Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 17:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 o kupowaniu w niedzielę 
Autor Wiadomość

Post Re: o kupowaniu w niedzielę
monika001 napisał(a):
Kupić chleb w niedzielę to grzech lekki czy ciężki, cz wogóle nie ma grzechu, jeśli się tego nie planowało wcześniej, po prostu tak wypadło.

O opinię proszę katolików. :)

Przyznam się bez bicia, że mnie np wiele razy zdarzało się i zdarzyło się też i w tą niedzielę, że pojechałem z rodzicami do marketu na większe zakupy, bo np w sobotę byli oboje w pracy (mają swoją firmę) i nie mieli czasu. Myślę, że nie jest to grzechem jeśli pamiętasz w tym dniu o Bogu. Dlatego ja wcześnie rano wychodzę na Mszę, oddać Bogu co się należy, aby potem dzień spędzić miło i wesoło i mogą to być nawet zakupy, nieraz potrzebuję coś do ubrania. W gruncie rzeczy dla nas chrześcijan Dzień Pański nie jest dniem zakazanym wychodzenia do ludzi. Chodzi tylko o to, aby pamiętać o Bogu.

Śr paź 01, 2008 21:47
Zobacz profil WWW

Bartas napisał(a):
1. ...Dlatego ja wcześnie rano wychodzę na Mszę, oddać Bogu co się należy, aby potem dzień spędzić miło i wesoło...
2. ...W gruncie rzeczy dla nas chrześcijan Dzień Pański nie jest dniem zakazanym wychodzenia do ludzi. Chodzi tylko o to, aby pamiętać o Bogu.

Bartku. Troche takie dziwne stwierdzenie. Odrabiam pańszczyznę (załatwiam rzeczy niemiłe i smutne) a potem to już luzik i mam czyste sumienie :oops:
W gruncie rzeczy gdyby prawdą było to co piszesz w p.2, nie napisałbyś tego powyżej (1) i może pomyslałbys, że ten co ciąga wózki też jest chrześcijaninem?
Ale może się czepiam.

Cz paź 02, 2008 7:31
Moderator

Bartas napisał(a):
Dlatego ja wcześnie rano wychodzę na Mszę, oddać Bogu co się należy, aby potem dzień spędzić miło i wesoło i mogą to być nawet zakupy.

Czyli Bogu świeczkę i diabłu ogarek... a może odwrotnie... :cry:
Zawsze warto pomyśleć czy nie da się w inny dzień. A jak się nie da to trudno.

(J 8, 32b)

Cz paź 02, 2008 8:23

Krzysztof_J napisał(a):
W gruncie rzeczy gdyby prawdą było to co piszesz w p.2, nie napisałbyś tego powyżej (1) i może pomyslałbys, że ten co ciąga wózki też jest chrześcijaninem?
Ale może się czepiam.

To i ja się przyczepię ze swoim pytaniem, a które nie dostałem odpowiedzi.... Co z bileterami w kinach, teatrach czy muzeach? Co z kelnerami w kawiarniach czy kucharzami w restauracjach? Co z kierowcami autobusów czy motorniczymi tramwajów? Przecież oni też mogą być chrześcijanami...

Cz paź 02, 2008 9:39

Słuchajcie, ja nie pisałem, że w każdą niedziele po Mszy jadę na zakupy. Zdarzało się i zdarzyło zeszłej niedzieli, ale to nie znaczy, że jest tak zawsze.

Poza tym to jest mniej więcej tak, jak ludzie wierzący po Mszy wracają do swych domów, a następnie spotykają się w niedzielne popołudnie powiedzmy w parku, czy jak np w większych miastach, powiedzmy na Starówce (to przecież też miejsca publiczne), aby umówić się do kawiarni na kawę czy zjeść razem dobry obiad, bo w tygodniu nie mają czasu (praca, nauka, inne obowiązki). To co? Waszym zdaniem też grzeszą? Moim zdaniem nie!!! Warto byłoby tu przytoczyć słowa samego Pana Jezusa: Gdzie dwóch albo trzech gromadzi się w Moje Imię, tam jestem pośród nich (Mt 18,20). Nie tylko na modlitwie, ale też w życiu codziennym.

Ok, zripostujcie, ja odpiszę jak wrócę z zajęć :)

Miłego dnia :)

Cz paź 02, 2008 9:46
Zobacz profil WWW

Sweet: nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie - bo też mnie nurtuje. Chyba zapytam na zapytaj.wiara.pl.

Cz paź 02, 2008 10:41

Sweet: nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie - bo też mnie nurtuje. Chyba zapytam na zapytaj.wiara.pl.

Rozumiem. Liczę też na innych przeciwników handlu w niedzielę.

Cz paź 02, 2008 10:54

Ano już nie będę pytał :( . Odpowiedzi, które tam są dosyc mnie rozcarowały.
J_w_zapytaj.wiara.pl napisał(a):
1. Są prace, które ze względu na służbe bliźniemu trzeba wykonać. Są takie, które pomagają innym dobrze niedzielę przeżywać. To zupełnie coś innego, niż niedzielne budowanie domów czy handel.
2. Praca w restauracji jest jedną z tych służb, które wolno w niedzielę podejmować. By pomóc innym dobrze przeżyć Boży dzień. Udający się w niedzielę do restauracji nie popełnia żadnego grzechu...

Czyli odpowiedź z gatunku nie - bo nie.
Jestem gorącym przeciwnikiem handlu w niedzielę. Ale, prawdę powiedziawszy nie przekonują mnie te dosyc mętne odpowiedzi, bo:
- Nie jest do końca jasne dlaczego z teologicznego punktu widzenia siedzenie kilka godzin w restauracji jest dobrym przeżyciem niedzieli a chodzenie z rodziną po sklepach już nie.
- Nie jest do końca jasne dlaczego z teologicznego punktu widzenia praca przy kasie sklepu jest nieakceptowana (bo odrywa kasjerke od świętowania na łonie rodziny) a w kuchni restauracji - już tak.

Cz paź 02, 2008 11:47
Może się nie bawcie w teologów, bo nic z tego nie wyjdzie.
Ale ten temat stwarza problemy.
Ja tam w niedzielę nie kupuję, mogę to zaakceptować. Bo w końcu w innych religiach nawet światła nie mogą zapalić.

Śr paź 15, 2008 16:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4