Co na śniadanie/obiad/kolację
Autor |
Wiadomość |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Oj, piwko zaostrzyło apetyt. Zrobiłem sobie właśnie - jako II kolację - 4 "góry"kanapek z serem, salami, pomidorkiem, ogórkiem i sałatą i na to wszystko sos barbecue - mniam, pychota 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
N wrz 16, 2007 22:36 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja bym sobie dobrą (ale taką naprawdę dobrą) sałatkę grecką zjadł 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn wrz 17, 2007 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Smakowity sos do polewania salaty
I lyzka dobrej musztardy
1 lyzeczka miodu
sok z calej cytryny
2 – 3 zabki czosnku przecisnietego przez praske
2 lyzka suchej bazylii
sol, piepr.
szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)
Wszystkie te produkty dobrze wymieszac w sloiczku albo specjalnej butelce do robienia sosow.
Sos ten mozna przechowywac ok. tygodnia lub nawet dluzej w ciemnym miejscu, nie w lodowce (bo oliwia sie zetnie).
Sos ten nadaje sie do roznego rodzaju salat.
Ja lubie taka – salata, surowy kalafior pokrojony w cienkie plastry, pomidory, awokado, surowe pieczarki tez cienko pokrojone, papryka i oliwki.
Mozna dobierac rozne warzywa, feta ser i dodac np. pokrojone mieso z kurczaka albo inny rodzaj miesa.
Smacznego
|
Pn wrz 24, 2007 15:21 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Kilka godzin temu przyszło mi rss'em powiadomienie o bardzo ciekawym programie, który moim zdaniem będzie bardzo do tego tematu pasował Recipie matcher to miejsce gdzie możemy założyć sobie bazę danych produktów spożywczych które mamy w domu. Oczywiście trzeba nią zarządzać, czyli wprowadzać produkty gdy je kupimy i usuwać gdy zużyjemy, ale jak już się wprowadzi podstawy zapasów to myślę, że nie będzie problemem na bieżąco bazą zarządzać i na pewno nie raz uratuje nas przed przeglądaniem setki szafek w kuchni żeby sprawdzić czy coś mamy. Wystarczy sprawdzić listę i już.
Ale to nie jest jeszcze główna zaleta programu  Strona zawiera również bazę przepisów (możemy dodawać własne) i dzięki temu możemy kliknąć, żeby pokazało nam listę przepisów na dania, które możemy ugotować z tego co mamy w domu! (oraz drinków, ale to cicho sza, ja nie będę propagował  ).
Problemem dla niektórych osób będzie konieczna znajomość angielskiego, bo strona jest po angielsku, ale z onetowym słownikiem każdy da sobie radę, a stronka może bardzo ułatwić życie 
|
Wt wrz 25, 2007 19:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poczekam na tłumaczenie,albo jak znajdziesz coś takiego tyle,ze po polsku:P
|
Wt wrz 25, 2007 20:39 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Ucz się, ucz, bo angielski to do Internetu klucz 
|
Wt wrz 25, 2007 20:44 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Angielski? Myślałem, że to pseudo-pokemoniaste pismo jest kluczem do internetu...
Co dziś na kolacje zaserwuje mistrz kuchni wszelakiej A.? Otóż specjalność zakładu- zupa chmielowa, z dobrego duńskiego, litrowego gara z napisem Faxe. Smaczne i energetyczne. Jak ktoś lubi można do tego jako przekąskę dodać chipsy lub słone paluszki. Czas przygotowanie- 0.00. Koszt- zamknie się bez problemu w 10 zł. Smacznego.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Wt wrz 25, 2007 21:10 |
|
 |
angua
|
A ja dziś na obiad jadłam makaron z sosem beszamelowym, cukinią [pokrojoną w kostkę i podsmażoną], szynką i cebulą. Proste, a pyszne 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr wrz 26, 2007 17:44 |
|
 |
ToMu
|
obiad - odgrzewana mini-pizza ze spożywczego przed siedzibą firmy gdzie pracuję
Podłe, ale sycące - a więc dobre, gdy się ma mało czasu 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr wrz 26, 2007 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Makarony i spaghetti to moj przysmak. Bardzo lubie wloska kuchnie.
Oto moja skrocona najprostsza wersja
Spaghetti alla carbonara
Gotuje makaron najlepiej ten plaski (waskie wstazki).
Kiedy juz jest ugotowany odcedzam i zalewam go 2 jajkami roztrzepanymi z duza garscia sera parmezan.
Wszystko energicznie mieszam na cieplym jeszcze lecz wylaczonym palniku kuchenki.
Pycha
Wersja pelna zawiera jeszcz bekon, pokrojony w kostke i podsmazony.
Podawac z lampka bialego wina. 
|
Śr wrz 26, 2007 20:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapomnialam dodac piepr.u wiec teraz dosypuje. 
|
Śr wrz 26, 2007 21:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz Lucyno...o ile do tej pory bylam w stanie ryzykowac Twoje przepisy to..tym razem sie wycofam.A fuuuj
|
Śr wrz 26, 2007 21:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zuco, to nie moj przepis lecz znajomego Wlocha, to jet bardzo pyszne ale trzeba lubiec parmezan.

|
Śr wrz 26, 2007 21:13 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Ja carbonarę robie troszkę inaczej. Podsmażam szynkę lub boczek z cebulką. Kiedy się zeszkli wyłączam. Następnie gotuję makaron. W tym czasie, kiedy cebulka z resztą przestygnie dodaję do tego jajka, śmietanę (30%), starty ser żółty i przyprawy. Wychodzi z tego taki bardzo rzadki sos. Po odcedzeniu makaronu wlewam ten sos i energicznie mieszam na bardzo małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Na wierzch posypuję parmezanem, jeśli akurat mam  Smak śmietanowo - serowy - pychotka! 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz wrz 27, 2007 10:02 |
|
 |
ToMu
|
Ostatnio pasjami - na różne posiłki - zajadam się sałatką grecką, z fetą, oczywiście home made.
A poza tym - całkiem dobre jest pieczywo z Real'a 
|
So wrz 29, 2007 9:45 |
|
|
|