Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 22, 2025 8:54



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Co na śniadanie/obiad/kolację 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13
Posty: 2267
Lokalizacja: Poznań
Post 
Oj, piwko zaostrzyło apetyt. Zrobiłem sobie właśnie - jako II kolację - 4 "góry"kanapek z serem, salami, pomidorkiem, ogórkiem i sałatą i na to wszystko sos barbecue - mniam, pychota :D

_________________
[i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)


N wrz 16, 2007 22:36
Zobacz profil WWW
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49
Posty: 10063
Lokalizacja: Trójmiasto
Post 
Ja bym sobie dobrą (ale taką naprawdę dobrą) sałatkę grecką zjadł :jem3:

_________________
Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www


Pn wrz 17, 2007 19:40
Zobacz profil WWW
Post 
Smakowity sos do polewania salaty

I lyzka dobrej musztardy
1 lyzeczka miodu
sok z calej cytryny
2 – 3 zabki czosnku przecisnietego przez praske
2 lyzka suchej bazylii
sol, piepr.
szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)

Wszystkie te produkty dobrze wymieszac w sloiczku albo specjalnej butelce do robienia sosow.

Sos ten mozna przechowywac ok. tygodnia lub nawet dluzej w ciemnym miejscu, nie w lodowce (bo oliwia sie zetnie).

Sos ten nadaje sie do roznego rodzaju salat.

Ja lubie taka – salata, surowy kalafior pokrojony w cienkie plastry, pomidory, awokado, surowe pieczarki tez cienko pokrojone, papryka i oliwki.
Mozna dobierac rozne warzywa, feta ser i dodac np. pokrojone mieso z kurczaka albo inny rodzaj miesa.

Smacznego


Pn wrz 24, 2007 15:21

Dołączył(a): Śr maja 09, 2007 7:24
Posty: 4028
Post 
Kilka godzin temu przyszło mi rss'em powiadomienie o bardzo ciekawym programie, który moim zdaniem będzie bardzo do tego tematu pasował :-) Recipie matcher to miejsce gdzie możemy założyć sobie bazę danych produktów spożywczych które mamy w domu. Oczywiście trzeba nią zarządzać, czyli wprowadzać produkty gdy je kupimy i usuwać gdy zużyjemy, ale jak już się wprowadzi podstawy zapasów to myślę, że nie będzie problemem na bieżąco bazą zarządzać i na pewno nie raz uratuje nas przed przeglądaniem setki szafek w kuchni żeby sprawdzić czy coś mamy. Wystarczy sprawdzić listę i już.
Ale to nie jest jeszcze główna zaleta programu :D Strona zawiera również bazę przepisów (możemy dodawać własne) i dzięki temu możemy kliknąć, żeby pokazało nam listę przepisów na dania, które możemy ugotować z tego co mamy w domu! (oraz drinków, ale to cicho sza, ja nie będę propagował :P ).
Problemem dla niektórych osób będzie konieczna znajomość angielskiego, bo strona jest po angielsku, ale z onetowym słownikiem każdy da sobie radę, a stronka może bardzo ułatwić życie :-)


Wt wrz 25, 2007 19:15
Zobacz profil
Post 
Poczekam na tłumaczenie,albo jak znajdziesz coś takiego tyle,ze po polsku:P


Wt wrz 25, 2007 20:39

Dołączył(a): Śr maja 09, 2007 7:24
Posty: 4028
Post 
Ucz się, ucz, bo angielski to do Internetu klucz :P


Wt wrz 25, 2007 20:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39
Posty: 2702
Lokalizacja: Paragwaj
Post 
Angielski? Myślałem, że to pseudo-pokemoniaste pismo jest kluczem do internetu...

Co dziś na kolacje zaserwuje mistrz kuchni wszelakiej A.? Otóż specjalność zakładu- zupa chmielowa, z dobrego duńskiego, litrowego gara z napisem Faxe. Smaczne i energetyczne. Jak ktoś lubi można do tego jako przekąskę dodać chipsy lub słone paluszki. Czas przygotowanie- 0.00. Koszt- zamknie się bez problemu w 10 zł. Smacznego.

_________________
Shame on the night
for places I've been and what I've seen
for giving me the strangest dreams
But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you


Wt wrz 25, 2007 21:10
Zobacz profil

Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Posty: 7301
Post 
A ja dziś na obiad jadłam makaron z sosem beszamelowym, cukinią [pokrojoną w kostkę i podsmażoną], szynką i cebulą. Proste, a pyszne :)

_________________
Czuwaj i módl się bezustannie,
a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
Nie ma piękniejszego zadania,
które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux


Śr wrz 26, 2007 17:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49
Posty: 10063
Lokalizacja: Trójmiasto
Post 
obiad - odgrzewana mini-pizza ze spożywczego przed siedzibą firmy gdzie pracuję :)

Podłe, ale sycące - a więc dobre, gdy się ma mało czasu :)

_________________
Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www


Śr wrz 26, 2007 18:35
Zobacz profil WWW
Post 
Makarony i spaghetti to moj przysmak. Bardzo lubie wloska kuchnie.


Oto moja skrocona najprostsza wersja

Spaghetti alla carbonara

Gotuje makaron najlepiej ten plaski (waskie wstazki).
Kiedy juz jest ugotowany odcedzam i zalewam go 2 jajkami roztrzepanymi z duza garscia sera parmezan.
Wszystko energicznie mieszam na cieplym jeszcze lecz wylaczonym palniku kuchenki.

Pycha

Wersja pelna zawiera jeszcz bekon, pokrojony w kostke i podsmazony.

Podawac z lampka bialego wina. :)


Śr wrz 26, 2007 20:57
Post 
Zapomnialam dodac piepr.u wiec teraz dosypuje. :)


Śr wrz 26, 2007 21:00
Post 
Wiesz Lucyno...o ile do tej pory bylam w stanie ryzykowac Twoje przepisy to..tym razem sie wycofam.A fuuuj


Śr wrz 26, 2007 21:01
Post 
Zuco, to nie moj przepis lecz znajomego Wlocha, to jet bardzo pyszne ale trzeba lubiec parmezan.


Obrazek


Śr wrz 26, 2007 21:13
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt mar 19, 2004 19:24
Posty: 3644
Post 
Ja carbonarę robie troszkę inaczej. Podsmażam szynkę lub boczek z cebulką. Kiedy się zeszkli wyłączam. Następnie gotuję makaron. W tym czasie, kiedy cebulka z resztą przestygnie dodaję do tego jajka, śmietanę (30%), starty ser żółty i przyprawy. Wychodzi z tego taki bardzo rzadki sos. Po odcedzeniu makaronu wlewam ten sos i energicznie mieszam na bardzo małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Na wierzch posypuję parmezanem, jeśli akurat mam :) Smak śmietanowo - serowy - pychotka! :)

_________________
Co dalej za zakrętem jest?
Kamieni mnóstwo
Pod kamieniami leży szkło
Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪


Cz wrz 27, 2007 10:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49
Posty: 10063
Lokalizacja: Trójmiasto
Post 
Ostatnio pasjami - na różne posiłki - zajadam się sałatką grecką, z fetą, oczywiście home made.

A poza tym - całkiem dobre jest pieczywo z Real'a :D

_________________
Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www


So wrz 29, 2007 9:45
Zobacz profil WWW
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL