Karol18 napisał(a):
Witam, byłem w ostatnią niedzielę u spowiedzi i wszystko git nadal jestem czysty. Ale dziś zdałem sobie sprawę że rok temu w czasie wrzesień-listopad no nie prowadziłem do końca legalnych interesów i dopiero teraz do mnie to dotarło, wcześniej tak delikatnie bagatelizowałem sprawę myśląc że skoro druga strona otrzymała usługę to nie ma nic złego tylko problem jest tej natury że pierw namówiłem do kupna pewnej "usługi" (związana jest z grami online) nie mówiąc prawdy. I teraz pytanie : skoro wiem że przez te 4 miesiące grzeszyłem to nie mogę iść jutro do komunii tylko muszę iść odrazu do spowiedzi to wyznać prawda?
Pzdr
Nie wiem czy pomogę, ale myślę, że nie zaszkodzi pójść do spowiedzi. Skoro mamy wyjście takie, że nie wiesz czy musisz iść czy nie - czyli czy zrobisz coś złego nie idąc, to najłatwiejszym rozwiązaniem jest wybranie drogi, która jest na pewno dobra, która jest na pewno nie zła - pójście do spowiedzi.
Jest też sprawa czy to jest grzech ciężki, ale to już najlepiej rozeznać w sercu w oparciu o warunki do wystąpienia grzechu ciężkiego, a później w rozmowie ze spowiednikiem.