Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 7:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja 
Autor Wiadomość
Post Re: Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja
osiris napisał(a):
Ja zaś mam dla sknerów poradę, żeby już dziś zaopatrzyli się w ulotki różnych placówek pomocy i zamiast pieniędzy robili wykłady dla żebraków i dawali im te ulotki co na pewno uspokoi ich sumienie.

Uspokajanie sumienia to raczej rzucanie złotówki, bez zastanawiania się komu i do czego ona posłuży.
A co do ulotek, to w Krakowie zostały takie przygotowane jakiś czas temu. Zawierają najróżniejsze adresy gdzie biedny/głodny/bezdomny może uzyskać pomoc (jedzenie, ubranie, mieszkanie, itp.). Porozkładano je w różnych miejscach. Część rozdawano w kościołach - właśnie po to żeby nie dawać żebrakom pieniędzy, tylko ulotkę z namiarami na miejsca gdzie będą mogli uzyskać fachową pomoc. Jak na takie ulotki reagują żebracy? Najczęściej od razu wrzucają je do śmietnika. To najlepiej pokazuje, że w rzeczywistości większości z nich wcale nie zależy na pomocy :/

Pt sty 15, 2010 22:21
Cytuj:
"rzucenie złotówki" za którą nawet obiadu nikt nie zje

Znów popadasz w demagogię.
Oczywiście że nie zje obiadu, tyle że mam świadomość iż takich ludzi jak ja jest więcej i ów menel nazbiera na dwa lub trzy obiady w ciągu dnia.
Szukacie cały czas jakiegoś argumentu, który okazuje się jednak nietrafionym.

Pt sty 15, 2010 22:42
osiris napisał(a):
Tylko jakoś dziwnie wolę wspomagać w/w niż paniusie w norkach. :D

Pod warunkiem, że u pijarów lub salezjanów ganiają paniusie w norkach :D

Pt sty 15, 2010 23:25
osiris napisał(a):
Cytuj:
"rzucenie złotówki" za którą nawet obiadu nikt nie zje

Znów popadasz w demagogię.
Oczywiście że nie zje obiadu, tyle że mam świadomość iż takich ludzi jak ja jest więcej i ów menel nazbiera na dwa lub trzy obiady w ciągu dnia.
Szukacie cały czas jakiegoś argumentu, który okazuje się jednak nietrafionym.

Tak ? Filmujesz ich czy jak?

Paniusie w norkach to nie demagogia ?

Ja pokazałam argumenty profesjonalistki- na razie to ty musisz poprzeć swoją teorię.

So sty 16, 2010 0:11
Cytuj:
Paniusie w norkach to nie demagogia ?

Wymienię chociażby trzy fundacje.
Polsatu, TVN oraz "Porozumienie bez barier"
Czy te panie chodzą w drelichach?

Cytuj:

Sami cały czas dowodzicie, że to intratny interes więc zapewne na jednej złotówce dniówka się nie kończy więc nie muszę niczego udowadniać i filmować onych.
Moja złotówka to zapewne 1/10 lub 1/50 a może 1/100 całości więc obiadów może być kilka a nie jeden.

So sty 16, 2010 12:40
Cytuj:

Sami cały czas dowodzicie, że to intratny interes więc zapewne na jednej złotówce dniówka się nie kończy więc nie muszę niczego udowadniać i filmować onych.
Moja złotówka to zapewne 1/10 lub 1/50 a może 1/100 całości więc obiadów może być kilka a nie jeden.[/quote]

Ogólnie-tak- ale zawsze jest ktos poniżej i powyżej średniej...Skąd wiesz, że Twój żebrak dostanie więcej ?

Wypracowałeś sobie dwie techniki uspokajające sumienie: tak jak my wszyscy chyba...
1.Rzucanie złotówek.
2.Pewność, że więcej osób coś wrzuci.

So sty 16, 2010 13:50
osiris napisał(a):
Wymienię chociażby trzy fundacje.
Polsatu, TVN oraz "Porozumienie bez barier"
Czy te panie chodzą w drelichach?

Tyle, że te panie chodziły w norkach na lata wczesniej nim powstały fundacje.
Niechętni Kościołowi podobnie mówią - nie dam, bo księża jeżdżą wypasionymi furami.

So sty 16, 2010 15:23
Cytuj:
Tyle, że te panie chodziły w norkach na lata wczesniej nim powstały fundacje.

Ja nie pisałem w żadnym poście że z moich złotówek zakupiły norki, tylko stwierdzałem iż nie mam zamiaru dopłacać tym paniom które już od dawien dawna mają takie ubiory (choć to tylko symbolika zamożności a nie stwierdzenie faktu)
Alus nie wymyślaj jakiś dziwnych argumentów.

Cytuj:
Ogólnie-tak- ale zawsze jest ktos poniżej i powyżej średniej...Skąd wiesz, że Twój żebrak dostanie więcej ?

Teraz to zaczynasz kombinować jak koń pod górkę - bez urazy.
Chyba nie żyjemy w krainie Orwella, gdzie wszystko ma się odbywać wg instrukcji władz która będzie nakazywała w jaki sposób mamy wyrażać współczucie oraz solidarność.
To są kwestie osobiste każdego człowieka więc proszę nie szerzyć komunizmu, iż każdy wg instrukcji ma robić taką, czy taką czynność a pomoc w formie datków będzie karana zsyłką na Sybir..

So sty 16, 2010 15:44
osiris napisał(a):
Ja niie pisałem w żadnym poście że z moich złotówek zakupiły norki, tylko stwierdzałem iż nie mam zamiaru dopłacać tym paniom które już od dawien dawna mają takie ubiory (choć to tylko symbolika zamożności a nie stwierdzenie faktu)
Alus nie wymyślaj jakiś dziwnych argumentów.

A skąd wiedza, że one czerpią złotówki z fundacji?
Nie potrafisz zaufać w altruizm ludzi?

So sty 16, 2010 15:52
Osiris nie mów mi ze nie znasz żadnych godnych zaufania fundacji...

Możesz wspomóc misjonarki Matki Teresy...One zyją w skrajnym ubóstwie i sama Matka Teresa za zycia dbała o to, by kazda złotówka szła na biednych a nie na koszty okołopomocowe...

So sty 16, 2010 16:21
Cytuj:

Nie potrafię a w szczególności ludziom którzy opływają w dostatki i świetnie potrafią przede wszystkim zadbać o swoje interesy.

Cytuj:

Kiedy mnie człowiek prosi o wsparcie to jakoś nie mam chęci w tym momencie zastanawiać się nad tym.

So sty 16, 2010 17:27
osiris napisał(a):
Cytuj:

Nie potrafię a w szczególności ludziom którzy opływają w dostatki i świetnie potrafią przede wszystkim zadbać o swoje interesy.

Cytuj:

Kiedy mnie człowiek prosi o wsparcie to jakoś nie mam chęci w tym momencie zastanawiać się nad tym.

No właśnie...Zastanów się czy nie chodzi o TWÓJ komfort...Czy szybkie rzucenie złotówki jest naprawdę trudniejsze niz faktyczna pomoc?

So sty 16, 2010 23:34
Dużo trudniej wyjść z jakąś propozycją: czy to porady gdzie ktoś powinien się zwrócić po pomoc (można się spodziewać, że w wielu przypadkach zamiast "dziękuję" usłyszy się wiązankę wyzwisk), czy propozycją zakupienia czegoś do jedzenia (od co poniektórych też można usłyszeć wyzwiska, a jeśli ktoś jest chętny na taki podarunek, to najczęściej trzeba włożyć odrobinkę energii i czasu na kupienie jakichś produktów spożywczych, pójść do sklepu z kimś kto np. jest brudny i w ogóle zwrócić się do niego jak do człowieka).
Rzucenie złotówki nic nie kosztuje, a przede wszystkim pozwala w ciągu sekundy uwolnić się od widoku i towarzystwa żebraka.

So sty 16, 2010 23:51
Monika75 napisał(a):
Dużo trudniej wyjść z jakąś propozycją: czy to porady gdzie ktoś powinien się zwrócić po pomoc (można się spodziewać, że w wielu przypadkach zamiast "dziękuję" usłyszy się wiązankę wyzwisk), czy propozycją zakupienia czegoś do jedzenia (od co poniektórych też można usłyszeć wyzwiska, a jeśli ktoś jest chętny na taki podarunek, to najczęściej trzeba włożyć odrobinkę energii i czasu na kupienie jakichś produktów spożywczych, pójść do sklepu z kimś kto np. jest brudny i w ogóle zwrócić się do niego jak do człowieka).
Rzucenie złotówki nic nie kosztuje, a przede wszystkim pozwala w ciągu sekundy uwolnić się od widoku i towarzystwa żebraka.

Dokładnie- ja sama wolę pozbyć się kilku złotych niz porozmawiać ... :oops:

Zresztą nawet nie wiem gdzie można by taką osobę skierować...

Gdzie można te ulotki dostać?

N sty 17, 2010 0:37
No i sami widzicie, że wybieramy najprostsze rozwiązania choć może nie są najwłaściwsze, ale nie może być to powodem do robienia z tego komuś zarzutu.
Nie dziwiłbym się gdyby taką krucjatę np. przeciwko mnie robiła Kwaśniewska i jej podobne panie, ale dlaczego WY?

N sty 17, 2010 10:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona