Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 19:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 42  Następna strona
 Projekt "Zatrzymaj aborcje". Po raz kolejny o aborcji 
Autor Wiadomość
Post Re: Projekt "Zatrzymaj aborcje". Od jesieni zbiorka podpisow
Aha. Moralne odniesienie się...

Nie ma: "moralne odniesienie się". Jest problem czysto poznawczy: czy to dusza kształtuje materię, czy to materia kształtuje duszę; przy czym posługiwanie się pojęciem duszy w naszych czasach jest równie sensowne, jak nazywanie krwi czy żółci humorem. Mówi się o umyśle. Więc albo umysł wyraża się w materii, albo materia umysł generuje.

Jeżeli umysł wyraża się w materii, to skądś przychodzi i dokądś odchodzi, i to "skądś-dokądś" jest prawdziwym życiem, a my tu i teraz widzimy jak w zwierciadle, niejasno. Należy więc tego gościa-przechodnia godnie przyjąć na świecie, w którym chwilowo pełni się rolę gospodarza. Jeśli się tego z jakiegoś powodu nie da zrobić, to trudno: ten konkretny umysł klamkę pocałuje. Lepsze to, niż gdyby miał nas obsobaczać, jak został przez nas podjęty; kto wie, może przyjdzie jeszcze raz, w odpowiedniejszej porze. Przy czym jeśli tam jest jeszcze jakiś Uberumysł, co inne umysły powołuje do istnienia z miłosci, to draki należy spodziewać się raczej wtedy, kiedy się tego wysłannika umiłowanego siłą zatrzyma w gościnie dla niego z jakiegoś powodu niewygodnej.

Jeżeli materia generuje umysł, to Kościół nie ma racji bytu, a proaborcjoniści rozbijają bank.

Cz cze 15, 2017 23:13

Co to znaczy "czy to dusza kształtuje materię"? Zginasz łyżeczki umysłem?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt cze 16, 2017 4:39

chwat napisał(a):
Nie dotyczy ogólnych pryncypiów, to sytuacja innego rodzaju, co wyjaśniłem.

Ależ dotyczy, np. kwestii, czy określenie "morderstwo", którym tak lubisz szafować, co słusznie wytyka Ci Iago, dotyczy każdej sytuacji, w której zabija się niewinnego człowieka, czy jednak nie każdej.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 16, 2017 5:05
Andy72 napisał(a):
Co to znaczy "czy to dusza kształtuje materię"? Zginasz łyżeczki umysłem?

To znaczy z grubsza to, w co wierzysz – że człowiek rusza się od duszy. Naturalnie mózg jest tu mediatorem, bo jak Soul napisał, myśli się mózgiem. Oczywiście więc, że w takim ujęciu zginam łyżeczki umysłem – ba, ja jestem umysłem! – tylko że jeszcze ręki potrzebuję do tego...

"Materia kształtuje duszę" oznacza z grubsza to, że to mózg wytwarza umysł, a Boga, w sensie jakiegoś Ducha bez materialnego ciała, nie ma i nigdy nie było.

Pt cze 16, 2017 5:13

Żeby tylko nie wpaść w szatański solipsyzm - berkeleizm. Jest materia i jest świadomość. Materia wpływa na świadomość i mamy postrzeganie, z drugiej strony świadomość wpływa na materię i mamy wolną wolę. Natomiast świadomość NIE powoduje redukcji funkcji falowej.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt cze 16, 2017 5:22
Chyba rozumiem, ale uważaj. Eksperymenty kognitywistów z naciskaniem guzika pod rezonansem (czy innym systemem obrazowania, nie znam detali) wskazują, że wolna wola, jeśli jest, działa na podświadomym poziomie; nie jest tak, że to świadomość decyduje, ale jest tak, że nasze decyzje do świadomości docierają, że my je sobie uświadamiamy trochę po ich podjęciu.

Pt cze 16, 2017 5:33

To w ogóle dziwne, wygląda tak, jakby decyzja szła wstecz w czasie

Pt cze 16, 2017 5:44
Moderator

JedenPost napisał(a):
Ależ dotyczy, np. kwestii, czy określenie "morderstwo", którym tak lubisz szafować, co słusznie wytyka Ci Iago, dotyczy każdej sytuacji, w której zabija się niewinnego człowieka, czy jednak nie każdej.

Dotyczy każdej sytuacji, w której dokonuje się tego czynu z premedytacją.

Pt cze 16, 2017 5:46
Po pierwsze: zdefiniujmy człowieka. Na (ir)Racjonaliście wisiał, i pewnie jeszcze wisi, przypadek niemowlęcia, któremu z pleców wyrastał drugi penis. Tyle zostało z brata bliźniaka. Ale skoro dusza jest od poczęcia, domniemuję, że ów penis duszę ciągle miał...

