| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: ONR, religia.Widziałem te mapki nie raz. Tylko dlaczego nie ma mapek z wyborów w 1930r? Byłbyś zaskoczony.
 A jeżeli pytasz ...
 Hitler był katolikiem, nigdy z KK nie wystąpił ani nie został ekskomunikowany.
 Karierę nacjonalistyczną i antysemicką rozpoczął w katolickim Wiedniu.
 Następnie przeniósł się do katolickiej Bawarii, do Monachium i tam został wodzem NSDAP.
 Pucz nie przypadkiem był w Monachium - własnie tam NSDAP było realną siłą.
 W puczu brał udział jako dowódca SA inny katolik: bawarczyk Hermann Göring.
 Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria...

|  
			| Wt cze 19, 2012 18:56 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Kozioł napisał(a): Widziałem te mapki nie raz. Tylko dlaczego nie ma mapek z wyborów w 1930r? Byłbyś zaskoczony.
 A jeżeli pytasz ...
 Hitler był katolikiem, nigdy z KK nie wystąpił ani nie został ekskomunikowany.
 Karierę nacjonalistyczną i antysemicką rozpoczął w katolickim Wiedniu.
 Następnie przeniósł się do katolickiej Bawarii, do Monachium i tam został wodzem NSDAP.
 Pucz nie przypadkiem był w Monachium - własnie tam NSDAP było realną siłą.
 W puczu brał udział jako dowódca SA inny katolik: bawarczyk Hermann Göring.
 Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria...
Hitler był katolikiem tylko wedle zapisu metrykalnego. Boga odrzucił w młodości, Kościół nie ekskomunikował go z prozaicznego powodu - aby Hitler w odwecie nie wymordował kolejnych tysiecy duchownych. Kosciół poznał mściwość Hitlera, gdy episkopat Holandii upomniał się o Zydów, co skutkowało wywiezieniem tysięcy Żydów do obozów koncentracyjnych - w tym Żydówki, katolickiej zakonnicy Edyty Stein.Http://www.apologetyka.katolik.pl/inne- ... katolikiem

|  
			| Wt cze 19, 2012 21:34 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Uważasz, że bez tego by Żydów nie eksterminował? Hitleryzm nie ma nic wspólnego z żadnym chrześcijaństwem. Nie ma sensu wiązać go z żadnym wyznaniem, z żadnym Kościołem. Taka jest prawda.

|  
			| Wt cze 19, 2012 22:07 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Kozioł napisał(a):  Hitler był katolikiem, nigdy z KK nie wystąpił ani nie został ekskomunikowany.To tak jak ze mną. Też nigdy nie wystapiłem z KK. Jednak z ekskomuniką to nie jest tak. Istnieje exkomunika latae sententiae - wiążącą mocą samego prawa. Nie musi być oficjalnie ogłoszona.Zapewne Hitler załapał się na taką Kozioł napisał(a): Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria...  Tylko dziwne że tam NSDAP miała niewielkie poparcie społeczne

|  
			| Cz cze 21, 2012 19:12 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.mykitos napisał(a): Kozioł napisał(a): Źródłem, sercem NSDAP i bojówek SA jest katolicka Bawaria, sercem faszyzmu niemieckiego (a właściwie hitleryzmu) jest katolicka Bawaria...  Tylko dziwne że tam NSDAP miała niewielkie poparcie społeczneA Pucz Monachijski gdzie był? W latach 20-tych jak powiesz "Bawarczyk" to pomyślisz "nacjonalista"! Hitler wzorował się na faszyście katoliku Mussolinim z katolickich Włoch. Jak spotkasz swojego nauczyciela historii, to go zrugaj. Ale jak juz wspomniałem : wyznanie nie ma tu nic do rzeczy. Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny. p.s. mapka jest sprefabrykowana.

|  
			| Cz cze 21, 2012 19:28 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Kozioł napisał(a):  . Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny.

Niekoniecznie. Niektóre grupu fundamentalistów (np Lefebryści) nie stronią od tych ideologii. Mało tego - nawet twierdzą że mają uzasadnienie w Biblii

|  
			| Cz cze 21, 2012 19:35 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.mykitos napisał(a): Kozioł napisał(a):  . Nacjonalizm, faszyzm jest pozareligijny.

Niekoniecznie. Niektóre grupu fundamentalistów (np Lefebryści) nie stronią od tych ideologii. Mało tego - nawet twierdzą że mają uzasadnienie w BibliiBardzo kuszące jest podparcie nacjonalizmu religią. To samo masz w Izraelu, czy w niektórych krajach arabskich. Wybory w 1933, źródła niemieckie.

Załączniki: 
			 770px-NSDAP_Wahl_1933.jpg [ 248.54 KiB | Przeglądane 3413 razy ] |  
			| Cz cze 21, 2012 19:44 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Kozioł napisał(a):   Bardzo kuszące jest podparcie nacjonalizmu religią. To samo masz w Izraelu, czy w niektórych krajach arabskich.Niestety to smutne ale prawdziwe. Jednak nie dotyczy wszystkich wyznawców danej religii a jedynie fanatyków czy fundamentalistów (obojętnie czy katolickich,protestanckich,żydowskich czy muzułmańskich)

|  
			| Cz cze 21, 2012 19:48 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Szkoda że autor się już nie wypowiada, chętnie bym podyskutował  

|  
			| N cze 24, 2012 9:14 | 

|  
		|  |  
			| romas11 
   |   Re: ONR, religia.Dyskusja została przeniesiona na forum - http://www.narodowiec.com.pl/forum/view ... 4679#84679 Zachęcam do rejestracji, to tylko 30sec. Tutaj przestałem odpisywać, ponieważ dalsza dyskusja straciła sens. Argumenty innych użytkowników mówiących, o tym, że nacjonalizm nie może być chrześcijański, bez zrozumienia terminu - nacjonalizm, mnie zniechęciło. Porównywanie Polskiego nacjonalizmu katolickiego do lewicowych poglądów NSDAP, to już w ogóle nieporozumienie._________________
 "Największym umiłowaniem człowieka tu na ziemi jest ojczyzna. Dobro ojczyzny jest też, w krajach chrześcijańskich, głównym i najbardziej usprawiedliwionym celem polityki"

|  
			| N cze 24, 2012 17:36 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: ONR, religia.Dziwaczna metoda dyskusji - wejść, zadać pytanie, po czym oznajmić, że tu dyskusja nie ma sensu i "została przeniesiona". Jak dla mnie - temat wobec tego zakrawa na zwykły spam. _________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| N cze 24, 2012 20:50 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Nie została "przeniesiona" tylko ja wszedłem na tamto forum i założyłem temat nawiązujący do tego bo mam ochotę na kontynuowanie rozmowy. Póki co zbieram myśli bo do napisania mam tyle, ze nie wiem w co ręce włożyć  

|  
			| N cze 24, 2012 22:44 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Niestety ktoś się poirytował i temat poleciał :< A tyle się naprodukowałem  

|  
			| Pn cze 25, 2012 1:18 | 

|  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: ONR, religia.Ano - czyli tym bardziej bezczelne jest takie z jakim mamy tu do czynienia stawianie sprawy przez romas11. _________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| Pn cze 25, 2012 5:09 | 

|  
		|  |  

|   Re: ONR, religia.Muszę powiedzieć, że takiego betonu i wykrzywienia chrześcijaństwa dawno nie widziałem... 

|  
			| Pn cze 25, 2012 9:03 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach