Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 16:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 nie do końca sprawideliwa ocena... 
Autor Wiadomość

Post nie do końca sprawideliwa ocena...
Witam, mam pewien problem. Kilka dni temu pisałem sprawdzian z angielskiego. Wyszedł mi dosyć kiepsko. Pod koniec lekcji zostałem w klasie sam z panią, bo wszyscy skończyli już pisać. Pani zaczęła mi podpowiadać, bo zależy jej na mojej ocenie. Musiałem wykorzystać kilka podpowiedzi, bo inaczej się nie dało... Mniejsza z tym. Za sprawdzian dostałem i tak tylko +3. Dzisiaj pisałem poprawę. Okazało się, że dostałem sprawdzian o mniejszym poziomie trudności, a moja koleżanka, która też poprawiała pisała trudniejszy test. Dostałem z niego 5. Ale wydaje mi się to troche nie fair... Wydaje mi się, że pani zrobiła to, ponieważ koniecznie chciała mi dać 6 na koniec. Chociaż uważam, że i tak na nie nie zasługuję. Nie wiem co mam zrobić. Czy mam się zgodzić z tą oceną, porozmawiać z panią? Czy mam grzech?
Jeżeli umieściłem temat w niewłaściwej kategorii, prosżę o przeniesienie.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Wt cze 15, 2010 17:34
Post Re: nie do końca sprawideliwa ocena...
Ja bym porozmawiała. Chociaż uprzedzam, że nauczyciel może zdania nie zmienić. Sama kiedyś byłam nieszczęśliwa, kiedy zwróciłam pani uwagę, że powinnam dostać niszą ocenę, a pani stwierdziła, że to ona decyduje. Tylko że wtedy nie było 6.

Tutaj trochę mnie dziwi sytuacja
- 6 jest oceną za umiejętności/wiedzę wykraczającą poza program. Np. masz dobry wynik w jakimś konkursie przedmiotowym i jeśli już jakiś test sprawdzający, to powinien mieć zawyżony poziom, a nie zaniżony.

Pytanie, dlaczego nauczycielce tak zależy na tej ocenie? - Czy to ma Ci podnieść średnią i dać "pasek"? Więcej punktów do kolejnej szkoły?

Brak wiedzy i tak później się ujawni. Tylko wtedy Tobie może być ciężko, a nauczyciel zyskać złą opinię.

- Prosty przykład. - Na moich studiach przydzielano do grup językowych na podstawie oceny na świadectwie. Z moją 6 dostałam się do grupy zaawansowanej. Nikt nie miał wyboru. Ja się obroniłam - choć też uważałam swoją ocenę za trochę naciąganą- i cieszę się z tego przydziału. Ale może być różnie :)

-

Wt cze 15, 2010 18:10

Grzechu nie masz, ale faktycznie jest to dosyć niesprawiedliwe. Warto by porozmawiać w cztery oczy z tą nauczycielką.

Wt cze 15, 2010 22:52

Do dzisiaj pamiętam jeden z egzaminów na studiach, gdzie według własnej oceny powinnam wylecieć z niedostatecznym a wykładowca postawił mi tróję. Skutek był taki, że na następny egzamin byłam przygotowana na bardzo dobry. Może poprostu wykorzystaj czas wakacji aby nadrobić te braki, które widzisz u siebie i w swoim mniemaniu zasłużyć na taką ocenę, jaką postawiła ci nauczycielka.

Śr cze 16, 2010 6:31

Rozmawiałem z nauczycielką. Nie zmieniła oceny, zresztą można się było tego spodziewać. Mi w sumie też zależy na niej, bo liczy mi się do przyjęcia do licemum. Nadal wydaje mi się, że ta ocena nie była dokońca zasłużona, chociaż nauczycielka próbowała mi to udowodnić.
Z resztą to nie jedyny taki przypadek. Z muzyki też zdawałem na 6. Nauczyciel zapytał mnie o życiorys 2 kompozytorów i na tym się skończyło. Inni natomiast należą do orkiestry lub śpiewają w chórze i oni też dostają 6...
Danka mam zamiar na wakacjach pouczyć się angielskiego zresztą od pewnego czasu mam już zamiar to zrobić.

W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc

Cz cze 17, 2010 16:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]