Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Zen, skąd wiesz, ze leonard3 to andrzej_przeworski
A ta strona co podałeś, to rotfl...  mają tam cytaty leonarda3...
Cytuj: W roku 1969 "wyemigrowano mnie" do USA. Bylem ochotnikiem Marines i walczylem w wojnie Wietnamskiej w randze porucznika. Po wojnie zostalem skierowany do pol-cywilnej instytucji SICIS w ktorej sluze do dzisiaj w randze pulkownika. SICIS finansowal moja edukacje na dobrych amerykanskich Uniwersytetach, skad mam dwa najwysze amerykanskie stopnie naukowe MD PhD. Jestem Amerykaninem, obecnie wiekszosc roku spedzam w Polsce. Moje IQ mierzone przez SICIS wynosi 168. Mam 192 czm wzrostu waze 110 kg i moj ulubiony sport to snajperstwo.
...
|
Cz lis 01, 2007 23:33 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Na innych forach podawał maila do siebie - andrzejprzedworski@gmail.com
|
Cz lis 01, 2007 23:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aha, ufff. .. to mi ulżyło bo już myślałam, że tak łatwo można zdobyć czyjeś IP...wiesz o co chodzi...  ...
Ale zeby coś na temat to właśnie nie wiem co zrobić czy zapuścić sobie film, czy iść spać...  chyba jednak idę
Właśnie skończyłam oglądać Titusa Andronikusa- mało znany dramat Szekspira- a moim zdaniem powinien być wymieniany zaraz po Hamlecie...
|
Cz lis 01, 2007 23:41 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Czy Wy się nudzicie? Na ploty o nieobecnych umówcie się gdzie indziej 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pt lis 02, 2007 9:01 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Wczoraj myślałem wieczorem, że zamarznę... Uciekł mi autobus, szedłem z Sopotu do domu na piechotę :/
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lis 03, 2007 11:15 |
|
|
|
 |
olinka
|
rozalka napisał(a): Czy Wy się nudzicie? Na ploty o nieobecnych umówcie się gdzie indziej 
Rozalko, jak tam Twoje samopoczucie?
Może pomożemy Ci w wyborze imienia? 
_________________ Make a good thing better.
Mój Bóg i moje wszystko.
|
So lis 03, 2007 11:25 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Imię już dawno wybrane
A czuję się dość dobrze, jak na ostatnie tygodnie ciąży  Chciałabym już mieć poród za sobą i zacząć chodzić normalnie, a nie jak żółwica  Oj, długo by gadać o moim samopoczuciu...
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
So lis 03, 2007 12:32 |
|
 |
zszywacz
|
Bartas, masz świetny podpis :0 Ja go zrobiłeś?
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
So lis 03, 2007 20:32 |
|
 |
AniaF
|
Ostatnio oglądałam piękny film "The Fountain "(Żródło) Film ten zrobil na mnie niesamowite wrażenie. I kiedy jest mi smutno lub czegoś się boję przypomina mi śię ten film i czuję się lepiej. Wiem że jest to tylko fikcja ale daje nadzieje na to że w tym swiecie istnieje jeszcze coś wyjatkowego jak milość tych ludzi czysta, silna, bezgraniczna.
Pozdrawiam Ania.
_________________ "Panie, wskaż mi drogi Swoje
ścieżek swoich naucz mnie !"
Psalm 25,4
|
So lis 03, 2007 23:38 |
|
 |
AniaF
|
Chcialam jeszcze napisać że film ten kojarzy mi się z "Hymnem o miłosci" 1 Koryntian 13.
Pozdrawiam Ania.
_________________ "Panie, wskaż mi drogi Swoje
ścieżek swoich naucz mnie !"
Psalm 25,4
|
So lis 03, 2007 23:50 |
|
 |
Zencognito
|
Ja też wspomnę o filmie - przed chwilą skończyłem oglądać "Wyznania gejszy"  Przyjemnie obejrzeć film o miłości (ok, ok z wątkiem miłosnym) z happy endem, zwłaszcza na dobranoc 
|
N lis 04, 2007 1:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 o rany Zen, gdzie tam jest wątek miłosny??
Dla mnie to film o zmuszonej do prostytucji dziewczynie, która "zakochuje się' w jedynym mężczyźnie, który okazał jej choć trochę dobroci...Czuje do niego wdzięczność, dlatego woli prostytuować się z nim niż z innymi....Faktycznie wielka miłość...
Tak okaleczona dziewczyna nawet nie jest w stanie odróżnić swoich uczuć , obrzydliwy jest tez koleś, który w końcu łaskawie godzi się ją zaliczyć...zamiast pomoc jej bezinteresownie....ale właśnie tyle można oczekiwać od facetów...im szybciej się o tym wie,tym lepiej... 
|
N lis 04, 2007 12:15 |
|
 |
Zencognito
|
Teresse napisał(a): :shock: o rany Zen, gdzie tam jest wątek miłosny?? Oczywiście między Chiyo/Sayuri a Prezesem. Sayuri całe swoje życie poświęciła aby być z Prezesem, aby być mu oddana. Teresse napisał(a): Dla mnie to film o zmuszonej do prostytucji Gejsze nie były zmuszane do prostytucjiTeresse napisał(a): dziewczynie, która "zakochuje się' w jedynym mężczyźnie, który okazał jej choć trochę dobroci... Nie "zakochuje się" tylko zakochuje się. Teresse napisał(a): Czuje do niego wdzięczność, dlatego woli prostytuować się z nim niż z innymi....Faktycznie wielka miłość... Widzę, że nic z tego filmu nie zrozumiałaś.  Celem Sayuri było przebywanie z prezesem, odpłacanie mu dobrocią za jego dobroć - nie prostytuowanie się. Gejsze to nie były prostytutki - zresztą linka masz wyżej. Gejszę można było wziąć za żonę, byćmoże taka właśnie przyszłość czekała Sayuri i Prezesa. Teresse napisał(a): Tak okaleczona dziewczyna nawet nie jest w stanie odróżnić swoich uczuć Okaleczony to jest ktoś kto pisze: Teresse napisał(a): ...ale właśnie tyle można oczekiwać od facetów...im szybciej się o tym wie,tym lepiej... 
Gratulacje Teresse, właśnie w wyniku swojej seksofobii obraziłaś wszystkich mężczyzn na forum. Może i Ty żyjesz w otoczeniu mężczyzn od których tylko tyle można oczekiwać, ale nie wszyscy są tacy.
|
N lis 04, 2007 12:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wiem, że gejsze to nie prostytutki- tylko z tego co pamiętam Sayuri nie przebywała w domu gejsz dobrowolnie...
Co do miłości- to pamiętasz te inną gejszę, która utrzymywała potajemnie stosunki z jakimś kolesiem i 'burdelmama' sprawdziła to w ten sposób, ze włożyła jej rękę...bleeeh...skoro gejsze były wolne, to czemu nie mogły uprawiać seksu z im chciały??
A co powiesz o mizuage- ceremonii tracenia dziewictwa z tym, co dal więcej??
nie mówiąc już o losie gejsz po II wojnie, kiedy to większość prostytuowała się z amerykanami, co także jest pokazane na filmie..
Cytuj: Celem Sayuri było przebywanie z prezesem, odpłacanie mu dobrocią za jego dobroć - nie prostytuowanie się
Odpłacanie seksem, czyli w sposób typowy dla dziewczyn zmuszanych do prostytucji...One nie znają innych sposobów- dlatego nazwalam je okaleczonymi, normalny człowiek powie dziękuję, kupi upominek...
nie mów, ze jesteś taki obrażalski...  nie zmienię zdania- większość facetów - oprócz bardzo religijnych i kilku wyjątków nic nie robi bezinteresownie...mogłabym przytoczyć wiele badań na ten temat...
Np. na dworcach faceci pomagają jedynie atrakcyjnym kobietom w niesieniu waliz- tym brzydkim pomagają inne kobiety...  heh moze znajdę to badanie w necie...
|
N lis 04, 2007 12:57 |
|
 |
Zencognito
|
Teresse napisał(a): wiem, że gejsze to nie prostytutki- tylko z tego co pamiętam Sayuri nie przebywała w domu gejsz dobrowolnie... Przebywała, bo rodzice ją tam sprzedali. Można się tylko domyślać czemu, ale moim zdaniem z filmu wynika że rodzice byli oboje śmiertelnie chorzy - sprzedając córki uchronili je przed chorobą i dostali pieniądze na leczenie. Należy też pamiętać o tym jaki status społeczny miały gejsze - mówi się, że w erze Meiji japoński urzędnik miał dwa cele: zostać ministrem i poślubić gejszę. Z biednej wieśniaczki na gejszę to ogromny awans społeczny. Teresse napisał(a): Co do miłości- to pamiętasz te inną gejszę, która utrzymywała potajemnie stosunki z jakimś kolesiem i 'burdelmama' sprawdziła to w ten sposób, ze włożyła jej rękę...bleeeh...skoro gejsze były wolne, to czemu nie mogły uprawiać seksu z im chciały??  Bo traciły w ten sposób prestiż i szacunek społeczny. Od gejsz wymagano odpowiedniego zachowania, a nie schadzek po kątach. Teresse napisał(a): A co powiesz o mizuage- ceremonii tracenia dziewictwa z tym, co dal więcej?? W rzeczywistości misuage to było coś innego, a to co przedstawiono w filmie to była ceremonia inicjacyjna oiran (ekskluzywnych prostytutek), także autor filmu namieszał (co zresztą jest opisane w powyższej stronie wikipedii). O mizuage które było w filmie powiem, że mi się bardzo nie podoba, choć biorąc pod uwagę sytuację w filmie rozumiem czemu taki krok podjęto i jeśli Sayuri to zaakceptowała (a wydaje mi się, że tak), to w porządku. Teresse napisał(a): nie mówiąc już o losie gejsz po II wojnie, kiedy to większość prostytuowała się z amerykanami, co także jest pokazane na filmie.. W filmie było dość wyraźnie powiedziane, że "byle prostytutka maluje się i twierdzi, że jest gejszą". Teresse napisał(a): Odpłacanie seksem, czyli w sposób typowy dla dziewczyn zmuszanych do prostytucji...One nie znają innych sposobów Teresse, to co mówisz nie ma żadnego oparcia w filmie. Widzę, że Ty sobie przyjęłaś z góry tezę, że Sayurii to prostytutka prezesa, klapki na oczy i patataj. Sayuri jako gejsza była w stanie okazywać dobroć Prezesowi wyszukaną i dobroduszną mową, pięknym sposobem poruszania się i wyglądem, grą na instrumentach, tańcem, przeprowadzaniem ceremonii herbaty w której gejsze były mistrzyniami. Ogólnie tym wszystkim co dla męża może robić żona, tyle że gejsze uczyły się to wszystko wynieść do rangi sztuki. No może poza gotowaniem i sprzątaniem - tym się zajmowały służące, a nie gejsze  Teresse napisał(a): nie mów, ze jesteś taki obrażalski...  nie zmienię zdania- większość facetów - oprócz bardzo religijnych i kilku wyjątków nic nie robi bezinteresownie...mogłabym przytoczyć wiele badań na ten temat... W tej kwestii jest tak samo z mężczyznami jak i z kobietami. Są pożądni ludzie i są tacy co by szli po trupach. Są bezinteresowni i są manipulatorzy. Teresse napisał(a): Np. na dworcach faceci pomagają jedynie atrakcyjnym kobietom w niesieniu waliz- tym brzydkim pomagają inne kobiety...  heh moze znajdę to badanie w necie...
Chętnie obejrzę.
|
N lis 04, 2007 13:27 |
|
|
|