Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Skandal! Lenie w koncelebrze! 
Autor Wiadomość
Post Skandal! Lenie w koncelebrze!
http://www.diecezja.opole.pl/kuria/?sek ... nikaty#261

2006-05-04 PROŚBA O POSŁUGĘ NADZWYCZAJNYCH SZAFARZY w czasie Eucharystii sprawowanej pod przewodnictwem Ojca Świętego Benedykta XVI na Krakowskich Błoniach w dniu 28 maja 2006 roku

Informuję, że na Mszę świętą sprawowaną pod przewodnictwem Ojca Świętego Benedykta XVI na Krakowskich Błoniach w dniu 28 maja 2006 roku zgłosiło się 1600 kapłanów chcących koncelebrować, a tylko 200 gotowych udzielać Komunii świętej. (...) Do udzielania Komunii świętej mamy już prawie 1000 szafarzy. Brakuje nam przynajmniej 200. Dlatego zwracamy się z prośbą o pomoc do nadzwyczajnych szafarzy z waszej diecezji. (...) Podaję adres kapłana, który koordynuje u nas posługę udzielania Komunii świętej na Błoniach (ks. Mariusz Susek, mariuszsusek@poczta.onet.pl; tel. 0606/850-252).
(...)

+ Józef Guzdek
Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Pielgrzymki Ojca Świętego Benedykta XVI w Archidiecezji Krakowskiej

------------------------------------------------

Instrukcja Redemptionis Sacramentum napisał(a):
N. 157. Jeśli w sytuacji zwyczajnej obecna jest wystarczająca liczba wyświęconych szafarzy, również do rozdawania Komunii świętej, nie należy wyznaczać nadzwyczajnych szafarzy Komunii świętej. W takich okolicznościach ci, którzy byliby wyznaczeni do tego rodzaju posługi, nie powinni jej wykonywać. Należy potępić postępowanie tych kapłanów, którzy, choć sami uczestniczą w celebracji, powstrzymują się jednak od udzielania Komunii, powierzając to zadanie świeckim.

Proponuję w tej skandalicznej sprawie wysyłać protesty (można po polsku) na adres Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów:

Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum
Piazza Pio XII, 10
00193 Roma
Italia

fax: 0039 0669883499

email: cultdiv@ccdds.va

Pt maja 05, 2006 8:30

Dla mnie to jest zaskakujące - ksiądz chce koncelebrować, a nie chce rozdawać komunii... :o

Pt maja 05, 2006 9:44
Dla mnie to jest zaskakujące - ksiądz chce koncelebrować, a nie chce rozdawać komunii... :o

Pamiętam, gdy w mojej parafi żegnalismy naszego zmarłego poprzedniego proboszcza (to był rok 1997). Mszę św. pogrzebową odprawiał Abp. Damian Zimoń wraz z (na oko) 60-70 kapłanami w koncelebrze. Jak przyszło do Komunii świętej, z cyboriami do ludu wyruszyła grupa kilku... świeckich szafarzy...

Pt maja 05, 2006 12:15

po prostu zmiany i podkreślenie tego ,że przyjmuje się te zmiany: przez księży
chyba tylko tak to można zrozumieć

a ty od razu do ludzi "lenie"
nigdy nie wiadomo jaka jest do końca sytuacja
tym bardziej,że nie znasz tych setek księży osobiście
sytuacja podobna do biedy w Polsce
jednak nie brak ludzi którzy sa gotowi rozgłaszaćwszem i wobec jakie to są lenie z ludzi...
to bardzo sa złozone problemy...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt maja 05, 2006 12:26

Dlaczego tak wielu kapłanów nie chce udzielać Komunii świętej?
A może nie nie chce, lecz ... są jakieś inne powody dla których nie zgłosili się do udzielania Komunii świętej?

Pt maja 05, 2006 12:46
po prostu zmiany

Rozumiem, że podczas pielgrzymek papieskich Instrukcja Redemptionis Sacramentum nie obowiązuje?

Mieszek napisał(a):
a ty od razu do ludzi "lenie"

Ja ich tylko nazywam leniami. Jan Paweł II ich postępowanie POTĘPIŁ (RS 157)

Pt maja 05, 2006 12:50

Proponuję w tej skandalicznej sprawie wysyłać protesty (można po polsku) na adres Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów:

Ja proponuję zapytac organizatora, który takową informację udzielił a nie zaraz nazywać coś SKANDALEM!, co jest powodem, że osoby koncelebrujące nie mogą rozdawać komunii św.
Sam uczestniczyłem w wielu pielgrzymkach i miałem mozliwośc rozdawania komunii św. jako akolita, diakon i kapłan i uwierz mi że nie wszyscy dają radę komunikować przy takich dużych grupach ludzi! (powody mogą być różne wiek, siły itd...)

W informacji nie ma użytego zdania
Cytuj:
nie chce udzielać Komunii świętej

Pozdrawiam!

Pt maja 05, 2006 13:01
Zobacz profil WWW

ks.Piosik napisał(a):
Sam uczestniczyłem w wielu pielgrzymkach i miałem mozliwośc rozdawania komunii św. jako akolita, diakon i kapłan i uwierz mi że nie wszyscy dają radę komunikować przy takich dużych grupach ludzi! (powody mogą być różne wiek, siły itd...)

O ile się orientuję, średnia wieku świeckiego szafarza w Polsce jest większa niż średnia wieku księdza (choćby z tego prozaicznego powodu, że szafarz musi mieć min. 35 lat). U mnie w parafii wszyscy świeccy szafarze to dziadkowie z gromadką wnuków. Dlaczegóż więc oni DADZĄ RADĘ, a tylu kapłanów NIE DAJE RADY?

ks.Piosik napisał(a):
W informacji nie ma użytego zdania "nie chce udzielać Komunii świętej"

Ale ten wniosek logicznie wynika z tekstu "zgłosiło się 1600 kapłanów chcących koncelebrować, a tylko 200 gotowych udzielać Komunii świętej. Poprosiliśmy już akolitów z różnych seminariów o pomoc w tej posłudze. Mimo to szafarzy Komunii świętej jest ciągle za mało (...) Do udzielania Komunii świętej mamy już prawie 1000 szafarzy."

Czyli zakładając nawet rozłączność zbiorów (kapłani chcący koncelebrować = 1600) i (kapłani chcący szafować Najświętszym Sakramentem = 200) biorąc pod uwagę, że jakaś część z tych 1600 zechce rodzielać Komunię Świętą, dodając tych 200 chętnych, dodając grupy akolitów z różnych seminariów, ledwo nazbierano niecałe 1000 osób. Odliczając akolitów w NAJLEPSZYM wypadku mamy 800 koncelebransów-szafujących, czyli POŁOWĘ.

Quod erat demonstrandum

Pt maja 05, 2006 13:29
(powody mogą być różne wiek, siły itd...)
W informacji nie ma użytego zdania
Cytuj:
nie chce udzielać Komunii świętej

Wikary z mojej parafii przypuszcza, że przyczyną jest niechęć księży spoza diecezji do wiezienia ze sobą puszki oraz obawa o jej zapodzianie się po uroczystości.

Pt maja 05, 2006 17:28

Protest :?: Bez przesady... Może od razu bojkot mszy, co :?: Ludzie, spokojniej...

Ja bym spojrazł na to z inenj strony - czy ktoś z tych, którzy się podnieśli "świętym oburzeniem" wie dokładnie, jak będzie wyglądał ołtarzy, jak będą rozmieszczone przejścia, jak porozmieszczane będą sektory dla wiernych :?: Zakładam, że nie.

Mi się po prostu wydaje, że gdyby księża od ołtarza mieli komunikować ludzi na Błoniach, to samo ich dojście trwałoby nie wiem ile... Byłem na mszy na Błoniach w 2002 - i co :?: Księża komunikujący ludzi rozchodzili się w wyznaczone miejsca już w trakcie kazania :!: Żeby dojść na czas.

Jeszcze coś :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 05, 2006 17:33
Zobacz profil WWW
Wikary z mojej parafii przypuszcza, że przyczyną jest niechęć księży spoza diecezji do wiezienia ze sobą puszki

Przecież napisało, że wszystko będzie na miejscu. Ja myślę, że jednak chodzi o łażenie z cyfrakiem pod albą. Już na Mszy św. inauguracyjnej abp. Stanisława na krakowskim Rynku mogliśmy obejrzeć w TV żenujące obrazki koncelebransów pstrykających zdjęcia podczas Mszy świętej !!!!

Pt maja 05, 2006 17:43
Czy ktoś z tych, którzy się podnieśli "świętym oburzeniem" wie dokładnie, jak będzie wyglądał ołtarzy, jak będą rozmieszczone przejścia, jak porozmieszczane będą sektory dla wiernych? Zakładam, że nie.

Na przyszłość załóż sweterek.

ToMu napisał(a):
Mi się po prostu wydaje, że gdyby księża od ołtarza mieli komunikować ludzi na Błoniach, to samo ich dojście trwałoby nie wiem ile...

Tu masz mapkę:
http://www.b16.pl/_files/sektory_blonia.jpg

Jak widać, większość sektorów (z wyj. A4, B4 i M2) jest oddalona do 300m od ołtarza. Przejście takiego dystansu nawet w zbitej kikuosobowej grupie (kolumnie) nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Chyba warto poczekać te 2-3 minuty więcej i otrzymać Komunię św. od kapłana, zamiast od świeckiego. Ja np. do Komunii podchodzę zawsze z moimi małymi dziećmi, dla których proszę kapłana o błogosławnieństwo (krzyż na czole). Świecki ich nie pobłogosławi.

Poza tem - między sektorami są "korytarze", a na obrzeżach sektorów są kaplice. Można kapłanów zawieźć mikrobusami do kaplic, skąd wezmą Pana Jezusa i ruszą w tłum.

Naprawdę warto poświęcić Panu Bogu kilkanaście dodatkowych minut i mieć PO BOŻEMU, a nie BYLE JAK.

Pt maja 05, 2006 18:10

Teksty ze sweterkami, chłopie, zachowaj dla siebie.

Byłem na Błoniach, i rozumiem dlaczego planują to tak, a nie inaczej.

O, świętnie, mikrobusy jeżdżące w trakcie mszy po BŁoniach, z księżmi :?: Bomba...

Pt maja 05, 2006 18:29
Zobacz profil WWW
O, świętnie, mikrobusy jeżdżące w trakcie mszy po BŁoniach, z księżmi :?: Bomba...

IMHO to i tak lepsze rozwiązanie niż pielgrzymka świeckich szafarzy wyruszająca z puszkami w tłum jeszcze PRZED przeistoczeniem. [...]

[...] - Deximus, proszę, opanuj trochę emocje i twórcze propozycje :/ - jo_tka

Pt maja 05, 2006 18:33

Skoro jesteś taki mądry - to zaproponuj swoje rozwiązanie. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź ze strony organizacji.

Pt maja 05, 2006 18:42
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona