Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 11:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

Niedawno byłam na rekolekcjach, które prowadził o. Józef Augustyn. Wszystkie konferencje nagrywał na taśmę magnetofonową. Później można było kupić w księgarniach (również wysyłkowych) kasety z nagraniami tych nauk. Może więc i ks. Adam zrobi coś takiego? Również my, nieuczestniczący w rekolekcjach osobiście, będziemy mogli z nich skorzystać. Albo może udostępni nam je Ksiądz w formie pisanej, w portalu Wiara? Bo... my też chcemy.

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy się dziś znajdą w Biechowie. Myślimy o Was. :heej:

Pt sie 11, 2006 12:14

:) P.S. Dla mnie też to pierwsze pytanie jest najtrudniejsze - to prawie jak spowiedź :hmmm:

Im bardziej zastanawiam się :puknij: nad tym pytaniem, tym wyraźniej widzę jego wagę. Coś ze spowiedzi w tym jest. Dla mnej bardziej właściwą formą odpowiedzi na to pytanie jest danie świadectwa. Myślę, że chodzi o dzielenie się jak Słowo Boże pozwoliło mi rozwiązać konkretny problem. Możliwe jest dopasowanie odpowiednich cytatów do określonej sytuacji. Jeżeli w swoim życiu kieryjemy się Słowem Bożym, to chyba wydobędzie się takie doświadczenia, w których czuliśmy szczególne Boże natchnienie w jego rozwiązaniu. :co:
Wszak każda chwila pochodzi od Pana, a On w swej miłości ogarnia nas:
"Oto wyryłem cię na obu dłoniach" (Iz 49,16) :brawo:
"A przecież Ja uczyłem chodzić Efraima, na swe ramiona ich brałem; oni zaś nie rozumieli, że troszczyłem się o nich. Pociągnąłem ich ludzkimi więzami, a były to więzy miłości. Byłem dla nich jak ten, co podnosi do swego policzka niemowlę - schyliłem się ku niemu i nakarmiłem go" (Oz 11,3-4). :aniol:

Pt sie 11, 2006 13:47

Myślę, że chodzi o dzielenie się jak Słowo Boże pozwoliło mi rozwiązać konkretny problem. Możliwe jest dopasowanie odpowiednich cytatów do określonej sytuacji. Jeżeli w swoim życiu kieryjemy się Słowem Bożym, to chyba wydobędzie się takie doświadczenia, w których czuliśmy szczególne Boże natchnienie w jego rozwiązaniu.

Tak, tylko że trzeba pamiętać, że te Boże słowa mają pochodzić z Księgi Przysłów.

Pt sie 11, 2006 14:27

Niestety o sprawnym przeprowadzeniu remontu nic nie znalazłam w Księdze Przysłów, więc jednak skupię się nad radami odnośnie małżeństwa.

Jest to nader palący temat w moim życiu. ;)
Mój brat żeni się 26 sierpnia, ja wychodzę za mąż 2 września... :)
Boże, miej w opiece naszą mamę :D

Pt sie 11, 2006 14:59

:D No to sachmett będzie balować. :tancze:

Pt sie 11, 2006 16:33

Wiem już jaki problem będę omawiał w pytaniu I: brak czasu na przeczytanie Księgi Przysłów. Ludzie, ratunku! Moja praca magisterska do połowy w lesie, a czasu coraz mniej!

Hmm… Sachmett, czy ja Cię czasem nie kojarzę z jakąś osobą z realu? Masz może bliską rodzinę za odrzańską granicą?

Pn sie 14, 2006 6:25

Hmm… Sachmett, czy ja Cię czasem nie kojarzę z jakąś osobą z realu? Masz może bliską rodzinę za odrzańską granicą?

Nic mi o tym nie wiadomo :) Moja rodzina zamieszuje dorzecze Warty w województwie lubuskim ;)

Pn sie 14, 2006 12:49

:-) Wyruszam na pielgrzymkę do Częstochowy. :tuptup:
Mam nadzieję że jak przyjadę to będę miała dużo zaległości w czytaniu forum. :D

Śr sie 16, 2006 14:38

3maj się MAST-usiu dzielnie!!!! Forum teraz zamarło. Ale niech no tylko Padre ogłosi wyniki, znów się ożywi. No i może odezwą się jacyś "rekolekcyjni sprawozdawcy". Ja przynajmniej czekam na wieści z Biechowa. Obiecane są też z Pirenejów. Może jeszcze jakieś się pojawią ?? ??

Śr sie 16, 2006 15:44

Rekolekcje jakie były to mam nadzieję opowiedzą lepsi ode mnie :) Ja moge tylko stwierdzić - były "mocne" i owocne. I pomimo ostatniej konferencji-kazania Padre dojechałem szczęśliwie do domu - tzn. nie wziąłem sobie jej mocno do serca (wiem, że to brzmi dziwnie, ale tak jest ;) ) Padre - ona była wspaniała, jestem cały czas gotowy (staram się przynajmniej), nie boję się śmierci, ale chyba mam jeszcze wiele do zdziałania, bo nie przyszła :)

Śr sie 16, 2006 20:32

PS - nie ma "lepszych od" :P każde doświadczenie jest niepowtarzalne i przez to cenne, więc sie nie leń, rasta, tylko pisz :D

Śr sie 16, 2006 20:34

Kiedy wracam z wakacyjnych wojaży i rodzinka pyta mnie jak było to niestety zawsze mam wrażenie, że najlepsze zdjęcia, filmy, czy inne pamiątki plus moje opowiadanie nie wprowadzi ich w atmosferę tamtych miejsc i moich przeżyć. Przecież nie da się np. przedstawić swoich odczuć kiedy się stoi na Areopagu i czyta mowę św. Pawła.
Po rekolekcjach - no cóż i tym razem słowa to za mało (przynajmniej dla mnie)aby opowiedzieć jak był. Mogę jedynie powtórzyć, że rekolekcje były mocne, na ile będą owocne????? No cóż, mam nadzieję, że nie będę miała ochoty wracać do mojego Egiptu :-)

Śr sie 16, 2006 21:26

Si elka - ale jak mam się lenić jak dzisiaj już musiałem pokonać trasę Rybnik- Wrocław- Rybnik :P
A "owocne" rymły mi się z "mocne" :)
Chociaż pierwsze owoce już są - szukam alternatywnych gór Horeb :D

Śr sie 16, 2006 21:56

rasta - to jak juz je znajdziesz, to będzie gdzie zorganizować następne rekolekcje ;) :D:D:D

Cz sie 17, 2006 7:32

Hej, hej! Miło, że jesteście! Czytam. Oczy w słup! Co? Jak? Alternatywna góra Horeb? Brzmi intrygująco? Ooo, więcej detali!

"Nie będę miała ochoty wracać do mojego Egiptu". Ja też nie. Ani do Egiptu, ani do Babilonu i ciemnych spraw jego! Ale jak to zrobić? Narzędzia!!! Drogowskazy!!!

Elka, w Tobie nadzieja! Gdzieś zapraszasz. Gdzie? Nie ma linka. Może bym się czegoś więcej dowiedziała.

Buuuu, :placze: , buuu! Tak daleko do tego Biechowa! Szkoda, że nie jest tak blisko jak na przykład do Gródka nad Dunajcem. Tam sobie mogę jeździć. Blisko i pięknie. Ale Was tam nie ma, ani Wielebnego Padre. Żałko i grustno! (Alternatywny jezyk mojej wczesnej młodości :mruga: ).

Dla wszystkich pozdrówka i :cmok1: :comk2: .

Cz sie 17, 2006 7:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 234  Następna strona