Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 22:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 ONR, religia. 
Autor Wiadomość
Post Re: ONR, religia.
Widziałem te mapki nie raz. Tylko dlaczego nie ma mapek z wyborów w 1930r? Byłbyś zaskoczony.

A jeżeli pytasz ...
Hitler był katolikiem, nigdy z KK nie wystąpił ani nie został ekskomunikowany.
Karierę nacjonalistyczną i antysemicką rozpoczął w katolickim Wiedniu.
Następnie przeniósł się do katolickiej Bawarii, do Monachium i tam został wodzem NSDAP.
Pucz nie przypadkiem był w Monachium - własnie tam NSDAP było realną siłą.
W puczu brał udział jako dowódca SA inny katolik: bawarczyk Hermann Göring.
Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria...

Wt cze 19, 2012 18:56
Kozioł napisał(a):
Widziałem te mapki nie raz. Tylko dlaczego nie ma mapek z wyborów w 1930r? Byłbyś zaskoczony.

A jeżeli pytasz ...
Karierę nacjonalistyczną i antysemicką rozpoczął w katolickim Wiedniu.
Następnie przeniósł się do katolickiej Bawarii, do Monachium i tam został wodzem NSDAP.
Pucz nie przypadkiem był w Monachium - własnie tam NSDAP było realną siłą.
W puczu brał udział jako dowódca SA inny katolik: bawarczyk Hermann Göring.
Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria...

Hitler był katolikiem tylko wedle zapisu metrykalnego.
Boga odrzucił w młodości, Kościół nie ekskomunikował go z prozaicznego powodu - aby Hitler w odwecie nie wymordował kolejnych tysiecy duchownych.
Kosciół poznał mściwość Hitlera, gdy episkopat Holandii upomniał się o Zydów, co skutkowało wywiezieniem tysięcy Żydów do obozów koncentracyjnych - w tym Żydówki, katolickiej zakonnicy Edyty Stein.
Http://www.apologetyka.katolik.pl/inne- ... katolikiem

Wt cze 19, 2012 21:34
Alus napisał(a):
Kosciół poznał mściwość Hitlera, gdy episkopat Holandii upomniał się o Zydów, co skutkowało wywiezieniem tysięcy Żydów do obozów koncentracyjnych - w tym Żydówki, katolickiej zakonnicy Edyty Stein.
Http://www.apologetyka.katolik.pl/inne- ... katolikiem

Uważasz, że bez tego by Żydów nie eksterminował?

Hitleryzm nie ma nic wspólnego z żadnym chrześcijaństwem. Nie ma sensu wiązać go z żadnym wyznaniem, z żadnym Kościołem. Taka jest prawda.

Wt cze 19, 2012 22:07
Kozioł napisał(a):

To tak jak ze mną. Też nigdy nie wystapiłem z KK. Jednak z ekskomuniką to nie jest tak. Istnieje exkomunika latae sententiae - wiążącą mocą samego prawa. Nie musi być oficjalnie ogłoszona.Zapewne Hitler załapał się na taką

Kozioł napisał(a):
Tylko dziwne że tam NSDAP miała niewielkie poparcie społeczne

Cz cze 21, 2012 19:12
mykitos napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Tylko dziwne że tam NSDAP miała niewielkie poparcie społeczne

A Pucz Monachijski gdzie był? W latach 20-tych jak powiesz "Bawarczyk" to pomyślisz "nacjonalista"!
Hitler wzorował się na faszyście katoliku Mussolinim z katolickich Włoch.

Jak spotkasz swojego nauczyciela historii, to go zrugaj.

Ale jak juz wspomniałem : wyznanie nie ma tu nic do rzeczy. Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny.

p.s. mapka jest sprefabrykowana.

Cz cze 21, 2012 19:28
Kozioł napisał(a):
. Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny.

Niekoniecznie.
Niektóre grupu fundamentalistów (np Lefebryści) nie stronią od tych ideologii. Mało tego - nawet twierdzą że mają uzasadnienie w Biblii

Cz cze 21, 2012 19:35
mykitos napisał(a):
Kozioł napisał(a):
. Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny.

Niekoniecznie.
Niektóre grupu fundamentalistów (np Lefebryści) nie stronią od tych ideologii. Mało tego - nawet twierdzą że mają uzasadnienie w Biblii

Bardzo kuszące jest podparcie nacjonalizmu religią. To samo masz w Izraelu, czy w niektórych krajach arabskich.

Wybory w 1933, źródła niemieckie.

Załączniki:
770px-NSDAP_Wahl_1933.jpg
770px-NSDAP_Wahl_1933.jpg [ 248.54 KiB | Przeglądane 3395 razy ]
Cz cze 21, 2012 19:44
Kozioł napisał(a):
Bardzo kuszące jest podparcie nacjonalizmu religią. To samo masz w Izraelu, czy w niektórych krajach arabskich.

Niestety to smutne ale prawdziwe. Jednak nie dotyczy wszystkich wyznawców danej religii a jedynie fanatyków czy fundamentalistów (obojętnie czy katolickich,protestanckich,żydowskich czy muzułmańskich)

Cz cze 21, 2012 19:48
Szkoda że autor się już nie wypowiada, chętnie bym podyskutował :P

N cze 24, 2012 9:14

Dyskusja została przeniesiona na forum - http://www.narodowiec.com.pl/forum/view ... 4679#84679

Zachęcam do rejestracji, to tylko 30sec.

Tutaj przestałem odpisywać, ponieważ dalsza dyskusja straciła sens.
Argumenty innych użytkowników mówiących, o tym, że nacjonalizm nie może być chrześcijański, bez zrozumienia terminu - nacjonalizm, mnie zniechęciło.
Porównywanie Polskiego nacjonalizmu katolickiego do lewicowych poglądów NSDAP, to już w ogóle nieporozumienie.

Obrazek

N cze 24, 2012 17:36

Dziwaczna metoda dyskusji - wejść, zadać pytanie, po czym oznajmić, że tu dyskusja nie ma sensu i "została przeniesiona". Jak dla mnie - temat wobec tego zakrawa na zwykły spam.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N cze 24, 2012 20:50
Nie została "przeniesiona" tylko ja wszedłem na tamto forum i założyłem temat nawiązujący do tego bo mam ochotę na kontynuowanie rozmowy. Póki co zbieram myśli bo do napisania mam tyle, ze nie wiem w co ręce włożyć :D

N cze 24, 2012 22:44
Niestety ktoś się poirytował i temat poleciał :< A tyle się naprodukowałem :P

Pn cze 25, 2012 1:18

Ano - czyli tym bardziej bezczelne jest takie z jakim mamy tu do czynienia stawianie sprawy przez romas11.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 25, 2012 5:09
Muszę powiedzieć, że takiego betonu i wykrzywienia chrześcijaństwa dawno nie widziałem...

Pn cze 25, 2012 9:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona