Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 22, 2025 8:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Co na śniadanie/obiad/kolację 
Autor Wiadomość

Oj, piwko zaostrzyło apetyt. Zrobiłem sobie właśnie - jako II kolację - 4 "góry"kanapek z serem, salami, pomidorkiem, ogórkiem i sałatą i na to wszystko sos barbecue - mniam, pychota :D

N wrz 16, 2007 22:36
Zobacz profil WWW

Ja bym sobie dobrą (ale taką naprawdę dobrą) sałatkę grecką zjadł :jem3:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn wrz 17, 2007 19:40
Zobacz profil WWW

I lyzka dobrej musztardy
1 lyzeczka miodu
sok z calej cytryny
2 – 3 zabki czosnku przecisnietego przez praske
2 lyzka suchej bazylii
sol, piepr.
szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)

Wszystkie te produkty dobrze wymieszac w sloiczku albo specjalnej butelce do robienia sosow.

Sos ten mozna przechowywac ok. tygodnia lub nawet dluzej w ciemnym miejscu, nie w lodowce (bo oliwia sie zetnie).

Sos ten nadaje sie do roznego rodzaju salat.

Ja lubie taka – salata, surowy kalafior pokrojony w cienkie plastry, pomidory, awokado, surowe pieczarki tez cienko pokrojone, papryka i oliwki.
Mozna dobierac rozne warzywa, feta ser i dodac np. pokrojone mieso z kurczaka albo inny rodzaj miesa.

Smacznego

Pn wrz 24, 2007 15:21

Kilka godzin temu przyszło mi rss'em powiadomienie o bardzo ciekawym programie, który moim zdaniem będzie bardzo do tego tematu pasował :-) Recipie matcher to miejsce gdzie możemy założyć sobie bazę danych produktów spożywczych które mamy w domu. Oczywiście trzeba nią zarządzać, czyli wprowadzać produkty gdy je kupimy i usuwać gdy zużyjemy, ale jak już się wprowadzi podstawy zapasów to myślę, że nie będzie problemem na bieżąco bazą zarządzać i na pewno nie raz uratuje nas przed przeglądaniem setki szafek w kuchni żeby sprawdzić czy coś mamy. Wystarczy sprawdzić listę i już.
Ale to nie jest jeszcze główna zaleta programu :D Strona zawiera również bazę przepisów (możemy dodawać własne) i dzięki temu możemy kliknąć, żeby pokazało nam listę przepisów na dania, które możemy ugotować z tego co mamy w domu! (oraz drinków, ale to cicho sza, ja nie będę propagował :P ).
Problemem dla niektórych osób będzie konieczna znajomość angielskiego, bo strona jest po angielsku, ale z onetowym słownikiem każdy da sobie radę, a stronka może bardzo ułatwić życie :-)

Wt wrz 25, 2007 19:15
Poczekam na tłumaczenie,albo jak znajdziesz coś takiego tyle,ze po polsku:P

Wt wrz 25, 2007 20:39

Ucz się, ucz, bo angielski to do Internetu klucz :P

Wt wrz 25, 2007 20:44

Angielski? Myślałem, że to pseudo-pokemoniaste pismo jest kluczem do internetu...

Co dziś na kolacje zaserwuje mistrz kuchni wszelakiej A.? Otóż specjalność zakładu- zupa chmielowa, z dobrego duńskiego, litrowego gara z napisem Faxe. Smaczne i energetyczne. Jak ktoś lubi można do tego jako przekąskę dodać chipsy lub słone paluszki. Czas przygotowanie- 0.00. Koszt- zamknie się bez problemu w 10 zł. Smacznego.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt wrz 25, 2007 21:10

A ja dziś na obiad jadłam makaron z sosem beszamelowym, cukinią [pokrojoną w kostkę i podsmażoną], szynką i cebulą. Proste, a pyszne :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr wrz 26, 2007 17:44

obiad - odgrzewana mini-pizza ze spożywczego przed siedzibą firmy gdzie pracuję :)

Podłe, ale sycące - a więc dobre, gdy się ma mało czasu :)

Śr wrz 26, 2007 18:35
Zobacz profil WWW
Makarony i spaghetti to moj przysmak. Bardzo lubie wloska kuchnie.

Oto moja skrocona najprostsza wersja

Spaghetti alla carbonara

Gotuje makaron najlepiej ten plaski (waskie wstazki).
Kiedy juz jest ugotowany odcedzam i zalewam go 2 jajkami roztrzepanymi z duza garscia sera parmezan.
Wszystko energicznie mieszam na cieplym jeszcze lecz wylaczonym palniku kuchenki.

Pycha

Wersja pelna zawiera jeszcz bekon, pokrojony w kostke i podsmazony.

Podawac z lampka bialego wina. :)

Śr wrz 26, 2007 20:57
Zapomnialam dodac piepr.u wiec teraz dosypuje. :)

Śr wrz 26, 2007 21:00
Wiesz Lucyno...o ile do tej pory bylam w stanie ryzykowac Twoje przepisy to..tym razem sie wycofam.A fuuuj

Śr wrz 26, 2007 21:01
Zuco, to nie moj przepis lecz znajomego Wlocha, to jet bardzo pyszne ale trzeba lubiec parmezan.

Obrazek

Śr wrz 26, 2007 21:13
Moderator

Ja carbonarę robie troszkę inaczej. Podsmażam szynkę lub boczek z cebulką. Kiedy się zeszkli wyłączam. Następnie gotuję makaron. W tym czasie, kiedy cebulka z resztą przestygnie dodaję do tego jajka, śmietanę (30%), starty ser żółty i przyprawy. Wychodzi z tego taki bardzo rzadki sos. Po odcedzeniu makaronu wlewam ten sos i energicznie mieszam na bardzo małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Na wierzch posypuję parmezanem, jeśli akurat mam :) Smak śmietanowo - serowy - pychotka! :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz wrz 27, 2007 10:02

Ostatnio pasjami - na różne posiłki - zajadam się sałatką grecką, z fetą, oczywiście home made.

A poza tym - całkiem dobre jest pieczywo z Real'a :D

So wrz 29, 2007 9:45
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona