Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ONR, religia.
Widziałem te mapki nie raz. Tylko dlaczego nie ma mapek z wyborów w 1930r? Byłbyś zaskoczony.
A jeżeli pytasz ... Hitler był katolikiem, nigdy z KK nie wystąpił ani nie został ekskomunikowany. Karierę nacjonalistyczną i antysemicką rozpoczął w katolickim Wiedniu. Następnie przeniósł się do katolickiej Bawarii, do Monachium i tam został wodzem NSDAP. Pucz nie przypadkiem był w Monachium - własnie tam NSDAP było realną siłą. W puczu brał udział jako dowódca SA inny katolik: bawarczyk Hermann Göring. Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria...
|
Wt cze 19, 2012 18:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Widziałem te mapki nie raz. Tylko dlaczego nie ma mapek z wyborów w 1930r? Byłbyś zaskoczony.
A jeżeli pytasz ... Hitler był katolikiem, nigdy z KK nie wystąpił ani nie został ekskomunikowany. Karierę nacjonalistyczną i antysemicką rozpoczął w katolickim Wiedniu. Następnie przeniósł się do katolickiej Bawarii, do Monachium i tam został wodzem NSDAP. Pucz nie przypadkiem był w Monachium - własnie tam NSDAP było realną siłą. W puczu brał udział jako dowódca SA inny katolik: bawarczyk Hermann Göring. Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria... Hitler był katolikiem tylko wedle zapisu metrykalnego. Boga odrzucił w młodości, Kościół nie ekskomunikował go z prozaicznego powodu - aby Hitler w odwecie nie wymordował kolejnych tysiecy duchownych. Kosciół poznał mściwość Hitlera, gdy episkopat Holandii upomniał się o Zydów, co skutkowało wywiezieniem tysięcy Żydów do obozów koncentracyjnych - w tym Żydówki, katolickiej zakonnicy Edyty Stein. Http://www.apologetyka.katolik.pl/inne- ... katolikiem
|
Wt cze 19, 2012 21:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uważasz, że bez tego by Żydów nie eksterminował? Hitleryzm nie ma nic wspólnego z żadnym chrześcijaństwem. Nie ma sensu wiązać go z żadnym wyznaniem, z żadnym Kościołem. Taka jest prawda.
|
Wt cze 19, 2012 22:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Hitler był katolikiem, nigdy z KK nie wystąpił ani nie został ekskomunikowany. To tak jak ze mną. Też nigdy nie wystapiłem z KK. Jednak z ekskomuniką to nie jest tak. Istnieje exkomunika latae sententiae - wiążącą mocą samego prawa. Nie musi być oficjalnie ogłoszona.Zapewne Hitler załapał się na taką Kozioł napisał(a): Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria... Tylko dziwne że tam NSDAP miała niewielkie poparcie społeczne
|
Cz cze 21, 2012 19:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Kozioł napisał(a): Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria... Tylko dziwne że tam NSDAP miała niewielkie poparcie społeczne A Pucz Monachijski gdzie był? W latach 20-tych jak powiesz "Bawarczyk" to pomyślisz "nacjonalista"! Hitler wzorował się na faszyście katoliku Mussolinim z katolickich Włoch. Jak spotkasz swojego nauczyciela historii, to go zrugaj. Ale jak juz wspomniałem : wyznanie nie ma tu nic do rzeczy. Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny. p.s. mapka jest sprefabrykowana.
|
Cz cze 21, 2012 19:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): . Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny.
Niekoniecznie. Niektóre grupu fundamentalistów (np Lefebryści) nie stronią od tych ideologii. Mało tego - nawet twierdzą że mają uzasadnienie w Biblii
|
Cz cze 21, 2012 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Kozioł napisał(a): . Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny.
Niekoniecznie. Niektóre grupu fundamentalistów (np Lefebryści) nie stronią od tych ideologii. Mało tego - nawet twierdzą że mają uzasadnienie w Biblii Bardzo kuszące jest podparcie nacjonalizmu religią. To samo masz w Izraelu, czy w niektórych krajach arabskich. Wybory w 1933, źródła niemieckie.
Załączniki:
770px-NSDAP_Wahl_1933.jpg [ 248.54 KiB | Przeglądane 3395 razy ]
|
Cz cze 21, 2012 19:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Bardzo kuszące jest podparcie nacjonalizmu religią. To samo masz w Izraelu, czy w niektórych krajach arabskich. Niestety to smutne ale prawdziwe. Jednak nie dotyczy wszystkich wyznawców danej religii a jedynie fanatyków czy fundamentalistów (obojętnie czy katolickich,protestanckich,żydowskich czy muzułmańskich)
|
Cz cze 21, 2012 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szkoda że autor się już nie wypowiada, chętnie bym podyskutował 
|
N cze 24, 2012 9:14 |
|
 |
romas11
|
Dyskusja została przeniesiona na forum - http://www.narodowiec.com.pl/forum/view ... 4679#84679Zachęcam do rejestracji, to tylko 30sec. Tutaj przestałem odpisywać, ponieważ dalsza dyskusja straciła sens. Argumenty innych użytkowników mówiących, o tym, że nacjonalizm nie może być chrześcijański, bez zrozumienia terminu - nacjonalizm, mnie zniechęciło. Porównywanie Polskiego nacjonalizmu katolickiego do lewicowych poglądów NSDAP, to już w ogóle nieporozumienie.
_________________ "Największym umiłowaniem człowieka tu na ziemi jest ojczyzna. Dobro ojczyzny jest też, w krajach chrześcijańskich, głównym i najbardziej usprawiedliwionym celem polityki"
|
N cze 24, 2012 17:36 |
|
 |
JedenPost
|
Dziwaczna metoda dyskusji - wejść, zadać pytanie, po czym oznajmić, że tu dyskusja nie ma sensu i "została przeniesiona". Jak dla mnie - temat wobec tego zakrawa na zwykły spam.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 24, 2012 20:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie została "przeniesiona" tylko ja wszedłem na tamto forum i założyłem temat nawiązujący do tego bo mam ochotę na kontynuowanie rozmowy. Póki co zbieram myśli bo do napisania mam tyle, ze nie wiem w co ręce włożyć 
|
N cze 24, 2012 22:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety ktoś się poirytował i temat poleciał :< A tyle się naprodukowałem 
|
Pn cze 25, 2012 1:18 |
|
 |
JedenPost
|
Ano - czyli tym bardziej bezczelne jest takie z jakim mamy tu do czynienia stawianie sprawy przez romas11.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 25, 2012 5:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Muszę powiedzieć, że takiego betonu i wykrzywienia chrześcijaństwa dawno nie widziałem...
|
Pn cze 25, 2012 9:03 |
|
|
|