Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 21:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
 Wybory samorządowe 
Autor Wiadomość
Post Re: Wybory samorządowe
Cytuj:
Dlatego, że będą stanowiły jedynie część emerytury, druga część będzie z OFE.

Wiem :) ....nie wiem jak będzie za 15-20 lat, aktualnie wypłacane emrytury z OFE stanowią 2-5% kwoty emerytury.

Pn lis 15, 2010 10:18

Alus napisał(a):
Wiem :) ....nie wiem jak będzie za 15-20 lat, aktualnie wypłacane emrytury z OFE stanowią 2-5% kwoty emerytury.

Z tego co pamiętam OFE, podobnie jak ZUS, przesyła prognozy odnośnie hipotetycznej emerytury i są to wartości zbliżone do siebie, czyli ok. połowa z ZUS i druga połowa (mam nadzieję, że większa ;) ) z OFE.

Pn lis 15, 2010 10:43

Do PiS wstąpili:Z.Kużmik,B.Pęk oraz J.Wojciechowski. Na razie jest bilans dodatni dla PiS-wystąpiły, 3 wstąpiło.
Oczywiście "partia miłości" z Tuskiem na czele wymyśli coś obraźlwego w stylu:my z RFN, a wy z NRD. Wykluczone posłanki to prawie salon, a dawni PSLowcy, to w oczach wynoszących się platformersów, druga liga.
Bogdan Pęk startuje z listy PiS do sejmiku małopolskiego, od dzisiaj już jako członek PiS.
Uważam, że ten kompetentny polityk, rzeczowy i konkretny dobrze wypełniał rolę posła i mam nadzieję, że w wyborach 2011 wystaruje do sejmu z listy PiS.
http://www.pis.org.pl/article.php?id=18013

Pn lis 15, 2010 14:40
Gita2 napisał(a):
Do PiS wstąpili:Z.Kużmik,B.Pęk oraz J.Wojciechowski. Na razie jest bilans dodatni dla PiS-wystąpiły, 3 wstąpiło.
Oczywiście "partia miłości" z Tuskiem na czele wymyśli coś obraźlwego w stylu:my z RFN, a wy z NRD. Wykluczone posłanki to prawie salon, a dawni PSLowcy, to w oczach wynoszących się platformersów, druga liga.
Bogdan Pęk startuje z listy PiS do sejmiku małopolskiego, od dzisiaj już jako członek PiS.
Uważam, że ten kompetentny polityk, rzeczowy i konkretny dobrze wypełniał rolę posła i mam nadzieję, że w wyborach 2011 wystaruje do sejmu z listy PiS.
http://www.pis.org.pl/article.php?id=18013

Njacenniejszy nabytek to B. Pęk..."każdy ma swojego Pęka"....zwłaszcza gdy przy nieznajomości żadnego obcego języka głosuje w europarlamenice za legalizacją miękkich narkotyków :D
A efekty "nabytku" poznamy 22-23 listopada....choć po paru latach nieudanej próby zbudowania silnej, mocnej partii PSLPiast, rokowania nie są obiecujące.

Ostatnio edytowano Pn lis 15, 2010 14:46 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn lis 15, 2010 14:42

Dlatego jego rola jest tu w kraju. Do PE startowł z listy LPR i wysłanie go do UE było moim zdaniem nieporozumieniem.

Pn lis 15, 2010 14:45
Cytuj:
Z tego co pamiętam OFE, podobnie jak ZUS, przesyła prognozy odnośnie hipotetycznej emerytury i są to wartości zbliżone do siebie, czyli ok. połowa z ZUS i druga połowa (mam nadzieję, że większa ;) ) z OFE.

Obawiam się pozostaną tylko nadzieje :(
Mój mąż 14 lat temu przystąpił do ubezpieczenia z III filaru.
Kwota minimalna po dojściu do wielu emerytalnego miała wynosić 30 tys zł, maxymalana nawet 100-150 tys złotych.
Aktualnie uzyskał odpowiedź, że kwota ta wynosi niecałe 30 tys....14 rat x 2,100 zł....czyli ile wpłacił, tyle ma na koncie.
Gdyby te kwoty płacił systematycznie na terminowe konto, napewno z odsetkami dysponowałby większa kwotą.

Pn lis 15, 2010 15:08
zbanowany na stałe

Enemies of the state, czlonkowie dogasajacej, bylej partii choleryka i zadziory Kaczynskiego spadaja na leb, na szyje w rankingach wyborow samorzadowych. Tu wlasnie uzewnetrznia sie moje przekonanie, moja wiara w nastepne pokolenie rodakow. Brawo!

Pn lis 15, 2010 22:55

Alus napisał(a):
Mój mąż 14 lat temu przystąpił do ubezpieczenia z III filaru.
Kwota minimalna po dojściu do wielu emerytalnego miała wynosić 30 tys zł, maxymalana nawet 100-150 tys złotych.

Co to znaczy "kwota minimalna (...) miała wynosić"? Jeśli taka gwarancja jest w umowie, to trzeba się upomnieć o swoje i powołać na konkretny zapis. A jeśli to tylko obietnice czy zapewnienia agenta ubezpieczeniowego to albo oszukał on Twojego męża albo sam był niedouczony (takich jest mnóstwo, a 14 lat temu było jeszcze gorzej - wielu to zwykli akwizytorzy, którzy mają blade pojęcie o sprzedawanych produktach, a koncentrują się na technikach sprzedaży towaru).

Alus napisał(a):
Gdyby te kwoty płacił systematycznie na terminowe konto, napewno z odsetkami dysponowałby większa kwotą.

Czasami (a nawet często) umowy z III filaru mają dodatkowe ubezpieczenie na wypadek śmierci czy ciężkiej choroby ubezpieczonego. Wówczas nie można porównywać ich z lokatami, które takiej ochrony nie zapewniają.

Pod tym względem II filar jest prostszy i dużo bardziej przejrzysty, więc nie powinno być wielkich niespodzianek. O ile oczywiście rząd nie połozy łapy na środkach z OFE, nie padnie system oparty o papierowy pieniądz czy nie nastąpi inna tego rodzaju katastrofa. Ale na tym świecie nie ma nic pewnego ;)

PS.
Wszystkich Czytelników tego wątku przepraszam za offtopa.

Śr lis 17, 2010 9:39
Cytuj:
Co to znaczy "kwota minimalna (...) miała wynosić"? Jeśli taka gwarancja jest w umowie, to trzeba się upomnieć o swoje i powołać na konkretny zapis. A jeśli to tylko obietnice czy zapewnienia agenta ubezpieczeniowego to albo oszukał on Twojego męża albo sam był niedouczony (takich jest mnóstwo, a 14 lat temu było jeszcze gorzej - wielu to zwykli akwizytorzy, którzy mają blade pojęcie o sprzedawanych produktach, a koncentrują się na technikach sprzedaży towaru).

Chyba jednak był trochę niedouczony :)
W umowie jest:
- kwota na wypadek śmierci - 30 tys zł;
- kwota emerytalna 30 tys. zł.
Ja odczytałam to jako w sumie tylko 30 tys. zł, a że jestem niezbyt ufna co cudownego rozmnażania moich pieniedzy przez altruistów z firm ubezbieczeniowych, nie podpisałam podobnej umowy.

Cytuj:
Czasami (a nawet często) umowy z III filaru mają dodatkowe ubezpieczenie na wypadek śmierci czy ciężkiej choroby ubezpieczonego. Wówczas nie można porównywać ich z lokatami, które takiej ochrony nie zapewniają.

Pod tym względem II filar jest prostszy i dużo bardziej przejrzysty, więc nie powinno być wielkich niespodzianek. O ile oczywiście rząd nie połozy łapy na środkach z OFE, nie padnie system oparty o papierowy pieniądz czy nie nastąpi inna tego rodzaju katastrofa. Ale na tym świecie nie ma nic pewnego ;)

PS.
Wszystkich Czytelników tego wątku przepraszam za offtopa.

Chyba jednak położy :(

Ostatnio edytowano Śr lis 17, 2010 13:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lis 17, 2010 12:47

Alus napisał(a):
Ja odczytałam to jako w sumie tylko 30 tys. zł, a że jestem niezbyt ufna co cudownego rozmnażania moich pieniedzy, przez altruistów z firm ubezbieczeniowych, nie podpisałam podobnej umowy.

Tak na marginesie dodam tylko, że przykład III filaru pokazuje, iż nie jest łatwo wybrać na rynku dobrą ofertę oszczędzania na emeryturę. A i te dobre wcale nie dają kokosów (ja też jestem nieufny co cudownego rozmnażania moich pieniędzy, przez altruistów wszelkiej maści ;) ).

Śr lis 17, 2010 13:04

Według ustawy umowę o prowadzenie IKE można podpisać:
1) z funduszem inwestycyjnym
2) z podmiotem prowadzącym działalność maklerską
3) z zakładem ubezpieczeniem
4) z bankiem o prowadzenie rachunku bankowego
Czyli to ile się na tym zarobi wynika z formy, którą się wybierze i z podmiotu, któremu się powierzy pieniądze.
Alus, którą wybrał Twój mąż?

Śr lis 17, 2010 13:44
Cytuj:
Alus, którą wybrał Twój mąż?

Amplico Life.

Śr lis 17, 2010 14:08

zagubiona_21 napisał(a):
Według ustawy umowę o prowadzenie IKE można podpisać:(...)

14 lat temu jeszcze nie było IKE. Ściśle rzecz biorąc, to wówczas nawet nie było filarów. To był czas polis na życie z częścią emerytalną. Moim zdaniem można to podciągnąć pod III filar.

Śr lis 17, 2010 14:13

Czyli 3 opcję. Najbezpieczniejszą i najmniej dochodową, jednak dziwne, że kwota jest taka sama, żadnego zysku.

@SweetChild
Aha, no to bez sensu to, co napisałam. 14 lat to dla mnie zbyt odległa przeszłość. Pamiętam z tego okresu tylko reklamy Nationale Nederlander :)

Śr lis 17, 2010 14:28

zagubiona_21 napisał(a):
Czyli 3 opcję. Najbezpieczniejszą i najmniej dochodową, jednak dziwne, że kwota jest taka sama, żadnego zysku.

Z tego co pisze Alus jest to polisa typu "ubezpieczenie Twojego życia połączone z inwestycją". Tutaj zyskiem jest te 30 tys., które zostałoby wypłacone na wypadek śmierci ubezpieczonego. To ubezpieczenie klient dostał za darmo (tzn. opłacone z zysków z inwestycji).
Można by to porównać np. do lokaty bankowej z ubezpieczeniem auto-casco. Po N latach dostajesz to co wpłaciłaś, ale jeśli w tym czasie ukradną Ci samochód, to dostaniesz odszkodowanie. Normalnie za polisę AC musisz zapłacić, a tutaj jest opłacona z odsetek od lokaty.

zagubiona_21 napisał(a):
@SweetChild
Aha, no to bez sensu to, co napisałam. 14 lat to dla mnie zbyt odległa przeszłość. Pamiętam z tego okresu tylko reklamy Nationale Nederlander :)

Problemem tamtych czasów nie są same polisy, ale oczekiwania, jakie agenci rozbudzali w ubezpieczanych. Nie potrafili rzetelnie przedstawić produktu, a zamiast tego snuli jakieś wizje o bogactwie. Co ciekawe, przynajmniej część agentów sama w te wizje wierzyła.

Śr lis 17, 2010 14:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona