Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:12

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy można POKOCHAĆ 
Autor Wiadomość

Post Czy można POKOCHAĆ
Dostałam ostatnio list z zapytaniem :
"czy można pokochać kapłana, czy może byc tym prawdziwym jedynym przyjacielem, wyjechał, i cały czas o nim mysle, mijaja dni a ja sobie uświadamiam ze Kocham, ale niewyobrażam sobie, żeby odszedł z kapłaństwa. A z drugiej strony czuje sie bezpiecznie jak się moge do niego przytulić, jak jest ze mna, czuje że i ja mu nie jestem obojetna.... czy mam mu o tym powiedezieć, boje sie ze wtedy już go nigdy nie zobacze"
prosze pomożcie mi tej dziewczynie odpowiedzieć.

Pn lut 27, 2006 22:07

Pn lut 27, 2006 22:08

Niech traktuje go jak żonatego mężczyznę. On już wybrał i ona powinna to uszanować. Nie ma sensu tego mówić, to tylko wszystko zepsuje, niech ta dziewczyna nabierze trochę dystansu do tego kapłana i na spokojnie sobie przemyśli jaki jest sens tego wszystkiego - jego kapłaństwa, jej życiowej ścieżki i ich kontaktu - to powinno pomóc jej utworzyć dobre relacje ;) Choć może być i tak, że będzie musiała z nich zrezygnować.

Pn lut 27, 2006 22:11

wg mnie jeśli to jej kierownik lub spowiednik to obowiązują ją szczerość, wg mnie to mogą być pokusy, a o nich trzeba powiedzieć

Pn lut 27, 2006 22:14

Niech ta dziewczyna koniecznie zainteresuje się wolnym mężczyzną, tylu ich wokół. A może powołanie jeszcze gdzieś indziej ją zaprowadzi...

Pn lut 27, 2006 22:16

Niech traktuje go jak żonatego mężczyznę.

To brzmi najuczciwiej. Wobec wyboru dokonanego przze tego człowieka - dla uszanowania jego kapłaństwa.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lut 27, 2006 22:53
Zobacz profil WWW
Miłość nie zna granic. Niech walczy o swoje szczęście, o jego szczęście. Bóg nie powinien mieć nic przeciwko miłości, bo to piękne uczucie i to On Nam ją dał. A celibat ustanowili ludzie...
Kochając i będąc z księdzem nikogo nie zdradza, a jedynie uczyni ten świat trochę lepszym- przybędzie na świecie dwóch baaardzo szczęśliwych ludzi.
...czy to źle...
chyba nie :)

Śr mar 08, 2006 23:08

Ksiądz to nie jest żonaty mężczyzna!

Ksiadz jest poslubiony Bogu i Jego Kosciolowi. Dlatego wielu ksiezy nosi obraczki jako znak tego zwiazku. Usznujmy ich wybor.

Śr mar 08, 2006 23:15
Zobacz profil WWW
Ksiądz to nie jest żonaty mężczyzna!
Miłość nie zna granic. Niech walczy o swoje szczęście, o jego szczęście. Bóg nie powinien mieć nic przeciwko miłości, bo to piękne uczucie i to On Nam ją dał. A celibat ustanowili ludzie...
Kochając i będąc z księdzem nikogo nie zdradza, a jedynie uczyni ten świat trochę lepszym- przybędzie na świecie dwóch baaardzo szczęśliwych ludzi.
...czy to źle...
chyba nie :)

Z listu nie wynika, żeby ten ksiądz odwzajemniał uczucia tej dziewczyny. Tak kochać nie wolno... krzywdzi się kogoś, kto już wybrał swoją drogę życiową.

Cz mar 09, 2006 10:46

można kochać ale bez przytulania

Co złego jest w przytuleniu?

Przecież można kochać na różne sposoby, ja bardzo kocham moich przyjaciół i nie wyobrażam sobie, gdybym nie mogła ich przytulić, gdy jest im żle. Przecież to, że ktoś jest księdzem, nie czyni go kimś innym, dalej jest tylko człowiekiem...

Cz mar 09, 2006 12:46
Zobacz profil WWW
Ale przytulanie się księdza z dziewczyną... hmm... lepiej niech przytuli go własna matka lub siostra czy brat, ostatecznie kolega. Po co wystawiać się na pokusę?

Cz mar 09, 2006 13:08

Przecież miłość nie jest grzechem tylko powodem do dumy. Ja chciałbym umiec kochać naprwdę. Gdy sie kocha żonatego meżczyzne to jest sie dla niego przyjacielem i jest się szczęśliwym z tego że on ma kogos, a nie moze być mowy o poządaniu. tak samo z księdzem, kochaj :) ale prawdziwie. Gdzie jest pożądanie, lub cierpienia z powodu ze on jest księdzem i nie możesz z nim być tam chyba nie ma miłości.

Cz mar 09, 2006 17:38

Hm... jesli zwykłe przytulenie miałoby wystawiać go na pokusę to ok, może być i bez niego. Aczkolwiek nie wiem o jakiej pokusie mówisz, bo mnie zdarza się przytulać moich przyjaciół-mężczyzn i nie mam z tego powodu żadnej pokusy, oni też nie. W kontakcie z drugim człowiekiem najważniejsze jest zaufanie tej drugiej osobie, przecież bez niego nie byłoby przyjaźni...
Matka, siostra... czsami jednak lepiej jest porozmawiac i wyżalic się osobie nie należącej do rodziny, tak jest czasami łatwiej.
Poza tym dziwi mnie traktowanie księży jak jakiś innych ludzi, przeciez zwykli faceci mają przyjaciółki i przytulenie nie powoduje żadnych problemów, a księdzu chciałoby się już wszystkiego zabronić...

Cz mar 09, 2006 19:39
Zobacz profil WWW
Myślę, że celibat, zwłaszcza długotrwały, powoduje uwrażliwienie na bodźce i dlatego byłabym tak ostrożna, jeśli chodzi o przytulanie księdza & dziewczyny. Piszę to z punktu widzenia osoby żyjącej celibatem. Nie mogę powiedzieć, żeby nie trapiły mnie pokusy, ale dzielnie im się opieram. Przytulenie mężczyzny byłoby jak przyłożenie zapalniczki do benzyny - dla mnie. Być może Tobie, Meg jest łatwiej - tak pozytywnie zazdroszczę :oops: :-D

Cz mar 09, 2006 19:49

Poza tym dziwi mnie traktowanie księży jak jakiś innych ludzi, przeciez zwykli faceci mają przyjaciółki i przytulenie nie powoduje żadnych problemów, a księdzu chciałoby się już wszystkiego zabronić...

Nie ma nic zlego w przytulaniu ale takim jak siostra i brat. Ja zgadzam sie calkowicie z mniszka, niepotrzebne wystawianie sie na pokusy. Nie zapominajmy ze szatan jest bardzo sprytny i gotowy wykorzystac najmiejsza okazje aby odciagnac ksiezy od czystosci.

Ja osobiscie balabym sie spojrzec Jezusowi w oczy wiedzac, ze bylam przyczyna grzechu Jego wybranego slugi. Na samo mysl nam ciarki. Jezus dal mam wszystko i uwazam, ze powinnismy szanowac Jego wybor.

Cz mar 09, 2006 20:01
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona