Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 12:14

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Bóg. 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg.
Silva napisał(a):
Jeśli szczerze i uczciwie wyzna się wszystkie to spowiedź jest ważna, a zatem można przyjmować Komunię.
Ważność spowiedzi nie implikuje możności przyjęcia Komunii.
Rolę decydującą spełnia stan łaski uświęcającej.
Czy jesteś pewna, że przypomniawszy sobie po odbytej spowiedzi o grzechu ciężkim (lub nawet śmiertelnym)
osoba znajduje się w stanie takiej łaski?
Silva napisał(a):
Przypominam także o istnieniu słów
"Więcej grzechów nie pamiętam, serdecznie za nie żałuję (czyli także za te nie pamiętane)".
Słowa tej formułki zostały pomyślane zapewne dla tych,
którym żadne grzechy przed przyjęciem Komunii nie zdążą się przypomnieć.

zagubiona_21 napisał(a):
Mnie też zawsze uczyno, że
jak się zapomni naprawdę, to grzech zostaje odpuszczony. Bóg to nie księgowy.
Dlaczego więc Silva dodała, że musisz wyznać ten grzech na następnej spowiedzi ??
Skoro jest odpuszczony, to po co męczyć księdza i Boga niepotrzebnymi formalnościami?
Takimi zaleceniami dorabia się Bogu właśnie taką gębę księgowego.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano So gru 18, 2010 21:24 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

So gru 18, 2010 21:20

Nie wiem, tego już mnie nie uczono, żeby wyznawać na kolejnej spowiedzi;) Pewnie chodzi o szczerość. Zależy też jakiego rodzaju jest to grzech. Właśnie o to Elbrus chodzi, żeby nie traktować spowiedzi formalnie, to nie sprawozdanie finansowe.

So gru 18, 2010 21:23

Zagubiona, zgadzam się z Tobą, choć nie wiemy jak jest w przypadku Dekrota. Ale to jest prawdopodobny powód. Też widziałem tą scenę w filmie "Dracula", ale nie spowiadałem się z tego nigdy. Podobnie jak z oglądania "Pasji", serialu "Supernatural" i wiele innych. Podobnie z tego że codziennie widuje roznegliżowane kobiety na reklamach. Co z tego że to widzę, jeśli nic z tego nie wynika? Pytanie zatem jest proste - czy dla Boga grzechem jest absolutnie wszystko, czy jednak grzech to coś innego. Bez żadnej wiedzy teologicznej, trzeba tylko pomyśleć.

A na drugie pytanie odpowiedz znaleźć łatwo samemu. Każdy musi nauczyć się szukać, więc zamiast ryby, ja wolę dać wędkę. I oto efekty, bez nadzwyczajnych zdolności odpowiedz znalazłem w kilka sekund (sic!).
http://www.spowiedz.pl/skutki01.htm
Pytanie 6.

Niestety, to forum dyskusyjne, a nie zadaj to samo pytanie po raz setny bo jesteś setną osobą która unika google.pl.

So gru 18, 2010 21:23

Rozumiem Cię. Ja po prostu mogę sobie nieładnie mówiąc takie wątki olać, Ty jako moderator nie. Jednak rozumiem też tych, pytających. Miałam kiedyś takie zapędy, wprawdzie nie w takim stopniu jak np. autor tego wątku. Kilka razy zdarzyło mi się dopisać sobie kilkanaście grzechów profilaktycznie;p
Dla wielu ludzi jest niewyobrażalne nawet, że to nie grzech i niegrzech nie jest centrum tej religii. Podsumowując, rozumiem, że się złościsz;) Może założyć zbiorczy wątek z odpowiedziami na tego typu pytania.

So gru 18, 2010 21:28

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Przepraszam...

N gru 19, 2010 13:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2