| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Spidy napisał(a): Rozumiesz przecież, dlaczego nastąpiły te zmiany właśnie nie rozumiem Spidy napisał(a): Wolno odprawiać Mszę twarzą do ludu lub twarzą do tabernakulum.
A dlaczego w 99,99% przypadków odprawia się twarzą do ludu? Dlaczego wstawia się stoły przed ołtarze mimo iż ŻADEN przepis tego NIE WYMAGA?
|
| Wt maja 16, 2006 22:31 |
|
|
|
 |
|
Spidy
|
Streszczając (wybacz, że niechlujnie) ostatnie kilkadziesiąt postów: kiedyś budowano kościoły zorientowane na wschód i w tę stronę zwracał się zarówno kapłan, jak i wierni. Z czasem orientacja świątyń przestała mieć większe znaczenie, a uwaga skupiła się na stole ofiarnym, na którym dokonuje się Najświętsza Ofiara.
Po Soborze Watykańskim II pozostał stary ryt trydencki i powstał nowy, zreformowowany w celu umożliwienia świeckim większego zrozumienia liturgii, a przez to pełniejszego ich uczestnictwa w życiu duchowym Kościoła. Masz więc dwa ryty do wyboru. Każdy jest tą samą Ucztą Pańską.
Jeśli się mylę, popraw mnie.
A stół? Widocznie jest potrzebny. 
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
| Wt maja 16, 2006 23:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Spidy napisał(a): Każdy jest tą samą Ucztą Pańską.
O, przepraszam. Uczta Pańska to tylko część mszy.
|
| Wt maja 16, 2006 23:22 |
|
|
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Cytuj: Ołtarz w Łagiewnikach został wybudowany tak, aby MOŻNA było przy nim odprawiać "do ludzi". Ale nie ma NAKAZU celebracji "twarzą do ludu". Jeśli jest NAKAZ "twarzą do ludzi", i jednocześnie ZAKAZ celebrowania "plecami do ludzi" to proszę mi takowy nakaz/zakaz pokazać.
W Instrukcji stoi jak byk, jak ma być usytuowany ołtarz i jak ma przebiegać celebracja Eucharystyczna. Ale żeby przyznać się do błędu w swym rozumowaniu, potrzebna jest pokora.
Radzę ci przeczytać dzisiejsze pierwsze czytanie, gdzie mowa o nawróconych faryzeuszach, którzy koniecznie chcieli narzucać innym swe zapatrywania, wbrew stanowisku Kościoła.
|
| Śr maja 17, 2006 6:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): W Instrukcji stoi jak byk, jak ma być usytuowany ołtarz i jak ma przebiegać celebracja Eucharystyczna.
Leszku, Janie
Po raz kolejny proszę, aby pokazać mi PRZEPIS, który NAKAZUJE, że NALEŻY odprawiać TWARZĄ DO LUDU. Nie chodzi mi o to, że WOLNO odprawiać twarzą do ludu, tylko że NALEŻY. Że jest NAKAZ.
|
| Śr maja 17, 2006 8:26 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Spidy napisał(a): Po Soborze Watykańskim II pozostał stary ryt trydencki i powstał nowy, zreformowowany w celu umożliwienia świeckim większego zrozumienia liturgii, a przez to pełniejszego ich uczestnictwa w życiu duchowym Kościoła. Masz więc dwa ryty do wyboru. A dlaczego do 1984 r. nie mozna sobie było "wybrać" tego "starego", a obecnie, żeby go "wybrać" choćby raz na rok, to trzeba pisać wnioski do biskupów i "straszyć" ich Watykanem, jeśli odmówią? Spidy napisał(a): A stół? Widocznie jest potrzebny. :)
Mam prośbę o dyskusję na poziomie, a nie na poziomie przedszkola.
|
| Śr maja 17, 2006 8:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bob421 napisał(a): Leszeku, Janie zgadzam sie z tobą. Dextimus, nie ważne jak wygląda Ołtarz
o. Tomasz Ortmann SJ zgodziłby się z Tobą:
Jedno jest ważne. Dobre samopoczucie.
|
| Śr maja 17, 2006 8:32 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Dextimusie, masz tu wyraźnie napisana instrukcję, jak należy ustawiać ołtarz. I to jest właśnie ów nakaz, którego przedstawienia się domagałeś.
Cytuj: Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu. Wypada go tak umieścić wszędzie, gdzie to jest możliwe. Ołtarz powinien być ustawiony w takim miejscu, by rzeczywiście stanowił ośrodek, ku któremu spontanicznie zwracać się będzie uwaga całego zgromadzenia wiernych
|
| Śr maja 17, 2006 9:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Dextimusie, masz tu wyraźnie napisana instrukcję, jak należy ustawiać ołtarz. I to jest właśnie ów nakaz, którego przedstawienia się domagałeś. Cytuj: Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu. Wypada go tak umieścić wszędzie, gdzie to jest możliwe. Ołtarz powinien być ustawiony w takim miejscu, by rzeczywiście stanowił ośrodek, ku któremu spontanicznie zwracać się będzie uwaga całego zgromadzenia wiernych
jak ma się do tego przepisu święty pojemnik o. Ortmanna?
|
| Śr maja 17, 2006 9:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Dextimusie, masz tu wyraźnie napisana instrukcję, jak należy ustawiać ołtarz. I to jest właśnie ów nakaz, którego przedstawienia się domagałeś. Cytuj: Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu. Wypada go tak umieścić wszędzie, gdzie to jest możliwe. Ołtarz powinien być ustawiony w takim miejscu, by rzeczywiście stanowił ośrodek, ku któremu spontanicznie zwracać się będzie uwaga całego zgromadzenia wiernych
a ja napisałem:
Po raz kolejny proszę, aby pokazać mi PRZEPIS, który NAKAZUJE, że NALEŻY odprawiać TWARZĄ DO LUDU. Nie chodzi mi o to, że WOLNO odprawiać twarzą do ludu, tylko że NALEŻY. Że jest NAKAZ.
Z podanego przez Ciebie przepisu wynika jedynie, że POWINNO się WSZĘDZIE, GDZIE TO TYLKO MOŻLIWE budować (a więc przepis dotyczy NOWYCH kościołów) ołtarze tak, aby MOŻNA było celebrować przy nich w stronę ludu. Co nie wyklucza celebrowania "w stronę przeciwną", jak to ma miejsce np. u św. Benona (oo. Redemptoryści) w Warszawie - na środku ołtarza ustawia się krzyż, obraca podstawkę pod mszał w drugą stronę i celebruje "od ludu".
Jeśli zajrzysz sobie do IGMR 303, to przeczytasz:
"Gdy zaś w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki, należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem. (...)"
I pytanie - czy wierni w Kaplicy Jasnogórskiej mają "utrudnione uczestnictwo"?
|
| Śr maja 17, 2006 9:54 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Zmieniasz temat. Udowodniłem na podstawie przepisów Kościoła, jak powinien być usytuowany ołtarz w świątyni, no to wobec tego wyjeżdżasz mi z jakimś nadużyciem liturgicznym. [...]
Słuchaj, [...] jak ci się nie podobają przepisy Kościoła, to sobie załóż swój własny kościółek, gdzie będziesz postępował we wszystkim zgodnie z własną wolą.
[...]- baranek
|
| Śr maja 17, 2006 9:55 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Jeszcze jeden [...], co nie umie czytać.
Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu.
[...]- baranek
|
| Śr maja 17, 2006 9:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Jeszcze jeden [...], co nie umie czytać. Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu.
[...]- baranek
Ten przepis dotyczy kościołów nowo budowanych, o czym świadczy gramatyka zdania "winien być zbudowany"
|
| Śr maja 17, 2006 10:07 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Czytać się uczyć, lefebryści, czytać, bo brednie wypisujecie. W starych Kościołach także ma znajdować się ołtarz umożliwiający celebrację twarzą do ludu.
303. W nowo budowanych kościołach winien być wzniesiony był tylko jeden ołtarz, który w zgromadzeniu wiernych będzie oznaczał jednego Chrystusa i jedną Eucharystię Kościoła.
Gdy zaś w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki, należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem. Przy tym tylko ołtarzu należy odtąd sprawować święte obrzędy. Aby zaś uwaga wiernych nie odrywała się od nowego ołtarza, dawny ołtarz nie powinien być specjalnie przyozdabiany.
|
| Śr maja 17, 2006 10:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Czytać się uczyć, lefebryści, czytać, bo brednie wypisujecie. W starych Kościołach także ma znajdować się ołtarz umożliwiający celebrację twarzą do ludu.
Proszę o przeprosiny. Nie mam nic wspólnego w lefebvrystami i uważam takie insynuacje za oszczerstwo.
|
| Śr maja 17, 2006 10:17 |
|
|
|