Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:16

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 watpliwość 
Autor Wiadomość

Post watpliwość
Witam, byłem w ostatnią niedzielę u spowiedzi i wszystko git nadal jestem czysty. Ale dziś zdałem sobie sprawę że rok temu w czasie wrzesień-listopad no nie prowadziłem do końca legalnych interesów i dopiero teraz do mnie to dotarło, wcześniej tak delikatnie bagatelizowałem sprawę myśląc że skoro druga strona otrzymała usługę to nie ma nic złego tylko problem jest tej natury że pierw namówiłem do kupna pewnej "usługi" (związana jest z grami online) nie mówiąc prawdy. I teraz pytanie : skoro wiem że przez te 4 miesiące grzeszyłem to nie mogę iść jutro do komunii tylko muszę iść odrazu do spowiedzi to wyznać prawda?

Pzdr

Wt lut 10, 2009 18:56

Post Re: watpliwość
Karol18 napisał(a):
Witam, byłem w ostatnią niedzielę u spowiedzi i wszystko git nadal jestem czysty. Ale dziś zdałem sobie sprawę że rok temu w czasie wrzesień-listopad no nie prowadziłem do końca legalnych interesów i dopiero teraz do mnie to dotarło, wcześniej tak delikatnie bagatelizowałem sprawę myśląc że skoro druga strona otrzymała usługę to nie ma nic złego tylko problem jest tej natury że pierw namówiłem do kupna pewnej "usługi" (związana jest z grami online) nie mówiąc prawdy. I teraz pytanie : skoro wiem że przez te 4 miesiące grzeszyłem to nie mogę iść jutro do komunii tylko muszę iść odrazu do spowiedzi to wyznać prawda?

Pzdr

Nie wiem czy pomogę, ale myślę, że nie zaszkodzi pójść do spowiedzi. Skoro mamy wyjście takie, że nie wiesz czy musisz iść czy nie - czyli czy zrobisz coś złego nie idąc, to najłatwiejszym rozwiązaniem jest wybranie drogi, która jest na pewno dobra, która jest na pewno nie zła - pójście do spowiedzi.

Jest też sprawa czy to jest grzech ciężki, ale to już najlepiej rozeznać w sercu w oparciu o warunki do wystąpienia grzechu ciężkiego, a później w rozmowie ze spowiednikiem.

Śr lut 11, 2009 0:30
Zobacz profil WWW

1 - mówisz więcej grzechów nie pamiętam - więc spoko
2 - jeżeli sobie to uświadomiłeś np po komunii to co Ci szkodzi iśc od spowiedzi?

So lut 21, 2009 13:35

Myślę, że jeżeli dotarło to do Ciebie dopiero po spowiedzi, (na której przeprosiłeś za te grzechy których nie pamiętasz) to do komunii możesz iść. Jednak najlepiej jeżeli powiedziałbyś o tym przy następnej spowiedzi..

Chyba ze Twoje sumienie nie daje Ci spokoju to możesz iść od razu. Tak dla własnego komfortu:)

N lut 22, 2009 21:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]