Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 4:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość
Radio Maryja nie jest Kościołem - wbrew pozorom, zaś o. Rydzyk nie jest głową Kościoła. Na szczęscie.
Zaznaczam - nie mam nic przeciwko Radiu Maryja i osobom w nim pracującym.
Nie podoba mi sie natomiast "kult jednostki" jaki próbuje się robić wokół o. Rydzyka oraz te audycje, w których próbuje siać się nienawiść do innych oraz próbuje się "politykierstwa"
Te właśnie "politykierskie" audycje i działania z nad granicy prawa przynoszą ujmę Kościołowi
(więcej na ten temat - wewnątrz tego tematu)

N kwi 03, 2005 18:21

Chorzy z nienawiści są wszyscy wrogowie Radia Maryja, którym nie pasuje, że jednoczy Ono pod swoimi szeregami wiernych katolików i formuje ich do służby kościołowi, społeczeństwu i państwu. Ci wrogowie Radia Maryja i Kościoła, wyznają zasadę, że domena polityki jest zarezerwowa tylko dla pragmetycznych polityków, którzy laickość państwa i materializm traktują jako pierwsze przykazania swojej bezbożnej wiary. Polityczne omnibusy spod znaku Gaz-Wybu i Trybuny, mają prawo szastać świętości i tradycje narodowe, zaś każdy ich przekręt i polityczne machinacje są odpuszczane łaskawie przez kolejne pokolenia wyborców. Natomiast wierni katolicy, którzy choć jak każdy człowiek, mogą być omylni, lecz jednak są przejęci szczerym patriotyzmem i prawdziwą troską o dobro publiczne - zasługują na wzgardę! To jest prawdziwą ujmą dla Kościoła, że Jego członkowie chowają się w milczeniu za wybranych przez siebie reprezentantów, którzy wprost i otwarcie głoszą, że z Bogiem i tymże Kościołem nie chcą mieć nic wspólnego!

N kwi 03, 2005 18:40
Zobacz profil WWW
I znów posłużę się materiałem pisanym jako odpowiedź dla "Tradycjonalisty" - do czego doprowadziło zepsucie wśród dziewiętnasowiecznych kapłanów:
viewtopic.php?p=60176#60176
oraz
ddv163 napisał(a):
Radzę poczytać cały tekst tego przesłania i to ze zrozumieniem, a nie wyrywkowo :-(
Tekst ewidentnie mówi o karach, które spadną na Kapłanów i za grzechy dziewiętnastowiecznych kapłanów.
Przestrzega również:
Cytuj:
Wielkie mnóstwo złych książek będzie na całej ziemi, a duchy ciemności doprowadzą do powszechnego rozluźnienia w tym, co dotyczy służby Bożej. Będą one miały wielki wpływ na przyrodę, powstaną kościoły, w których służyć się im będzie. Będą one przenosić z miejsca na miejsce różnych ludzi, a nawet kapłanów, ponieważ nie kierowali się dobrym duchem, duchem Ewangelii, który wymaga pokory, czystości i troski o chwałę Bożą. Będzie się wskrzeszać umarłych (odrzuconych) i sprawiedliwych.(...)
We wszystkich miejscach dziać się będą nadzwyczajne dziwy ponieważ prawdziwa wiara wygasła, a fałszywe światło oświeca świat. Biada książętom Kościoła, którzy będą tylko gromadzić bogactwa na bogactwach, strzec swej władzy i troszczyć się o dumne panowanie !
(...)Ojciec święty dużo wycierpi, ale ja będę z Nim do końca, aby przyjąć jego ofiarę. Źli zasadzać się będą na jego życie wielokrotnie, nie mogąc jednak mu szkodzić. Ale ani on, ani jego następca nie ujrzy tryumfu Kościoła Bożego.(...)
Jeżeli ludzie się nawrócą, kamienie i skały zamienią się w zboże, a ziemniaki zasadzone będą na każdym polu. Moje dzieci, czy dobrze odmawiacie pacierz?

Zatem - nie szarpcie Wiernych z Koscioła i nie wprowadzajcie w błąd Wyznawców Chrystusa ...
(...)

viewtopic.php?p=60203#60203
ddv163 napisał(a):
Tyle tylko, że tekst Objawienia pochodzi z dziewiętnastego wieku - tak wyglądała Wiara i postępowanie dziewiętnasowiecznych kapłanów.
A - tymczasem - w obecnej chwili Kościół odchodzi od błędów tamtych czasów - i próbuje wręcz budować Cywilizację Miłości ...
Hasło Papieża Jana Pawła II Wielkiego "Nie lękajcie się ! jest aż zanadto wymowny.

viewtopic.php?p=60203#60203

N kwi 03, 2005 19:08

Nie trzeba ludziom przeszkadzać być dobrymi. Trzeba pozwolić im zaistnieć obok nas‚ nie próbować być ponad nich‚ nie być mądrzejszymi od nich‚ uruchamiać innych. [...] Trzeba pozwolić sprawie dojrzewać w trudnościach: niech się pojawią przeciwnicy‚ zwolennicy‚ niech się pojawią ci‚ którzy czują odpowiedzialność za dzieło. Pan Bóg też idzie za ludzkimi krokami. Otwiera różne drogi‚ zostawia wybór ludziom i idzie za tymi wyborami.

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/do ... 1_a_7.html

To z wywiadu z abp Michalikiem...
Myślę że w tych słowach jest dużo mądrości - być może także w kontekście Radia Maryja...

Pn kwi 04, 2005 6:48

Cytuj:
godunow

Po pierwsze proszę nie obrażać o. Tadeusza Rydzyka mówiąc o nim per pan. Próbujesz jakieś negatywne emocje przelać akurat na tego zacnego człowieka.

Daleki Jestem od obrażania i siania konfliktu !! Skoro Cała Polska wspomina Papieża Polaka. A Rydzyk i na tym próbuje ugrać coś dla siebie choćby wczorajsze kazanie transmitowane przez TV TRWAM o godzinie 15.00 . Jakże odmienne to kazanie jakie było mniej więcej w tym samym czasie przedstawiane przez Biskupa Jareckiego w Warszawie.
Dlatego dla mnie jest to nie smaczne i nieładne . Gdzie na śmierci Największego Polaka w historii i to w dniach żałoby narodowej próbuje się coś ugrać dla swoich maluczkich celów .!!
Co do oceny w tych dniach Tej rozgłośni zapewne powrócą inni w odpowiednim czasie i odpowiednim miejscu.
Piszesz dalej
Cytuj:
Nie widzę nic złego w transmitowaniu obrad komisji śledczej z udziałem tow. Belki. Radio Maryja modliło się nie

Zapewne nic nie ma złego .. Ale skoro to radio i Telewizja mieni się na katolicki głos w twoim domu To zajmowanie się w tym czasie komisją śledczą jest co najmniej kuriozalne
O takim kuriozum napisałem.
Zapewne komisji śledczych w Polce prędko nie zabraknie ..
A zapewnie upłyną lata zanim Polska będzie miała człowieka tego formatu co Karol Wojtyła .
. Czy to byłe złe..??
Zapewne nie na miejscu !! Zapewne nie w tym czasie !!

Godunow

Pn kwi 04, 2005 8:47

Post Radio Maryja nie jest sektą!
[quote="Love"]Czym się różni radio Maryja od sekty ? tym, że przyciąga staruszków, którzy oddają swoje renty, emerytury. Nie sądzę, żeby przeczytał to jakiś 50-latek "podobno każdy może się zreformować" Więc apel: Jeśli nie macie na co wydawać zbierajcie pieniądze dla wnuczków, a nie na to coś co żeruje na Was pod szyldem Boga". Wielu się Bogiem zasłaniało, za każdym razem mieliśmy katastrofę, a życie traciło swój priorytet. Nie mam zamiaru zapierdzielać na Wasze emerytury abyście oddawali je tym idiotom. Ech szkoda słów. Przemówcie do rozsądku swoim babciom, dziadkom, a czasem rodzicom. [/quote]

Dlaczego czepiacie sie Radia Maryja?
Sam ś.p.Papież pozdrawiał to radio i mówił, że jest źródłem ewangelizacji i prawdy, ale wy nie słuchacie, a krytykujecie w ślad za głupimi plotkami o oszczerstwami.( noz sie na Was w kieszeni sam otwiera...)
Wstydźcie się, żeby takie głupoty pisać i przekazywać je innym.
Sprawa pieniedzy nie jest Waszą sprawą, bo łaszą się na nie wszyscy bez wyjatku...nawet niektórzy ksieża krytykują to Radio, bo zbierają tam ogromną kasę, aby moć nadawać pożyteczne wiadomości...
Chcecie to wierzcie, chcecie nie wierzcie, ale jakbyście zajrzeli do ksiegi wydatkow to by Wam oczy zbielały, ile to wszystko kosztuje...
Sekta nie uznaje Papieża, nie jest posluszna żadnym władzom kościelnym, wiec zasadnicza jest różnica i w ogole nie ma mowy o żadnych porownaniach...Modlcie sie, a nie będą sie was trzymaly takie głupoty!!!

Wt kwi 05, 2005 11:50
Post Re: Radio Maryja nie jest sektą!
organistko, trochę mniej emocji :)

organistka2005 napisał(a):
Dlaczego czepiacie sie Radia Maryja?

Każdy ma prawo do wyrażenia swoich poglądów. Nie jest to żadne czepianie się, tylko próba dyskusji.
Ja spytam inaczej: Dlaczego obawiasz się krytyki RM ? ( krytyki, nie krytykanctwa) Przecież " Prawdziwa cnota krytyk się nie boi" ;) Tymczasem RM krytyki unika - próba krytyki kończy się przerwaniem wypowiedzi na antenie.

Sam ś.p.Papież pozdrawiał to radio i mówił, że jest źródłem ewangelizacji i prawdy, ale wy nie słuchacie, a krytykujecie w ślad za głupimi plotkami o oszczerstwami.( noz sie na Was w kieszeni sam otwiera...)

Od czasu tamtego wystąpienia papieża minęło kilka lat. W międzyczasie Radio zamiast skupić się na realizacji głównej linii programowej ( ewngelizacja, modlitwa dla chorych, transmisja mszy- co było b.ważne i chwalone) zaczęło skupiać się na przekazywaniu własnej koncepcji polityki.

Martwi mnie też- w kontekście Twojej wypowiedzi- forma ewangelizacji- zamiast spokojnie wysłuchać drugiej strony, piszesz o nożu, który Ci się otwiera w kieszeni... czy tak ma wyglądać miłość bliźniego ? Czy takie są zasady wiary katolickiej? Czy w związku z tym- jeśli tak reagują słuchacze- czy RM można nazwać "katolickim głosem"?

organista2005 napisał(a):
Sprawa pieniedzy nie jest Waszą sprawą, bo łaszą się na nie wszyscy bez wyjatku...

Nie można usprawiedliwiać swojego złego postępowania złym postępowaniem innych osób :?
Nie chodzi tutaj w ogóle o zbieranie funduszy ( bo każdy sam ma prawo decydowania o przeznaczeniu własnych pieniędzy) , ile raczej o to, na ile te datki są dobrowolne, nie będące wynikiem pewnej indoktrynacji ludzi starszych, dla których wartości katolickie są b.ważne i którzy ufają bezgranicznie hasłu "katolicki głos"; wpojenia przekazu, że tylko RM jest dobre ...

Sekta nie uznaje Papieża, nie jest posluszna żadnym władzom kościelnym, wiec zasadnicza jest różnica i w ogole nie ma mowy o żadnych porownaniach...Modlcie sie, a nie będą sie was trzymaly takie głupoty!!!

Organistko, papież jest zwierzchnikiem tylko Kościoła Katolickiego :) A przecież Prawosławie, Islam, to także religie, nie sekty..

Proszę Cię, zapoznaj się z definicją sekty i staraj się unikać okazywania emocji w swoich postach. :)

Wt kwi 05, 2005 12:43

Orgnistko 2005 Nie wiem czemu się czepiasz Faktów, ale wystarczy zobaczyć co dziś na stronie RM jest, a jest to http://www.radiomaryja.pl/
Wystarczy porównać sobie to co jest o Papieżu, a co o RM, niestety stosunek ten przytłacza - Na korzyść RM. A zaręczam, że jeszcze w dzień zgonu Jana Pawła II, była tylko jedna informacja na ten temat. I chyba brat Godunow nam to przytaczał. To skandal tak jak przemówienie Prezydenta do ludzi w TV, dwie godziny po tym jak już wszyscy to zrobili, na świecie.

Wt kwi 05, 2005 19:25

To skandal tak jak przemówienie Prezydenta do ludzi w TV ,dwie godziny po tym jak już wszyscy to zrobili, na świecie.

...a może Kwachu po prostu nie przyczaił się z już od miesiąca gotową mową, tak jak "wszyscy na świecie"?

Pewnie powiecie, że to nie mój biznes, ale proszę panowie: "ciszej nad tą trumną" - nie sądziłem, że smierć papieża też będzie dla niektórych okazją do odkopywania polskiego piekiełka - Kwachu obrywa, Glemp obrywa, Rydzyk obrywa...

i to dlaczego?
...bo jakieś "dwie godziny" sie komuś strasznie dłużą...
...bo Polacy w Polsce są lepsi od tych w Argentynie....

eh... :(

Wt kwi 05, 2005 23:59

Post Radio Maryja nie jest sektą!
[quote="baranek"]organistko, trochę mniej emocji :)

Organistko, papież jest zwierzchnikiem tylko Kościoła Katolickiego :) A przecież Prawosławie, Islam, to także religie, nie sekty..

