Skandal! Lenie w koncelebrze!
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Skandal! Lenie w koncelebrze!
http://www.diecezja.opole.pl/kuria/?sek ... nikaty#261
2006-05-04 PROŚBA O POSŁUGĘ NADZWYCZAJNYCH SZAFARZY w czasie Eucharystii sprawowanej pod przewodnictwem Ojca Świętego Benedykta XVI na Krakowskich Błoniach w dniu 28 maja 2006 roku
Informuję, że na Mszę świętą sprawowaną pod przewodnictwem Ojca Świętego Benedykta XVI na Krakowskich Błoniach w dniu 28 maja 2006 roku zgłosiło się 1600 kapłanów chcących koncelebrować, a tylko 200 gotowych udzielać Komunii świętej. (...) Do udzielania Komunii świętej mamy już prawie 1000 szafarzy. Brakuje nam przynajmniej 200. Dlatego zwracamy się z prośbą o pomoc do nadzwyczajnych szafarzy z waszej diecezji. (...) Podaję adres kapłana, który koordynuje u nas posługę udzielania Komunii świętej na Błoniach (ks. Mariusz Susek, mariuszsusek@poczta.onet.pl; tel. 0606/850-252).
(...)
+ Józef Guzdek
Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Pielgrzymki Ojca Świętego Benedykta XVI w Archidiecezji Krakowskiej
------------------------------------------------
Instrukcja Redemptionis Sacramentum napisał(a): N. 157. Jeśli w sytuacji zwyczajnej obecna jest wystarczająca liczba wyświęconych szafarzy, również do rozdawania Komunii świętej, nie należy wyznaczać nadzwyczajnych szafarzy Komunii świętej. W takich okolicznościach ci, którzy byliby wyznaczeni do tego rodzaju posługi, nie powinni jej wykonywać. Należy potępić postępowanie tych kapłanów, którzy, choć sami uczestniczą w celebracji, powstrzymują się jednak od udzielania Komunii, powierzając to zadanie świeckim.
Proponuję w tej skandalicznej sprawie wysyłać protesty (można po polsku) na adres Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów:
Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum
Piazza Pio XII, 10
00193 Roma
Italia
fax: 0039 0669883499
email: cultdiv@ccdds.va
|
| Pt maja 05, 2006 8:30 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Dla mnie to jest zaskakujące - ksiądz chce koncelebrować, a nie chce rozdawać komunii... 
|
| Pt maja 05, 2006 9:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Dla mnie to jest zaskakujące - ksiądz chce koncelebrować, a nie chce rozdawać komunii... :o
Pamiętam, gdy w mojej parafi żegnalismy naszego zmarłego poprzedniego proboszcza (to był rok 1997). Mszę św. pogrzebową odprawiał Abp. Damian Zimoń wraz z (na oko) 60-70 kapłanami w koncelebrze. Jak przyszło do Komunii świętej, z cyboriami do ludu wyruszyła grupa kilku... świeckich szafarzy...
|
| Pt maja 05, 2006 12:15 |
|
|
|
 |
|
Mieszek
|
po prostu zmiany i podkreślenie tego ,że przyjmuje się te zmiany: przez księży
chyba tylko tak to można zrozumieć
a ty od razu do ludzi "lenie"
nigdy nie wiadomo jaka jest do końca sytuacja
tym bardziej,że nie znasz tych setek księży osobiście
sytuacja podobna do biedy w Polsce
jednak nie brak ludzi którzy sa gotowi rozgłaszaćwszem i wobec jakie to są lenie z ludzi...
to bardzo sa złozone problemy...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pt maja 05, 2006 12:26 |
|
 |
|
iduodu
|
Zastanawia mnie: Dalczego?
Dlaczego tak wielu kapłanów nie chce udzielać Komunii świętej?
A może nie nie chce, lecz ... są jakieś inne powody dla których nie zgłosili się do udzielania Komunii świętej?
|
| Pt maja 05, 2006 12:46 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mieszek napisał(a): po prostu zmiany Rozumiem, że podczas pielgrzymek papieskich Instrukcja Redemptionis Sacramentum nie obowiązuje? Mieszek napisał(a): a ty od razu do ludzi "lenie"
Ja ich tylko nazywam leniami. Jan Paweł II ich postępowanie POTĘPIŁ (RS 157)
|
| Pt maja 05, 2006 12:50 |
|
 |
|
ks.Piosik
|
Cytuj: Proponuję w tej skandalicznej sprawie wysyłać protesty (można po polsku) na adres Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów: Ja proponuję zapytac organizatora, który takową informację udzielił a nie zaraz nazywać coś SKANDALEM!, co jest powodem, że osoby koncelebrujące nie mogą rozdawać komunii św. Sam uczestniczyłem w wielu pielgrzymkach i miałem mozliwośc rozdawania komunii św. jako akolita, diakon i kapłan i uwierz mi że nie wszyscy dają radę komunikować przy takich dużych grupach ludzi! (powody mogą być różne wiek, siły itd...) W informacji nie ma użytego zdania Cytuj: nie chce udzielać Komunii świętej
Pozdrawiam!
