Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wybory samorządowe
Cytuj: Dlatego, że będą stanowiły jedynie część emerytury, druga część będzie z OFE. Wiem  ....nie wiem jak będzie za 15-20 lat, aktualnie wypłacane emrytury z OFE stanowią 2-5% kwoty emerytury.
|
Pn lis 15, 2010 10:18 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Wiem  ....nie wiem jak będzie za 15-20 lat, aktualnie wypłacane emrytury z OFE stanowią 2-5% kwoty emerytury. Z tego co pamiętam OFE, podobnie jak ZUS, przesyła prognozy odnośnie hipotetycznej emerytury i są to wartości zbliżone do siebie, czyli ok. połowa z ZUS i druga połowa (mam nadzieję, że większa  ) z OFE.
|
Pn lis 15, 2010 10:43 |
|
 |
Gita2
|
Do PiS wstąpili:Z.Kużmik,B.Pęk oraz J.Wojciechowski. Na razie jest bilans dodatni dla PiS-wystąpiły, 3 wstąpiło. Oczywiście "partia miłości" z Tuskiem na czele wymyśli coś obraźlwego w stylu:my z RFN, a wy z NRD. Wykluczone posłanki to prawie salon, a dawni PSLowcy, to w oczach wynoszących się platformersów, druga liga. Bogdan Pęk startuje z listy PiS do sejmiku małopolskiego, od dzisiaj już jako członek PiS. Uważam, że ten kompetentny polityk, rzeczowy i konkretny dobrze wypełniał rolę posła i mam nadzieję, że w wyborach 2011 wystaruje do sejmu z listy PiS. http://www.pis.org.pl/article.php?id=18013
|
Pn lis 15, 2010 14:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Do PiS wstąpili:Z.Kużmik,B.Pęk oraz J.Wojciechowski. Na razie jest bilans dodatni dla PiS-wystąpiły, 3 wstąpiło. Oczywiście "partia miłości" z Tuskiem na czele wymyśli coś obraźlwego w stylu:my z RFN, a wy z NRD. Wykluczone posłanki to prawie salon, a dawni PSLowcy, to w oczach wynoszących się platformersów, druga liga. Bogdan Pęk startuje z listy PiS do sejmiku małopolskiego, od dzisiaj już jako członek PiS. Uważam, że ten kompetentny polityk, rzeczowy i konkretny dobrze wypełniał rolę posła i mam nadzieję, że w wyborach 2011 wystaruje do sejmu z listy PiS. http://www.pis.org.pl/article.php?id=18013Njacenniejszy nabytek to B. Pęk..."każdy ma swojego Pęka"....zwłaszcza gdy przy nieznajomości żadnego obcego języka głosuje w europarlamenice za legalizacją miękkich narkotyków  A efekty "nabytku" poznamy 22-23 listopada....choć po paru latach nieudanej próby zbudowania silnej, mocnej partii PSLPiast, rokowania nie są obiecujące.
Ostatnio edytowano Pn lis 15, 2010 14:46 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lis 15, 2010 14:42 |
|
 |
Gita2
|
Dlatego jego rola jest tu w kraju. Do PE startowł z listy LPR i wysłanie go do UE było moim zdaniem nieporozumieniem.
|
Pn lis 15, 2010 14:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z tego co pamiętam OFE, podobnie jak ZUS, przesyła prognozy odnośnie hipotetycznej emerytury i są to wartości zbliżone do siebie, czyli ok. połowa z ZUS i druga połowa (mam nadzieję, że większa  ) z OFE. Obawiam się pozostaną tylko nadzieje Mój mąż 14 lat temu przystąpił do ubezpieczenia z III filaru. Kwota minimalna po dojściu do wielu emerytalnego miała wynosić 30 tys zł, maxymalana nawet 100-150 tys złotych. Aktualnie uzyskał odpowiedź, że kwota ta wynosi niecałe 30 tys....14 rat x 2,100 zł....czyli ile wpłacił, tyle ma na koncie. Gdyby te kwoty płacił systematycznie na terminowe konto, napewno z odsetkami dysponowałby większa kwotą.
|
Pn lis 15, 2010 15:08 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Enemies of the state, czlonkowie dogasajacej, bylej partii choleryka i zadziory Kaczynskiego spadaja na leb, na szyje w rankingach wyborow samorzadowych. Tu wlasnie uzewnetrznia sie moje przekonanie, moja wiara w nastepne pokolenie rodakow. Brawo!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn lis 15, 2010 22:55 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Mój mąż 14 lat temu przystąpił do ubezpieczenia z III filaru. Kwota minimalna po dojściu do wielu emerytalnego miała wynosić 30 tys zł, maxymalana nawet 100-150 tys złotych. Co to znaczy "kwota minimalna (...) miała wynosić"? Jeśli taka gwarancja jest w umowie, to trzeba się upomnieć o swoje i powołać na konkretny zapis. A jeśli to tylko obietnice czy zapewnienia agenta ubezpieczeniowego to albo oszukał on Twojego męża albo sam był niedouczony (takich jest mnóstwo, a 14 lat temu było jeszcze gorzej - wielu to zwykli akwizytorzy, którzy mają blade pojęcie o sprzedawanych produktach, a koncentrują się na technikach sprzedaży towaru). Alus napisał(a): Gdyby te kwoty płacił systematycznie na terminowe konto, napewno z odsetkami dysponowałby większa kwotą. Czasami (a nawet często) umowy z III filaru mają dodatkowe ubezpieczenie na wypadek śmierci czy ciężkiej choroby ubezpieczonego. Wówczas nie można porównywać ich z lokatami, które takiej ochrony nie zapewniają. Pod tym względem II filar jest prostszy i dużo bardziej przejrzysty, więc nie powinno być wielkich niespodzianek. O ile oczywiście rząd nie połozy łapy na środkach z OFE, nie padnie system oparty o papierowy pieniądz czy nie nastąpi inna tego rodzaju katastrofa. Ale na tym świecie nie ma nic pewnego  PS. Wszystkich Czytelników tego wątku przepraszam za offtopa.
|
Śr lis 17, 2010 9:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Co to znaczy "kwota minimalna (...) miała wynosić"? Jeśli taka gwarancja jest w umowie, to trzeba się upomnieć o swoje i powołać na konkretny zapis. A jeśli to tylko obietnice czy zapewnienia agenta ubezpieczeniowego to albo oszukał on Twojego męża albo sam był niedouczony (takich jest mnóstwo, a 14 lat temu było jeszcze gorzej - wielu to zwykli akwizytorzy, którzy mają blade pojęcie o sprzedawanych produktach, a koncentrują się na technikach sprzedaży towaru). Chyba jednak był trochę niedouczony W umowie jest: - kwota na wypadek śmierci - 30 tys zł; - kwota emerytalna 30 tys. zł. Ja odczytałam to jako w sumie tylko 30 tys. zł, a że jestem niezbyt ufna co cudownego rozmnażania moich pieniedzy przez altruistów z firm ubezbieczeniowych, nie podpisałam podobnej umowy. Cytuj: Czasami (a nawet często) umowy z III filaru mają dodatkowe ubezpieczenie na wypadek śmierci czy ciężkiej choroby ubezpieczonego. Wówczas nie można porównywać ich z lokatami, które takiej ochrony nie zapewniają. Pod tym względem II filar jest prostszy i dużo bardziej przejrzysty, więc nie powinno być wielkich niespodzianek. O ile oczywiście rząd nie połozy łapy na środkach z OFE, nie padnie system oparty o papierowy pieniądz czy nie nastąpi inna tego rodzaju katastrofa. Ale na tym świecie nie ma nic pewnego  PS. Wszystkich Czytelników tego wątku przepraszam za offtopa. Chyba jednak położy 
Ostatnio edytowano Śr lis 17, 2010 13:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr lis 17, 2010 12:47 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Ja odczytałam to jako w sumie tylko 30 tys. zł, a że jestem niezbyt ufna co cudownego rozmnażania moich pieniedzy, przez altruistów z firm ubezbieczeniowych, nie podpisałam podobnej umowy. Tak na marginesie dodam tylko, że przykład III filaru pokazuje, iż nie jest łatwo wybrać na rynku dobrą ofertę oszczędzania na emeryturę. A i te dobre wcale nie dają kokosów (ja też jestem nieufny co cudownego rozmnażania moich pieniędzy, przez altruistów wszelkiej maści  ).
|
Śr lis 17, 2010 13:04 |
|
 |
zagubiona_21
|
Według ustawy umowę o prowadzenie IKE można podpisać: 1) z funduszem inwestycyjnym 2) z podmiotem prowadzącym działalność maklerską 3) z zakładem ubezpieczeniem 4) z bankiem o prowadzenie rachunku bankowego Czyli to ile się na tym zarobi wynika z formy, którą się wybierze i z podmiotu, któremu się powierzy pieniądze. Alus, którą wybrał Twój mąż?
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Śr lis 17, 2010 13:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus, którą wybrał Twój mąż? Amplico Life.
|
Śr lis 17, 2010 14:08 |
|
 |
SweetChild
|
zagubiona_21 napisał(a): Według ustawy umowę o prowadzenie IKE można podpisać:(...) 14 lat temu jeszcze nie było IKE. Ściśle rzecz biorąc, to wówczas nawet nie było filarów. To był czas polis na życie z częścią emerytalną. Moim zdaniem można to podciągnąć pod III filar.
|
Śr lis 17, 2010 14:13 |
|
 |
zagubiona_21
|
Czyli 3 opcję. Najbezpieczniejszą i najmniej dochodową, jednak dziwne, że kwota jest taka sama, żadnego zysku. @SweetChild Aha, no to bez sensu to, co napisałam. 14 lat to dla mnie zbyt odległa przeszłość. Pamiętam z tego okresu tylko reklamy Nationale Nederlander 
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Śr lis 17, 2010 14:28 |
|
 |
SweetChild
|
zagubiona_21 napisał(a): Czyli 3 opcję. Najbezpieczniejszą i najmniej dochodową, jednak dziwne, że kwota jest taka sama, żadnego zysku. Z tego co pisze Alus jest to polisa typu "ubezpieczenie Twojego życia połączone z inwestycją". Tutaj zyskiem jest te 30 tys., które zostałoby wypłacone na wypadek śmierci ubezpieczonego. To ubezpieczenie klient dostał za darmo (tzn. opłacone z zysków z inwestycji). Można by to porównać np. do lokaty bankowej z ubezpieczeniem auto-casco. Po N latach dostajesz to co wpłaciłaś, ale jeśli w tym czasie ukradną Ci samochód, to dostaniesz odszkodowanie. Normalnie za polisę AC musisz zapłacić, a tutaj jest opłacona z odsetek od lokaty. zagubiona_21 napisał(a): @SweetChild Aha, no to bez sensu to, co napisałam. 14 lat to dla mnie zbyt odległa przeszłość. Pamiętam z tego okresu tylko reklamy Nationale Nederlander  Problemem tamtych czasów nie są same polisy, ale oczekiwania, jakie agenci rozbudzali w ubezpieczanych. Nie potrafili rzetelnie przedstawić produktu, a zamiast tego snuli jakieś wizje o bogactwie. Co ciekawe, przynajmniej część agentów sama w te wizje wierzyła.
|
Śr lis 17, 2010 14:54 |
|
|
|