Proszę Cię, zapoznaj się z definicją sekty i staraj się unikać okazywania emocji w swoich postach. :)[/quote]

Ja jestem spokojn a, tylko Wy się jakos czepiacie tego, co jest po prostu dobre, a wiadomo,ze niektorzy zazdroszcza tego Radiu Maryja, że ma takie "powodzenie u wielu słuchaczy i że powieksza się grono słuchaczy.
Wolalabym, żebyście patrzyli na te dobre strony Radia Maryja, niz te , które są wyrazem słabości ludzkiej.
"Kto z Was jest bez winy niech pierwszy rzuci na nia kamień..."
Krytyka nie może być aż tak poniżająca żeby zaliczać Radio do odłamów sekty, jest to conajmniej obraźliwe jeśli nie gorzej nazwane...

Posluchajcie przynajmniej czasem audycji modlitewnych, katechezy, świadectw itp.Czy nie widzicie, że Bog działa w sercach ludzkich, że obdarza ich swoim ogromnym miłosierdziem?
Nioe wszyscy moga chodzic do kościola powodu niepełnosprawności, choroby nieuleczalnej,opieki nad chorymi, ale i mlodziez, dzieci korzystaja z tego radia aby umacniac swoja wiare.

Popatrzcie na to, co dzieje sie dobrego poprzez działalnosc tego Radia...

Śr kwi 06, 2005 11:39
Jeśli za kryterium jakości uznamy "powodzenie u słuchaczy", to rzeczywiście dyskusja przestaje być merytoryczna.
Gdyby Papież zabiegał o "powodzenie" - czy świat zamarłby w bezruchu w chwili Jego śmierci???????

Śr kwi 06, 2005 14:51

Gdy patrze na kolejne posty w tym temacie, wydaje mi sie, ze wszystko zostalo juz powiedziane. Kolejne, takie same argumenty, kolejne takie same kontrargumenty.
Cytuj:
Wolalabym, żebyście patrzyli na te dobre strony Radia Maryja, niz te , które są wyrazem słabości ludzkiej.
"Kto z Was jest bez winy niech pierwszy rzuci na nia kamień..."
Krytyka nie może być aż tak poniżająca żeby zaliczać Radio do odłamów sekty, jest to conajmniej obraźliwe jeśli nie gorzej nazwane...

Co do kamienia, swieta racja. Ale to nie wyklucza merytorycznej dyskusji i napominania. Tu nie chodzi o oskarzanie.
Cytuj:
Posluchajcie przynajmniej czasem audycji modlitewnych, katechezy, świadectw itp.Czy nie widzicie, że Bog działa w sercach ludzkich, że obdarza ich swoim ogromnym miłosierdziem?

Juz wielokrotnie bylo mowione, ze nikt nic nie ma przeciwko modlitwom, katechezom etc. Po co powtarzac? Chodzi tu o mieszanie sie RM w polityke itd.
Cytuj:
Popatrzcie na to, co dzieje sie dobrego poprzez działalnosc tego Radia...

I tu sie zgadzam. RM zdzialalo bardzo wiele dobrego. Ale nie tylko dobrego i o tym jest ten temat.

Śr kwi 06, 2005 15:52

Cytuj:
tu sie zgadzam. RM zdzialalo bardzo wiele dobrego. Ale nie tylko dobrego i o tym jest ten temat.

Ja nie bardzo rozumiem stawianie tak sprawy !!.
Skoro kropla goryczy potrafi zepsuć antałek wina . W takim przypadki trzeba całe wino wylać

Może inny przykład. Niejeden morderca miał żonę dzieci wychowywał je dobrze . Czynił nawet dobre uczynki ..
Pytanie zasadnicze możemy go nazwać człowiekiem dobrym…??

Cz kwi 07, 2005 7:42

Co to znaczy mieszanie się w politykę. To lotne hasełko wymyliła komuna, albo conajmniej rewolucja francuska. Kościół jako wspólnota wierna ma obowiązek indywidualnie "mieszać się" w politykę. Radio Maryja jako instytucja, czy jako grupa duchownych do polityki się nie miesza. Zaś słuchacze, świeccy publicyści mają do tego prawo. Nie wolno spraw społeczno-politycznych oddawać ludziom nikczemnym, którzy z tego nie raz potrafili uczynić piekło (nazizm, komunizm, liberalizm moralny).

Cz kwi 07, 2005 13:13

Już sam tytuł tego wątku - "Radio Maryja sektą" świadczy o poziomie toczonej tutaj dyskusji. Ja przyjąłem tylko panujące w niej normy.

Cz kwi 07, 2005 13:46
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 54  Następna strona