Czy nauczyliście się czegoś sensownego na religii?
Autor |
Wiadomość |
Kalartyd
|
 Re: Czy nauczyliście się czegoś sensownego na religii?
Atimeresie, przeczytaj Dominus Iesus, jeden z najważniejszych dokumentów o tym, jakie jest współczesne rozumienie dogmatu "Poza Kościołem nie ma zbawienia" i jaką rolę pełnią inne religie niż chrześcijaństwo Dowiesz się, na co inne religie.
Może nie tak, że inne religie są równoprawne, ale już od dekad nie twierdzi się, że wyznawcy innych religii nie mogą być zbawieni.
|
Pn wrz 29, 2025 18:01 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Urojenie, uzurpacja, że MOJA religia jest "mojsza" to takie małe, tchórzliwe wygodnictwo. Złudzenie, że MY zbawieni, ONI potępieni to infantylne wypieranie rzeczywistości, zaklinanie realu, próba samo uspokojenia przez autooszukiwanie się.
|
Pn wrz 29, 2025 20:17 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Urojenie, uzurpacja, że MOJA religia jest "mojsza" to takie małe, tchórzliwe wygodnictwo. Złudzenie, że MY zbawieni, ONI potępieni to infantylne wypieranie rzeczywistości, zaklinanie realu, próba samo uspokojenia przez autooszukiwanie się. Nic nie poradzimy przeciw faktom objawienia Bożego, zwłaszcza tego w Chrystusie, jedynego naszego pośrednika w drodze do Boga dokonanego przez niego zbawienia ludzkości i Kościoła, w którym On pozostał jako winny krzew, którego jakby latoroślami są jego uczniowie kiedyś i dziś. I od Chrystusa w Kościele jego działanie zbawcze obejmuje każdego z ludzi, nawet niechrześcijanina, kto tylko spełnia odpowiednie warunki, szlachetnego życia: "Przystępujący do Boga powinien wierzyć, że Bóg jest i że nagradza tych, którzy go szukają" (Hebr 11,6)
|
Wt wrz 30, 2025 4:28 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Chciałbyś. Wiem, rozumiem, pragnęłaby dusza do raju. Halo, tu Ziemia. Podobnie nic nie poradzimy na Objawienia innych, konkurencyjnych wierzeń. Trzeba być dzielnym, umieć żyć i przetrwać w niepewności co do trafności wyboru religii i zbawienia. U Lema odmienne kościoły w Ameryce reklamowały się wysokością anten transmitujących modły trzódki do Nieba. Bądźmy dzielni. A nuż to akurat przypadkiem właśnie nam się trafi.....  ?
|
Wt wrz 30, 2025 7:38 |
|
 |
Idący
|
Dość egzotyczne są Wasze wyznania. Zakładam, ze każdy z dyskutantów zabierających głos w tym wątku był uczony religii. A właściwie usiłowano go uczyć religii. I teraz macie miejsce, w którym prezentujecie swoje religie, to, w co wierzycie. Przede wszystkim rzuca się w oczy silna wiara dyskutantów. Oraz to, że pomimo tego, że prawdopodobnie każdego z Was uczono tej samej religii, tj. religii katolickiej, to każdy z was wyznaje inną religię. Oprócz tego, że wyznajecie różne religie, to każdy z was ma jakiś obraz katolicyzmu. Zafałszowany obraz. O ile to, co przedstawia Atimeres jest w dużej mierze (w większości) zgodnie z wiarą katolicka, to to, co głoszą jego oponenci jest totalna karykaturą katolicyzmu. Przekręceniem niemal wszystkiego, czego ich oczono. Czarne nazywają białym i odwrotnie.
Nie widzę sensu w tym przekomarzaniu się na własne wyznania. Ani w przekonywaniu, że religia Kalartyda czy Witolda jest lepsza od religii Atimeresa. Rozumiem, ze czujecie się apostołami swoich religii. Byłoby to zabawne, gdyby nie było absurdalne i destrukcyjne. Jedynym plusem jest to, że odkrywacie tutaj to, co jest cechą waszych wyznańi waszej wiary.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt wrz 30, 2025 8:14 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): Dość egzotyczne są Wasze wyznania. Zakładam, ze każdy z dyskutantów zabierających głos w tym wątku był uczony religii. A właściwie usiłowano go uczyć religii. I teraz macie miejsce, w którym prezentujecie swoje religie, to, w co wierzycie. Przede wszystkim rzuca się w oczy silna wiara dyskutantów. Oraz to, że pomimo tego, że prawdopodobnie każdego z Was uczono tej samej religii, tj. religii katolickiej, to każdy z was wyznaje inną religię. Oprócz tego, że wyznajecie różne religie, to każdy z was ma jakiś obraz katolicyzmu. Zafałszowany obraz. O ile to, co przedstawia Atimeres jest w dużej mierze (w większości) zgodnie z wiarą katolicka, to to, co głoszą jego oponenci jest totalna karykaturą katolicyzmu. Przekręceniem niemal wszystkiego, czego ich oczono. Czarne nazywają białym i odwrotnie. Jestem zainteresowanym, żebyś wyliczył te mniej katolickie poglądy Atimeresa. Może tu być wartościowa dyskusja.
|
Wt wrz 30, 2025 8:44 |
|
 |
Idący
|
Atimeres napisał(a): Jestem zainteresowanym, żebyś wyliczył te mniej katolickie poglądy Atimeresa. Może tu być wartościowa dyskusja. Jeśli takie jest Twoje życzenie, to postaram się to czynić na pw. Nie będę Ci wytykać tego, co według mojej wiedzy jest niezgodne z Nauka Kościoła w sposób publiczny na łamach antykatolickiego forum, gdyż może to być pożywką dla trolli (nie musze ich wskazywać, oni mają tego świadomość).
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt wrz 30, 2025 8:52 |
|
|
|