Po drugie: bliźniak pasożytniczy (?) wygląda czasem w ten sposób, że są sobie dwa niemowlaki zrośnięte normalnie wykształconymi głowami, bez żadnych deformacji mózgów, ewidentnie świadome (o ile niemowlę jest świadome) – przy czym jeden kompletnie nie ma kończyn, tylko jakieś kikuty. W Arabii Saudyjskiej dekadę temu z premedytacją rozdzielali takie coś. Za stulecie pewnie będą to robić w Chinach, bo Chińczycy się nie certolą i jak się nauczą, to sklonują niemowlę bez mózgu, po czym przeszczepią głowę (od półwiecza wiadomo, że da się na rezusach). Tymczasem jednak: zabijasz, nie zabijasz?

Pt cze 16, 2017 6:07

Małgosiaa napisał(a):
Dotyczy każdej sytuacji, w której dokonuje się tego czynu z premedytacją.

Mówisz? Czyli usunięcie tego co niecodzienne na poniższym obrazku

Obrazek

było morderstwem?

Pt cze 16, 2017 6:34
Przecież chyba widzisz duszę. Dusza jest w genach, tak domniemują intelektualiści z Kościoła Nauczającego...

Pt cze 16, 2017 6:40

ErgoProxy napisał(a):
Przecież chyba widzisz duszę.

No widzę, dynda sobie. BTW, jeśli chodzi o

ErgoProxy napisał(a):
Eksperymenty kognitywistów z naciskaniem guzika pod rezonansem (czy innym systemem obrazowania, nie znam detali) wskazują, że wolna wola, jeśli jest, działa na podświadomym poziomie; nie jest tak, że to świadomość decyduje, ale jest tak, że nasze decyzje do świadomości docierają, że my je sobie uświadamiamy trochę po ich podjęciu.

to po mojemu one trochę słabowite były, tzn. tam na przykład nie było właściwie żadnego procesu decyzyjnego, bo jaki może być, gdy chodzi o wybór dwu zupełnie obojętnych guziczków czy czego tam.

Pt cze 16, 2017 6:50
Prosty do detekcji przy takim stanie wiedzy, jaki mamy? Szkoda, że nie ma już z nami akruka, mógłby wyłożyć problematykę planowania takich eksperymentów, coby eksperymentatorzy nie sugerowali się, że obserwują coś, co bardzo chcieliby zaobserwować.

Pt cze 16, 2017 6:53

Małgosiaa napisał(a):
chwat napisał(a):
chodzi o odniesienie się moralne, do aborcji na życzenie.

Ale o czym Ty w ogóle mówisz? Polskie prawo nie przewiduje aborcji na życzenie i nie sądzę, aby doszło do jego uchwalenia.
To ja niestety nie wiem, o czym Ty mówisz. Aborcję na życzenie dopuszczają niektórzy rozmówcy i to z nimi rozmawiam. Rozmowa nie dotyczy polskiego prawodawstwa.
JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Nie dotyczy ogólnych pryncypiów, to sytuacja innego rodzaju, co wyjaśniłem.

Powtarzam jeszcze raz: rozważamy przypadek dopuszczalności aborcji na życzenie, bo taki przypadek jest przez niektórych dopuszczalny - bo nie jest uznawany za morderstwo.

Poruszanie w tym momencie przypadków aborcji uzasadnionej (zdrowie matki/dziecka) to jedynie manipulowana próba przepchnięcia dopuszczalności aborcji we wszystkich przypadkach, na zasadzie stosowania precedensu uzasadnionego wyjątku granicznego, do ogółu przypadków.
To próba robienia sztucznego dymu, zacierania różnic między przypadkami uzasadnionymi i nieuzasadnionymi i przez nieuwagę odwrotne traktowanie wszystkich przypadków równo - czyli dopuszczenie wszystkich.

Pt cze 16, 2017 8:36

Zawsze, gdy słyszę postulat "zdefiniujmy człowieka" wiem, ze mówiący chce zakwestionować czyjeś człowieczeństwo, by przez odmówienie muprzynależności do rodzaju ludzkiego, usprawiedliwić zabicie tego człowieka.
Tam było z nazistami - najpierw odmówili człowieczeństwa osobom niepełnosprawnym, potem Żydom, potem jeszcze paru innym nacjom. Aby mordować.
Tak było i jest z dziećmi w łonach matek - kwestionuje się ich człowieczeństwo, aby usprawiedliwić (często - samousprawiedliwić) ich mordowanie.
Tak robiono w Rwandzie - nazywając członków eksterminowanego plemienia "karaluchami".

Pt cze 16, 2017 8:44
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 42  Następna strona