Autor |
Wiadomość |
Incognito
|
Ja też uwielbiam burze, najbardziej te z siekącym deszczem. Do tej pory doskonale pamiętam najpiękniejszą z burz. Na początku niebo zasnuły krągłe kłęby ciemnych chmur rozświetlonych jakąś dziwną wewnętrzną poświatą - wyglądało to tak nienaturalnie jak jakiś studyjny dym, albo opary otaczające statki kosmitów w "Dniu niepodległości". Potem niebo zagęściło się i zaczęło grzmieć, a za chwilę lunął deszcz. Nie zaczął się spokojnie, tylko momentalnie zaczął siec z nieba aby z każdą sekundą przybierać na sile i zapowiedzieć arię gromów i spektakl błyskawic. Krople spadały z nieba tak gęsto, że wyglądały prawie jak mgła. Z hukiem uderzały w parapety mieszkań, w falach tańczyły na wietrze. Co chwilę niebo rozświetlały na błyski, tak jakby ktoś bawił się przełącznikiem dnia i nocy, przeszywając szrość elektrycznością, a ja wpatrywałem się w to wszystko zafascynowany siłą której chciałem być częścią choćby na chwile, choćby poprzez przyjęcie w moje ciało błyskawicy. Uwielbiam burzę za to, że jest przedstawieniem zupełnie zmysłowym, jej siła przytłacza rozum i pozostawia otwarte pole fascynacji tym mistycznym widowiskiem.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt lip 14, 2006 11:41 |
|
|
|
 |
angua
|
Cytuj: Pozwolę sobie na pytanie: czy Ty jestes normalna?  :D
No... niewykluczone, że się nieco przegrzałam od tych upałów  :D
Swoją drogą - ciekawe gdzie jest jakiś moderator, takie pytania, phi! :D:D
Ale burze naprawdę są super! A w namiocie jest sucho i bezpiecznie [nawet gdyby coś leciało, to nie widać  ] i nie trzeba zupełnie nic robić i nigdzie wychodzić, bo przecież jest burza, nie?  :D:D
A w ogóle to jest nas już dwoje, no!
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pt lip 14, 2006 11:57 |
|
 |
Incognito
|
Angua, no to bierzemy namiot i jedziemy polować na burze - w takim ciasnym, atakowanym grzmotami namiocie będzie romantycznie ;P
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt lip 14, 2006 12:00 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
No właśnie, gdzie jest moderator? Takie propozycje?! Phi!
 :D
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pt lip 14, 2006 14:23 |
|
 |
Incognito
|
Oj, rozalko, nieładnie być taką zazdrośnicą 
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt lip 14, 2006 14:37 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Masz rację  Przepraszam
 :P:P
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pt lip 14, 2006 15:17 |
|
 |
Stanisław Adam
|
angua napisał(a): Swoją drogą - ciekawe gdzie jest jakiś moderator, takie pytania, phi! :D:D
A może tak automoderacja ?
Dla tych co nie wiedzą - to taka odmiana samogwałtu, coś jak autocenzura lub 'zrób to sama' ...
Pt lip 14, 2006 16:31 |
|
 |
angua
|
Wiesz Rozi, jak tak zazdrościsz, to jedną burzę Ci odstąpię  :D O ile Incognito oczywiście się zgodzi
A u mnie kropi  Lekko bo lekko, nawet trudno powiedzieć, że pada, ale w każdym razie mamy przełom w sprawie 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pt lip 14, 2006 16:36 |
|
 |
Incognito
|
angua napisał(a): Wiesz Rozi, jak tak zazdrościsz, to jedną burzę Ci odstąpię  :D O ile Incognito oczywiście się zgodzi 
Incognito jako sumienny przewodnik po krainie grzechu i wyuzdania oczywiście się zgodzi
Deszcz przesuwa się na zachód - to dla mnie dobra wiadomość.  Oby nadszedł przed zmrokiem.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt lip 14, 2006 16:48 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No i popadało. Chłodniej jest. Ale generalnie - ładnie nadal 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lip 14, 2006 21:12 |
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): No i popadało. Chłodniej jest. Ale generalnie - ładnie nadal 
Jak wróżą progności - oby do czwartku. Znowu ma być bardzo ładnie.
Tylko przetrwać ten trudny czas ... 
So lip 15, 2006 20:10 |
|
 |
ToMu
|
Ciśnienie spadło - czuję... Ale w poniedziałek ma być ładnie znowu 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So lip 15, 2006 22:14 |
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Ciśnienie spadło - czuję... Ale w poniedziałek ma być ładnie znowu 
W polityce - rzeczywiście. Trochę powietrza uszło. A groziło eksplozją.
Czy to trwała tendencja ? Zobaczymy. Przez weeeekend taskmeni nabiorą nowych sił do ataku. I pod koniec tygodnia znowu będzie gorąco.
N lip 16, 2006 1:43 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Nie wiem czy to wielka pociecha, ale inni mają cieplej i gorzej.
Cytuj: Sobota, 22 lipca 2006Tysiące nowojorczyków szósty dzień bez prądu PAP 20:30Około 100 tysięcy nowojorczyków - mieszkańców dzielnicy Queens - było pozbawionych prądu z powodu awarii wywołanych nadmiernym zużyciem energii elektrycznej z racji upałów. Prądu brak szósty z rzędu dzień - pisze AFP. Kompania elektryczna Con Edison przyrzekła "pracować bez wytchnienia" przez weekend, lecz problemu nie uda się załatwić przed upływem kilku dni. Władze Nowego Jorku przygotowały we współpracy z Czerwonym Krzyżem plan awaryjny z myślą o pomocy głównie osobom starszym, którym mają być dostarczane posiłki i lód. Kompania Con Edison przyznała, że początkowo nie doceniła wagi problemu, bo opierała się na liczbie wezwań od poszczególnych użytkowników, a nie skontrolowała sytuacji w całym rejonie. Z powodu upałów i wynikających stąd problemów z energią, w Nowym Jorku ograniczono kursowanie metra w obawie przed przerwą w dostawie prądu. W ostatnich dniach upały dają się także we znaki mieszkańcom innych części Stanów Zjednoczonych, gdzie w najgorętszych miejscach temperatura sięga 40 stopni Celsjusza. WP
Co na to fani postępu ?
Czy czasem nauka, postęp i cywilizacja nie poległy w boju z Naturą ?
N lip 23, 2006 0:13 |
|
 |
ToMu
|
Heh... Kolejny powód, dla którego nie warto do USA się wybierać
Ja się rozpływam już tutaj, w Polsce...
|
N lip 23, 2006 8:49 |
|
|
|