że w wielu przypadkach zamiast "dziękuję" usłyszy się wiązankę wyzwisk), czy propozycją zakupienia czegoś do jedzenia (od co poniektórych też można usłyszeć wyzwiska, a jeśli ktoś jest chętny na taki podarunek, to najczęściej trzeba włożyć odrobinkę energii i czasu na kupienie jakichś produktów spożywczych, pójść do sklepu z kimś kto np. jest brudny i w ogóle zwrócić się do niego jak do człowieka). Rzucenie złotówki nic nie kosztuje, a przede wszystkim pozwala w ciągu sekundy uwolnić się od widoku i towarzystwa żebraka. Dokładnie- ja sama wolę pozbyć się kilku złotych niz porozmawiać ... Zresztą nawet nie wiem gdzie można by taką osobę skierować... Gdzie można te ulotki dostać?
|
| N sty 17, 2010 0:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No i sami widzicie, że wybieramy najprostsze rozwiązania choć może nie są najwłaściwsze, ale nie może być to powodem do robienia z tego komuś zarzutu. Nie dziwiłbym się gdyby taką krucjatę np. przeciwko mnie robiła Kwaśniewska i jej podobne panie, ale dlaczego WY?
|
| N sty 17, 2010 10:23 |
|
|
|