Co na śniadanie/obiad/kolację
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A dzisiaj były płatki z mleczkiem 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn kwi 16, 2007 7:26 |
|
|
|
 |
profos
|
Crosis napisał(a): Papieros  I herbata. W pracy kawa. Kanapka koło 9  Crosis
No to jeszcze seta czystej przed czytaniem porannej gazety
Na trzeźwo trudno przełknąć to co tam wypisują 
|
Wt kwi 17, 2007 7:15 |
|
 |
ToMu
|
A dzisiaj na śniadanko było... powietrze.
Tak to jest, jak człowiek zaśpi...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt kwi 17, 2007 8:34 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
ToMu, Autor tego wątku prosił o pomysły na śniadanie, a nie na codzienne pisanie swojego jadłospisu.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt kwi 17, 2007 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na śniadanie proponuję coś z kuchni europejskich np.coś po irlandzku czy po staropolsku.
A najlepiej pieczywo+miód,ser i zupa mleczna.
|
Wt kwi 17, 2007 10:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Staropolska i irlandzka... na tym dla Ciebie kończy się Europa?
Crosis
|
Wt kwi 17, 2007 11:01 |
|
 |
ToMu
|
Tylko że do mleka trzeba sobie urozmaicać płatki, bo w kółko jeść tych samych nie da rady 
|
Wt kwi 17, 2007 12:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I zestaw ( typowe wloskie sniadanie i francuskie rowniez) - croissant plus filizanka dobrej kawy
Wlosi nigdy nie jedza na sniadanie miesa - jajecznica na bekonie odpada calkowicie.
II zestaw - salatka owocowa - brzoskiwnie z puszki, melon, banan, truskawki lub maliny, gruszki, jablko, pomarancz lub grapefruit, kiwi, ananas (inne owoce wedle uznania) wszystko pokrojone w czastki i zalane sokiem brzoskwiniowym i ananasowym lub jednym z nich. Jezeli owoce zalejemy bialym winem i dodamy troche cukru, to otrzymamy wloski deser Macedonia, ktory podaje sie po obiedzie, mozna dodac winogrona, morele, sliwki itd.
Owoce na sniadanie to super sprawa - bomba witaminowa bez obciazen dla zoladka i watroby.
Smacznego
|
Wt kwi 17, 2007 14:08 |
|
 |
profos
|
II zestaw mi odpowiada, ale jako śniadaniowy dodatek
I Zestaw odpada, wolę coś mocnego i konkretnego przed ciężkim dniem pracy i jestem dla tego śniadania gotów zrezygnować z kolacji. Zdrowiej i efektywniej wychodzi, przynajmniej dla naszych polskich warunków
Dziś na śniadanko zjadłem dwie bułki i kiełbasę na ciepło. Miałem spokój z "warczeniem" w żołądku do 14
Kolację sobie podaruję, bo przegiąłem z obiadem
Ale z tą witaminową bombą to dobry pomysł  Może nie będzie "warczeć" do 15 
|
Wt kwi 17, 2007 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
w sezonie truskawkowym polecam na śniadanie: pieczywo +masło+ serek waniliowy lub jogurt+ truskawki + czekolada:) Do tego dobra kawa...
równie dobre w wersji skromniejszej : Pieczywo+ masło+ truskawki posypane cukrem

|
So maja 26, 2007 14:11 |
|
 |
Zencognito
|
Ja od jakiegoś czasu jem na śniadanie dwie kromki pszennego, chrupkiego pieczywa Wasa, na to sałata, rzodkiewka, opcjonalnie jajko i/lub ogórek, ser żółty i na samą górę czerwona papryka (jak ja mogłem jej nie lubieć 22 lata?!). Tak też było i dziś
Odnośnie picia kawy do śniadania, to słyszałem, że lepiej między piciem a jedzeniem zachować conajmniej półgodzinne odstępy, bo napoje rozrzedzają kwasy trawienne w żołądku i pokarm się dłużej/gorzej trawi. 
|
So maja 26, 2007 14:22 |
|
 |
szuba
|
O kurczę
A ja niezmiennie od nastu lat na śniadanie jem kromkę/ bułkę z nutellą, do tego kubek kakao.
|
N maja 27, 2007 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kilka nowych pomyslow na sniadanie.
Koktajl z brzoskwin - 2 brzoskwinie (bez pestek oczywiscie) zmiksuj z jogurtem, dodaj sok z limetki i 2 lyzeczki miodu.
Owocowy mix - wymieszaj 10 dag malin i 4 pokrojone morele. Skrop owoce sokiem z cytryny i posyp lyzeczka cukru trzcinowego.
Drink warzywny - zmiksuj 2 pomidory, pol ogorka i 200 ml maslanki. Dopraw sola i pieprzem.
Tramezzini (wersja polska)
10 dag chudego twarozku polacz z lyzka chudego mleka, pokrojonym jajkiem, ugotowanym na twardo, lyzeczka musztardy i odrobina szczypiorku. Dopraw do smaku. Taka pasta posmaruj 2 tosty.
Gruszkowy kuskus
5 dag kuskusu zalej 100ml wrzacej wody i odstaw, by kasza namiekla. Pokroj banana, mala gruszke i 5 dag winogron. Dodaj 10 dag jagod, sok z polowy cytryny oraz lyzeczke miodu. Owoce wymieszaj z kasza.
Takie sniadania bardziej odpowiadaja osobom, ktore nie lubia miesa na sniadanie.
|
Śr maja 30, 2007 22:10 |
|
 |
Zencognito
|
Właśnie zrobiłem sobie eksperymentalnie kanapki -> chlebek Wasa + ser biały + pokrojone na plasterki jabłko, to wszystko polane sokiem z cytryny. Bardzo fajnie smakuje 
|
Pt lip 20, 2007 10:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kutia, cholera, miała być na deser, ale nie mogłem się powstrzymać i wyszła na przystawkę. A do tego chlebek razowy z paprykarzem sojowym + coś dobrego do picia i może na koniec kilka plastrów świeżo skrojonego ananasa. 
|
Pt lip 20, 2007 10:48 |
|
|
|