|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Co Biblia mówi o seksie przed ślubem
| Autor |
Wiadomość |
|
Clasin
|
 Co Biblia mówi o seksie przed ślubem
Czy moglibyście napisać to Biblia mówi na temat seksu przed ślubem ? Chodzi mi o fragmenty
_________________ http://blog.wiara.pl/nawrocony/ - mój blog
|
| Wt lut 16, 2010 19:01 |
|
|
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
 Re: Co Biblia mówi o seksie przed ślubem
|
| Śr lut 17, 2010 10:42 |
|
 |
|
Bartosz990
|
Przeczytaj sobie temat, który podał Mene. Ja ostatnio wertuje Stary Testament i zauważam często mniej więcej coś takiego "Gdy wziął ją sobie za ŻONĘ, zbliżył się do niej", "X zbliżył się do swojej ŻONY"
_________________ "Jeśli nie wierzysz w piekło, uwierzysz kiedy się w nim znajdziesz" - św. Ojciec Pio.
"Twoje serce jest wolne. Musisz tylko znaleźć siłę, by podążać za nim" Braveheart
John Eldredge - Dzikie serce...
|
| Cz lut 18, 2010 1:06 |
|
|
|
 |
|
Ukyo
|
Bartosz, w języku staropolskim wyraz żona oznaczał niewiastę (potem kobietę) w ogóle: Ogólnosłowiański rzeczownik żona został przez wszystkie języki, które do znają, odziedziczony z prasłowiańskiego *žena ‘kobieta’, a to z kolei z wcześniejszego praindoeuropejskiego *guena ‘rodząca, przedłużająca ród’ (por kontynuanty pie. rdzenia *guen- ‘rodzić’ w językach grupy indoeuropejskiej – greckie gyné ‘kobieta’ i génos ‘pochodzenie, łacińskie genus ‘rodzaj, ród’ (źródło: K. Długosz-Kurczabowa Nowy słownik etymologiczny języka polskiego).
|
| Cz lut 18, 2010 13:52 |
|
 |
|
[Krzysiek]
|
Clasin chyba wiesz co mówi kościół katolicki na ten temat, a Bóg ustanowił św. Piotra i jego następców jego głowami. "Cokolwiek zwiąrzesz na ziemi będzie związane w niebie, a cokolwiek rozwiąrzesz na ziemii będzie równierz rozwiązane w niebie.". Jednoznaczny grzech ciężki.
_________________ Ilekroć mnie trwoga ogarnie w Tobie pokładam nadzieję. W Bogu uwielbiam Jego słowo, Bogu ufam, nie bede się lękał: cóż może uczynić mi człowiek?
— Ps56, 4-5
|
| Cz lut 18, 2010 15:48 |
|
|
|
 |
|
Bartosz990
|
Ukyo, tylko, że Pismo Św. nie było pisane w języku starosłowiańskim.
_________________ "Jeśli nie wierzysz w piekło, uwierzysz kiedy się w nim znajdziesz" - św. Ojciec Pio.
"Twoje serce jest wolne. Musisz tylko znaleźć siłę, by podążać za nim" Braveheart
John Eldredge - Dzikie serce...
|
| Cz lut 18, 2010 20:49 |
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
Bartosz990 napisał(a): Ukyo, tylko, że Pismo Św. nie było pisane w języku starosłowiańskim. Ale Nowy Testament po grecku, o którym wspominał Ukyo, już tak.
|
| Cz lut 18, 2010 21:14 |
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
[Krzysiek] napisał(a): Clasin chyba wiesz co mówi kościół katolicki na ten temat, a Bóg ustanowił św. Piotra i jego następców jego głowami. "Cokolwiek zwiąrzesz na ziemi będzie związane w niebie, a cokolwiek rozwiąrzesz na ziemii będzie równierz rozwiązane w niebie.". Jednoznaczny grzech ciężki. Clasin pytał się o to co mówi Biblia nt. seksu przed ślubem a nie o to jakie jest zdanie KK. Zresztą, słusznie zauważyłeś że ów seks jest grzechem dlatego iż tak zadecydowała hierarchia kościelna, a nie dlatego iż wynika to jednoznacznie z Pisma Świętego.
|
| Cz lut 18, 2010 21:18 |
|
 |
|
nurhia
|
[Krzysiek] napisał(a): Clasin chyba wiesz co mówi kościół katolicki na ten temat, a Bóg ustanowił św. Piotra i jego następców jego głowami. "Cokolwiek zwiąrzesz na ziemi będzie związane w niebie, a cokolwiek rozwiąrzesz na ziemii będzie równierz rozwiązane w niebie.". Jednoznaczny grzech ciężki. tak, teraz Kościól mowi jeszcze w miare logicznie, ale pamietajmy, ze to ludzie...a nie wyrocznie które maja swieta i niezaprzeczalna racje. ja z checia poczekam na fragmenty o ile sie takie w ogole znajda;]
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
| Cz lut 18, 2010 21:24 |
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
Bartosz990 napisał(a): Przeczytaj sobie temat, który podał Mene. Ja ostatnio wertuje Stary Testament i zauważam często mniej więcej coś takiego "Gdy wziął ją sobie za ŻONĘ, zbliżył się do niej", "X zbliżył się do swojej ŻONY" Albo np.: 2 Sam. 5:13 Po przybyciu z Hebronu Dawid wziął sobie jeszcze nałożnicę i żony z Jerozolimy. Urodzili się Dawidowi jeszcze synowie i córki....czyli nie dość że poligamia, to jeszcze konkubinat - istna rozpusta uprawiana przez miłego Bogu króla. Co po raz kolejny dowodzi iż Stary Testament nie może być traktowany jako wyznacznik moralności dla współczesnych katolików.
|
| Cz lut 18, 2010 21:26 |
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
nurhia napisał(a): ja z checia poczekam na fragmenty o ile sie takie w ogole znajda;] Nie ma. Są fragmenty potępiające cudzołóstwo (a zatem: zdradę małżonka) oraz rozpustę (a zatem: współżycie z wieloma partnerami jednocześnie). Jest rzeczą raczej niemożliwą znależć cytaty które potępiałyby współżycie z narzeczoną, czy też w ogólności: stałą partnerką/partnerem. Zaś argument że w ten sposób "zdradza się przyszłą żonę której może jeszcze się nie poznało" jakoś do mnie nie trafia, bo w głupiej sytuacji stawia wdowców stających ponownie na ślubnym kobiercu (zdradzają żonę nr 2 z nr 1, a może na odwrót ?)
|
| Cz lut 18, 2010 21:31 |
|
 |
|
WIST
|
Istnieje już temat więc tu zamykam.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|