_________________ Zaśpiewamy Panu pieśń nową...
http://www.piosik.net
|
| Pt maja 05, 2006 13:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
+
ks.Piosik napisał(a): Sam uczestniczyłem w wielu pielgrzymkach i miałem mozliwośc rozdawania komunii św. jako akolita, diakon i kapłan i uwierz mi że nie wszyscy dają radę komunikować przy takich dużych grupach ludzi! (powody mogą być różne wiek, siły itd...) O ile się orientuję, średnia wieku świeckiego szafarza w Polsce jest większa niż średnia wieku księdza (choćby z tego prozaicznego powodu, że szafarz musi mieć min. 35 lat). U mnie w parafii wszyscy świeccy szafarze to dziadkowie z gromadką wnuków. Dlaczegóż więc oni DADZĄ RADĘ, a tylu kapłanów NIE DAJE RADY? ks.Piosik napisał(a): W informacji nie ma użytego zdania "nie chce udzielać Komunii świętej"
Ale ten wniosek logicznie wynika z tekstu " zgłosiło się 1600 kapłanów chcących koncelebrować, a tylko 200 gotowych udzielać Komunii świętej. Poprosiliśmy już akolitów z różnych seminariów o pomoc w tej posłudze. Mimo to szafarzy Komunii świętej jest ciągle za mało (...) Do udzielania Komunii świętej mamy już prawie 1000 szafarzy."
Czyli zakładając nawet rozłączność zbiorów (kapłani chcący koncelebrować = 1600) i (kapłani chcący szafować Najświętszym Sakramentem = 200) biorąc pod uwagę, że jakaś część z tych 1600 zechce rodzielać Komunię Świętą, dodając tych 200 chętnych, dodając grupy akolitów z różnych seminariów, ledwo nazbierano niecałe 1000 osób. Odliczając akolitów w NAJLEPSZYM wypadku mamy 800 koncelebransów-szafujących, czyli POŁOWĘ.
Quod erat demonstrandum
|
| Pt maja 05, 2006 13:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ks.Piosik napisał(a): (powody mogą być różne wiek, siły itd...) W informacji nie ma użytego zdania Cytuj: nie chce udzielać Komunii świętej
Wikary z mojej parafii przypuszcza, że przyczyną jest niechęć księży spoza diecezji do wiezienia ze sobą puszki oraz obawa o jej zapodzianie się po uroczystości.
|
| Pt maja 05, 2006 17:28 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Protest  Bez przesady... Może od razu bojkot mszy, co  Ludzie, spokojniej...
Ja bym spojrazł na to z inenj strony - czy ktoś z tych, którzy się podnieśli "świętym oburzeniem" wie dokładnie, jak będzie wyglądał ołtarzy, jak będą rozmieszczone przejścia, jak porozmieszczane będą sektory dla wiernych  Zakładam, że nie.
Mi się po prostu wydaje, że gdyby księża od ołtarza mieli komunikować ludzi na Błoniach, to samo ich dojście trwałoby nie wiem ile... Byłem na mszy na Błoniach w 2002 - i co  Księża komunikujący ludzi rozchodzili się w wyznaczone miejsca już w trakcie kazania  Żeby dojść na czas.
Jeszcze coś 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pt maja 05, 2006 17:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek Torquemada napisał(a): Wikary z mojej parafii przypuszcza, że przyczyną jest niechęć księży spoza diecezji do wiezienia ze sobą puszki
Przecież napisało, że wszystko będzie na miejscu. Ja myślę, że jednak chodzi o łażenie z cyfrakiem pod albą. Już na Mszy św. inauguracyjnej abp. Stanisława na krakowskim Rynku mogliśmy obejrzeć w TV żenujące obrazki koncelebransów pstrykających zdjęcia podczas Mszy świętej !!!!
|
| Pt maja 05, 2006 17:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Czy ktoś z tych, którzy się podnieśli "świętym oburzeniem" wie dokładnie, jak będzie wyglądał ołtarzy, jak będą rozmieszczone przejścia, jak porozmieszczane będą sektory dla wiernych? Zakładam, że nie. Na przyszłość załóż sweterek. ToMu napisał(a): Mi się po prostu wydaje, że gdyby księża od ołtarza mieli komunikować ludzi na Błoniach, to samo ich dojście trwałoby nie wiem ile...
Tu masz mapkę:
http://www.b16.pl/_files/sektory_blonia.jpg
Jak widać, większość sektorów (z wyj. A4, B4 i M2) jest oddalona do 300m od ołtarza. Przejście takiego dystansu nawet w zbitej kikuosobowej grupie (kolumnie) nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Chyba warto poczekać te 2-3 minuty więcej i otrzymać Komunię św. od kapłana, zamiast od świeckiego. Ja np. do Komunii podchodzę zawsze z moimi małymi dziećmi, dla których proszę kapłana o błogosławnieństwo (krzyż na czole). Świecki ich nie pobłogosławi.
Poza tem - między sektorami są "korytarze", a na obrzeżach sektorów są kaplice. Można kapłanów zawieźć mikrobusami do kaplic, skąd wezmą Pana Jezusa i ruszą w tłum.
Naprawdę warto poświęcić Panu Bogu kilkanaście dodatkowych minut i mieć PO BOŻEMU, a nie BYLE JAK.
|
| Pt maja 05, 2006 18:10 |
|
 |
|
ToMu
|
Teksty ze sweterkami, chłopie, zachowaj dla siebie.
Byłem na Błoniach, i rozumiem dlaczego planują to tak, a nie inaczej.
O, świętnie, mikrobusy jeżdżące w trakcie mszy po BŁoniach, z księżmi  Bomba...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Pt maja 05, 2006 18:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): O, świętnie, mikrobusy jeżdżące w trakcie mszy po BŁoniach, z księżmi :?: Bomba...
IMHO to i tak lepsze rozwiązanie niż pielgrzymka świeckich szafarzy wyruszająca z puszkami w tłum jeszcze PRZED przeistoczeniem. [...]
[...] - Deximus, proszę, opanuj trochę emocje i twórcze propozycje :/ - jo_tka
|
| Pt maja 05, 2006 18:33 |
|
 |
|
ToMu
|
Skoro jesteś taki mądry - to zaproponuj swoje rozwiązanie. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź ze strony organizacji.
|
| Pt maja 05, 2006 18:42 |
|
|
|