Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 Co na śniadanie/obiad/kolację 
Autor Wiadomość

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn kwi 16, 2007 7:26
Zobacz profil WWW

Papieros ;) I herbata. W pracy kawa. Kanapka koło 9 ;)

Crosis

No to jeszcze seta czystej przed czytaniem porannej gazety :D
Na trzeźwo trudno przełknąć to co tam wypisują :D :D

Wt kwi 17, 2007 7:15

A dzisiaj na śniadanko było... powietrze.

Tak to jest, jak człowiek zaśpi...

Wt kwi 17, 2007 8:34
Zobacz profil WWW
Moderator

ToMu, Autor tego wątku prosił o pomysły na śniadanie, a nie na codzienne pisanie swojego jadłospisu.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt kwi 17, 2007 10:43
Na śniadanie proponuję coś z kuchni europejskich np.coś po irlandzku czy po staropolsku.
A najlepiej pieczywo+miód,ser i zupa mleczna.

Wt kwi 17, 2007 10:48
Staropolska i irlandzka... na tym dla Ciebie kończy się Europa? :P

Crosis

Wt kwi 17, 2007 11:01

Tylko że do mleka trzeba sobie urozmaicać płatki, bo w kółko jeść tych samych nie da rady :P

Wt kwi 17, 2007 12:27
Zobacz profil WWW
I zestaw ( typowe wloskie sniadanie i francuskie rowniez) - croissant plus filizanka dobrej kawy

Wlosi nigdy nie jedza na sniadanie miesa - jajecznica na bekonie odpada calkowicie.

II zestaw - salatka owocowa - brzoskiwnie z puszki, melon, banan, truskawki lub maliny, gruszki, jablko, pomarancz lub grapefruit, kiwi, ananas (inne owoce wedle uznania) wszystko pokrojone w czastki i zalane sokiem brzoskwiniowym i ananasowym lub jednym z nich. Jezeli owoce zalejemy bialym winem i dodamy troche cukru, to otrzymamy wloski deser Macedonia, ktory podaje sie po obiedzie, mozna dodac winogrona, morele, sliwki itd.

Owoce na sniadanie to super sprawa - bomba witaminowa bez obciazen dla zoladka i watroby.

Smacznego

Wt kwi 17, 2007 14:08

II zestaw mi odpowiada, ale jako śniadaniowy dodatek :)
I Zestaw odpada, wolę coś mocnego i konkretnego przed ciężkim dniem pracy i jestem dla tego śniadania gotów zrezygnować z kolacji. Zdrowiej i efektywniej wychodzi, przynajmniej dla naszych polskich warunków :)

Dziś na śniadanko zjadłem dwie bułki i kiełbasę na ciepło. Miałem spokój z "warczeniem" w żołądku do 14 :)
Kolację sobie podaruję, bo przegiąłem z obiadem :D

Ale z tą witaminową bombą to dobry pomysł :) Może nie będzie "warczeć" do 15 :)

Wt kwi 17, 2007 18:39
w sezonie truskawkowym polecam na śniadanie: pieczywo +masło+ serek waniliowy lub jogurt+ truskawki + czekolada:) Do tego dobra kawa...
równie dobre w wersji skromniejszej : Pieczywo+ masło+ truskawki posypane cukrem :)

Obrazek

So maja 26, 2007 14:11

Ja od jakiegoś czasu jem na śniadanie dwie kromki pszennego, chrupkiego pieczywa Wasa, na to sałata, rzodkiewka, opcjonalnie jajko i/lub ogórek, ser żółty i na samą górę czerwona papryka (jak ja mogłem jej nie lubieć 22 lata?!). Tak też było i dziś :)
Odnośnie picia kawy do śniadania, to słyszałem, że lepiej między piciem a jedzeniem zachować conajmniej półgodzinne odstępy, bo napoje rozrzedzają kwasy trawienne w żołądku i pokarm się dłużej/gorzej trawi. :-)

So maja 26, 2007 14:22

A ja niezmiennie od nastu lat na śniadanie jem kromkę/ bułkę z nutellą, do tego kubek kakao.

N maja 27, 2007 13:24

Koktajl z brzoskwin - 2 brzoskwinie (bez pestek oczywiscie) zmiksuj z jogurtem, dodaj sok z limetki i 2 lyzeczki miodu.

Owocowy mix - wymieszaj 10 dag malin i 4 pokrojone morele. Skrop owoce sokiem z cytryny i posyp lyzeczka cukru trzcinowego.

Drink warzywny - zmiksuj 2 pomidory, pol ogorka i 200 ml maslanki. Dopraw sola i pieprzem.

Tramezzini (wersja polska)
10 dag chudego twarozku polacz z lyzka chudego mleka, pokrojonym jajkiem, ugotowanym na twardo, lyzeczka musztardy i odrobina szczypiorku. Dopraw do smaku. Taka pasta posmaruj 2 tosty.

Gruszkowy kuskus
5 dag kuskusu zalej 100ml wrzacej wody i odstaw, by kasza namiekla. Pokroj banana, mala gruszke i 5 dag winogron. Dodaj 10 dag jagod, sok z polowy cytryny oraz lyzeczke miodu. Owoce wymieszaj z kasza.

Takie sniadania bardziej odpowiadaja osobom, ktore nie lubia miesa na sniadanie.

Śr maja 30, 2007 22:10

Właśnie zrobiłem sobie eksperymentalnie kanapki -> chlebek Wasa + ser biały + pokrojone na plasterki jabłko, to wszystko polane sokiem z cytryny. Bardzo fajnie smakuje :D

Pt lip 20, 2007 10:42
Kutia, cholera, miała być na deser, ale nie mogłem się powstrzymać i wyszła na przystawkę. A do tego chlebek razowy z paprykarzem sojowym + coś dobrego do picia i może na koniec kilka plastrów świeżo skrojonego ananasa. :)

Pt lip 20, 2007 10:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona