Punkty- za co je przydzielamy?
Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Z samymi dziewczynami sam na sam się nie umawiam
To chyba czas najwyższy zacząć.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt kwi 01, 2008 20:50 |
|
|
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Cytuj: Z samymi dziewczynami sam na sam się nie umawiam To chyba czas najwyższy zacząć.
Nie mógłbym  Czułbym się wtedy jak taki Don Juan. O wiele lepiej i zręczniej iść mi w towarzystwie osób obu płci, albo przynajmniej z dwiema, trzema dziewczynami, ale nie z jedną i co jakiś czas inną.
Btw: zadzwonił do mnie dziś kolega z roku (było to już dawno po zajęciach) z pytaniem co robię w sobotę, bo nasz rok organizuje wieczorkiem wyjście - jak to powiedział - na jakąś imprezkę (nie wiem czy potańcówka czy po prostu siedzenie). Zgodziłem się, bo nie mam żadnych planów
Dzięki Ci, Boże, za to! Wreszcie coś! Ile można siedzieć nad tymi książkami!!!  Oby tylko wypaliło!!!!
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Śr kwi 02, 2008 22:00 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Tak mi przyszło do głowy...
Bartas, kiedy zamierzasz się usamodzielnić i wyprowadzić od rodziców?
Bo, jeśli tak dalej będziesz żył, to wróżę Ci starokawalerstwo na garnuszku mamusi, a to nie jest fajne.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz kwi 03, 2008 11:37 |
|
|
|
 |
nospheratu
|
Rozalka farmazonisz.
U mamy źle nie jest: pierze, gotuje, sprząta i ogólnie jest git. Bartas siedź chłopie, siedź. 
_________________ Mors dicit
|
Cz kwi 03, 2008 13:06 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
No tak, a żona ciągle tylko gdacze i gdacze  :P
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz kwi 03, 2008 14:00 |
|
|
|
 |
nospheratu
|
Właśnie. Jak wróciłbym po sześciu dniach na noc do żony to pewnie by mnie wałkiem powitała, a mamusia zawsze się ucieszy, że synuś w końcu wrócił. 
_________________ Mors dicit
|
Pt kwi 04, 2008 17:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bo, jeśli tak dalej będziesz żył, to wróżę Ci starokawalerstwo na garnuszku mamusi, a to nie jest fajne.
Nie zapominaj rozalko, że to jedno z powołań...  obok małżeństwa i życia konsekrowanego...
|
Pt kwi 04, 2008 18:08 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Nie ma takiego powołania jak starokawalerstwo  Apostolat to coś zupełnie innego 
|
Pt kwi 04, 2008 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No ale ten ktoś jest tez starym kawalerem...
Np. święty Paweł był starym kawalerem... 
|
Pt kwi 04, 2008 19:44 |
|
 |
Vroo
|
rozalka napisał(a): Tak mi przyszło do głowy... Bartas, kiedy zamierzasz się usamodzielnić i wyprowadzić od rodziców? Bo, jeśli tak dalej będziesz żył, to wróżę Ci starokawalerstwo na garnuszku mamusi, a to nie jest fajne.
Panom się tak nie spieszy :D
(powiedział ten co na garnuszku wciąż siedzi, choć tylko obiadowym).
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Pt kwi 04, 2008 20:16 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
nospheratu napisał(a): Rozalka farmazonisz.  U mamy źle nie jest: pierze, gotuje, sprząta i ogólnie jest git. Bartas siedź chłopie, siedź. 
Dlatego kocham studia. Mieszkam sobie sam daleko, a jak czuje potrzebe to wracam na dobry obiadek 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt kwi 04, 2008 23:25 |
|
 |
Bartas
|
Teresse napisał(a): No ale ten ktoś jest tez starym kawalerem... Np. święty Paweł był starym kawalerem... 
Święty Paweł to zupełnie inna sprawa. Nawróciwszy się, został Apostołem, a więc tym posłanym, który głosił Dobrą Nowinę, a takiemu wręcz nie przystało mieć żony  Chyba jasne, nie? 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
N kwi 06, 2008 17:52 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Bartas napisał(a): Teresse napisał(a): No ale ten ktoś jest tez starym kawalerem...
Np. święty Paweł był starym kawalerem... :) Święty Paweł to zupełnie inna sprawa. Nawróciwszy się, został Apostołem, a więc tym posłanym, który głosił Dobrą Nowinę, a takiemu wręcz nie przystało mieć żony :)) Chyba jasne, nie? :)
A niby dlaczego nie przystało? Uwłaczała by jego godności or sth?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N kwi 06, 2008 19:49 |
|
 |
Bartas
|
Mroczny Pasażer napisał(a): A niby dlaczego nie przystało? Uwłaczała by jego godności or sth?
Podstawa teologiczna celibatu kościelnego tkwi w jego związkach ze święceniami, które łączą ich z samym Jezusem Chrystusem. To dlatego właśnie księża, zakonnicy nie mają rodziny! Na wzór Jezusa i Apostołów.
Święty Paweł poświęcił życie dla Chrystusa
Odsyłam Cię do fragmentu książki Ojca Świętego Jana Pawła II Wstańcie, chodźmy!, gdzie Papież pisze na temat celibatu.
Istnieje przede wszystkim motywacja chrystologiczna: Chrystus, ustanowiony Pośrednikiem między Ojcem i rodzajem ludzkim, pozostał celibatariuszem, aby całkowicie poświęcić siebie służbie Bogu i ludziom. Komu dane jest uczestniczyć w godności i misji Chrystusa jest wezwany, aby podzielał również to całkowite oddanie.
Istnieje motywacja eklezjologiczna: Chrystus umiłował Kościół, Ciało swoje, poświęcając dla tego Kościoła całego siebie, aby sobie przysposobić Oblubienicę chwalebną, świętą i nieskalaną. Wybierając celibat, kapłan obiera jako własną tę dziewiczą miłość Chrystusa do Kościoła, czerpiąc z niej moc nadprzyrodzonej płodności
Istnieje w końcu motywacja eschatologiczna: przy zmartwychwstaniu - jak powiedział Jezus - "nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie Boży w niebie" (Mt 22, 30). Celibat kapłański zapowiada nadejście ostatecznych czasów zbawienia i w jakiś sposób antycypuje wypełnienie się Królestwa, potwierdzając, że istnieją wyższe wartości, które pewnego dnia zajaśnieją we wszystkich dzieciach Bożych
Miłej lektury 
|
Wt kwi 15, 2008 15:28 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Bartas napisał(a): To dlatego właśnie księża, zakonnicy nie mają rodziny! Na wzór Jezusa i Apostołów. Święty Paweł poświęcił życie dla Chrystusa 
Przecież apostołowie byli żonaci. Żydzi tamtej epoki nie uznawali celibatu za słuszny.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Wt kwi 15, 2008 21:06 |
|
|
|